Введення катетера

Автор: Roger Morrison
Дата Створення: 8 Вересень 2021
Дата Оновлення: 21 Червень 2024
Anonim
Как установить периферический венозный катетер
Відеоролик: Как установить периферический венозный катетер

Зміст

Катетер - це медичний пристрій, що складається з довгої тонкої трубки. Ця трубка може бути оснащена різними кріпленнями і тому може використовуватися для різних цілей. Введення катетера є частиною декількох медичних процедур. Наприклад, вони використовуються для діагностики сечостатевих кровотеч, контролю внутрішньочерепного тиску і навіть для введення певних ліків. Коли йдеться про «введення катетера», зазвичай говорять про катетер сечового міхура, який вводять через уретру з метою виділення сечі. Як і будь-яке інше медичне лікування, введення катетера вимагає належної медичної підготовки та суворого дотримання правил безпеки та гігієни. Перейдіть до кроку 1, щоб розпочати.

Крок

Частина 1 з 2: Підготовка до вставки

  1. Перш ніж розпочати, поясніть пацієнту процес. Більшість людей не звикли вставляти в уретру предмети, не кажучи вже про довгу трубку. Хоча лікування не завжди описується як "болюче", більшість пацієнтів описують лікування як "незручне", часто навіть як "надзвичайно незручне". З поваги до пацієнта, перед початком процедури слід пояснити етапи процедури.
    • Пояснивши, які кроки і чого очікувати, пацієнт зможе краще розслабитися і бути менш тривожним.
  2. Попросіть пацієнта лягти на спину. Ноги пацієнта повинні бути розведені, а ступні разом. Сечовий міхур та уретра розслабляються, коли пацієнт лежить на спині, полегшуючи введення катетера. Напружена уретра може стискати катетер, чинячи опір введенню. Це може спричинити біль, а іноді пошкодити навколишні тканини уретри. У важких випадках це може спричинити кровотечу.
    • Допоможіть хворому полежати, якщо це необхідно.
  3. Помийте руки і надіньте стерильні рукавички. Рукавички є важливою частиною засобів індивідуального захисту, які медичний персонал використовує для захисту себе та пацієнта під час лікування. При введенні катетерів стерильні рукавички запобігають потраплянню бактерій в уретру та потрапляння рідин пацієнта в руки.
  4. Відкрийте зовнішню упаковку катетера. Катетери одноразового використання містяться у стерильній герметичній упаковці. Перш ніж відкривати його, переконайтесь, що цей катетер підходить для ваших цілей. Вам потрібно буде використовувати катетер, розмір якого підходить для вашого пацієнта. Катетери бувають різних розмірів. Ці розміри позначаються одиницею шар'єр (1 кар'єр становить 1/3 мм) і доступні від розміру 12 (маленький) до розміру 45 (великий). Менші катетери часто краще для комфорту пацієнта, але для густої сечі потрібні більші катетери, щоб утримувати катетер на місці.
    • Деякі катетери мають спеціалізовані наконечники, що дозволяють їм виконувати різні функції. Наприклад, є катетер Фолі: його зазвичай використовують для відтоку сечі, оскільки це так званий постійний катетер з балоном. Балон можна надути, щоб закріпити катетер за шийкою сечового міхура.
    • Також збирайте медичний дезінфікуючий засіб, ватяні палички, хірургічні штори, мастило, воду, мішок для збору дренажу, пробірки та стрічку. Всі витратні матеріали слід належним чином очистити та / або стерилізувати.
  5. Стерилізуйте та підготуйте лобкову зону пацієнта. Протріть лобну область пацієнта ватними тампонами, змоченими дезінфікуючим засобом. Потім промийте або протріть місце стерильною водою або спиртом, щоб видалити сміття. Повторіть за необхідності. Закінчивши, розмістіть портьєри навколо геніталій - залиште місце для доступу до пеніса або піхви.
    • У пацієнтів жіночої статі переконайтеся, що статеві губи та уретри прохідного м’яза (зовнішня частина отвору уретри безпосередньо над піхвою) належним чином очищені. У чоловіків отвір уретри в статевому члені слід правильно очистити.
    • Очищення слід проводити зсередини, щоб уретра не могла бути забруднена. Іншими словами, починайте з розтину уретри і поступово обробляйте свій шлях круговими рухами.

Частина 2 з 2: Введення катетера в сечовий міхур

  1. Нанесіть мастило на кінець катетера. Нанесіть велику кількість мастила на дистальну частину катетера (верхня ділянка 2-5 см). Це кінець, який вставляється в сечовий отвір. Якщо ви використовуєте балонний катетер, не забудьте також змастити деталь балоном.
  2. У пацієнтів жіночої статі тримайте статеві губи осторонь і вводьте катетер в уретри прохідного м’яза. Тримайте катетер у своїй домінуючій руці, а недомінуючою рукою розведіть статеві губи так, щоб ви могли побачити отвір для сечі. Акуратно вставте кінець катетера в уретру.
  3. Для пацієнтів чоловічої статі тримайте пеніс і вводьте катетер в уретру. Тримайте пеніс у домінантній руці та обережно потягніть його вгору, доки пеніс не стане перпендикулярним до тіла пацієнта. Вставте кінчик катетера в уретру пацієнта домінуючою рукою.
  4. Продовжуйте натискати, поки катетер не опиниться в сечовому міхурі. Акуратно вводьте катетер далі в уретру, поки він не досягне сечового міхура і сечі не буде видно. Коли сеча почне текти, натисніть на катетер ще на два дюйма, щоб катетер опинився біля шийки сечового міхура.
  5. Якщо ви використовуєте балонний катетер, вам слід надути балон стерильною водою. Використовуйте наповнений водою шприц, щоб надути балон через стерильну трубку, прикріплену до катетера. Надутий балон виконує роль якоря, щоб катетер не ковзав при русі. Надувшись, ви можете обережно потягнути за катетер так, щоб балон щільно прилягав до шийки сечового міхура.
    • Кількість стерильної води, яку слід використовувати для надування повітряної кулі, залежить від її розміру. Як правило, для цього потрібно 10 кубометрів стерильної води, але перевірте розмір повітряної кулі, щоб бути впевненим.
  6. Підключіть катетер до мішка для збору дренажу. Використовуйте стерильні медичні трубки для направлення злитої сечі до мішка для збору. Приклейте катетер до стегна або живота пацієнта.
    • Переконайтесь, що мішок для збору нижче, ніж сечовий міхур пацієнта. Катетери працюють за допомогою сили тяжіння; сеча не може текти вгору.
    • У медичних умовах катетер може залишатися на місці до 12 тижнів без необхідності заміни. Однак їх зазвичай замінюють набагато раніше. Наприклад, деякі катетери замінюють відразу після припинення потоку сечі.

Поради

  • Катетери виготовляються з різноманітних матеріалів, включаючи латекс, силікон та тефлон. Вони доступні з аеростатом або без нього, а розмір аеростата також може змінюватися.
  • Більшість медичних працівників застосовують універсальні запобіжні заходи при введенні катетерів, включаючи рукавички, засоби для захисту обличчя та / або очей та сукні.
  • Випорожнюйте мішок для збору дренажу кожні вісім годин.
  • Оцініть кількість, запах та колір сечі, яка збирається у дренажному мішці для збору.

Попередження

  • Зверніть увагу на такі ускладнення: сильний запах, каламутна сеча, лихоманка або кровотеча.
  • У деяких пацієнтів може бути алергія на латекс. Зверніть пильну увагу на алергічні реакції.
  • Можливо, катетер був неправильно введений, якщо є витоки або якщо в дренажний мішок потрапляє мало або зовсім немає сечі.

Потреби

  • Рукавички (стерильні)
  • Штори (стерильні)
  • Розчин для очищення шкіри
  • Ватяні палички
  • Стерильна вода
  • Змащення
  • Трубки / шланги
  • Дренажний мішок для збору
  • Стрічка
  • Шприц