Як позбутися від виразки в роті

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 19 Січень 2021
Дата Оновлення: 2 Липня 2024
Anonim
Язва во рту (афтозный стоматит). Как быстро вылечить?
Відеоролик: Язва во рту (афтозный стоматит). Как быстро вылечить?

Зміст

Виразки в роті доставляють біль і дискомфорт. Виразки в роті або афтознийстоматит виникають з різних причин. Вони можуть з'являтися в періоди стресу або хвороби. На щастя, існує безліч простих засобів, застосовуючи які можна позбутися від виразок у роті, не вдаючись до допомоги лікаря.Однак якщо вам не вдасться впоратися з проблемою самостійно, зверніться за професійною медичною допомогою.

кроки

Метод 1 з 3: Домашні засоби

  1. 1 Полощіть рот сольовим розчином. Змішайте одну-дві чайні ложки солі зі склянкою теплої води. Зачекайте, поки сіль розчиниться. Прополощіть рот сольовим розчином. Потім виплюньте сольовий розчин в раковину. Чи не ковтайте солону рідину.
    • Повторюйте процедуру кілька разів на день. Рот найкраще полоскати після їжі і перед сном.
  2. 2 Полощіть рот содовим розчином. Розчин з соди і води є альтернативою сольовому розчину. Розчиніть чайну ложку харчової соди в половині склянки теплої води. Полощіть рот так само, як і сольовим розчином.
  3. 3 Використовуйте рідину для полоскання рота. Рідина для полоскання рота допомагає позбутися від бактерій і зменшити больові відчуття. Майже всі рідини для полоскання рота впораються з цим завданням. Полощіть рот вранці і ввечері, а також після обіду.
    • Ніколи не ковтайте рідину для полоскання рота.
  4. 4 Використовуйте молочко магнезії. Наносите невелику кількість молочка на виразки кілька разів в день. Даний засіб має заспокійливу і загоює.
  5. 5 Обробляйте ранки перекисом водню. Змішайте 3% перекис водню з водою в рівних пропорціях. Вам знадобиться невелика кількість розчину. Змочіть ватяний тампон в розчині і обробіть їм виразки. Потім візьміть чистий тампон, занурте його в розчин і прикладіть до ранки на кілька секунд. Повторюйте процедуру вранці і ввечері.
    • Чи не ковтайте розчин. Використовуйте невелику кількість розчину. Вам потрібно всього лише змочити в ньому тампон.
  6. 6 Прикладіть до виразки невелику кількість меду. Нанесіть невелику кількість натурального меду на виразки. Мед допоможе зменшити біль і запалення.
    • Протріть область виразки насухо чистим ватяним тампоном. Потім, використовуючи чистий ватний тампон, нанесіть невелику кількість меду на запалену ділянку.
  7. 7 Приготуйте розчин для полоскання рота з лікарських трав. Використовуйте шавлія і ромашку в рівних пропорціях. Коли вода охолоне до комфортної температури, прополощіть рот готовим розчином. Відповідно до думки деяких людей цей трав'яний розчин допомагає зменшити больові відчуття. Однак проводилося мало досліджень, які доводять ефективність даного методу лікування.
    • Використовуйте розчин для полоскання рота з лікарських трав 4-6 разів на день.
  8. 8 Пийте корисні соки. Деякі вважають, що сік з моркви, селери і канталупи зменшують виразки в роті. Однак ця думка не має доказової бази. Приготуйте сік з певного овоча або фрукта. Також можна змішати кілька овочів або фруктів і приготувати смузі.

Метод 2 з 3: Зменшення больових відчуттів і одужання

  1. 1 Розсмоктуйте кубики льоду. Лід зменшує набряклість і больові відчуття. Спробуйте притиснути лід мовою до виразки.
    • Зберігайте кубики льоду в термосі або чашці з пінополістиролу, щоб кубики льоду НЕ танули занадто швидко. Використовуйте лід протягом всього дня.
    • Якщо вам складно розсмоктувати кубики льоду, пийте прохолодну воду протягом дня. Постарайтеся не ковтати її відразу. Потримайте воду в роті протягом декількох секунд, а потім проковтнути.
  2. 2 Виключіть гострі і кислі продукти. Гострі і кислі продукти викликають больові відчуття і роздратування в ротовій порожнині. Вживання таких продуктів може уповільнити процес одужання. Включайте в свій раціон м'які продукти.
    • Крім того, виключіть зі свого раціону газовані напої, цитрусові, тверді і сухі продукти, такі як тости, солоні і гострі продукти.
  3. 3 Будьте обережні, коли чистите зуби. Чистіть зуби дуже акуратно, щоб не посилити проблему. Використовуйте м'яку зубну щітку. Намагайтеся не доторкатися до виразки, коли чистите зуби.
    • Використовуйте зубну пасту для чутливих зубів. Використовуйте таку зубну пасту до тих пір, поки виразки в роті не зникнуть повністю.
  4. 4 Приймайте болезаспокійливі засоби. Якщо вам не вдається швидко позбутися від виразок у роті, по крайней мере, постарайтеся зменшити больові відчуття. Приймайте болезаспокійливі препарати, наприклад, ібупрофен, або використовуйте анестезуючі гелі. Дані препарати можна придбати в аптеці.
    • Якщо ви приймаєте медичні препарати, у вас є хронічні захворювання або особливі обставини, проконсультуйтеся з лікарем або фармацевтом, перш ніж приймати болезаспокійливі засоби.
    • Не приймайте аспірин, якщо вам ще немає 18 років. Ніколи не давайте аспірин дитині.
  5. 5 Розсмоктуйте льодяники з цинком. Придбати такі льодяники можна в аптеці. На думку деяких людей, льодяники з цинком зменшують дискомфорт і прискорюють процес загоєння. Однак немає доказів, що підтверджують ефективність даного засобу при лікуванні афтозного стоматиту. Слідкуйте за вказівками на упаковці або в інструкції.
  6. 6 Приймайте вітамінні добавки. Вітаміни В і С сприяють зменшенню запалення в ротовій порожнині. Придбайте вітамінні добавки в аптеці. Проконсультуйтеся з лікарем або фармацевтом. Дотримуйтесь інструкції із застосування.
  7. 7 Приймайте добавки лізину. Лізин - це незамінна амінокислота, що сприяє загоєнню виразок у роті. Однак на даний момент проведено недостатньо досліджень, які підтверджують ефективність добавок лізину в лікуванні афтозного стоматиту. Проконсультуйтеся з лікарем, якщо ви не впевнені, чи можна вам приймати добавки лізину.
  8. 8 Приймайте ехінацею. Ехінацея - це трава, яку можна придбати в аптеці у вигляді добавки. Оскільки ехінацея позитивно впливає на імунну систему, її застосування сприяє загоєнню виразок у роті. Проконсультуйтеся з лікарем або фармацевтом, перш ніж приймати добавки ехінацеї.

Метод 3 з 3: Професійне лікування

  1. 1 Проконсультуйтеся з лікарем, якщо виразки великі за розміром або дуже хворобливі. У більшості випадків виразки заживають протягом одного-двох тижнів без необхідності застосовувати медичні препарати. Однак вам може знадобитися медична допомога, якщо у вас занадто багато ранок у роті, вони великі за розміром, ви відчуваєте сильні больові відчуття, язвочки не зменшуються через три тижні лікування або у вас висока температура. Зверніться до свого лікаря або стоматолога, які призначать вам необхідне лікування.
    • Лікар зможе визначити, чи дійсно це афтознийстоматит, або ж це абсцес зуба або рідкісна форма раку порожнини рота.
  2. 2 Дізнайтеся у лікаря про знеболюючих препаратах місцевої дії. Якщо буде необхідно, лікар випише вам рецепт. Дізнайтеся, які ліки найбільш ефективні в вашому випадку. В аптеці можна придбати різноманітні пасти, креми, рідини і гелі, які зменшують біль і прискорюють процес загоєння виразок у роті. Використовуйте препарати, які містять зазначені нижче активні речовини:
    • флуоцинонід
    • бензокаїн
    • Перекис водню
  3. 3 Використовуйте лікарські рідини для полоскання рота. Якщо у вас багато ранок у роті, використовуйте рідину для полоскання рота. Завдяки цьому вам не доведеться прикладати гель до кожної окремої виразки. Дізнайтеся у лікуючого лікаря або стоматолога про рідини для полоскання рота, яка містить дексаметазон або лідокаїн. Ці діючі речовини зменшують больові відчуття. Дексаметазон також сприяє зменшенню запалення.
  4. 4 Приймайте таблетки, якщо вам не вдається вилікувати виразки за допомогою вищеописаних засобів. Якщо ви не бачите поліпшення після застосування вищеописаних препаратів, спробуйте лікування таблетками. Проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж приймати будь-які пероральні препарати. Обов'язково повідомте йому про те, які препарати ви приймаєте в даний момент, а також про те, які у вас є хронічні захворювання. Як правило, для лікування важкої форми афтозного стоматиту застосовуються сукральфат (карафат) і колхіцин.
    • Лікар може призначити пероральнікортикостероїди, якщо у вас важка форма афтозного стоматиту, яка не піддається лікуванню.Як правило, ця група препаратів призначається в крайньому випадку, коли інші методи лікування не приносять належного ефекту. Зверніть увагу, що кортикостероїди можуть викликати найрізноманітніші побічні ефекти. Обов'язково поставте до відома лікаря, якщо ви вагітні, годуєте дитину грудьми або якщо у вас аутоімунне захворювання; лікар підбере вам інший метод лікування.
  5. 5 Дізнайтеся у лікаря про метод припікання. Лікар може призначити вам припікання виразок у роті. Як правило, припікання проводиться за допомогою хімічної речовини або спеціального інструменту. Цей метод сприяє зменшенню больових відчуттів і прискорює процес одужання.
  6. 6 Приймайте добавки, щоб попередити виникнення рецидиву. Якщо ваш організм не отримує достатню кількість поживних речовин, виразки в роті можуть з'явитися знову. Поговоріть з лікарем про необхідність прийому добавок фолієвої кислоти, вітаміну B12, вітаміну B6, цинку та інших вітамінів. Вітамінні добавки допоможуть попередити виникнення рецидиву.
    • Лікар може провести необхідне обстеження, щоб визначити, в яких поживних речовинах гостро потребує ваш організм.

Поради

  • Якщо стоматит є симптомом основного захворювання, перш за все, лікуєте цю хворобу. Це може допомогти вам запобігти виникненню рецидиву.
  • Стоматит це не герпес. Герпесом найчастіше називають інфекцію, яка викликана вірусом простого герпесу. Однак цей вірус не є причиною виникнення афтозного стоматиту.