Як вивчити основи біохімії

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 18 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
ХИМИЯ С НУЛЯ. Введение. Начальные понятия.
Відеоролик: ХИМИЯ С НУЛЯ. Введение. Начальные понятия.

Зміст

Біохімія з'єднує в собі біологію та хімію. Ця наука займається вивченням метаболічних шляхів (хімічних перетворень) в живих організмах на клітинному рівні. Крім того, що біохімія вивчає метаболічні шляхи в рослинах і мікроорганізмах, вона є експериментальною наукою, для занять якої необхідне відповідне спеціальне обладнання. Ця велика наука базується на ряді основних понять та ідей, які вивчають на початку курсу біохімії.

кроки

Частина 1 з 3: Ознайомтеся з основами

  1. 1 Запам'ятайте структуру амінокислот. Амінокислоти є будівельними цеглинками, з яких складені всі білки. При вивченні біохімії необхідно запам'ятати структуру і властивості всіх 20 амінокислот. Вивчіть їх однобуквені і трьохбуквені позначення, щоб ви могли легко розпізнавати їх в подальшому.
    • Вивчіть п'ять груп амінокислот, по чотири кислоти в кожній групі.
    • Запам'ятайте важливі властивості амінокислот, такі як заряд і полярність.
    • Знову і знову креслите структуру амінокислот до тих пір, поки вона не відкладеться у вашій пам'яті.
  2. 2 Ознайомтеся зі структурою білків. Білки складаються з ланцюжків амінокислот. Для знання основ біохімії необхідно розпізнавати різні рівні структури білків і вміти зобразити найважливіші з них (альфа-спіралі і бета-листи). Існує чотири рівні структури білків:
    • Первинна структура являє собою лінійне розташування амінокислот.
    • Вторинна структура відповідає ділянкам білка у вигляді альфа-спіралей і бета-листів.
    • Третинна структура - це тривимірне будова молекули білка, що обумовлено взаємодією амінокислот. Це фізіологічна форма білка. Третинна структура багатьох білків все ще невідома.
    • Четвертичная структура виникає в результаті взаємодії кількох білків, які утворюють більшу молекулу білка.
  3. 3 Дізнайтеся про рівень pH. Рівень pH розчину характеризує його кислотність. Він вказує на кількість присутніх в розчині іонів водню і гідроксид-іонів. У кислих розчинах міститься більше іонів водню і порівняно мало гідроксид-іонів. І навпаки, в лужних розчинах переважають гідроксид-іони.
    • Кислоти виконують роль донорів іонів водню (H).
    • Луги є акцепторами іонів водню (H).
  4. 4 Навчіться визначати pKa розчину. Константа дисоціації кислоти Ka показує, наскільки легко кислота віддає іони водню в даному розчині. Ця константа визначається як Ka = [H] [A] / [HA]. Для більшості розчинів Ka можна знайти за таблицями в довідниках або інтернеті. величина pKa визначається як негативний десятковий логарифм константи Ka.
    • Сильні кислоти мають дуже низькі значення pKa.
  5. 5 Навчіться знаходити pH по pKa за допомогою рівняння Гендерсона-Гассельбаха. Це рівняння використовують для приготування буферних розчинів в лабораторних умовах. Рівняння Гендерсона-Гассельбаха записується в наступному вигляді: pH = pKa + Lg [підстава] / [кислота]. величина pKa розчину дорівнює рівню pH даного розчину в тому випадку, якщо концентрації кислоти і підстави однакові.
    • Буферним називається такий розчин, рівень pH якого не змінюється при додаванні помірної кількості кислоти або підстави. Такі розчини важливі для підтримки постійного рівня pH.
  6. 6 Дізнайтеся про іонних і ковалентних хімічних зв'язках. Іонна зв'язок між атомами виникає в тому випадку, якщо один або декілька електронів переходять від одного атома до іншого. В результаті утворюються позитивний і негативний іони, які притягуються один до одного. При ковалентного зв'язку атоми обмінюються електронними парами.
    • Важливими є й інші види взаємодії, такі як воднева зв'язок, при якій виникає тяжіння між атомами водню і молекулами з високою електронегативність.
    • Тип зв'язку між атомами визначає деякі властивості молекул.
  7. 7 Дізнайтеся про ферментах. Ферменти являють собою білки, які відіграють важливу роль в організмі - вони каталізують (прискорюють) біохімічні реакції. Майже кожна біохімічна реакція в організмі прискорюється за допомогою певного ферменту, тому вивчення каталітичної дії ферментів є найважливішим завданням біохімії. Каталітичні механізми досліджуються головним чином з точки зору кінетики.
    • Інгібування ферментів використовується у фармакології для лікування багатьох видів хвороб.

Частина 2 з 3: Запам'ятайте метаболічні шляхи

  1. 1 Почитайте про метаболічні шляхи щоб дізнатися про процедуру діаграми. Існує безліч важливих метаболічних шляхів, які слід запам'ятати при вивченні біохімії. Зокрема, до таких шляхів відносяться: гліколіз, окисне фосфорилювання, цикл трикарбонових кислот (цикл Кребса), дихальна ланцюг перенесення електронів, фотосинтез.
    • Почитайте опис метаболічних шляхів і вивчіть їх зображення на діаграмах.
    • Не виключено, що на іспиті вас попросять намалювати повну схему того чи іншого метаболічного шляху.
  2. 2 Вивчайте один шлях за раз. Якщо ви спробуєте одночасно вивчити всі метаболічні шляхи, то заплутаєтеся і не зможете як слід запам'ятати жоден з них. Зосередьтеся на одному шляху і присвятіть йому кілька днів, перш ніж перейти до вивчення наступного.
    • Після того як ви запам'ятаєте будь-якої шлях, постарайтеся не забути його. Частіше малюйте цей шлях, щоб освіжити пам'ять.
  3. 3 Накресліть основний шлях. Починайте з вивчення основного метаболічного шляху. Деякі шляхи являють собою повторювані цикли (цикл трикарбонових кислот), інші мають вигляд лінійного процесу (гліколіз). Для початку запам'ятовуйте форму шляху, де він починається, які речовини при цьому розпадаються і які синтезуються.
    • На початку кожного циклу є вихідні молекули, такі як никотинамидадениндинуклеотид, аденозиндифосфат (АДФ) або глюкоза, і кінцеві продукти, наприклад аденозинтрифосфат або глікоген. В першу чергу запам'ятайте вихідні речовини і кінцеві продукти.
  4. 4 Вивчіть коферменти і метаболіти. Тепер ознайомтеся з даними шляхом більш докладно. Метаболіти є проміжні продукти, які утворюються в ході процесу, вони використовуються в наступних реакціях. Існують також коферменти, які роблять реакцію можливої ​​або прискорюють її.
    • Чи не заучувати матеріал автоматично, без розуміння.Звертайте увагу на те, як одні речовини перетворюються в інші, щоб дійсно розуміти цей процес, а не просто визубрити його.
  5. 5 Запишіть необхідні ферменти. Кінцевий етап у вивченні метаболічного шляху полягає в тому, щоб додати до нього ферменти, необхідні для протікання реакцій. Таке поетапне запам'ятовування шляху полегшить ваше завдання. Ви завершите вивчення метаболічного шляху після того, як запам'ятайте назви відповідних ферментів.
    • Після цього ви легко зможете записати все білки, метаболіти і молекули, які беруть участь в даному метаболічному шляху.
  6. 6 Регулярно повторюйте вивчені шляхи. Інформацію подібного типу слід щотижня освіжати в пам'яті, інакше ви забудете її. Кожен день повторюйте якийсь метаболічний шлях. До кінця тижня ви повторите всі шляхи і зможете почати заново наступного тижня.
    • Коли підійде час контрольної роботи або іспиту, вам не доведеться гарячково заучувати метаболічні шляхи, оскільки ви вже будете їх знати.

Частина 3 з 3: Організація навчання

  1. 1 Читайте підручник. Читання підручника необхідно при вивченні будь-якого предмета. Перед заняттями прочитайте відповідний матеріал. Складіть короткий конспект того, що ви прочитали, - це дозволить вам краще підготуватися до занять.
    • Читайте вдумливо. Після кожного розділу робіть короткі позначки і записуйте найбільш важливі моменти.
    • Спробуйте відповісти на деякі питання в кінці розділу, щоб перевірити, як ви засвоїли матеріал.
  2. 2 Уважно вивчайте наведені в підручнику малюнки. Ці малюнки містять багато важливої ​​інформації і допомагають краще уявити те, про що розказано в тексті. Часто набагато легше зрозуміти що-небудь, якщо поглянути на малюнок, а не тільки прочитати текст.
    • Переносите важливі малюнки в свій конспект, щоб в подальшому ви могли повернутися до них.
  3. 3 Відзначайте свої записи різними кольорами. У біохімії є безліч складних процесів. Розробіть для своїх записів систему кольорів. Наприклад, можна відзначати одним кольором складний матеріал, а інший колір використовувати для простого і зрозумілого вам матеріалу.
    • Використовуйте відповідну вам систему. Чи не переписуйте бездумно конспект свого друга - так ви не досягнете кращого розуміння матеріалу.
    • Не перестарайтеся. Хоча занадто велика кількість різних кольорів і додасть вашому конспекту барвистий вид, це не полегшить розуміння матеріалу.
  4. 4 Задавайте питання. При читанні підручника записуйте виникають у вас питання, а потім задавайте їх в ході лекції. Не бійтеся піднімати руку. Якщо вам що-небудь не ясно, цілком можливо, що у інших студентів також виникли питання з цього приводу.
    • Якщо ви не встигли задати якісь питання в ході лекції, спробуйте поговорити з викладачем після занять.
  5. 5 Зробіть картки. У біохімії є безліч спеціальних термінів, з якими ви могли не стикатися раніше. Вивчіть основні терміни на початку курсу, щоб потім краще розуміти що базуються на них більш складні ідеї і концепції.
    • Зробіть картки з новими термінами в паперовому або електронному вигляді. В останньому випадку ви зможете записати їх на свій мобільний телефон.
    • Коли у вас видасться вільна хвилинка, діставайте картки і переглядайте їх.