Як лікувати глибокі порізи

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 14 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Хирург про заживление ран ( порезы, ссадины и т.д. ). Первая помощь, обработка, использование мазей.
Відеоролик: Хирург про заживление ран ( порезы, ссадины и т.д. ). Первая помощь, обработка, использование мазей.

Зміст

Будь-яке необережне поводження з гострими предметами може призвести до глибоких порізів, при цьому порізатися можна як ножем, так і просто про гострий кут якого-небудь предмета.Незалежно від причини глибокого порізу, він буде болючим і сильно кровоточить, тому поранитися людині може вимагатися негайне звернення за медичною допомогою. Якщо порізалися ви або хтось знаходиться поряд з вами, то насамперед необхідно оцінити серйозність рани, а потім обробити її відповідним чином.

кроки

Метод 1 з 4: Оцінка стану рани

  1. 1 Огляньте рану. Якщо в порізі вам видно жировий шар, м'язи або кістка, а також якщо поріз сильно розходиться в сторони і має рвані краї, найімовірніше, потрібно накладення швів. Якщо у вас виникають сумніви при оцінці стану рани, краще звернутися до лікаря чи медсестри.
    • Ознаками необхідності негайного звернення за медичною допомогою є будь-які із зазначених далі симптомів в будь-який їх комбінації: сильний біль, сильна кровотеча, ознаки настання шоку (озноб, холодна шкіра, поява поту, блідість шкірних покривів).
    • Зрозуміти те, що поріз є глибоким, можна побачивши проглядається в ньому жир (жовтувату горбисту тканину), м'язи (темно-червону жилаву тканину) або кістка (тверду поверхню білого кольору).
    • Якщо поріз носить поверхневий характер і є лише пошкодженням шкіри, то зашивати його не потрібно і можна спокійно обробити будинку без звернення до медиків.
  2. 2 Підготуйте серйозну рану для поїздки в травмпункт. Якщо ви вважаєте, що ваша рана потребує надання швидкої медичної допомоги, то перед поїздкою в травмпункт вам необхідно зробити ряд підготовчих заходів. Швидко сполосніть рану, щоб змити бруд і сміття. Потім накладіть на поріз давить з чистої тканини або бинта і продовжуйте здавлювати рану протягом всієї дороги до травмпункту.
    • Травматолог повторно очистить вашу рану і зробить її ретельну дезінфекцію.
    • Якщо рана велика і сильно кровоточить, постарайтеся сильніше замотати її рушником або бинтом і продовжуйте здавлювати.
  3. 3 Не намагайтеся очистити і затиснути рану підручними господарськими засобами. Не витягуйте з рани ніякі об'єкти, які не вимиваються з неї водою. Якщо в рані застрягло скло чи іншої сміття, при самостійній спробі видалити його ви можете завдати більше шкоди, ніж користі. Також не намагайтеся самостійно зашити або склеїти краї рани, так як звичайні господарські засоби не призначені для цієї мети і можуть стати причиною інфікування рани і / або подовження терміну відновлення після травми. Не використовуйте медичний спирт, перекис водню і йод для очищення рани, так як це може уповільнити її загоєння.
  4. 4 Доберіться до травмпункту безпечним способом. Якщо можливо, не сідайте самі за кермо, так як це може бути небезпечно. Якщо ви одні, а ваша рана сильно кровоточить, вам необхідно викликати швидку допомогу.

Метод 2 з 4: Обробка не надто глибокого порізу

  1. 1 Очистіть рану. Ретельно промийте її водою з милом протягом 5-10 хвилин. Для цього вам буде потрібно чиста вода і будь-який вид мила. Дослідження показали, що при промиванні порізу немає особливої ​​різниці, скористаєтеся ви для цього антибактеріальним розчином на зразок перекису водню або антибактеріальним милом.
    • Головне - рясно промити рану. Якщо в рані залишається невимиваемие сміття, уламок скла або інший предмет, або якщо травма була викликана брудним іржавим предметом або укусом тваринного, вам необхідно звернутися за медичною допомогою.
  2. 2 Стисніть рану для зупинки кровотечі. Коли рана буде очищена, притисніть до неї на 15 хвилин чисту тканинну або марлеву серветку. Також уповільнити кровотечу можна підняттям травмованого місця вище рівня розташування серця.
    • Якщо поріз продовжує кровоточити і після цього, то вам слід викликати швидку допомогу.
  3. 3 Забинтуйте рану. Змастіть поріз тонким шаром мазі з антибіотиком і забинтуйте її бинтом. Тримайте рану в чистоті, щодня міняючи пов'язку 1-2 рази в день до її загоєння.
  4. 4 Не пропустіть появи ознак інфікування рани. Якщо у вас розвинуться симптоми інфекції, зверніться до травматолога. До них відноситься почервоніння навколо рани, нагноєння рани, посилення її хворобливості або поява спека.

Метод 3 з 4: Обробка серйозного глибокого порізу

  1. 1 Самостійно або з чиєюсь допомогою викличте швидку. При глибоких порізах дуже важливо якомога швидше викликати швидку допомогу. Якщо вам і пораненій людині до моменту приїзду медперсоналу нікому надати допомогу, то в очікуванні швидкої ви повинні постаратися самостійно взяти під контроль рясна кровотеча.
  2. 2 Якщо ви допомагаєте пораненому, надіньте рукавички. Вам необхідно створити бар'єр між вашою шкірою і кров'ю пораненого. Латексні рукавички захистять вас від передачі будь-яких захворювань через кров потерпілого.
  3. 3 Перевірте серйозність рани і стан потерпілого. Не забудьте перевірити дихання і пульс. Якщо можливо, попросіть людини прилягти або присісти, щоб він не напружувався і постарався розслабитися.
    • Огляньте рану. Якщо рану приховує одяг, обережно зріжте її.
  4. 4 Оцініть ступінь наявної небезпеки для життя. Якщо з рани на нозі або руці йде сильна кровотеча, попросіть постраждалого підняти травмовану кінцівку. Тримайте її в такому положенні до зупинки кровотечі.
    • Шок також може бути небезпечний для життя. Якщо потерпілий знаходиться в стані шоку, постарайтеся зігріти його і допоможіть максимально можливо розслабитися.
    • Не намагайтеся вийняти з рани застряглий в ній предмет (наприклад, уламок скла), якщо ви не пройшли відповідне навчання; видалення предмета може посилити кровотечу, якщо сам предмет в даний час блокує його.
  5. 5 Накладіть пов'язку на глибокий поріз. Накладіть на рану пов'язку з чистого не залишає від себе ворсинок матеріалу. Пов'язка повинна тиснути прямо на рану.
    • Якщо у вас немає під рукою бинтів, компресійну пов'язку можна зробити з одягу, тканини, ганчірки і так далі. Якщо ж у вас є бинт, ви повинні щільно обмотати їм рану. При цьому не можна затягувати пов'язку надто туго, у вас повинна залишатися можливість підсунути під неї два пальця.
  6. 6 Якщо перша пов'язка просякла кров'ю, накладіть другу пов'язку поверх першої. Не намагайтеся зняти першу пов'язку, так як це потривожить рану.
    • Чи не знімайте першу пов'язку. Це дозволить зберегти на місці згустки починаючої згортатися крові, що не дасть посилитися кровотечі з рани.
  7. 7 Слідкуйте за диханням і пульсом потерпілого. Підбадьорюйте пораненого до моменту прибуття швидкої допомоги (у важких випадках) або до зупинки кровотечі (в менш важких випадках). Вам слід викликати швидку допомогу в тому випадку, якщо поріз є серйозним і / або у вас не виходить зупинити кровотечу з рани.
  8. 8 Отримайте подальше медичне обслуговування. Наприклад, якщо поріз був глибоким або брудним, може знадобитися укол від правця. Правець є серйозною бактеріальною інфекцією, що викликає параліч і смерть, якщо залишити його без лікування. У більшості випадків люди роблять профілактичні щеплення проти правця кожні кілька років.
    • Якщо ваша рана мала контакт з бактеріями і була отримана від брудного або рожевого предмета, для запобігання інфекції важливо зробити повторне щеплення від правця. Ви можете запитати про це більш детально у свого лікаря!

Метод 4 з 4: Догляд за накладеними швами

  1. 1 Дозвольте медичному персоналу накласти вам шви або скоби. Якщо поріз глибокий, широкий або рваний, то для його належного загоєння лікар може вирішити накласти вам шви або скоби. Перед зашиванням рани нитками або скобами лікар попередньо очистить її і зробить вам місцеве знеболення. Після накладення швів вам накладуть пов'язку.
    • При накладенні швів для з'єднання країв рани використовується стерильна хірургічна голка і нитка. Нитка може бути як розчинної (розсмоктується з плином часу), так і нерозчинної (в даному случає після загоєння рани шви потрібно знімати).
    • При зашивання рани хірургічним степлером використовуються нерозчинні скоби, тому їх згодом також доводиться знімати.
  2. 2 Правильно доглядайте за раною. Дуже важливо правильно доглядати за накладеними швами, щоб рана загоїлася якомога швидше і не запалилася. Для цього дотримуйтесь нижче вказані рекомендації.
    • Постарайтеся не мочити шви і тримайте їх під пов'язкою протягом декількох днів. Конкретний час носіння пов'язки вам повідомить ваш лікар. Зазвичай цей термін дорівнює 1-3 дням в залежності від виду шва і розмірів рани.
    • Коли у вас немає можливості уникнути намокання рани (наприклад, в душі), обережно промийте шов водою з милом. Не занурюйте рану цілком в воду (що можливо при прийнятті ванни або плаванні). Надлишок води може сповільнити процес загоєння і спровокувати запалення.
    • Після купання промокніть вологу з рани і змастіть її маззю з антибіотиком. Потім накладіть на рану пов'язку, якщо ваш лікар не дав будь-яких інших рекомендацій.
  3. 3 Протягом, як мінімум, 1-2 тижнів уникайте такого роду діяльності і спортивної активності, яка може потривожити рану. Конкретний термін вам повідомить ваш лікар. Якщо не дотримуватися обережності, шви можуть розійтися і рана відкриється. В такому випадку вам знову доведеться звернутися до лікаря.
    • Якщо у вас з'являться ознаки інфікування рани (жар, почервоніння, набряк, гній), вам також слід звернутися за медичною допомогою.
  4. 4 Повторно відвідайте лікаря після загоєння рани. Нерозчинні шви і скоби зазвичай знімають через 5-14 днів після накладення. Після зняття швів не забувайте захищати травмоване місце від сонця за допомогою сонцезахисного засобу або просто ховайте шрам під одягом. Запитайте рекомендації лікаря щодо лосьйонів і кремів, які найкращим чином допоможуть вам надалі загоєнні шраму.

додаткові статті

Каксделать підтримуючу пов'язку для руки Какраспознать променеву хворобу Какопределіть, що ви розтягнули зв'язки щиколотки Каквижіть після корабельної аварії Каклечіть забій пальців ніг Каклечіть мокнучі рани Каквитащіть скло з ноги Какпроверіть, що не запалилася чи рана Какопределіть потребує поріз в накладенні швів Каквилечіть розбиту губу Каксправіться з болем, якщо ви прищемили палець дверима Каклечіть травми пахової області Каквилечіть опік на пальці Каклечіть розбите коліно