Як лікувати Коронавірусние інфекцію

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 24 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как вылечить диарею и отравление? – Я стесняюсь своего тела
Відеоролик: Как вылечить диарею и отравление? – Я стесняюсь своего тела

Зміст

Сьогодні, коли нова коронавірусна інфекція COVID-19 поширилася по всьому світу, багато людей починають боятися, що наявні у них симптоми респіраторної інфекції можуть бути пов'язані з новим штамом коронавируса SARS-CoV-2. Більш ймовірно, що ваші симптоми обумовлені звичайною сезонною респіраторною інфекцією, наприклад звичайною сезонною ГРВІ або грипом, проте варто поставитися до них серйозно і звернутися до лікаря. Лікар оцінить ваш стан і призначить необхідне лікування.

Увага:інформація в даній статті носить виключно ознайомчий характер і не є заміною консультації лікаря.

кроки

Метод 1 з 4: Симптоми

  1. 1 Зверніть увагу на кашель (він може бути як сухим, так і вологим). Хоча коронавірусна інфекція відноситься до респіраторних захворювань, її симптоми відрізняються від симптомів звичайної сезонної застуди або грипу. Поширеним симптомом нової коронавирусной інфекції є кашель, який може бути сухим або супроводжуватися утворенням мокротиння. Якщо у вас кашель і ви вважаєте, що могли заразитися коронавирусной інфекцією, викличте лікаря з поліклініки або швидку допомогу.
    • Імовірність того, що ваші симптоми викликані коронавирусной інфекцією, підвищується, якщо в вашому регіоні спостерігається спалах цього захворювання, ви недавно контактували з людиною, у якого була підтверджена коронавірусна інфекція, або недавно повернулися з іншої країни або регіону, де виявлено велике число хворих.
    • Якщо у вас кашель, прикривайте рот одноразовою серветкою або хоча б кашляйте в рукав, щоб не заражати оточуючих. Також рекомендується надягати одноразову медичну маску - вона затримає краплини мокротиння, що містять збудника інфекції, і допоможе захистити оточуючих.
    • Якщо ви хворієте, чи не контактуйте з людьми, які входять до груп ризику по зараженню інфекціями і розвитку ускладнень. Це люди старше 60 років, немовлята, діти, вагітні жінки та люди, що приймають препарати для придушення імунітету.
  2. 2 Виміряйте температуру, щоб вчасно помітити її підвищення. При COVID-19 зазвичай спостерігається жар. Виміряйте термометром температуру - якщо вона вище 38 ° С, викличте лікаря. Коли будете дзвонити і описувати свої симптоми, обов'язково скажіть, що у вас висока температура. Залишайтеся вдома і дочекайтеся лікаря.
    • Підвищена температура в більшості випадків характерна для стадії захворювання, коли збудник інфекції активно виділяється в навколишнє середовище і хвора людина може заражати оточуючих (це справедливо для будь-якого інфекційного захворювання). Подбайте про безпеку оточуючих - залишайтеся вдома.
    • Майте на увазі, що підвищена температура є симптомом безлічі захворювань, так що не варто відразу думати, що у вас коронавірусна інфекція.
  3. 3 Терміново викликайте швидку допомогу, якщо у вас утруднене дихання. Утруднене дихання є серйозним симптомом, незалежно від того, чи викликано воно короновірусні інфекцією або іншим захворюванням. Негайно зверніться за медичною допомогою, щоб якомога швидше отримати необхідне лікування. Крім того, обов'язково повідомте лікаря, якщо у вас з'явилася задишка - це також поширений, хоча і менш важкий симптом.
    • Згідно з інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), захворювання COVID-19, викликане коронавірусів SARS-CoV-2, небезпечно тим, що у деяких хворих розвивається серйозне ускладнення - пневмонія. Якщо у вас з'явилися проблеми з диханням, як можна швидше викличте лікаря.

    попередження: люди з ослабленою імунною системою і хронічними захворюваннями, такими як рак, хвороби серця і діабет, відносяться до групи ризику по розвитку важких форм коронавирусной інфекції. Люди похилого віку і маленькі діти також схильні до ризику розвитку ускладнень, таких як бронхіти і пневмонія. Якщо ви або хтось із ваших близьких входить в групу ризику, проявіть особливу обережність, щоб уникнути контакту з зараженими людьми і тваринами.


  4. 4 Зверніть увагу на менш поширені симптоми COVID-19. У той час як найпоширенішими ознаками нової коронавирусной інфекції є жар, кашель і втома, у деяких людей спостерігаються й інші симптоми. Біль у горлі, головний біль, втрата смаку або обонанія, болі в тілі, діарея, кон'юнктивіт, шкірні висипання або зміна колір шкіри на пальцях рук і ніг можуть свідчити про наявність COVID-19. Озноб, нежить, закладеність носа і блювота також відносяться до його симптомів.
    • Ваше занепокоєння цілком зрозуміло, однак постарайтеся не забувати, що типовими симптомами коронавирусной інфекції є кашель, висока температура і утруднене дихання. Якщо спостерігається у вас респіраторна інфекція супроводжується іншими симптомами, швидше за все, вона викликана іншим збудником.

    Порада: якщо ви молоді і фізично здорові, в вашому випадку коронавірусна інфекція може протікати в легкій формі і супроводжуватися незначними симптомами.Якщо ви недавно приїхали з регіону, де зафіксовано велику кількість хворих COVID-19, або контактували з людиною, у якого пізніше була підтверджена коронавірусна інфекція, і у вас з'явилися будь-які симптоми респіраторної інфекції, зверніться до органів охорони здоров'я та з'ясуйте, чи потрібно вам здати аналіз . Тим часом залишайтеся вдома, щоб не заразити оточуючих.


Метод 2 з 4: Здача аналізу і лікування

  1. 1 Викличте лікаря, якщо у вас є підстави вважати, що ви заразилися нової коронавирусной інфекцією. Якщо вам здається, що симптоми викликані COVID-19, поставтеся до них серйозно - важкий перебіг інфекції може становити небезпеку для життя. Зателефонуйте в поліклініку або викличте швидку допомогу, якщо ви вважаєте, що вам потрібно здати аналіз на Коронавірусние інфекцію. Розкажіть про симптоми вашого захворювання, а також повідомте, якщо ви недавно повернулися з іншого регіону або контактували з людьми, які могли бути інфіковані коронавірусів. Медичні працівники приїдуть до вас додому, візьмуть необхідні аналізи і дадуть подальші вказівки щодо лікування і дотримання карантину.
    • Коли ви викликаєте лікаря або швидку допомогу, обов'язково повідомте по телефону про обставини, які дають вам підстави підозрювати у себе Коронавірусние інфекцію. В цьому випадку медичні працівники візьмуть особливих застережних заходів, щоб уникнути розповсюдження вірусу.
    РАДА СПЕЦІАЛІСТА

    World Health Organization


    Глобальне агентство з питань охорони здоров'я Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) - спеціалізоване агентство Організації Об'єднаних Націй з питань міжнародної охорони здоров'я. Заснована в 1948 році, ВООЗ відстежує ризики в сфері охорони здоров'я, сприяє зміцненню здоров'я і профілактиці, координує міжнародне співробітництво в галузі охорони здоров'я та дії в надзвичайних ситуаціях. В даний час ВООЗ очолює і координує всесвітні зусилля в зв'язку з пандемією COVID-19, допомагаючи країнам запобігати і виявляти захворювання та вживати необхідних заходів.

    World Health Organization
    Глобальне агентство з питань охорони здоров'я

    Наш фахівець радить: щоб дізнатися найактуальнішу інформацію про ситуацію в вашому регіоні, варто звернутися в місцеві органи охорони здоров'я. Зателефонуйте заздалегідь і дізнайтеся, як потрібно діяти, якщо ви захворіли. Це допоможе захистити вас і запобігти поширенню вірусу і інших інфекцій.

  2. 2 Здайте аналіз на Коронавірусние інфекцію. Якщо лікар вважає, що у вас може бути нова коронавірусна інфекція, він направить вас на аналіз. Аналіз візьмуть безпосередньо на дому, або вам потрібно буде прийти в лабораторію. Для аналізу на Коронавірусние інфекцію у вас візьмуть мазок з носа і ротоглотки.
    • На сьогоднішній день аналізи на коронавірус роблять у багатьох лабораторіях, і взяті зразки біоматеріалу направляються на дослідження в сертифіковані центри гігієни та епідеміології в суб'єктах РФ.
  3. 3 Дотримуйтесь карантин, якщо у вас є симптоми COVID-19 або аналіз дав позитивний результат. Якщо ваш тест на коронавірус виявиться позитивним, вас (в залежності від стану) госпіталізують або призначать лікування вдома з обов'язковим дотриманням карантину. Якщо ви ще тільки підозрюєте у себе короновірусні інфекцію або чекаєте результатів аналізу, все одно залишайтеся вдома і дотримуйтесь карантин. На сьогоднішній день не існує специфічного лікування проти коронавируса. Це захворювання вірусної природи, тому лікування антибіотиками не призначається. Лікар призначить вам лікування і дасть рекомендації про те, як подбати про себе і не заразити інших.
    • Лікар може прописати або рекомендувати препарати для лікування симптомів. Ті існує ліків, які знищило б сам вірус, тому боріться з його симптомами, бережіть себе і чекайте, поки захворювання пройде.
    • Запитайте лікаря про те, коли вам потрібно з'явитися на прийом в поліклініку, а також про те, що робити, якщо ваш стан погіршиться або з'являться нові симптоми.
  4. 4 Терміново викличте швидку допомогу, якщо у вас спостерігаються серйозні симптоми. У той час як у одних людей коронавірусна інфекція COVID-19 може протікати досить легко, в інших можуть розвинутися важкі симптоми, такі як утруднене дихання. При цих симптомах завжди потрібно викликати швидку допомогу, навіть якщо вони не пов'язані з COVID-19. Негайно зверніться за медичною допомогою, якщо у вас або у кого з ваших близьких з'явилися такі симптоми:
    • утруднене дихання або сильна задишка;
    • синюватий колір губ або особи;
    • біль або відчуття здавленості в грудях;
    • наростаюча сплутаність свідомості і сильна слабкість.

Метод 3 з 4: Турбота про себе

  1. 1 Залишайтеся вдома до повного одужання. Значна кількість хворих коронавирусной інфекцією COVID-19 госпіталізуються в інфекційні лікарні (проте це залежить від регіону вашого проживання і кількості захворілих в регіоні, Наприклад, в Москві, сумно лідируючої за кількістю хворих COVID-19, госпіталізують тільки людей з важкими формами захворювання, інші лікуються вдома під наглядом лікаря і з обов'язковим дотриманням карантину. Якщо ви лікуєтеся вдома, нікуди не виходьте, щоб не заразити оточуючих. Крім того, вам необхідно багато відпочивати, - це допоможе вашому організму боротися з інфекцією і відновлюватися. Поки ви хворієте, залишайтеся вдома, не ходите на роботу або навчання і уникайте занять, що вимагають витрат сил і енергії. Постарайтеся якомога більше спати.
    • Дізнайтеся у лікаря, коли вам можна буде повернутися до звичайного життя, не боячись заразити оточуючих. Період, протягом якого людина може служити джерелом зараження після зникнення симптомів, може тривати до 14 днів і навіть довше.

    Порада: якщо ви живете не один, постарайтеся забезпечити собі максимальну ізоляцію в окремій кімнаті. Якщо у вас в будинку декілька санвузлів, користуйтеся окремою ванною кімнатою. Це допоможе захистити членів вашої сім'ї або сусідів по квартирі від зараження вірусом.

  2. 2 Приймайте знеболюючі та жарознижувальні лікарські препарати, які можна купити без рецепта. Респіраторні інфекції нерідко супроводжуються підвищеною температурою і ломота в тілі. Щоб полегшити ці симптоми, приймайте безрецептурні препарати, такі як ібупрофен ( «Нурофен»), напроксен ( «Налгезін») або парацетамол ( «Еффералган»). Якщо вам більше 18 років, можна приймати аспірин (ацетилсаліцилову кислоту), щоб впоратися з болем і жаром.
    • Ніколи не давайте аспірин дітям і підліткам молодше 18 років. Цей препарат може викликати у них потенційно летальну стан - синдром Рея.
    • Завжди дотримуйтесь інструкції до препарату або до рекомендацій лікаря, визначаючи дозування лікарського засобу. Якщо ви вагітні або годуєте грудьми, обов'язково порадьтеся з лікарем, перш ніж приймати будь-який лікарський засіб.

    Порада: можливо, ви чули новинні повідомлення про те, що нестероїдні протизапальні засоби, такі як ібупрофен ( «Нурофен») і напроксен ( «Налзегін») погіршують стан хворого коронавирусной інфекцією COVID-19. Варто зауважити, що переконливих доказів цього отримано не було. Якщо ви сумніваєтеся, чи варто приймати той чи інший лікарський засіб, порадьтеся з лікарем.

  3. 3 Застосовуйте зволожувач повітря, щоб полегшити кашель. Зволожувач повітря допомагає зменшити роздратування в горлі і сприяє зволоженню легких і носових ходів, тим самим полегшуючи кашель. Крім того, вологе повітря сприяє розрідженню мокротиння, що робить кашель більш продуктивним. Встановіть зволожувач біля ліжка і включіть на ніч або залиште включеним в кімнаті, де ви перебуваєте в денний час.
    • Прийміть гарячий душ або просто включите гарячу воду і посидьте у ванній - гаряча пара допоможе полегшити симптоми і сприятиме розрідженню мокротиння в легенях і носових пазухах.
  4. 4 Пийте більше рідини. Респіраторні захворювання нерідко супроводжуються порушенням водного балансу організму. Якщо ви хворієте, пийте більше рідини: можна пити воду, сік і інші рідкі продукти. Це допоможе підтримувати водний баланс і зменшить закладеність дихальних шляхів.
    • Якщо у вас кашель і біль в горлі, для полегшення симптомів рекомендується тепле рясне пиття: пийте теплий бульйон, чай і теплу воду з соком лимона.
  5. 5 Самоізолюється будинку, поки лікар не підтвердить, що ви здорові. Виключно важливо залишатися вдома до повного одужання, щоб нікого не заразити. Лікар скаже, коли вам можна буде повернутися до нормального життя. Поки вас не випишуть, нікуди не ходіть, навіть якщо відчуваєте себе краще.
    • Пацієнта виписують тільки після отримання дворазового негативного результату лабораторного дослідження, проведеного з інтервалом як мінімум в 1 день.
    • Якщо пацієнта госпіталізують в спеціальне відділення, він також буде залишатися на карантині до повного одужання: зникнення симптомів і отримання негативних результатів аналізу.

Метод 4 з 4: Профілактика

  1. 1 Вакцинуйтеся. Якщо є така можливість, зробіть щеплення. У Російській Федерації зареєстровано три вакцини для профілактики коронавирусной інфекції. Дізнайтеся в поліклініці або на сайті місцевого департаменту охорони здоров'я, чи йде вакцинація в вашому населеному пункті, і запишіться на щеплення. Якщо ви перебуваєте в групі ризику в зв'язку зі своєю професією або станом здоров'я, краще не відкладати цей крок.
    • Всі три зареєстровані вакцини - «Гам-КОВІД-Вак» ( «Супутник V»), «Ковівак» і «ЕпіВакКорона» - розроблені в Росії. В інших країнах застосовуються вакцини, розроблені компаніями Pfizer-BioNTech, Moderna and Johnson & Johnson.
    • Найбільш широко використовується вакцина «Гам-КОВІД-Вак». Швидше за все, в медичному закладі буде доступна тільки одна вакцина, але при бажанні ви можете навести довідки, які вакцини використовують в вашому місті і чи є вибір. Всі вони вводяться в два прийоми з інтервалом в 14-21 день залежно від конкретної вакцини і істотно знижують ризик важкого перебігу хвороби або госпіталізації.
  2. 2 Проводьте якомога більше часу вдома, щоб зменшити спілкування з іншими людьми. Напевно ви вже чули про новий понятті, так званому «соціальному дистанціювання», яка спрямована на зменшення контактів з оточуючими. Дотримання цих принципів допоможе запобігти поширенню вірусу в суспільстві. Виходьте з будинку тільки тоді, коли це необхідно (наприклад, вам потрібно купити продукти або піти на роботу). Якщо є можливість, домовтеся про те, що ви будете працювати віддалено або вчитися дистанційно.
    • Якщо ви хочете поспілкуватися з друзями або членами сім'ї, які не збирайте компанію більше десяти осіб і намагайтеся перебувати на відстані 1,5-2 метрів один від одного.
  3. 3 У громадських місцях носите маску і не підходьте до людей ближче, ніж на 1,5-2 метра. Якщо вам потрібно сходити за продуктами або покинути будинок по інший необхідності, прийміть заходи, щоб захистити себе і оточуючих. Одягайте припасовану маску, яка буде закривати ваш ніс, рот і підборіддя. Крім того, докладайте всіх зусиль, щоб перебувати хоча б в 1,5 метрах від всіх, крім тих, хто живе з вами в одній квартирі.
  4. 4 Регулярно мийте руки водою і милом. Регулярне миття рук - це найдієвіший спосіб, що допомагає запобігти поширенню коронавируса та інших збудників хвороб. Намагайтеся якомога частіше мити руки водою і милом протягом усього дня. Обов'язково вимийте руки, якщо ви доторкалися до поверхонь, яких стосується багато людей (наприклад, дверної ручки в громадському туалеті або поручнів в громадському транспорті),а також після контакту з людьми або тваринами, які можуть бути джерелом інфекції. Мийте руки як мінімум протягом 20 секунд, ретельно промиваючи шкіру між пальцями.
    • Щоб засікти час, необхідний для ретельного миття рук, співайте пісеньку «З днем ​​народження тебе» або просто неквапливо вважайте до 20.
    • Коли можливості вимити руки немає, користуйтеся САНІТАЙЗЕР або спиртовими серветками.
  5. 5 Намагайтеся не доторкатися до очей, носа і рота. Респіраторні віруси, в тому числі і коронавіруси, проникають в організм людини через слизові оболонки очей, носа і рота. Щоб захистити себе від вірусу, намагайтеся не торкатися до обличчя руками, особливо якщо ви їх давно не мили.
  6. 6 Мийте і дезінфікують всі предмети і поверхні, як вдома, так і в громадських місцях. Щоб запобігти поширенню інфекції (не тільки коронавирусной, а й багатьох інших хвороб), щодня дезинфікуйте поверхні, до яких часто торкаються руками. Щоб приготувати розчин для дезінфекції, розчиніть 250 мл рідкого хлорного відбілювача (наприклад, «Білизни») в 4 літрах теплої води і протріть поверхню. Якщо у вас під рукою є хлорвміщуючі засіб у вигляді гелю, знайдіть на упаковці інструкцію з приготування розчину для обробки поверхні. Наприклад, можна розчинити 60 мл універсального гелю Comet в 5 літрах води і обробити поверхні цим розчином. Також можна скористатися спеціальними спиртовими серветками або спреями. Простежте, щоб поверхні залишалися вологими як мінімум 10 хвилин - це забезпечить якісну дезінфекцію.
    • Якщо хтось у вашому домі хворий, відразу ж мийте посуд і столові прилади, якими користувався хворий, гарячою водою і миючим засобом. Крім того, періть постільну білизну, яким користувався хворий, в гарячій воді.
  7. 7 Тримайтеся подалі від людей, які хворіють або виглядають хворими. Коронавірус поширюється з краплями мокротиння, що виділяється зараженим людиною. Якщо хвора людина кашляє, краплі мокротиння потрапляють в повітря, і здорові люди поблизу можуть вдихнути їх. Якщо ви бачите, що людина кашляє, або він скаржиться вам, що захворів, спокійно і ввічливо відійдіть від нього подалі. Крім того, намагайтеся уникнути наступних шляхів передачі вірусу:
    • через близькі контакти із зараженою людиною: обійми, поцілунки, рукостискання, а також тривале перебування поруч з хворим (наприклад, в автобусі або в літаку);
    • через спільний посуд, столові прилади або особисті речі хворого людини;
    • при дотику до очей, носа або рота після того, як ви доторкнулися до зараженої людини;
    • при дотику до фекалій зараженої людини (наприклад, при зміні підгузника хворій дитині).
  8. 8 Прикривайте рот при кашлі та чханні. Коли хвора людина кашляє і чхає, коронавірус виділяється в навколишнє середовище і може заразити інших людей. Якщо у вас коронавірусна інфекція і ви кашляєте або чхаєте, закривайте рот і ніс паперовою серветкою, носовими хусткою або медичною маскою.
    • Скориставшись паперовим хусткою або серветкою, відразу ж викиньте їх в сміття, а потім вимийте руки теплою водою і милом.
    • Якщо кашель або чхання почалися несподівано або у вас під рукою немає паперової серветки, прикривайте рот і ніс згином ліктя, а не рукою. У цьому випадку вірус не потрапить з ваших рук на поверхні, до яких ви доторкнетеся.
  9. 9 Подбайте про гігієну, якщо ви контактуєте з тваринами. Незважаючи на те що на сьогоднішній день не існує наукових доказів, що людина може заразитися коронавірусів від тварин, така можливість не виключена. Крім того, зафіксовано кілька випадків, коли домашні тварини заражалися інфекцією COVID-19 від своїх господарів. Якщо ви контактували з будь-якими тваринами - як дикими, так і домашніми - ретельно вимийте руки з милом.
    • Будьте особливо обережні і уникайте контактів з будь-якими тваринами, які виглядають хворими.
  10. 10 Піддавайте ретельній термічній обробці м'ясо та інші продукти тваринного походження. Людина може заразитися коронавирусной інфекцією і багатьма іншими хворобами, вживаючи в їжу м'ясо і молоко, що не були оброблені належним чином. Не вживайте в їжу сирі або не пройшли пастеризацію продукти тваринного походження. Крім того, ретельно мийте руки і очищайте поверхні і кухонне приладдя, які стикалися з сирим м'ясом або непастеризованим молоком.
  11. 11 Зверніть увагу на рекомендації для мандрівників, якщо ви плануєте поїздку в іншу країну або інший регіон Росії. Через глобальної пандемії багато країн закрили кордони або ж ввели спеціальні вимоги та карантинні заходи для приїжджих. Актуальну інформацію можна знайти на сайтах Центру по контролю і профілактиці захворювань США і Всесвітньої організації охорони здоров'я. На цих сайтах публікується інформація про те, як захистити себе від зараження під час поїздки. При поїздках по Росії завжди заздалегідь дізнавайтеся, які правила для приїжджих діють в даний момент в конкретному регіоні.