Як лікувати невропатію в ногах

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 1 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Лечение полинейропатии
Відеоролик: Лечение полинейропатии

Зміст

Невропатія - це захворювання, що вражає периферичну нервову систему (ПНС). ПНС контролює моторну, сенсорну і автоматичну (наприклад, артеріальний тиск і потовиділення) функції організму. При пошкодженні нервів можуть виникнути різні симптоми, в залежності від того, які нерви порушені. Невропатією ступень страждають 2,4% всіх людей, в тому числі 8% старше 55 років. Хоча основною причиною є цукровий діабет, невропатія може бути спадковим захворюванням або розвинутися внаслідок інфекції, інших захворювань або травми, тому для лікування даної хвороби слід звернутися до лікаря.

кроки

Частина 1 з 3: Змініть спосіб життя

  1. 1 Регулярно ходите пішки. Намагайтеся виходити з дому щонайменше три рази на тиждень або виконуйте відповідні для вас безпечні вправи. Можна також попросити лікаря, щоб він порекомендував вам відповідний режим занять. Фізичні вправи поліпшать кровопостачання і живлення пошкоджених нервів. Ходьба знижує загальний рівень цукру в крові і допомагає краще контролювати цукровий діабет. Якщо вам вдасться контролювати цукровий діабет, ви зможете знизити невропатію.
    • Якщо вам складно знайти вільний час для занять фізичними вправами, пам'ятайте, що досить робити невеликі кроки. Наприклад, можна зайнятися прибиранням в будинку, пограти з собакою або самостійно помити свій автомобіль. Всі ці види діяльності сприяють кровообігу.
  2. 2 Робіть ножні ванни. Заповніть невелику ємність (наприклад, таз) теплою водою і додайте 1 стакан (близько 420 грамів) англійської солі на кожен літр води. Простежте, щоб температура води не перевищувала 40 градусів. Після цього опустіть ноги в воду. Тепла вода допоможе вам розслабитися і зняти біль в ступнях. Крім іншого, в англійській солі міститься магній, який сприяє розслабленню м'язів.
    • Якщо у вас інфекція або набряк, проконсультуйтеся з лікарем, перш ніж використовувати англійську сіль.
  3. 3 Знизьте вживання спиртних напоїв або зовсім відмовтеся від них. Алкоголь токсичний для нервів, особливо якщо вони вже пошкоджені. Необхідно обмежити споживання спиртного до 4 порцій (одна порція становить близько 40 мілілітрів міцного напою, 120 мілілітрів вина або 250 мілілітрів пива), рівномірно що вживаються протягом тижня. Деякі види невропатії розвиваються через алкоголізм, тому при захворюванні невропатией слід утримуватися від спиртного. Відмова від алкоголю допоможе пом'якшити симптоми і запобігти подальшому пошкодження нервів.
    • Якщо у вашій родині були випадки алкоголізму, можливо, слід повністю відмовитися від вживання спиртних напоїв. Подумайте про те, щоб повністю відмовитися від спиртного - це допоможе вам зберегти здоров'я.
  4. 4 Приймайте масло примули вечірньої. Це натуральне масло отримують з квіток диких рослин, і воно є у формі таблеток. Попросіть свого лікаря порекомендувати вам відповідну дозування харчової добавки, до складу якої входить масло примули вечірньої. Дослідження довели, що містяться в даному маслі жирні кислоти здатні пом'якшити симптоми невропатії. Ці жирні кислоти покращують роботу нервів.
    • Корисна жирна кислота ГЛК (гамма-ліноленова кислота) міститься також в маслі огірочника і олії чорної смородини.
  5. 5 Спробуйте акупунктуру. Акупунктура є одним з методів традиційної китайської медицини, який полягає у встромляє тонких голок в спеціальні точки на тілі. Стимуляція цих активних, або акупунктурних точок призводить до виділення ендорфінів, які полегшують біль. Спеціаліст по акупунктурі вставить в акупунктурні точки від чотирьох до десяти голок і покладе їх там приблизно на півгодини.Знадобиться 6-12 сеансів протягом трьох місяців.
    • Перш ніж звернутися до фахівця з акупунктури, перевірте його репутацію. Дізнайтеся, чи є у нього необхідне обладнання і стерильні голки, щоб уникнути можливих інфекцій.
  6. 6 Подумайте про додаткових і альтернативних методах лікування. Крім акупунктури, симптоми невропатії можна полегшити за допомогою медикаментів і низкоинтенсивной електроміостімуляція. При електростимуляції використовуються заряджаються від набору невеликих батарейок зонди, які розміщуються на шкірі навколо тих ділянок, де відчувається біль. В результаті утворюється замкнуте електричне коло, і через хворі ділянки проходить електричний струм, який стимулює їх. Було показано, що електроміостімуляція ефективна при лікуванні певних видів невропатичного болю, хоча потрібні додаткові дослідження.
    • Спробуйте медитацію. Можуть підійти такі методи медитації, як медитація ходіння, дзадзен (сидяча медитація), цигун або тайцзицюань. Дослідження показали, що регулярні заняття медитацією допомагають знизити біль.

Частина 2 з 3: Медикаментозне лікування

  1. 1 Приймайте призначені лікарем медикаменти. Для лікування невропатії існує безліч різних препаратів. Особливу увагу лікар приділить захворювання або розладу, яке лежить в основі невропатії, що дозволить пом'якшити симптоми і поліпшити функціонування нервів в ногах. Лікар може призначити такі препарати:
    • Амітриптилін. Спочатку розроблене як антидепресант, ці ліки показало позитивні результати і при лікуванні невропатичної болю. Для початку слід приймати мінімальну дозу, 25 міліграмів на день. Потім можна поступово збільшити дозування до 150 мг в день. Ці ліки необхідно приймати перед сном. Амітриптилін не призначають тим, у кого спостерігається схильність до суїциду.
    • Прегабалін. Це седативну речовину призначається зазвичай при периферичних невропатических болях, викликаних цукровим діабетом. Слід почати з мінімально можливої ​​дози, а потім можна збільшити її з дозволу лікаря. Максимальна доза становить 50-100 міліграмів тричі на день. Згодом максимальне дозування може бути збільшена до 600 міліграмів на день, причому подальше збільшення дози неефективно.
    • Дулоксетин. Ці ліки зазвичай використовують для полегшення болю у разі невропатії при цукровому діабеті. Доза починається з 60 міліграмів на день, які приймаються перорально. Потім доза може бути подвоєна, і результати лікування перевіряються через 2 місяці. Хоча і можна подвоїти дозу, в більшості випадків дозування вище 60 міліграмів на день не володіє більшою ефективністю і може викликати побічні ефекти.
    • Комбінована терапія. Лікар може порекомендувати приймати одночасно кілька препаратів, таких як трициклічні антидепресанти, венлафаксин або трамадол. При невропатії такий метод може дати кращі результати, ніж використання одного препарату.
  2. 2 Приймайте призначені лікарем опіати. Для зниження болю при невропатії лікар може виписати довготривалі опіати. Як правило, це вимагає індивідуального підходу, так як можливі такі побічні ефекти, як залежність, звикання (дія ліків зменшується з часом) і головні болі.
    • Для лікування невропатії хронічного типу (дізіммунной невропатії) лікар може призначити імунодепресивні засоби (наприклад, циклофосфамід) в тому випадку, якщо не допомагають інші препарати.
  3. 3 Порадьтеся з лікарем щодо хірургічної операції. Залежно від причин невропатії, лікар може порекомендувати декомпрессионную операцію. Така операція дозволить звільнити затиснуті нерви, що допоможе їм правильно функціонувати. Декомпрессійне операції часто застосовують для лікування синдрому зап'ястного каналу. Крім того, подібні операції можуть принести користь при певних видах спадкової невропатії, які супроводжуються проблемами зі ступнями і щиколотки.
    • Амілоїдних периферичну невропатію можна вилікувати пересадкою печінки, так як даний вид невропатії пов'язаний з неправильним обміном речовин в печінці.

Частина 3 з 3: Зміцніть здоров'я

  1. 1 Включіть у свій раціон більше вітамінів. Якщо ви не хворі на цукровий діабет або іншими явними системними захворюваннями, невропатія може бути викликана нестачею вітамінів E, B1, B6 і B12. Перш ніж приймати вітамінні добавки, обов'язково проконсультуйтеся з лікарем. Перед тим, як порекомендувати харчові добавки або інші види лікування, лікар повинен встановити причину невропатії.
    • Щоб отримувати більше вітамінів разом зі здоровою їжею, їжте достатню кількість зелених листових овочів, яєчних жовтків і печінки.
  2. 2 Контролюйте цукровий діабет. Невропатія розвивається зазвичай через багато років після виявлення цукрового діабету. Правильний контроль цукрового діабету допомагає запобігти невропатію або сповільнити її розвиток. Однак зазвичай невропатію не можна повністю вилікувати після того, як вона вже почала розвиватися. Лікар приділить особливу увагу контролю цукрового діабету і полегшення викликаної невропатией болю.
    • Необхідно стежити за рівнем глюкози в крові. Натщесерце цей рівень має становити 70-130 мг / дл (3,9-7,2 ммоль / л), а через дві години після сніданку він не повинен перевищувати 180 мг / дл (10 ммоль / л). Слід також стежити за артеріальним тиском.
  3. 3 Запобігайте травми і утворення виразок. Невропатія може привести до зниженої чутливості ступень, що збільшує ймовірність таких пошкоджень, як порізи, проколи і подряпини. І вдома, і на вулиці обов'язково носіть шкарпетки і взуття. Повторні пошкодження ступень можуть привести до утворення погано гояться виразок. Крім того, при регулярних візитах до лікаря просите його оглянути ваші ступні.
    • Носіть вільний взуття, наприклад тапочки без задника, але при цьому уникайте туфель, сандалій або шльопанців з недостатньою підтримкою стопи. Занадто тісне взуття може заважати нормальному кровообігу в ступнях, що підвищує ризик утворення виразок.
    • Слідкуйте, щоб нігті на ногах мали відповідну довжину. Тим самим ви уникнете освіту врослих нігтів. Будьте уважні при обрізанні нігтів. Не використовуйте лезами, щоб уникнути випадкових порізів.
  4. 4 Слідкуйте, щоб вже утворилися виразки були чистими. Промивайте уражені ділянки теплою водою з сіллю. Візьміть для цього стерильний бинт і змочіть його в підсоленій воді, після чого видаліть з виразок отмершую тканину. Потім накладіть на виразки суху стерильну пов'язку. Міняйте пов'язку один або два рази на день, або частіше, якщо вона стане вологою. Якщо від виразки виходить неприємний запах, негайно зверніться до лікаря, так як це може свідчити про досить серйозної інфекції.
    • При появі виразок негайно повідомте про це своєму лікареві. Якщо виразки невеликі, з ними можна справитися за допомогою перев'язок і антибіотиків. Однак великі виразки нерідко погано піддаються лікуванню і можуть навіть призвести до ампутації пальців або ступні.
  5. 5 Полегшуйте біль. При невропатії біль може мати різну інтенсивність. Якщо ви відчуваєте легку або помірну біль, спробуйте приймати які відпускаються без рецепта анальгетики. Наприклад, можна приймати 400 міліграмів ібупрофену або 300 міліграмів аспірину 2-3 рази на день.
    • Не забувайте приймати противиразкові препарати, оскільки знеболюючі засоби (ібупрофен і інші) дратують слизову оболонку шлунка. Наприклад, можна приймати 150 міліграмів ранитидина двічі в день перед їжею.
  6. 6 Зверніться за медичною допомогою, щоб впоратися із захворюваннями, які призвели до невропатії. Невропатія буває викликана хворобами нирок, печінки або ендокринної системи, і в цьому випадку необхідно лікувати причину. При здавленні нерва або іншої локальної проблеми можуть допомогти фізіотерапія або хірургічна операція.
    • Якщо ви відчуваєте невропатію, необхідно проконсультуватися з лікарем, в тому числі перед прийомом будь-яких харчових добавок.

Поради

  • Хвороба може носити гострий або хронічний характер. У разі гострої невропатії необхідно пройти негайне медичне обстеження.
  • Іноді симптоми невропатії можна полегшити регидратацией організму (збільште споживання води), а також за допомогою компресійних панчіх.

додаткові статті

Какопределіть симптоми нейропатії ніг Какопределіть зламаний у вас палець Какізбавіться від запаху ніг Каклечіть бурсит Какізбавіться від п'яткової шпори Какснять біль від вростаючого нігтя Какізбавіться від оніміння в ступнях і пальцях ніг Каквилечіть розколоту гомілку за допомогою розтяжки Каквилечіть запалений врослий ніготь Каклечіть розрив литкового м'яза Какоблегчіть біль при невралгії трійчастого нерва Каклечіть серотоніновий синдром Каквилечіть синдром зап'ястного каналу Какобмативать руку при тунельний синдром зап'ястя