Як написати статтю для шкільної газети

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 22 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як написати статтю в Шкільний світ
Відеоролик: Як написати статтю в Шкільний світ

Зміст

Робота над статтею для шкільної газети може стати хвилюючим і вдячним занять, так як ваше ім'я з'явиться на сторінках видання! Якщо ви ще не є учасником редколегії, то спочатку потрібно пройти співбесіду або дізнатися у редактора, як можна подати приклади своїх статтею. Необхідно вирішити, яку статтю ви хочете написати, перевірити правила подачі статей, досліджувати тему, поспілкуватися з джерелами і написати текст в потрібному новинному форматі.

кроки

Частина 1 з 3: Як стати автором і писати різні статті

  1. 1 Пройдіть співбесіду в шкільну газету. Якщо ви ще не стали учасником шкільної газети, то вам напевно доведеться пройти співбесіду або іншу перевірку. Найчастіше потрібно представити кілька прикладів робіт, щоб показати свої дослідницькі та письменницькі навички. Дізнайтеся всі подробиці у начальника редколегії вашої шкільної газети.
    • Дізнайтеся терміни подачі пробних статей, вимоги редактора до нового учасника колективу і запитайте про заходи, на яких можна дізнатися додаткову інформацію.
  2. 2 Отримайте завдання від редактора. Коли вас приймуть в колектив, завжди уточнюйте свої конкретні завдання у редактора. Якщо у вас є ідея для статті, коротко викладіть її редактору і спробуйте отримати схвалення.
    • Якщо ви давно перебуваєте в редколегії, у вас може бути право самостійно вибирати теми для статей, але в перший час краще звертатися за завданням до старших товаришів.
  3. 3 Напишіть нарис, Щоб детально дослідити питання або подія. Зазвичай текст нарису налічує близько 1000 слів і зосереджений на шкільних правилах, зміни в керівництві, вплив національного законодавства на життя учнів та інших значних питаннях. При роботі над нарисом зосередьтеся на фактах і прагнете зібрати значно більше допоміжної інформації, ніж для інших типів статей.
    • Нарис - найбільша за обсягом стаття в газеті, яка часто не обмежується переліком фактів і прагне визначити причинно-наслідкові зв'язки, встановити першопричини події і його вплив на подальше життя учнів.
    • Як приклад можна навести статтю про нову стипендії, яку заснували в регіоні. Хто пропонує стипендію, як стати претендентом і яких зусиль коштувало втілити ідею в життя? На цих питаннях можна побудувати відмінний матеріал.
  4. 4 Напишіть новинну статтю, Щоб поділитися інформацією про події або новий курс дій. Зазвичай новинна стаття трохи коротше нарису, тому в ній налічується від 750 до 1000 слів. Напишіть про те, що буде цікаво чи корисно дізнатися учням, зосередьтеся на фактах, намагайтеся викласти кілька точок зору на ситуацію. У новинній статті немає місця емоціям і особисту думку.
    • Новинні статті зазвичай більш прямолінійні в порівнянні з нарисом або статтею-думкою. У них неупереджено повідомляється актуальна інформація.
  5. 5 Напишіть редакційну статтю, Якщо ви хочете поділитися загальною думкою. Редакторські статті також називаються «статтею-думкою». Їх публікують без зазначення імені автора. Такі тексти не пишуть від першої особи. Вони налічують близько 500 слів і містять коментарі з нагальних питань.
    • Наприклад, напишіть редакторську статтю про шкільні правила, заходах, творчих чи спортивних секціях, програмах або методах навчання.
  6. 6 Напишіть авторську колонку, Щоб поділитися думкою і вказати своє ім'я. Колонка пишеться від першої особи і містить особисту думку автора на різні теми. Наприклад, можна вести колонку з порадами або колонку про психічне здоров'я. Обсяг тексту становить 250-750 слів.
    • Якщо ви хочете вести колонку в шкільній газеті на постійній основі, то викладіть редактору свій план по серії статей. Наприклад, запропонуйте 4-тижневу серію матеріалів про заснування нового шкільного гуртка або по саморозвитку.
  7. 7 Напишіть навчальну статтю, щоб навчити читачів конкретному навику. Практичні керівництва і навчальні статті ґрунтуються на фактах і діях. Вони можуть зачіпати найрізноманітніші теми. Вибирайте такі теми, які цікаві учням і вчителям, щоб знайти своїх читачів.
    • Наприклад, напишіть статтю під назвою «10 порад в стресових ситуаціях», «Як розвинути корисні навчальні звички» або «Як привести себе в форму перед нормативами».
  8. 8 Напишіть рецензію, щоб поділитися об'єктивним думкою з читачами. Пишіть рецензії на книги, фільми, уроки, музику і телесеріали. Коротко опишіть даний об'єкт, після чого оціните переваги і недоліки, щоб читач міг зрозуміти, чи варто витрачати свій час або гроші.
    • Наприклад, в рецензії на новий фільм можна написати, кому найбільше сподобається ця картина. Можливо, він припаде до смаку любителям бойовиків, але розчарує цінителів комедій.

Частина 2 з 3: Як проводити дослідження, брати інтерв'ю і збирати факти

  1. 1 Заздалегідь ознайомтеся з вимогами. Уточніть мінімальну та максимальну кількість слів, крайній термін подачі чернетки і готової статті, а також інші нюанси щодо стилю, форми і виробництва. У деяких газетах існує мінімальна кількість джерел для статті або необхідність надати матеріал для перевірки фактів перед затвердженням правок для публікації.
    • Дізнайтеся додаткові відомості у редактора, завідувача відділом друку або консультанта.
  2. 2 Задавайте прості питання, щоб зібрати основну інформацію для статті. Виберіть тему і починайте задавати питання. Хто, що, де, коли, навіщо, як - приклади простих запитань, які допоможуть вам знайти інформацію для захоплюючої статті. Записуйте відповіді на кожне питання і рухайтеся в інші області дослідження.
    • Хто? Хто задіяти в історії? Це можуть бути студенти, адміністратори, звичайні жителі.
    • Що? Що конкретно ви хочете освітити? Подія, особистість, ідею? Тут важлива конкретика.
    • Де? Де відбувалася подія. Ситуація зачіпає вашу школу, район або всю країну?
    • Коли? Записуйте важливі дати і тимчасові рамки.
    • Навіщо? Встановіть причину події. Що послужило каталізатором?
    • Як? Увяжем всю інформацію воєдино, щоб відновити ланцюг подій.
  3. 3 Опитайте надійні джерела або свідків для цитат і посилань. Окресліть загальне коло людей, з якими потрібно поговорити. Домовтеся про зустріч. Заздалегідь підготуйте питання для вашого інтерв'ю і візьміть блокнот або диктофон для записів. Проводьте інтерв'ю в спокійному місці на зразок кафетерію або порожнього класу, щоб учасникам було простіше сконцентруватися на справі.
    • При першому зверненні до людини назвіть себе і повідомте тему статті, а також приблизну оцінку тривалості інтерв'ю.
    • Після інтерв'ю приділіть 10 хвилин на додаткові замітки.Запишіть відомості по гарячих слідах, щоб не забути важливі подробиці.
  4. 4 Розмовляйте з іншими учнями і вчителями, щоб дізнатися їхню думку. Якщо ваш матеріал зачіпає життя однолітків, то дізнайтеся їх точку зору. У статтях часто використовують цитати інших людей, тому не бійтеся проводити опитування або звертатися за коментарями до різних осіб.
    • Запитайте, чи можна використовувати ім'я і слова людини в статті, а потім дослівно запишіть коментар. Можна використовувати анонімні джерела, але цитати надають переконливості і дозволяють зрозуміти, кому належить така точка зору.
  5. 5 Перевіряйте факти із зібраних відомостей. Перевіряйте слова навіть найнадійніших джерел. Звичайно, думка не підлягає такій перевірці, але якщо людина називає імена, дати і різні подробиці, які можна отримати у пункті іншого джерела, то обов'язково проводите подібну перевірку.
    • Перевірка фактів зробить вас більш достовірним автором і покаже, що ви не шкодуєте сил і часу для максимально правдивого висвітлення питання.
  6. 6 Ведіть облік своїх джерел і розслідувань. Створіть послідовну систему роботи над статтями з використанням блокнота, швидкозшивачі або комп'ютера для записів. Завжди вказуйте, хто сказав конкретні слова, де ви знайшли факт і коли відбувалися події, навіть ваші інтерв'ю. В майбутньому це допоможе вам обгрунтувати свої заяви або перевірити відомості зі статті.
    • Деякі репортери надиктовують записи або ведуть регулярний журнал своїх досліджень і інтерв'ю. Виберіть оптимальний спосіб, який підходить під ваш спосіб життя і роботи.

Частина 3 з 3: Як написати статтю

  1. 1 Використовуйте метод перевернутої піраміди, щоб захопити читачів. Вкажіть найважливіші подробиці на початку статті і приділіть їм найбільше місця. Кожен наступний абзац може включати загальні відомості і додаткові примітки, але відповіді на питання «хто, що, де, коли, навіщо і як» повинні знаходитися на початку статті.
    • Нерідко читач вирішує продовжити знайомство з матеріалом або припинити читання вже за першими пропозиціями статті.
  2. 2 Придумайте помітний заголовок, щоб привернути увагу читачів. Так, заголовок повинен бути помітним і передавати суть статті в декількох словах. Використовуйте чіткі, лаконічні, активні заголовки. Тон заголовка повинен відповідати тону статті.
    • Іноді відмінний заголовок приходить в голову ще до роботи над статтею, але частіше за все автор не може точно сказати, якою буде стаття, поки не закінчить роботу. Краще скласти заголовок після завершення статті, щоб він максимально перегукувався з розглянутої темою.
  3. 3 Дайте відповіді на всі важливі питання в перших двох абзацах. Кожен абзац повинен включати не більше 3-4 речень. Викладіть відомості і поділіться подробицями. Притримаєте цитати і загальну інформацію для наступних абзаців.
    • Якщо людині цікава тема, то він продовжить читати далі, але якщо він хоче дізнатися тільки загальні відомості, то зможе знайти відповіді в перших абзацах без потреби читати всю статтю.
  4. 4 Використовуйте зрозумілий, описовий мову і володіє тон. Уникайте витіюватих фраз або надлишкових пропозицій. Пишіть чітко і лаконічно, а також повідомте, чому тема настільки важлива. Використовуйте дійсний заставу і інформує тон.
    • Наприклад, замість пропозиції: «Новий директор прибув з дощового Санкт-Петербурга, де він невтомно працював в різних школах протягом 15 років», - краще написати: «Новий директор має 15-льотний досвід роботи в сфері освіти і раніше проживав в Санкт Петербурзі ».
  5. 5 Використовуйте цитати, які підкріплюють тези зі статті. По можливості висловлюйте думки або вказівки за допомогою цитат (якщо це не авторська колонка). Наприклад, в статті про епідемію грипу в школі напишіть слова шкільної медсестри про профілактичні заходи, які допоможуть учням не захворіти. Цитати повинні підвищувати авторитет статті і підкріплювати наведені факти.
    • Під час інтерв'ю завжди запитуйте дозволу використовувати цитати в статті.
  6. 6 Виправте помилки та відредагуйте статтю, перш ніж здати матеріал редактору. Переконайтеся, що всі посилання на джерела оформлені правильно, а текст не містить граматичних або орфографічних помилок. Прочитайте статтю вголос і зверніть увагу на незграбні фрази і непродумані абзаци. Можна також показати статтю другові або однолітка. Вони підкажуть, що ви забули повідомити або вказати в статті.
    • Здатність знаходити власні помилки - важливий навик для успішного члена колективу шкільної газети. Чим більше ви будете працювати над ним, тим краще будуть ваші статті.

Поради

  • Будьте уважні і обережні, щоб уникнути плагіату на інші ресурси. Інформацію з інших робіт можна використовувати, але не забудьте перефразувати текст, щоб вийшла унікальна стаття, а також посилайтеся на джерела.
  • Якщо вам не вдається придумати ідею для статті, то зверніться до редактора і отримаєте завдання.