Як поводитися зі зламаною рукою

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 25 Травень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как стрелять из Автомата Калашникова. Инструкция для новичков
Відеоролик: Как стрелять из Автомата Калашникова. Инструкция для новичков

Зміст

Перелом руки - досить поширена травма, яка може трапитися в будь-якому віці. Перелом - це вид травми, при якому пошкоджується одна або кілька кісток кінцівки (наприклад, найчастіше трапляється перелом променевої кістки, а також буває перелом ліктьової і плечової кістки) .. Якщо у вас перелом руки, для початку необхідно негайно звернутися до хірурга. Лікар накладе гіпс і розповість про подальше лікування і догляду за рукою.

кроки

Частина 1 з 3: Лікування

  1. 1 Оцініть серйозність ситуації. Подальші дії залежать від тяжкості перелому. Можливо, доведеться викликати швидку медичну допомогу (якщо перелом дуже серйозний) або звернутися в поліклініку самостійно. Тому перш ніж робити якісь заходи, оцініть ситуацію.
    • Якщо ви чули тріск або клацання, а потім сильний біль, швидше за все, у вас перелом.
    • Інші ознаки перелому включають в себе різку біль, яка може посилюватися при русі пошкодженої руки. Зазвичай при переломі утворюється набряк, може бути гематома і деформація руки, а також біль і дискомфорт при обертанні руки долонею вгору і вниз.
    • Якщо ви помітили такі симптоми, як можна швидше зверніться до лікаря або викличте швидку медичну допомогу: потерпілий не відповідає на питання, важко дихає, у нього помічено кровотеча, при русі виявляється сильний біль, пошкоджена кінцівка оніміла і посиніла. Також викличте швидку, якщо ви підозрюєте, що у потерпілого перелом кісток в області шиї, голови або спини, якщо на місці травми сильно пошкоджена шкіра і деформована рука.
    • Якщо ви з якихось причин не можете викликати швидку медичну допомогу, прочитайте цю статтю: Як надати першу допомогу при переломі.
  2. 2 Постарайтеся зупинити кровотечу. Якщо при переломі відбулося кровотеча, як можна швидше спробуйте зупинити його. Для цього візьміть бинт, перев'яжіть рану чистою марлею або іншим матеріалом, який виявиться у вас під рукою. Зверху накладіть бинт.
    • Якщо ви помітили якісь ознаки серйозного перелому (вони перераховані вище) або кровотеча, обов'язково викличте швидку медичну допомогу.
  3. 3 Постарайтеся залишити поза увагою пошкоджену кістку. Якщо ви торкнеться або деформуєте кістка, не прагніть переставити її на місце або вправити самостійно. Зверніться до лікаря, щоб хірург сам вирішив, як вчинити у вашій ситуації. В іншому випадку, травма може стати більш ускладненою.
    • Якщо ви спробуєте самостійно вправити кістку на місце, при єдиному невірному русі потерпілий відчує неймовірну біль і дискомфорт, до того ж, це може привести до проникнення інфекції.
  4. 4 Зафіксуйте руку в одному положенні. Дуже важливо запобігти будь-яку можливість руху і деформації пошкодженої руки. Накладіть шину вище і нижче місця перелому, щоб зафіксувати руку в одному положенні до приїзду лікарів.
    • Шину можна змайструвати з підручних засобів, наприклад, з згорнутої в кілька разів газети або рушники. Накладіть шину до місця травми, а потім зафіксуйте її бинтом або компресійної стрічкою. Зробіть підтримуючу пов'язку, обернувши бинт або компресійну стрічку навколо зламаної руки.
    • Фіксація руки і накладення шини допоможе тимчасово полегшити дискомфорт.
  5. 5 Щоб зняти набряк і зменшити біль, прикладіть до місця перелому холодний компрес. Для початку накладіть шину і оберніть руку марлею або рушником. Потім прикладіть холодний компрес. Це допоможе зняти набряк до того часу, коли ви потрапите до лікаря.
    • Чи не прикладайте лід або інший холодний компрес безпосередньо до шкіри, інакше ви можете отримати обмороження. Щоб не пошкодити шкіру і не отримати обмороження, обмотайте місце травми бинтом або марлею.
    • Прикладайте холодний компрес до місця перелому на 20 хвилин за раз, поки не отримаєте кваліфіковану медичну допомогу.
  6. 6 Зверніться до лікаря. Швидше за все, вам накладуть гіпс на місце перелому, щоб зафіксувати руку і прискорити зрощення кісток. Хірург огляне вас, оцінить вагу перелому і призначить лікування.
    • Швидше за все, лікар задасть вам кілька запитань про ваше самопочуття і про симптоми, щоб краще оцінити ситуацію.
    • Лікар може призначити рентгенологічне дослідження або МРТ, щоб проаналізувати тяжкість травми і визначити подальший хід лікування.
  7. 7 Отже, лікар зафіксує вашу руку. Якщо у вас перелом зі зміщенням, лікар вправить кістка на місце.Швидше за все, це буде досить болісно, ​​але лікар може вам порадити, як зменшити цю біль.
    • Перед тим як вправити вам кістка, лікар може дати заспокійливе, м'язовий релаксант або знеболююче.
    • Лікар може накласти на травмовану руку гіпс, шину, бинт і фіксуючу пов'язку, щоб прискорити загоєння перелому.

Частина 2 з 3: Повсякденна діяльність

  1. 1 Не забувайте про принцип ОЛСП. Якщо ви щодня стикаєтеся з незручністю виконання домашніх справ, важливо пам'ятати про цей принцип (відпочинок, лід, стиснення, підняття). Дотримуючись цього принципу, ви зможете спокійно виконувати свої домашні справи.
  2. 2 Більше відпочивайте. Намагайтеся протягом дня не навантажувати травмовану руку. Правильна фіксація руки в одному положенні і її нерухомість прискорять процес заживання і допоможуть запобігти біль і дискомфорт.
  3. 3 Охолодіть руку. Прикладіть до руки пакет з льодом, щоб зменшити біль і набряк.
    • Прикладіть холодний компрес (лід) на 20 хвилин.
    • Щоб гіпс НЕ наситився вологою і не деформувався, загорніть лід в рушник.
    • Якщо ви відчуваєте сильний холод і оніміння на місці компресу, приберіть компрес.
  4. 4 Зробіть перев'язку. Візьміть еластичну пов'язку і обмотайте місце травми. Це допоможе зняти біль і набряк.
    • Набряк може привести до обмеженої рухливості, а фіксація і перев'язка допоможуть запобігти цим наслідкам.
    • Запитайте у лікаря, як довго потрібно тримати пов'язку. Або зніміть пов'язку, коли набряк зійде.
    • Для цієї мети можна використовувати еластичний бинт, який можна купити в будь-якій аптеці, в супермаркетах та інших магазинах.
  5. 5 Підніміть руку так, щоб вона перебувала вище рівня серця. Це допоможе зняти набряк і зберегти рухливість.
    • Якщо ви не можете самостійно підняти і утримати руку вище рівня серця, підкладіть під неї подушку або інший предмет.
  6. 6 Важливо запобігти просочування гіпсу водою. Звичайно, не дуже-то складно відмовитися від гарячої ванни або відвідування басейну під час загоєння перелому, але набагато важче не замочивши гіпс під час прийняття душу. Якщо ви не можете приймати ванну або душ, не намочивши гіпс, спробуйте зробити водяну ліжко. Дуже важливо намагатися не намочити гіпс або скоби, інакше гіпс може деформуватися, тоді кістки будуть зростатися неправильно. Це може також призвести до інфекції або подразнення шкіри.
    • Перед душем ви можете обернути гіпс в поліетиленову плівку (або в поліетиленовий пакет). Гарненько оберніть гіпс плівкою і зафіксуйте гумкою, щоб плівка не розв'язалася.
    • Ви можете накласти зверху гіпсу рушник, щоб вода не потрапила всередину. Це допоможе запобігти не тільки розм'якшення гіпсу через попадання води, але і виникнення різних шкірних інфекцій і роздратування.
    • Якщо раптом вийшло так, що ви намочили гіпс, відразу ж висушіть його феном, щоб гіпс не розм'якшити. Якщо ви не встигли висушити гіпс, він розм'як і деформувався, зверніться за порадою до лікаря.
  7. 7 Носіть зручний одяг. Одягатися зі зламаною рукою не так-то просто. Тому вибирайте зручний одяг, яку можна буде надіти і зняти, не заподіявши шкоди і дискомфорту руці.
    • Важливо, щоб у одягу був великий виріз і вільні рукави. На час загоєння краще носити футболки та майки з короткими рукавами.
    • Якщо вам стане холодно, можете обернути навколо руки светр або кофту. Таким чином, вам не доведеться надягати кофту з довгими рукавами, і ваша рука буде в теплі.
    • Якщо ви хочете надіти рукавички, але не можете через зламану руки, надіньте замість рукавички носок.
  8. 8 Навчіться однаково володіти обома руками. Якщо ви правша, і у вас перелом правої руки, постарайтеся навчитися писати і працювати лівою рукою. Звичайно, буде потрібно час, щоб звикнути до цього, але таке вміння допоможе вам швидко повернутися до звичного життя.
    • Ви можете навчитися чистити зуби, розчісувати волосся і користуватися столовими приборами здоровою рукою.
  9. 9 Не соромтеся попросити допомоги. Досить складно робити деякі речі, коли ви можете працювати тільки однією рукою. Попросіть когось із рідних допомогти вам робити якісь повсякденні справи, поки перелом НЕ зростеться.
    • Ви можете попросити одного писати для вас конспекти або робити якісь нотатки. Якщо у вас хороші стосунки з викладачем, можете обговорити з ним можливі варіанти вирішення вашої проблеми.
    • Згодом ви помітите, що незнайомі люди починають допомагати вам і ставитися до вас більш доброзичливо. Люди почнуть допомагати вам з покупками в магазині, відкривати і притримувати для вас двері. Тому скористайтеся можливістю і не забудьте подякувати у відповідь.
    • Намагайтеся не навантажувати руку і уникати важких видів діяльності, наприклад, водіння автомобіля. Деякі речі дуже складно робити зі зламаною рукою. Можливо, вам слід попросити когось із рідних підвозити вас або їздити на громадському транспорті.

Частина 3 з 3: Сприяйте загоєнню

  1. 1 Намагайтеся менше рухати травмованою рукою. Фіксація руки в одному положенні і її повна нерухомість прискорять процес загоєння. Якщо вам наклали гіпс або скобу, намагайтеся не ворушити рукою і будьте обережні, щоб не вдарити руку об навколишні предмети.
    • Це правило особливо важливо, якщо у вас перелом, але лікар пропонує почекати деякий час, щоб накласти гіпс, коли зійде набряк.
    • Вам доведеться почекати кілька тижнів перед тим, як повернутися до звичного способу життя. Перед цим обов'язково проконсультуйтеся з лікарем.
  2. 2 Постарайтеся зняти біль за допомогою лікарських препаратів. Швидше за все, травма заподіє вам чимало дискомфорту і болю. Знеболюючі препарати допоможуть вам розслабитися і позбавлять вас від потреби пересувати руку.
    • Деякі знеболюючі випускаються в аптеках без рецепта. До таких знеболюючих препаратів відносяться аспірин, ібупрофен, напроксен натрію, ацетамінофен. До того ж, ібупрофен і напроксен натрію допоможуть зняти набряк.
    • Майте на увазі, що дітям і підліткам до 18 років не рекомендується приймати аспірин (тільки в тому випадку, якщо це порадив лікар).
    • До того ж, не варто пити аспірин та інші препарати, які можуть зробити кров рідшою, якщо у вас відкритий перелом (з пошкодженням і розривом шкірних покривів) і сильна кровотеча.
    • Якщо у вас дійсно дуже сильний біль, поговоріть з лікарем, можливо, він призначить на кілька днів ефективніші знеболюючі препарати.
  3. 3 Можливо, лікар призначить відвідування реабілітаційних курсів або фізіотерапію. Швидше за все, лікар призначить вам процедури по фізіотерапії відразу після загоєння травми або якомога швидше. Ви можете почати з простих вправ, щоб поступово почати навантажувати руку. До фізичних вправ можна приступати після видалення гіпсу та консультації з лікарем.
    • Ні в якому разі не відвідуйте фізіотерапію без рекомендації лікаря.
    • Одними з перших рухів після перелому є згинання та розгинання кінцівки, за допомогою яких можна прискорити кровотік.
    • Фізіотерапія - кращий спосіб відновити м'язову силу, рухливість і гнучкість пошкодженої руки після зняття гіпсу або видалення скоби і повного загоєння перелому.
  4. 4 Можливо, доведеться провести хірургічну операцію. Якщо у вас ускладнений або відкритий перелом з пошкодженням шкірних покривів, швидше за все, знадобиться операція. Лікар розповість докладніше про операції та про гарантії правильного загоєння перелому. Правильне лікування допоможе звести до мінімуму ризик неправильного зрощення кісток.
    • В процесі операції хірург-ортопед може використовувати спеціальні пристрої для фіксації, які допоможуть стабілізувати кістки. Поговоріть з лікарем і дізнайтеся, які саме фіксуючі пристрої (штифти, пластини) будуть використовуватися під час операції. Ці пристрої необхідні для підтримки правильного положення кісток.
    • Хірургічна операція проводиться під місцевою анестезією. Анестезія буде діяти до кінця операції.
    • Час одужання залежить від тяжкості перелому, якості і тактики лікування.
    • Після операції, швидше за все, лікар призначить фізіотерапію, яка допоможе відновити м'язову силу і гнучкість суглобів.
  5. 5 Слідкуйте за своїм харчуванням. Вживайте в їжу продукти, які зміцнюють кістки. Перейдіть на здорове харчування і почніть споживати продукти з високим вмістом кальцію і вітаміну D. До того ж, під час одужання організм потребує вітамінів. Організму потрібні поживні речовини, щоб прискорити процес загоєння і повного відновлення функції руки.
    • Кальцій і вітамін D засвоюються разом і сприяють зміцненню кісток.
    • Джерелами кальцію є молочні продукти, шпинат, соя, боби, капуста, сир і йогурт.
    • Якщо ви не можете отримати необхідну кількість кальцію з їжею, проконсультуйтеся з лікарем, можливо, лікар призначить вам харчові добавки, які потрібно приймати разом зі звичайною їжею.
    • Добрими джерелами вітаміну D є такі продукти, як лосось, тунець, яловичина, печінка, яєчні жовтки.
    • Якщо ви не можете отримати необхідну кількість вітаміну D з їжею, можливо, варто порадитися з лікарем, щоб він призначив вам харчові добавки.
    • Почніть споживати продукти, в яких міститься багато кальцію і вітаміну D. Наприклад, варто частіше пити фруктові соки, їсти виноград і помаранчеві фрукти, в яких міститься досить велика кількість цього вітаміну. Вітаміном D багаті молочні продукти.
  6. 6 Існують спеціальні силові вправи, які розраховані на зміцнення кісток і м'язів. Правильний підхід до фізичних вправ допоможе повернути рухливість кісток і м'язів в найкоротші терміни. Майте на увазі, що люди, які займаються фізичним навантаженням, рідше страждають від переломів, ніж ті, хто нехтує фізичними вправами .. До того ж, фізичні вправи допомагають зміцнити м'язи, поліпшити координацію і запобігти нещасним випадкам.
    • Через деякий час після загоєння перелому почніть займатися силовими вправами, спортивною ходьбою, легким бігом, танцями, тенісом.
    • Перш ніж почати займатися будь-якого роду вправами, поговоріть з лікарем. Лікар сам призначить програму фізичних вправ, особливо якщо у вас остеопороз.

Поради

  • Якщо ви збираєтеся зайнятися спортом (наприклад, їздою на велосипеді, роликах або ковзанах), потрібно обов'язково носити захисний одяг.