Як визначити стать скалярии

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 18 Квітень 2021
Дата Оновлення: 26 Червень 2024
Anonim
Как определить пол у скалярии. Скалярия самец или самка .
Відеоролик: Как определить пол у скалярии. Скалярия самец или самка .

Зміст

Визначення статі скалярии аж ніяк не таке просте завдання, як зовнішній огляд її плавників. Насправді, при відсутності досвіду і чіпкого погляду встановити статеву приналежність скалярии практично неможливо. Більш того, це завдання стає ще більш важкою, якщо риби поки що не досягли віку статевої зрілості. Проте, у скалярій є деякі особливості, за якими можна виявити статеві відмінності самців і самок.

кроки

Метод 1 з 3: Огляд статевих органів риб

  1. 1 Зачекайте, поки скалярии подорослішають. Щоб скалярии подорослішали і досягли статевого дозрівання, вони потребують правильного догляду і досить просторому акваріумі. При належному догляді і оптимальних умов утримання молодь досягає статевої зрілості до 5-7 місяців. З цього моменту риби стають вже досить дорослими для нересту і розмноження.
    • Оптимальний обсяг води на кожну скалярию повинен становити близько 25-40 л. Однак, часом навіть при найкращому догляді в просторому акваріумі деякі особини скалярій досягають статевого дозрівання помітно пізніше.
  2. 2 Огляньте статеві органи, які виступають з нижньої сторони тіла риб в області анального отвору. Як тільки скалярія стає дорослою, у неї в області анального отвору починає виступати невелика трубка (яйцеклад у самки або семяпровод у самця). Статеві органи виступають безпосередньо за парними черевними плавниками. Вони стають більш помітними, коли у інших риб в акваріумі йде нерест.
    • Статеві органи риб дуже малі, тому вам доведеться придивитися, щоб помітити їх. Іноді з цією метою зручніше відловити рибу сачком або пересадити її в окремий акваріум для кращого огляду і огляду, але завжди пам'ятайте про те, що з рибою необхідно звертатися дбайливо.
  3. 3 Визначте статеву приналежність риб за формою статевих органів. Після того, як ви знайдете статевий орган рибки, зверніть увагу на його форму. Семяпровод у самців (або генітальна папілом) має форму вузької загостреною трубки. Зовні він може нагадувати кінчик заточеного олівця. Яйцеклад самок має циліндричну і більш округлу форму.
    • Якщо у вас є нересту доросла пара скалярій, то до неї можна підсадити молодих особин, щоб полегшити ідентифікацію їх статевої приналежності. Такий крок може спонукати молодих риб до демонстрації своїх статевих органів, і ви зможете краще розгледіти їх стать.

Метод 2 з 3: Огляд форми тіла риби

  1. 1 Зверніть увагу на виступаючий жирової наріст на лобі у самців. У самців скалярій в передній частині чола утворюється високий жирової наріст. Це робить лоб самця помітно більше і виразніше, ніж у самки. Дана риса стає особливо помітною у дорослих риб, але перші ознаки освіти жирового наросту на лобі часом можна помітити і на ранньому життєвому етапі скалярій.
    • Даний ознака не завжди дозволяє точно розділити риб на самців і самок. Деякі породи скалярій не володіють істотною різницею в будові тіла самок і самців.
  2. 2 Зверніть увагу на менші за розміром і кілька округлі форми тіла у самок. Тіло самки скалярии може бути більш округлим, ніж у самця. Якщо ви хочете придбати кілька пар скалярій для подальшого розведення, постарайтеся купити кілька дрібних і кілька великих рибок. В такому випадку, після того як рибки досягнуть статевої зрілості, у вас буде більше шансів виявити серед них кілька самців і кілька самок.
    • Також у самок скалярій смуга, що йде від спинного плавця через око, зазвичай буває більш прямий, ніж у самців.
  3. 3 Огляньте риб, коли вони пливуть у напрямку до вас. Часом статева відмінність риб можна помітити тоді, коли вони пливуть у вашому напрямку. Форма живота самок при такому ракурсі може бути більш округлої і широкої, ніж у самців. Постарайтеся деякий час поспостерігати за акваріумом і дочекатися, коли кожна з ваших рибок підпливе до скла і зверне корпус в вашому напрямку. Огляньте животи риб з цього ракурсу.

Метод 3 з 3: Спостереження за нерестом групами риб

  1. 1 Посадіть разом групу скалярій з 4-6 риб. Вперше набуваючи скалярій, краще відразу купити 4-6 молодих рибок і поселити їх разом в одному акваріумі. Але в першу чергу необхідно переконатися в тому, що в акваріумі досить місця для всіх цих риб. Вибираючи рибок, подумайте про те, щоб купити кілька дрібних і кілька більш великих особин. Так ви підвищите шанси на придбання риб різної статі і подальше утворення нересту пар.
  2. 2 Простежте за поведінкою нересту риб. Коли риби досягнутий статевого дозрівання (зазвичай це відбувається у віці 6-12 місяців), вони почнуть утворювати пари для того, щоб згодом метати ікру. З цього часу почніть пильно стежити за їх поведінкою. Швидше за все, вам вдасться не тільки визначити статеву приналежність кожної риби, але також зрозуміти, яким чином вони розподілилися в пари.
    • Уважно стежте за поведінкою риб, але знайте, що часом риби однієї статі також намагаються утворити нересту пару, хоча і безуспішно.
    • Часом нересту пари скалярій "цілуються" або хапають один одного ротами. Іноді ці дії ласкаві і скороминущі, а іноді вони навіть трохи агресивні (коли риби ганяють один одного по всьому акваріуму).
  3. 3 Визначте статеву приналежність риб виходячи з того, як риби розбилися на пари. Коли з'являться очевидні пари, вам буде помітно простіше визначити, хто з риб є самцем, а хто - самкою. Незважаючи на те, що такий підхід до визначення статевої приналежності риб не можна вважати найефективнішим, при всій невиразності статевих характеристик скалярій він є одним з найбільш точних.
    • При уважному спостереженні за рибами ви навіть зможете помітити, як самка скалярии метає ікру. Проте, завжди пам'ятайте про те, що навіть найдосвідченіші акваріумісти і заводчики скалярій деколи насилу визначають статеву приналежність риб.

Поради

  • Чим старше скалярія, тим простіше визначити її стать, тому що з віком статеві органи цих риб опускаються нижче і дозволяють краще їх розглянути.

додаткові статті

Какзаботіться про річковому раку Какпонять, що ваша рибка померла Какопределіть вагітність акваріумних рибок Какухажівать за бійцівської рибкою півником в круглому акваріумі Какухажівать за аксолотлем Какпонять, що рибка гуппі вагітна Какопределіть підлогу вашої деревної жаби Какіграть з рибкою півником Какпоймать жабу Какухажівать за раками відлюдниками Какменять воду в акваріумі з півниками Какухажівать за водним тритоном Какпонять, що бійцівська рибка півник захворіла Каккорміть гуппі