Як запобігти неприємний запах з рота

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 3 Березень 2021
Дата Оновлення: 27 Червень 2024
Anonim
Как избавиться от неприятного запаха изо рта
Відеоролик: Как избавиться от неприятного запаха изо рта

Зміст

Неприємний запах з рота, або по-науковому галитоз, може час від часу з'являтися у кожного. Він може виникати з різних причин, включаючи сухість у роті, вживання продуктів з високим вмістом білка, цукру або кислоти, а також куріння. Деякі хвороби і карієс також можуть бути причиною галитоза.На щастя, запобігти неприємний запах з рота можливо, якщо правильно піклуватися про порожнини рота і внести деякі зміни в свій раціон і спосіб життя.

кроки

Частина 1 з 3: Гігієна порожнини рота

  1. 1 Ретельно чистите зуби. Ретельне чищення зубів - це перше, що потрібно робити, якщо ви хочете позбутися від поганого запаху з рота. Чистіть зуби, по крайней мере, два рази на день, протягом 2 хвилин, охоплюючи всю порожнину рота. Особливо звертайте увагу на місця, де зуби зустрічаються з яснами.
    • Використовуйте щітку з м'якою щетиною. Міняйте щітку раз в 3-4 місяці.
    • Чистіть зуби перед їжею або через годину після їжі (інакше ви можете пошкодити емаль зубів).
    • Не забувайте чистити мову. Мовою утворюється багато бактерій, які можуть викликати неприємний запах з рота. Чистити мову слід від задньої частини до передньої, а також з боків. Не користуйтеся для чищення мову більш ніж чотири рази, і не намагайтеся прочистити занадто далеко, інакше можна викликати блювотний рефлекс.
  2. 2 Користуйтеся зубною ниткою. Зубна нитка - важливий елемент, який допомагає стежити за здоров'ям порожнини рота. Зубна нитка допомагає вичищати проміжки між зубами - там, де зубна щітка безсила. Користуйтеся зубною ниткою хоча б один раз в день.
    • За допомогою зубної нитки ви зможете видалити залишки їжі, які залишаючись між зубами гниють і викликають неприємний запах.
    • Очищаючи простір між зубами за допомогою зубної нитки, також не забувайте прочистити місця, де зуб зустрічається з яснами. Обов'язково проходьте спочатку сторону одного зуба, а потім іншого зуба.
  3. 3 Спробуйте використовувати харчову соду. Чистіть зуби харчовою содою хоча б один раз в тиждень - це допоможе вбити бактерії, що викликають неприємний запах. Просто візьміть зубну щітку, насипте на неї щіпку соди і почистіть зуби так само, як зазвичай.
    • Харчову соду можна використовувати для ополіскування рота. Просто розчиніть половину чайної ложки харчової соди в невеликій кількості води і прополощіть цією рідиною рот. Чи не ковтайте рідину і ретельно прополощіть всю порожнину рота.
    • Сода нейтралізує кислоти, які накопичуються на зубах і під язиком.
  4. 4 Регулярно проходите огляд стоматолога. Регулярне відвідування стоматолога вкрай важливо для підтримки здоров'я порожнини рота і запобігання неприємного запаху. Стоматолог або ортодонт може зробити вам ретельну чистку зубів, ясен і всієї порожнини рота.
    • Стоматолог підкаже, чим може бути викликаний неприємний запах: проблемою з зубами, просто їжею і напоями або ж неякісної чищенням зубів.
    • Якщо у вас галитоз, і ви ретельно дотримуєтеся гігієну порожнини рота, то ви обов'язково повинні звернутися до стоматолога.
  5. 5 Жуйте жувальну гумку без цукру. Подібно воді, жувальна гумка без цукру з ментолом може допомогти прискорити виробництво слини в роті і позбутися від поганих бактерій. Крім того, вона може замаскувати неприємний запах, нехай навіть тільки тимчасово.
    • Використовуйте жувальну гумку з ментолом без цукру. Цукор є їжею для бактерій, які й стають причиною поганого запаху, тобто цукор може тільки погіршити ситуацію.
    • Жувальна гумка без цукру краще простий м'яти, її ефект проявляється вже через п'ять хвилин.
    • Жувальні гумки з ксилитол можуть бути особливо ефективні в боротьбі з поганим запахом з рота, до того ж вони захищають від карієсу і сприятливо впливають на емаль, наповнюючи зуби корисними мінералами.
  6. 6 використовуйте рідина для полоскання для рота. Рідина для полоскання рота - це ще один спосіб швидко побороти неприємний запах. Однак, як і у випадку з попередніми методами, рідина для полоскання рота має всього лише тимчасовий ефект і тільки приховує цей запах, а не бореться з його причинами.
    • Антисептична рідина для полоскання рота вбиває бактерії, тому вона робить трохи більше, ніж просто освіжає подих.Вибирайте рідина з хлоргексидином, сетілпірідінхлорідом, діоксидом хлору, хлоридом цинку або триклозаном, так як ці речовини вбивають бактерії.
    • Постарайтеся не використовувати рідини для полоскання рота з хлоргекседину тривалий час, оскільки вони можуть пофарбувати емаль зубів (втім, це оборотний процес).
    • Постарайтеся не використовувати рідини для полоскання рота, що містять спирт, так як через них можуть розвиватися деякі види ракових захворювань.
    • Обов'язково обполіскуйте всю порожнину рота і полощіть горло.

Частина 2 з 3: Зміна харчування і способу життя

  1. 1 Пийте більше води. Однією з причин неприємного запаху може бути сухість у роті. Недостатнє вживання води може посилити проблему неприємного запаху. Вода не має запаху, вона допомагає змивати залишки їжі, які так "подобаються" бактеріям. Вода також сприяє виробленню слини, а слина, як відомо, очищає порожнину рота і видаляє речовини, що викликають неприємний запах.
    • Не використовуйте кава, газовані напої, алкоголь для полоскання рота. Вони ніяк не допомагають проти неприємного запаху, а частіше, навпаки, служать його причиною.
    • Зневоднення часто супроводжується неприємним запахом з рота. Пийте більше води, щоб уникнути зневоднення, а, відповідно, і галитоза.
  2. 2 Їжте продукти, багаті клітковиною. Свіжі і хрусткі продукти (часто фрукти і овочі) не тільки допомагають очищати зуби, але і позбавляють від неприємного запаху. Вони сприятливо впливають на травлення і видаляють токсини з організму.
    • Намагайтеся не їсти і не пити продукти, що містять цукор. Якщо ви хочете перекусити, то з'їжте яблуко або щось білкове, а не солодкий батончик.
    • Не пийте кислі напої. Вони погано впливають не тільки на запах з рота, але і на стан зубів, оскільки руйнують емаль. Не пийте газовані напої, а якщо ви змушені пити їх, то пийте через трубочку або дуже швидко, не утримуючи у роті. Коли вип'єте такий напій, обов'язково прополощіть порожнину рота водою.
    • Не пийте кави і алкогольні напої, оскільки вони тільки провокують ріст бактерій в порожнині рота, які викликають неприємних запах. Ці напої також сушать рот, через що бактерії затримуються в роті.
  3. 3 Не паліть і не вживайте жувальний тютюн. Є багато причин, за якими потрібно кинути палити або відмовитися від жувального тютюну, наприклад, це може стати причиною раку. Крім цього тютюн викликає неприємний запах з рота. У курців в роті завжди зберігається запах тютюну, і часто дихання курця порівнюють із запахом попільнички. Найпростіший спосіб уникнути неприємного запаху з рота в цьому випадку - кинути курити.
    • Тютюнопаління та вживання жувального тютюну крім неприємного запаху можуть бути причиною хвороби ясен і більш серйозних захворювань.
    • Через куріння зуби жовтіють, а тютюновий дим дратує ясна. Киньте палити, щоб підтримувати здоров'я порожнини рота.
  4. 4 Їжте продукти, багаті вітаміном D. Вітамін D перешкоджає росту бактерій в порожнині рота. Ви можете збільшити споживання вітаміну D, додавши в свій раціон більше продуктів і напоїв, збагачених цим вітаміном, але більш ефективний і простий спосіб зробити це - частіше бувати на сонці.
    • З'їдайте простий йогурт без цукру хоча б один раз в день. Йогурт з пробіотиками допомагає позбутися від неприємного запаху з рота, оскільки зменшує рівень сульфідних сполук.
    • Їжте більше продуктів, багатих вітаміном D, наприклад, жирні види риби (лосось, тунець і скумбрія), деякі види грибів також містять вітамін D.
    • Ви також можете приймати вітамін D у вигляді харчових добавок. Рекомендована кількість вітаміну D в день становить 600 МО для людей від 1 до 70 років і 800 МО для людей старше 70 років.
  5. 5 Використовуйте трави і спеції. Розжовування сирої петрушки допомагає очистити зуби і порожнину рота і позбутися від неприємного запаху. Кардамон, цілий або в молотом вигляді, також освіжає подих.Корисним може бути розжовування насіння фенхелю, особливо якщо ви їли щось гостре. Також можна після їжі чистити зуби з порошком насіння фенхелю.
    • Розжовування листя м'яти позбавляє від неприємного запаху з рота. Навіть чай з м'ятою або заварені окропом листя м'яти можуть бути корисні.
    • Посипте сіллю часточку лимона і з'їжте м'якоть - цей простий прийом допоможе позбутися неприємного запаху з рота, якщо ви з'їли цибулю, часник або інші сильно пахнуть продукти.
  6. 6 Пийте більше чорного або зеленого чаю. У чаї містяться поліфеноли, які видаляють сполуки сірки і зменшують кількість бактерій в порожнині рота. Чай, на відміну від кави, не сушить порожнину рота, а, навпаки, насичує організм водою. Пийте гарячий несолодкий чай кілька разів в день, і ви обов'язково помітите різницю.
    • Зелений чай багатий антиоксидантами і вбиває погані бактерії в порожнині рота. Він також дозволяє нейтралізувати неприємний запах часнику.
    • І чорний, і зелений чай отримують з листя камелії китайської. Чорний чай є найпопулярнішим напоєм у всьому світі, за своєю популярністю він поступається тільки воді.

Частина 3 з 3: Ознаки неприємного запаху з рота

  1. 1 Перевірте, чи немає у вас неприємного запаху з рота. Іноді буває важко зрозуміти, коли у вас є неприємний запах з рота, але є кілька простих способів з'ясувати це.
    • Лизніть зап'ясті з внутрішньої сторони і почекайте п'ять хвилин. Понюхайте. Якщо у вас неприємно пахне з рота, ви повинні відчути неприємний запах на шкірі.
    • Торкніться чистої марлею мови і понюхайте її. Якщо марля неприємно пахне, то у вас погано пахне з рота.
  2. 2 Неприємний присмак у роті. Якщо ви відчуваєте неприємний смак у роті, то, швидше за все, і запах з вашого рота неприємний. Іноді після їжі ви можете відчувати запах продуктів, які з'їли. Дуже часто від часнику, цибулі і дуже гострих страв у роті може залишатися неприємний запах.
    • Позбутися неприємного запаху з рота, викликаного з'їденими продуктами, найпростіше.
    • Якщо ви помітили неприємний смак у роті, який ніяк не пов'язаний з продуктами, які ви їли, то вам може бути необхідно звернутися до лікаря, оскільки поганий запах з рота може бути ознакою різних захворювань, наприклад, гострого фарингіту.
  3. 3 Використовуйте галіметр. Якщо проблема неприємного запаху з рота зберігається, лікар може використовувати галіметр. Галіметр - це спеціальний інструмент, який дозволяє "прочитати" дихання, можна сказати, що він проводить аналіз дихання, приблизно так само, як прилад, яким користуються співробітники ДПС.
    • Галіметр ніяк не впливає на причини поганого запаху з рота, але він може дати більш детальну інформацію про джерело проблеми. Якщо ви зрозумієте причини неприємного запаху з рота, то зможете вилікувати відповідне захворювання, а значить і позбутися від галитоза.
    • Неприємний запах з рота зазвичай буває викликаний будь-яким з трьох речовин: діметилсульфід, сірководнем або метилмеркаптаном. Коли лікар визначить, яка саме речовина присутня у вашому диханні, він зможе зрозуміти причину неприємного запаху і підкаже лікування.

попередження

  • Поганий запах з рота може бути ознакою раку ротової порожнини. Інші ознаки раку ротової порожнини - шишки або білі, червоні або темні плями в роті, складності при жуванні, ковтанні або при русі щелепою, відчуття чогось застряглого в горлі, відчуття оніміння, потовщення щік або зміна голосу. Якщо ви помітили будь-які з цих симптомів, зверніться до лікаря.