Як прибрати в будинку

Автор: Gregory Harris
Дата Створення: 10 Квітень 2021
Дата Оновлення: 26 Червень 2024
Anonim
ПРАВИЛА УБОРКИ ДОМА! Как быстро убрать квартиру? Nataly Gorbatova
Відеоролик: ПРАВИЛА УБОРКИ ДОМА! Как быстро убрать квартиру? Nataly Gorbatova

Зміст

Прибирання в будинку здається простим і очевидним заняттям, проте якщо ви задумаєтеся про неї, у ва може виникнути маса питань. Наприклад, як очистити унітаз? У даній статті ви знайдете послідовний вказівки щодо того, що і як слід робити. Достатньо лише приступити до збирання, і вам не захочеться кидати процес, покак весь ваш будинок не засяє чистотою.

кроки

Частина 1 з 6: Складання плану

  1. 1 Визначтеся, наскільки повну прибирання ви хотіли б зробити і як багато часу готові присвятити їй. Це допоможе вам скласти план прибирання. Будьте чесні з собою щодо того, на що у вас вистачить сил, часу і мотивації.
    • По можливості намагайтеся рухатися зверху вниз. Не слід спочатку пилососити підлогу, а потім знову забруднювати його, витираючи пил з меблів і інших предметів інтер'єру. Якщо у вас небагато часу, спочатку ліквідуйте безлад, а потім займіться більш серйозними речами.
    • Середньостатистичному працюючій людині краще потроху прибиратися щодня, щоб справи не накопичувалися, а також влаштовувати більш ретельне прибирання кілька разів на місяць. Виберіть більш зручний для вас спосіб (звичайно, якщо ви живете не один, його слід погодити з іншими домочадцями).
    • Слідкуйте за тими ділянками в кухні, де легко накопичуються жир і бруд і тому потрібно регулярна, хоча і менш частіше прибирання: це, наприклад, витяжка і верх навісних шафок. Вони знаходяться високо, і їх легко пропустити при збиранні, проте скупчення жирного нальоту притягують пить і приваблюють комах.
  2. 2 Складіть план збирання і список того, що слід зробити. Визначте, з якої кімнати ви почнете прибирання і де закінчите її (як правило, краще просуватися до вхідних дверей). Це дозволить вам прискорити процес і не повторювати одних і тих же дій, особливо якщо в прибиранні беруть участь кілька людей.
    • Можете спиратися на нашу статтю як на послідовний план. В такому випадку список завдань у вас вже є.
    • Складіть план таким чином, щоб ви могли пропилососити, помити підлогу і протерти його у всіх кімнатах одночасно (і при цьому гаряча вода не встигла б охолонути) - в цьому випадку вам не доведеться зайвий раз переходити від одного заняття до іншого.
  3. 3 Постарайтеся розподілити завдання. Якщо разом з вами живе хтось ще, прибирання слід робити спільно. Можливо, вам доведеться взяти на себе загальне керівництво, склавши графік або розподіливши обов'язки, але це краще, ніж звалювати на себе всю роботу.
    • Простежте за тим, щоб завдання підходили учасникам за віком: наприклад, діти молодшого віку можуть прибрати з підлоги іграшки, підлітки здатні прибрати в коморі або ванною, і так далі. Також постарайтеся розподілити справи справедливо - привести в порядок кавовий столик набагато легше, ніж вимити унітаз.

Частина 2 з 6: Прибирання у ванній і туалеті

  1. 1 помийте унітаз. А що робити? Мити туалет не любить ніхто, так що краще покінчити з цим пунктом у першу чергу. Одягніть гумові рукавички (звичайно, не ті, в яких ви миєте посуд!), Щоб уберегти свої руки від бруду і бактерій, і злегка протріть унітаз зовні губкою, змоченою в гарячій воді. Дайте йому отмокнуть, зайнявшись поки що внутрішньою поверхнею.
    • Видавіть засіб для чищення унітазу в чашу і під ободок. Залиште на хвилину, потім потріть йоржиком. Коли закінчите, злийте воду в унітазі.
    • Очистивши чашу унітазу, повертайтеся до його зовнішньої поверхні. Побризкайте на неї дезинфікуючим засобом і насухо протріть ганчіркою або паперовим рушником.
  2. 2 Почистіть душ або ванну. Душові кабіни відомі своєю здатністю швидко забруднюватися. Вам допоможе засіб для чищення душової кабіни, щітка з щетини і трохи фізичної сили. Якщо у вас немає спеціального миючого засобу для душу, рідке засіб для миття посуду видалить наліт з душового піддону не гірше, ніж жир з тарілок. Після цього очистіть кабіну лізолом або інших антибактеріальних миючим засобом.
    • Щоб душова кабіна довше залишалася чистою, змастіть її стіни (але не дно, інакше ви можете посковзнутися) восковою пастою для полірування автомобілів. Для очищення скла додайте в 4 літри води половину склянки нашатирного спирту і 8 крапель засобу для миття посуду.
  3. 3 Почистіть раковину. У більшості випадків це досить непросте завдання. Перед тим як використовувати засоби для чищення, перевірте, чи підходить воно для матеріалу, з якого виготовлена ​​раковина.Переконавшись в цьому, побризкати їм на раковину. Зачекайте хвилину, поки засіб почне діяти на бактерії і цвіль, після чого як слід потріть раковину щільною губкою. Коли побачите, що раковина заблищала, промийте її теплою водою і протріть чистою ганчіркою або паперовим рушником.
    • Щоб позбутися від плям, потріть їх як слід щіткою. Можна використовувати щітку з щетиною з дроту (якої ви чистите душ).
  4. 4 Вимийте скла і дзеркала. Існує думка, що спеціальні засоби для чищення стекол найкраще. Насправді він не очищає скло, а просто додає йому блиску. У тому, що стосується очищення, особливо якщо дзеркало помітно брудне, ніщо не зрівняється з мильною водою. Вікна і дзеркала слід мити в такий спосіб:
    • Спочатку вимийте скло теплою або гарячою водою і засобом для миття посуду, використовуючи ганчірку, губку або гумовий скребок. Чи не залишає подряпин порошкове засіб прекрасно підійде для очищення дзеркал, скла, кераміки і металу - з його допомогою ви зможете видалити бруд і залишки вологи, не дряпаючи гладку поверхню. Після цього протріть поверхню сухою безворсовой тканиною або безворсовими паперовими рушниками.
    • Якщо ви хочете використовувати екологічно чисті засоби, очистіть скло водним розчином оцту, витріть його сухою безворсовой тканиною і протріть газетним папером. Ніяких розлучень не залишиться! Тріть скло з достатнім зусиллям, інакше воно не очиститься як слід.
    • Можна також бризнути засобом для чищення скла на паперовий рушник і протерти їм скляну поверхню. Такий засіб оберігає поверхню від плям і пилу і полегшує їх видалення. Однак при неправильному застосуванні воно може залишити на склі розлучення. Вимивши скло, також можете протерти його старими газетами: ви позбудетеся від розлучень і заодно з користю утілізіруете непотрібні газети.

Частина 3 з 6: Прибирання на кухні

  1. 1 Помийте посуд. Правильно організувавши процес, ви збережете багато часу і сил. Найефективніше використовувати посудомийну машину, завантажуючи її повністю і відразу запускаючи після завантаження.
    • Велику начиння, таку як каструлі та сковорідки, зазвичай краще мити вручну, оскільки вона погано поміщається в посудомийну машину.
    • При митті в посудомийній машині тарілки швидше стираються, так як використовується в ній засіб має абразивним дією. Фамільний фарфор, келихи з тонкого скла і інші крихкі предмети слід акуратно мити вручну.
  2. 2 Спробуйте мити посуд і вручну. Вона значно легше відмивається відразу після використання. В цьому випадку вам не доведеться довго відмочувати або скребти посуд, оскільки жир ще не встигне висохнути і затвердіти. Змочіть губку або щітку гарячою водою, капніть на неї трохи засобу для миття посуду, протріть кожен предмет (з обох сторін!), Після чого промийте в гарячій воді.
    • Якщо ви збираєтеся вимочувати посуд, тільки уявіть собі таку картину: відро води, коричневої від жиру, соусу, залишків їжі і мільйонів бактерій, змитих з вашої брудного посуду. Огидне (і антисанітарний) видовище. Якщо вам потрібно відмити пригорілі залишки від каструлі, її цілком можна замочити на 10-15 хвилин, але звичайний посуд краще мити відразу після використання, не залишаючи відмокати надовго.
  3. 3 Висушіть посуд. Якщо тарілки і чашки НЕ висушити як слід, на них можуть залишитися вологі плями. Крім того, у воді легко розмножуються різні бактерії. Після миття вручну ретельно промийте посуд і поставте на чисту сушилку, щоб вона повністю висохли на повітрі.
    • Посудна щітка, губка і рушник повинні висихати після кожного миття посуду, щоб в них також не розмножувались бактерії.
  4. 4 почистіть духовку і мікрохвильову піч. Це ще одна не дуже приємна робота, особливо в тому випадку, якщо ви миєте їх не дуже часто (про них легко забути).Однак після її виконання ви дійсно відчуєте поліпшення - при приготуванні їжі запах в кухні буде набагато приємніше, оскільки ви очистите духовку і мікрохвильову піч від старих залишків їжі. Вчините так:
    • Перевірте, чи немає у духовки функції самоочищення. У цьому випадку ваша задача значно спроститься. Якщо духовка володіє цією функцією, вийміть з неї дротові решітки і замочіть їх в мильній воді, запустіть цикл очищення, а після його завершення приберіть обсипався на дно духовки нагар і помийте її мокрою ганчіркою і миючим засобом. Якщо та духовка не забезпечена функцією самоочищення, точно так же вийміть і вимийте решітки, побризкати духовку зсередини розчином для чищення, почекайте, поки він подіє, після чого очистіть духовку скребком і губкою.
    • Для чищення мікрохвильової печі можна використовувати чашку з оцтом, водним розчином лимонного соку, засобом для миття посуду або вікон. Просто поставте чашку в піч, включите її на кілька хвилин, після чого протріть внутрішні стінки печі ганчіркою. Таким чином ви легко видалите осів на стінках бруд, і піч буде виглядати як нова.
    • Кухонну раковину можна очистити так само, як і раковину у ванній. Раковина є раковина - тільки стежте, щоб засіб для чищення підходило для її матеріалу.
  5. 5 Наведіть порядок у шафах. Після того як ви виконали найважчу частину роботи, візьміться за кухонні шафки. Ця частина залежить від вас і від того, як вам зручніше зберігати начиння і продукти. Постарайтеся організувати зберігання так, щоб в ньому була якась система і все необхідне було під рукою.
    • Буває так, що легше дістати все з шафи, а потім скласти туди заново, ніж намагатися переставити його вміст, не виймаючи звідти.
    • Коли шафка буде порожній, протріть його зсередини. Вологою ганчіркою, сухий або спочатку вологою, а потім сухою - головне, щоб в ньому стало чисто.
    • Складіть предмети на місце. Чашки до чашкам, келихи до келихів, спеції до спецій і так далі. Постарайтеся також, щоб предмети, якими ви користуєтеся найчастіше, перебували в самому зручному доступі.
    • Якщо в кухні є речі, які не є необхідними, подумайте, де їх зберігати. Щоб спростити собі життя, викиньте все непотрібне. Не зберігайте мотлох, однак і не позбудьтеся в запалі прибирання від потрібних речей.

Частина 4 з 6: Прибирання в спальні

  1. 1 Наведіть порядок. У цьому випадку також краще просуватися зверху вниз. При збиранні будь-якої кімнати спочатку позбудьтеся від непотрібного мотлоху і складіть речі в відведені їм місця. На підлозі розкидані непотрібні папірці? Викиньте їх. На ліжку лежить одяг? Складіть її в шафу. Після цього можна приступати до основної частини прибирання.
    • Під час прибирання пройдіться по будинку, захопивши з собою сміттєвий мішок і пакет для брудної білизни. Зберіть в них все сміття і одяг, призначену для прання.
  2. 2 заправте ліжко. Звичайно, це може бути зайвим, адже ввечері, лягаючи спати, ви знову розстеліть її; однак ви побачите, наскільки зміниться спальня і наскільки приємніше в ній буде знаходитися. Після цього вам просто захочеться прибрати до кінця, щоб кімната виглядала акуратніше.
    • Звичайно, ви можете захотіти випрати постільну білизну, і лише потім застелити ліжко. Виперіть простирадло, наволочки і підодіяльник, а також саме ковдру, якщо його можна прати. Лягати спати ввечері після важкого дня приємно, але лягати при цьому в чисту ліжко набагато приємніше.
  3. 3 Наведіть порядок у гардеробі. Взагалі-то, підтримувати його слід щодня, але досить часто це виходить з-під контролю. Уявіть собі свій платтяна шафа: де в ньому відведено місце для брюк, сорочок, нижньої білизни, аксесуарів? Розкладіть і розвісьте все по відповідних місць, намагаючись розміщувати аналогічні предмети разом, а те, чим ви користуєтеся найчастіше - нагорі (якщо речі лежать стопками).
    • Непогано також перебрати одяг в шафі і вирішити, від чого слід позбутися (це також відноситься і до того, що не є одягом, але якимись долями потрапило в платтяна шафа). Напевно знайдеться кілька речей, які ви вже не носите, дарма що займають місце в шафі. Не обов'язково викидати їх: з них можна зробити ганчірки або здати на переробку, а якісні і майже неношені речі -в пункт прийому речей для малозабезпечених.
  4. 4 Витріть пил, пропилососьте або вимийте підлогу, розбризкайте в кімнаті освіжувач повітря. На тумбочках, полицях і в інших затишних куточках (не кажучи вже про простір під ліжками і за ними) накопичується пил і дрібне сміття. Протріть їх спочатку вологою м'якою ганчіркою, а потім дезінфекційної серветкою (або побризкати спреєм від пилу). Протерши все, включаючи кути і плінтуси, пропилесосьте або вимийте підлогу.
    • Обережно поводьтеся з такими предметами, як абажури і фіранки. Можна обережно здути з них пил за допомогою фена.
    • Закінчивши прибирання в спальні, при бажанні можете розпорошити в ній освіжувач повітря з приємним запахом (наприклад, лимона або лаванди).

Частина 5 з 6: Прибирання у всіх житлових приміщеннях

  1. 1 Очистіть підлогу. Все залежить від типу статі: дерево, плитку, лінолеум і килимове покриття слід чистити по-різному. Який метод підходить для вашого статі?
    • Чистка пилососом - кращий спосіб зібрати пил і дрібне сміття з килима. Більш того, це практично необхідно робити щодня, якщо у вас є линяють домашні тварини.
    • Дерев'яний або кахельну підлогу можна протерти спеціальної шваброю для сухого прибирання (краще використовувати насадку з мікрофібри). Килимове покриття можна очистити за допомогою щітки для чищення килима. Можливо, іноді буде зручніше вдатися до цих способів, ніж діставати пилосос, і вони допоможуть довше утримувати підлогу чистим від однієї прибирання пилососом до іншої.
  2. 2 помийте підлогу. Хоча і можна використовувати деякі нові засоби для миття підлоги, вони все ж не замінять хорошою мокрої ганчірки, за допомогою якої ви зможете відмити всю пристали до підлоги бруд. На кухні і в деяких інших місцях необхідно вимити підлогу до блиску. Ніяке інше засіб не допоможе видалити бруд з швів між плитками або інших щілин.
    • Існує великий вибір матеріалів для миття підлоги. Тряпічная насадка на швабру відтирає краще і служить довше, ніж насадка з губки. Як випливає протерши підлогу шваброю з хорошою ганчіркою, ви можете бути впевнені, що при невеликих зусиллях з вашого боку він буде виглядати приголомшливо. Користуйтеся гарячою водою і миючим засобом, відповідним для вашого статі (уважно вивчіть етикетку).
  3. 3 Якщо у вас є домашні тварини, боріться з блохами. Кращий спосіб полягає у використанні пилососа, а також у відсутності килимів. Килими служать зручним притулком для бліх (не кажучи вже про те, скільки вовни вашого вихованця в них набивається). Якщо у вас є домашні тварини, пилососьте щодня. Тим самим ви уникнете розмноження бліх, для якого їм необхідна лупа домашніх тварин або людини.
    • Щоб вивести бліх, не використовуючи отруту, кожен раз, пропилососити килими, розпилювати по ним буру, даючи їй вбратися в основу килима. Якщо ви будете робити це регулярно, у вас в будинку ніколи не заведуться блохи. Буру можна придбати в господарському магазині, аптеці або магазині для ювелірів.
  4. 4 Витріть пил з меблів. Крихітні пилові кліщі живуть практично всюди, і якби ми могли бачити їх, то протирали б пил цілодобово сім днів на тиждень. Їх можна виявити по всьому будинку, і вони здатні викликати чхання, кашель і астму. Крім витирання пилу корисно також пропилососити м'які меблі.
    • Щоб видалити пил з меблів, візьміть вологу ганчірку або надіньте рукавицю для збору пилу і проведіть нею по поверхнях. Протирайте поверхню безперервним рухом, щоб нічого не пропустити, і рухайтеся по кімнаті в одному напрямку. При цьому можна використовувати ароматизований спрей для меблів.
  5. 5 Відполіруйте дерев'яні меблі. Як і засіб для стекол, засіб для полірування меблів не очищає її. Однак його можна, можливо використовувати для очищення. При цьому слід уважно прочитати вказівки на упаковці і визначити, який засіб підходить вам найкраще.
    • Деяка меблі є водостійкою, і її можна мити мильним розчином. Після цього слід швидко протерти вимиті поверхні насухо.
    • Нанесіть рекомендовану кількість засобу для полірування меблів та розітріть його, виконуючи вказівки. Таким чином ви уникнете приставання пилу до меблів.
  6. 6 Будьте обережні з універсальними миючими засобами. Пам'ятайте, що вони зовсім не обов'язково підходять для будь-яких цілей, які можуть прийти вам в голову. Перш ніж купувати такий засіб, уважно прочитайте на упаковці керівництво щодо його використання, щоб переконатися, що він підходить вам. Буде прикро, якщо ви зіпсуєте гарні меблі.
    • Ще одне правило полягає в тому, щоб ні в якому разі не змішувати різні чистячі средтства. Це може бути дуже небезпечно. Використовуйте средтва по одному за раз, слідуючи інструкціям на упаковці.
  7. 7 Розкладіть по місцях дрібниці і збийте подушки. Після очищення поверхонь, в тому числі статі, залишилося зайнятися дрібницями. Збийте подушки, поправте пледи і покривала і надайте кімнаті такий вигляд, ніби ви виставляєте свій будинок на продаж або фотографуєте для соціальних мереж. Якщо в поле зору потрапляє занадто багато дрібних речей, складіть частина з них в коробку, підпишіть її (щоб не забути, що в ній знаходиться) і заховайте в шафу або ящик столу.
    • Завершивши прибирання кімнати, розпорошите при бажанні освіжувач повітря, присядьте і помилуйтеся справою своїх рук. Нічого ви не упустили? Змащені чи дверні петлі? Очищені чи стіни? Замінено чи перегорілі лампочки?

Частина 6 з 6: Завершення збирання

  1. 1 Якщо ви живете в приватному будинку, не забудьте прибрати у дворі. Доглянутий сад не менш важливий, ніж доглянутий будинок, хоча часто цим нехтують. Згрібати опале листя, щоб в них не утворилася цвіль, що часто трапляється в районах з вологим кліматом. Також це допоможе зменшити кількість комах в cаду і зробити його чистішим і акуратніше. Більш того, трава, що не прикрита листям і ратітельності сміттям, отримує більше сонячного світла і росте швидше і густіше.
    • У вас немає грабель, або вам важко працювати ними? В такому випадку використовуйте садовий пилосос для здування опалого листя, що прискорить вашу роботу.
    • Обрізка рослин поблизу будинку (живоплоту, трояндових кущів і так далі) збереже зовнішні стіни чистішими, так як на них не будуть потрапляти вода і бруд.
  2. 2 виперіть вручну або в пральній машині. Що зробити із зібраною в спальні брудним одягом? Природно, випрати. Ось загальне керівництво по використанню пральної машини:
    • Виберіть потрібну програму / температуру відповідно до типу тканини.
    • Відміряйте потрібну кількість прального порошку або рідкого засоби для прання та залийте до відповідного відділення.
    • Якщо ви використовуєте кондиціонер для тканини, залийте його в потрібне відділення або в спеціальні кульки, які закладаються в барабан машини перед речами.
  3. 3 Висушіть потирають речі. Від того, як саме ви завантажуєте одяг в сушильну машину, залежить те, в якому вигляді ви витягнете її звідти. Після завершення повного циклу прання дістаньте з пральної машини одяг, струсіть її, розпрямляючи складки, і лише потім помістіть в сушильну машину. Таким чином ви швидше висушіть одяг і уникнете утворення великих складок.
    • Краще діставати одяг з сушильної машини ще теплою. Крім того, що вона менше помнеться, тримати в руках стопку ще теплою чистою одягу дуже приємно.
  4. 4 Пройдіться по дому і при необхідності додайте останні штрихи. Хоча наведений вище список досить великий, він ні в якій мірі не є вичерпним. Наприклад, в цьому списку не згадані такі завдання:
    • винесення сміття;
    • очищення кухонного столу;
    • зміна постільної білизни (простирадл, наволочок і підодіяльника);
    • очищення стін;
    • миття холодильника

Поради

  • Якщо ваші друзі захочуть допомогти вам, це прискорить процес, і вам буде з ким поговорити під час прибирання.
  • Викиньте з холодильника все згнилі і покрилися цвіллю продукти.
  • Якщо у вас мало часу, зробіть спочатку все найважливіше. Наприклад, миття посуду важливіше, ніж прибирання в ящиках столу.
  • Пральний порошок можна використовувати не тільки для прання одягу та постільної білизни, а й для багатьох інших цілей. Наприклад, їм можна чистити духовку, видаляючи жир, і поверхні у ванній кімнаті, оскільки він менш абразиви і має приємний свіжим запахом.
  • Для усунення запахів в холодильнику вимийте його розчином харчової соди.
  • Багато людей вважають за краще протирати скла не паперовими рушниками, а зім'ятими газетами.
  • Не сушіть використану губку разом з посудом. Губка просякнута бактеріями і шкідливими мікроорганізмами. Якщо ви використовуєте посудомийну машину, завантажте в неї разом з посудом губки. Намагайтеся частіше міняти губки для миття посуду. Не забувайте обполіскувати їх в гарячій воді після вичавлювання. Стерилізують губку, поміщаючи її на одну хвилину в мікрохвильову піч. Обов'язково намочіть губку перед тим, як помістити її в мікрохвильову піч! В іншому випадку вона може спалахнути.
  • Як ганчірок добре підійдуть старі шкарпетки або футболки. Це дозволить вам заощадити гроші.
  • Якщо ви чекаєте гостей, можливо, слід спочатку прибрати в вітальні, оскільки відвідувачі в першу чергу бачать її і лише потім інші приміщення.
  • Носіть з собою всі речі для прибирання в пластиковій коробці або кошику, і вам не доведеться постійно бігати за ними.
  • Посипте килим харчовою содою, залишивши її на 15 хвилин або довше. В результаті килим придбає приємний запах, тільки після цього не забудьте пропилососити його.
  • Слухайте під час роботи музику і робіть прибирання граючи.

попередження

  • Деякі засоби для чищення можуть пошкодити лінолеум, дерево і багато інших матеріалів, а також небезпечні для вашої шкіри. Ще раз: уважно читайте інструкцію. Для цього буде потрібно лише кілька хвилин, завдяки яким ви, можливо, збережіть значну суму. Якщо ж після прочитання інструкції ви все ще не впевнені, перевірте засіб спочатку на непримітному ділянці.
  • Помістивши в мікрохвильову піч губку, прослідкуйте, щоб вона була вологою. Діставайте губку з печі обережно, так як вона буде гарячою!
  • Не змішуйте чистячі засоби. В іншому випадку у вас може вийти небезпечна хімічна речовина. Використовуйте кожен засіб окремо, дотримуючись інструкції на упаковці.

Що вам знадобиться

  • Засіб для миття скла
  • Засіб для полірування меблів
  • Засіб для ванн
  • Засіб для миття посуду
  • Паперові рушники, ганчірки, газети або губки
  • Гумові рукавиці
  • Щітки, скребки тощо
  • поліетиленовий фартух