Як приймати протитривожні препарати

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 25 Травень 2021
Дата Оновлення: 25 Червень 2024
Anonim
Противотревожные препараты. Сравнительная характеристика.
Відеоролик: Противотревожные препараты. Сравнительная характеристика.

Зміст

Якщо ваша тривога приймає хворобливі форми, вам може здаватися, що пошук правильного рішення буде для вас непосильним завданням. Візьміть до уваги, що в арсеналі сучасної медицини досить багато лікарських препаратів, які успішно допомагають впоратися з тривогою. Головне в цьому випадку - підібрати правильну схему лікування, яка підійде саме вам. Звичайно, не варто займатися самолікуванням і намагатися самостійно призначати собі протитривожні ліки. Однак дуже корисно дізнатися інформацію про препарати, які використовують для лікування тривоги, - це допоможе вам і вашому лікареві підібрати ефективну медикаментозну терапію.

Увага:інформація в даній статті носить виключно ознайомчий характер. Перед застосуванням будь-яких лікарських препаратів проконсультуйтеся у лікаря.

кроки

Метод 1 з 3: Зверніться до лікаря

  1. 1 Зверніться до лікаря. Якщо вам здається, що ваша тривожність приймає хворобливі форми, перше, що вам потрібно зробити - це звернутися до лікаря. Для початку можна звернутися до терапевта в поліклініці, де ви прикріплені за полісом ОМС або ДМС.Терапевт проведе обстеження вашого здоров'я і визначить, чи не викликана ваша тривожність будь-якими соматичними захворюваннями.
    • Під час розмови з лікарем розкажіть максимально чесно і докладно про симптоми, які вас турбують. Опишіть почуття тривоги, яке ви відчуваєте, і настрій, яке переважає у вас останнім часом.
    • У Росії терапевт не має права призначати протитривожні препарати, тому він направить вас на прийом до невролога або порекомендує звернутися до психіатра.
  2. 2 Зверніться до лікаря-психіатра. Сильне почуття тривоги може бути викликано тривожним розладом, тривожно-фобічні розладом або яким-небудь іншим захворюванням, що належать до сфери психіатрії. Щоб потрапити на прийом до лікаря-психіатра, напрямки не потрібно. Однак майте на увазі, що безкоштовно на прийом до психіатра ви можете звернутися тільки за місцем своєї постійної реєстрації. Для цього вам потрібно дізнатися в поліклініці, де саме (в психоневрологічному диспансері або в районній поліклініці) веде прийом ваш районний психіатр. Заздалегідь записатися на певний час ви не зможете - лікар приймає пацієнтів в порядку живої черги. Якщо ви йдете на прийом до цього психіатра вперше, обов'язково візьміть з собою паспорт, СНІЛС і поліс ОМС.
    • Якщо ви не хочете або не можете звернутися в диспансер, спробуйте знайти в інтернеті контакти державних або приватних клінік, що пропонують допомогу психіатра, або зверніться до приватного фахівця. Зателефонуйте і запишіться на прийом. Можливо, крім медикаментозного лікування вам буде потрібно пройти курс психотерапії, так що можна звернутися до психотерапевта. Найкраще знайти фахівця, який має вищу медичну освіту і ліцензію на право займатися медичною діяльністю.
    • Спеціаліст по психічному здоров'ю докладно розпитає вас про ваше життя, підтримки, яку ви отримуєте, а також про те, чи отримували ви раніше будь-яке лікування з приводу тривожності. Вам потрібно максимально правдиво відповісти на всі питання лікаря - це допоможе фахівцеві поставити правильний діагноз і розробити відповідний план лікування.
  3. 3 Обговоріть з лікарем план медикаментозного лікування. Обов'язково розпитайте лікаря про всі лікарських препаратах, які він вам призначить, і дізнайтеся якомога більше подробиць про майбутній лікуванні. Майте на увазі, що анксіолитики і антидепресанти відносяться до лікарських засобів, які продаються тільки за рецептом лікаря. Переконайтеся, що вам виписали рецепти, що відповідають новим правилам, які вступили в силу в Російській Федерації з вересня 2017 року. Вам буде потрібно рецепт за формою 107-1 / у, де повинні бути вказані ваші прізвище, ім'я, по батькові та вік, латинська назва препарату, дозування і термін, протягом якого ви повинні приймати цей препарат. Також на рецепті повинні бути вказані прізвище, ім'я та по батькові лікаря і стояти печатка медичного закладу і особиста печатка лікаря. Якщо ви звернулися до приватного психіатра або психотерапевта, обов'язково запитайте, чи має він право призначати рецептурні препарати.
    • Обов'язково дізнайтеся, через який час після початку прийому препарату ви повинні відчути лікарський ефект.
    • Попросіть фахівця докладно пояснити вам, які побічні ефекти можуть з'явитися на тлі прийому ліків. Обов'язково запитаєте, який терапевтичний ефект повинні надавати призначені препарати. Це дозволить вам оцінити, наскільки користь лікарської терапії переважує потенційну шкоду через побічні ефекти.
    • З'ясуйте, як і в який час потрібно приймати кожен препарат. Запитайте, в який час доби і як часто рекомендується приймати ліки, а також дізнайтеся, рекомендується приймати препарати під час їжі, до їжі або після неї.

Метод 2 з 3: Підберіть схему лікування

  1. 1 Приймайте протитривожні препарати (анксиолитики). Ця група препаратів також відома як бензодіазепіни.Багато психоактивні речовини цього класу є транквілізаторами, оскільки вони сприяють зменшенню швидкості психічних і рухових реакцій. Лікувальний ефект проявляється дуже швидко після прийому ліків, так що бензодіазепіни успішно застосовуються під час нападів гострої тривоги та панічних атак.
    • Для лікування тривожних розладів найчастіше призначають такі препарати як «Ксанакс», «Алпразолам» (діюча речовина алпразолам), «Клоназепам", "Реланіум» (діюча речовина клоназепам), «Седуксен», «Діазепам» (діюча речовина діазепам) або « лоразепам ».
    • Прийміть до уваги, що препарати цієї групи можуть викликати залежність, якщо приймати їх довше чотирьох місяців.
    • Анксиолитики можуть негативно взаємодіяти з алкоголем, знеболюючими засобами і снодійними препаратами.
    • Люди старше 65 років, вагітні жінки та люди, раніше страждали якими-небудь хімічними залежностями, входять в групу особливого ризику, так що лікарі намагаються не призначати їм лікування цими препаратами.
    • Якщо ви одномоментно припиніть приймати протитривожні препарати, це може привести до виникнення синдрому відміни. У вас можуть виникнути такі симптоми як сильна тривога, безсоння, тремтіння, прискорене серцебиття і дезорієнтація.
  2. 2 Приймайте антидепресанти. Досить часто лікарі призначають антидепресанти для лікування тривожних розладів. На відміну від анксиолитиков препарати цього класу майже не викликають звикання і залежності від препарату. Однак при такому лікуванні зазвичай потрібно приймати препарат не менше місяця, щоб відчути його лікувальну дію.
    • Для лікування тривожних розладів застосовують такі препарати як «Прозак» (діюча речовина флуоксетин), «Золофт» і «Стимулотон» (діюча речовина сертралин), «Паксил» (діюча речовина пароксетин), «Езопрам» (діюча речовина есциталопрам), а також «циталопрам» і «Ципраміл» (діюча речовина циталопрам).
    • Якщо людина припиняє приймати антидепресанти, це може викликати у нього сильну депресію, відчуття постійної втоми, дратівливість, тривогу, порушення сну і грипоподібні симптоми.
  3. 3 Пройдіть курс лікування препаратом «Спітомін» (діюча речовина бусперон). «Спітомін» - це відносно нове трансвілізірующее засіб, яке використовується для лікування тривожних розладів. Терапевтичний ефект розвивається приблизно через два тижні після початку прийому препарату.
    • Препарати бусперона мають набагато меншими побічними ефектами, ніж інші групи протівотревожних лікарських засобів. Так, він набагато рідше викликає залежність, після закінчення прийому препарату синдром відміни проявляється досить слабо, крім того, бусперон не робить такого негативного впливу на когнітивні функції, як інші лікарські засоби.
    • Доведено, що препарати бусперона набагато ефективніше інших лікарських засобів при лікуванні генералізованого тривожного розладу.
    • У багатьох випадках саме цей препарат призначають пацієнтам старше 65 років і людям, які страждали в минулому будь-яким видом хімічної залежності.
  4. 4 Для лікування деяких форм тривожних розладів застосовують бета-блокатори (бета-адреноблокатори) та антигістамінні засоби. Ці лікарські препарати впливають на дію норадреналіну і механізми реакції "бий або біжи". Бета-блокатори та антигістамінні засоби допомагають зменшити фізичні симптоми, пов'язані з тривогою, однак не впливають на емоційні симптоми.
    • Ці ліки допомагають впоратися з такими симптомами, як тремтіння, запаморочення і прискорене серцебиття.
    • Такі препарати призначають при лікуванні специфічних фобій і тривожних розладів, пов'язаних з публічними виступами.
  5. 5 Дізнайтеся про побічні ефекти різних видів лікарських препаратів. Прийміть як даність, що всі препарати, що застосовуються для лікування тривоги і тривожних розладів, надають ту чи іншу побічну дію на організм.Деякі побічні ефекти проявляються незначно, інші ж досить серйозні і можуть істотно знижувати якість життя. Перш ніж почати курс лікування, обміркуйте і оціните, як співвідносяться очікуване позитивний вплив препаратів і негативні побічні ефекти від їх прийому.
    • На тлі прийому протівотревожних (анксіолітичних) препаратів у людини можуть з'явитися такі симптоми як сонливість, уповільнені рефлекси, невиразна мова, дезорієнтація, депресія, запаморочення, порушення розумових функцій, погіршення пам'яті, розлад травлення і расфокусировка зору. У деяких пацієнтів виявляється патологічна реакція на анксіолитики: замість заспокійливого ефекту у них посилюється збудження, розвивається манія, трапляються епізоди люті і агресії, посилюється імпульсивна поведінка, а в деяких випадках виникають галюцинації.
    • На тлі прийому антидепресантів у людини можуть проявитися такі небажані симптоми як нудота, збільшення маси тіла, сонливість, головний біль, нервозність, зниження лібідо, порушення травлення і запаморочення.
    • На тлі прийому препаратів буспірону у людини можуть проявитися такі симптоми як нудота, запори, діарея, головний біль, сонливість, запаморочення і сухість у роті.
    • Прийом бета-блокаторів може супроводжуватися такими симптомами як аномальне зниження частоти пульсу, нудота, слабкість, запаморочення і сонливість.
  6. 6 Підберіть правильне лікування. Кожен препарат, який застосовується для лікування тривожних розладів, володіє певних набором характеристик, які можуть вплинути на ваш вибір. Наприклад, необхідно визначити, що вам необхідно в першу чергу: можливість швидко купірувати прояви фобії і панічні атаки або ж загальне зниження рівня тривоги на довгий час. Крім того, необхідно взяти до уваги, чи входите ви в ту чи іншу групу ризику по виникненню побічних ефектів препаратів. Варто також врахувати, чи приймаєте ви будь-які медикаменти, які можуть взаємодіяти з протівотревожнимі препаратами, і особливості вашого способу життя. Крім того, оцініть, чи перебуваєте ви в групі ризику по виникненню залежності від препаратів.
    • Якщо вам необхідна швидка допомога на випадок гострого нападу тривоги або панічної атаки, вам показані протитривожні препарати (анксиолитики), такі як «Ксанакс», «Алпразолам», «Клоназепам», «Реланіум», «Седуксен», «Діазепам» або «Лоразепам ».
    • Якщо вам потрібно знизити загальний рівень тривоги на тривалий період часу, швидше за все, вам буде потрібно курс антидепресантів.
    • Бета-блокатори та антигістамінні препарати призначають у випадках специфічних фобій і фобічних розладів.
    • Якщо в минулому ви страждали будь-яким видом хімічної залежності, швидше за все, вам показано лікування антидепресантами і препаратами буспірону. Така ж схема лікування є найбільш придатною для людей старше 65 років.

Метод 3 з 3: Визначте, чи потрібна вам медикаментозна терапія

  1. 1 Визначте, якщо немедикаментозних терапія буде більш корисна для вас. Лікарські препарати допомагають зняти гострі симптоми, коли людині дуже погано. Проте, перш ніж почати лікування протівотревожнимі препаратами, спробуйте впоратися з проблемою за допомогою інших способів. Багато лікарів, психотерапевти і психологи вважають, що немедикаментозних терапія може бути навіть більш ефективна, ніж прийом лікарських засобів.
    • Існує досить багато терапевтичних методів, які допомагають позбутися від тривоги, в тому числі психотерапія, поведінкова терапія, релаксація і дихальні техніки, когнітивна терапія, дієта і фізична активність, а також цілеспрямована робота над підвищенням самооцінки і розвитком впевненості в собі.
    • Перераховані види терапевтичної роботи допомагають людині виявити і вирішити приховані причини, що лежать в основі тривожності.Крім того, така техніка дають людині можливість навчитися справлятися з емоційними та психологічними симптомами тривоги. Більш того, в ході терапії людина набуває навиків, які допомагають йому контролювати рівень тривоги в своєму повсякденному житті.
  2. 2 Візьміть до уваги, що лікарські засоби не зможуть вилікувати вас від тривоги. Препарати лише дозволяють зменшити симптоми тривожного розладу або зменшити прояви тривоги. Однак медикаментозне лікування не зможе позбавити вас від тривоги. Лікування і позбавлення від тривоги включає в себе цілий комплекс різноманітних підходів. Лікарські препарати надають лише короткочасну підтримку в період вашої роботи над позбавленням від тривоги і причин, що її викликають. Однак тим людям, яким діагностували хронічні тривожні розлади, необхідно приймати лікарські препарати протягом довгого часу.
    • Перш ніж почати медикаментозне лікування, обговоріть з лікарем, які ще види терапії він може порекомендувати для довготривалого лікування вашого типу тривожного розладу.
  3. 3 Наберіться терпіння. Швидше за все, буде потрібно якийсь час, перш ніж лікар підбере комбінацію препаратів і схему лікування, які будуть ефективні в вашому випадку. Будьте готові до того, що препарат, який вам призначать на першому прийомі у психіатра, може не надати бажаного ефекту. У цьому випадку лікар скасує препарат і призначить інші ліки, після чого буде спостерігати, наскільки воно вам підходить. Іноді доводиться змінювати схему і план лікування кілька разів, перш ніж буде підібрано правильне і ефективне лікування.
    • У деяких випадках лікар може порекомендувати альтернативні методи лікування. Немедикаментозні терапія може бути призначена як альтернатива прийому лікарських засобів, а також в якості додаткового лікування під час курсу лікарських препаратів.
    • Під час лікування вам потрібен нагляд лікаря, так що обов'язково обговорюйте з ним будь-які зміни вашого стану, а також симптоми і побічні ефекти, що виникають на тлі прийому препаратів.