Як працювати наждачним папером

Автор: William Ramirez
Дата Створення: 20 Вересень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Мебельные петли | Как легко установить своими руками
Відеоролик: Мебельные петли | Как легко установить своими руками

Зміст

Наждачний папір відноситься до важливим засобам обробки деревини і виробів з неї. Якщо застосовувати наждачний папір правильно, дерев'яна поверхня стане рівною і гладкою, що дозволить пофарбувати її в потрібний колір. Однак, якщо використовувати наждачний папір неправильно, на деревині можуть з'явитися непривабливі подряпини. Якщо ви навчитеся правильно вибирати наждачний папір для конкретного проекту і запам'ятайте належну техніку роботи з нею, то це допоможе вам створити прекрасно оброблені вироби з дерева.

кроки

Метод 1 з 3: Вибір наждачного паперу

  1. 1 Виберіть абразив, найкращим чином підходить для вашого проекту. Наждачний папір виготовляється з різних матеріалів. Кожен з них краще підходить до конкретного типу шліфування. Нижче перераховані всі можливі варіанти.
    • гранат. Гранат - натуральний абразив, який використовується для шліфування будь-якого типу необробленої деревини. Гранат універсальний, але сточується швидше, ніж інші види матеріалів для наждачного паперу.
    • Карбід кремнію. Карбід кремнію краще підходить для шліфування ущільнювальної замазки (густого речовини, яким замазують щілини, наприклад, в гіпсокартоні) і усунення частинок пилу, які влипли в лакове покриття деревини.
    • Оксид алюмінію. Оксид алюмінію можна використовувати для шліфування деревини, металу та фарби. Він менш абразиви, ніж карбід кремнію, але більш стійкий до стирання.
    • керамічний абразив. Керамічна наждачний папір, в основному, використовується для шліфування за допомогою шлифмашин. Кераміка відноситься до одних з найбільш стійких і дорогих абразивів.
    • циркон корунд. Він відноситься до твердих і стійким абразивам.Використовуйте циркон корунд в поєднанні з дисковою або стрічковою шліфувальною машиною.
  2. 2 Купуйте необхідну вам наждачний папір в трьох розмірах зерна. Наждачний папір умовно можна розділити на три групи: грубозерниста, із середнім розміром зерна і дрібнозернистий. У Росії прийнята маркування наждачного паперу по ISO-6344, відповідно до якої зернистість позначається буквою Р і цифрою. Чим вище цифра, тим менше розмір зерна (саме число позначає кількість дротів сита на дюйм) і тим більше гладкою стане поверхню після шліфування таким папером. Перевірте інформацію на упаковці наждачного паперу, щоб знайти там інформацію про її зернистості. Купуйте для свого проекту наждачний папір з різним розміром зерна (великим, середнім і дрібним).
    • Грубозерниста наждачний папір для грубої обробки маркується числом від 40 до 80. При цьому дрібнозернистої паперу P80 має бути цілком достатньо, якщо тільки на оброблюваної поверхні немає істотних дефектів, які потрібно сточити.
    • Наждачний папір із середнім розміром зерна, Яка використовується для первинної шліфування, маркується цифрами від 100 до 150.
    • Дрібнозерниста наждачний папір призначається для остаточного шліфування і маркується цифрою від 180 до 220. При цьому наждачний папір P220 буде вже досить дрібної, щоб гладко відшліфувати ваш проект. Однак також існує наждачний папір з ще більш дрібним зерном (і високим числом у маркуванні), і нею можна скористатися з метою полірування поверхні.
  3. 3 Використовуйте більш стійку наждачний папір відкритою насипання або більш потужну наждачний папір закритою насипання. Основа наждачного паперу закритою насипання повністю покрита зерном, що і робить її більш потужним абразивом. На основі наждачного паперу з відкритою насипкою менше зерен, тому вона не настільки ефективна, але наявність простору між зернами не дає наждачним папері забиватися відходами обробки, що продовжує її термін служби. Використовуйте наждачний папір закритою насипання для більш твердих поверхонь, а відкритою - для більш м'яких.

Метод 2 з 3: Шліфування вручну

  1. 1 Для якнайшвидших і найкращих результатів під час роботи користуйтеся колодкою. Колодка являє собою брусок, навколо якого обертається наждачний папір. Колодку можна зробити з чого завгодно, включаючи жорстку губку, а також бруски з дерева і пробки. Оберніть наждачним папером колодку наждачним папером так, щоб її абразивний сторона дивилася назовні, а потім зафіксуйте її клеєм або будівельним степлером. Також готову колодку для роботи з наждачним папером можна придбати в господарському магазині, якщо у вас немає бажання робити її самостійно.
  2. 2 Почніть роботу з наждачного паперу з найменшим числом у маркуванні, щоб усунути з поверхні явні дефекти. Це буде самий крупнозернистий вид наждачного паперу з куплених вами. Але не використовуйте для обробки поверхонь наждачний папір із занадто низьким числом у маркуванні без крайньої на те необхідності.
    • Наприклад, немає необхідності в наждачним папері P40, якщо з поверхні потрібно усунути мінімальні дефекти. В такому випадку почати роботу краще з наждачного паперу P80. Прибережіть наждачний папір з дуже великим зерном для поверхонь з такими дефектами, як великі западини і горби.
  3. 3 Прикладіть наждачний папір до поверхні, яку потрібно обробити. Натисніть рукою на наждачний папір або колодку з наждачним папером. Якщо ви працюєте стоячи, перенесіть частину ваги свого тіла на ту руку, в якій знаходиться наждачний папір. Щоб збільшити тиск, можна навіть спробувати працювати відразу двома руками.
  4. 4 Проведіть наждачним папером по поверхні. При обробці деревини переконайтеся в тому, що ви рухаєтеся у напрямку, а не поперек деревних волокон. Напрямок волокон деревини можна визначити по лініях і узорів на її поверхні.
    • Наприклад, якщо ви обробляєте поверхню дерев'яної стільниці, лінії візерунків на якій йдуть від переднього до заднього краю, то вам необхідно працювати наждачним папером у напрямку від переднього краю стільниці до заднього і назад.
    • Шліфування поперек волокон або шліфування круговими рухами створить на поверхні деревини зайві подряпини.
  5. 5 Тріть поверхню по прямій лінії в напрямку туди-назад. Продовжуйте надавати руками тиск на наждачний папір і не відривайте її від поверхні до тих пір, поки вам не буде потрібно відпочити. Поступово відшліфуйте всю оброблювану поверхню. Незабаром ви помітите, як на поверхні почнуть утворювати гірки сточеними пилу.
    • Не забудьте сточити гострі краї. Коли доберетеся до країв оброблюваної поверхні, зупиніться і приділіть додатковий час того, щоб сточити гострі краї і кути.
  6. 6 Коли закінчите роботу, зберіть накопичилася пил пилососом. Не переживайте, якщо на поверхні, яку ви обробляєте, все ще помітні подряпини або дефекти. Потім ви отшліфуете їх наждачним папером з більш дрібним зерном.
  7. 7 Перейдіть до наждачним папері із середнім розміром зерна. Прикріпіть папір до колодки, якщо користуєтеся нею. Повторіть з четвертого по шостий кроки. Обов'язково відшліфуйте всі оброблювані вами поверхні, включаючи загострені краю.
  8. 8 Закінчите шліфування, застосувавши саму дрібнозернисту наждачний папір. Тепер обробляється повинна стати абсолютно рівною без подряпин і вад. Якщо на даному етапі на поверхні все ще будуть помітні подряпини або ви будете незадоволені її гладкістю, повторіть весь процес обробки ще раз, почавши з крупнозернистою наждачного паперу.

Метод 3 з 3: Шліфування за допомогою електричної шліфувальної машини

  1. 1 Використовуйте ексцентрикову віброшліфмашину для швидкого отримання потрібних результатів і менших трудовитрат. Ексцентрикова віброшліфмашини є спеціальний електроінструмент, який переміщує наждачний папір по плоскій поверхні в випадково обраних напрямках. Все, що від вас вимагається - це закріпити наждачний папір на шліфувальні машини, взяти її за рукоятку і почати водити приладом по оброблюваної поверхні. Також ексцентрикові віброшліфмашини зазвичай наділені пилозбірником, куди потрапляє вся виникає при роботі пил. Віброшліфмашину такого типу можна придбати як в найближчому магазині електроінструментів, так і замовити онлайн.
    • Для ексцентрикової віброшліфмашини будуть потрібні круглі листи наждачного паперу із спеціальними кріпильними отворами. Купити їх можна там же, де і саму шлифмашину. Не забудьте, що вам буде потрібно по упаковці наждачного паперу кожного типу: крупнозернистою, із середнім зерном і дрібнозернистої.
  2. 2 Використовуйте стрічкову шліфувальну машину для більш великих робіт. У стрічкових шліфувальні машини для обробки поверхонь використовується швидко рухається стрічка наждачного паперу. Стрічкові шліфувальні машини незамінні в тому випадку, коли з поверхні потрібно сточити досить багато нерівностей і зробити це швидко. Закріпіть на шліфувальні машини стрічку наждачного паперу потрібної зернистості і, взявшись за рукоятку, проведіть нею по оброблюваної поверхні. Стрічкову шліфувальну машину можна придбати як в найближчому магазині електроінструментів, так і замовити в інтернет-магазині.
    • Знайте, що вам доведеться купувати наждачний папір, призначену спеціально для стрічкових шліфмашин.
    • Стрічкові шліфувальні машини є дуже потужні пристрої, які швидко сточують поверхню. Чи не застосовуйте стрічкові шліфувальні машини на невеликих об'єктах, інакше ви ризикуєте їх зіпсувати.
  3. 3 Скористайтеся шліфувальним верстатом, щоб швидко обробити вигнуті краю. Шліфувальний верстат являє собою досить великий прилад з обертовим шліфують диском, який закріплений на корпусі приладу на перпендикулярній до нього осі.Поруч з диском зазвичай встановлена ​​невелика поличка, на яку можна класти обробляється предмет і повертати його потрібною стороною до диска з наждачним папером. З шліфувальним верстатом можна без праці обробити предмет з контурами складної або зігнутої форми. Шліфувальний верстат можна придбати як в магазині електроінструментів, так і замовити в інтернет-магазині.

попередження

  • Коли шліфуєте поверхню наждачним папером, обов'язково надягайте захисну маску, щоб пил не потрапляла в ваші легені.
  • При використанні електричної шліфувальної машини засоби захисту очей.

Що вам знадобиться

  • Грубозерниста наждачний папір
  • Наждачний папір із середнім розміром зерна
  • Дрібнозерниста наждачний папір
  • дерев'яна колодка
  • Електрична шліфувальна машина