Як працювати з людиною, від якого неприємно пахне

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 24 Травень 2021
Дата Оновлення: 25 Червень 2024
Anonim
Как девушке стать предпринимательницей ♀ Путь к успеху Ксении Крячко | ТЫ МОЖЕШЬ
Відеоролик: Как девушке стать предпринимательницей ♀ Путь к успеху Ксении Крячко | ТЫ МОЖЕШЬ

Зміст

Запах людського тіла є надзвичайно сильним. Приємний аромат може підняти вам настрій, а неприємний викликати роздратування і не давати вам можливості зосередитися. У деяких культурах запах тіла, який виробляється природним чином, вважається неприємним. Також неприємний запах може виникати, якщо людина використовує занадто велика кількість духів або одеколону. Дуже часто люди не розуміють, що їх запах неприємний іншим, а піднімати цю тему може для вас виявитися занадто незграбним. Так як запах колеги може знизити вашу продуктивність праці, важливо навчитися працювати з людиною, чий аромат вам неприємний, дотримуючись при цьому правила етикету.

кроки

Метод 1 з 3: Натяки

  1. 1 Прикиньтеся, що у вас теж є неприємний запах. Такий простий спосіб допоможе людині почати діяти, якщо він буде знати, що у вас точно така ж проблема. Це відмінний спосіб підняти настільки делікатну тему, особливо якщо людина вам не дуже близький. Це допоможе йому задуматися над власним запахом тіла і усвідомити, що він не дуже приємний для оточуючих. Спробуйте сказати щось на кшталт:
    • Вибачте, якщо від мене погано пахне. Я був на пробіжці в обід і не встиг скористатися дезодорантом.
    • Вам не здається, що у нас в офісі дуже жарко? Я спітнів і від мене погано пахне.
    • Вибачте, якщо мої ноги погано пахнуть, на вулиці дощ і моя взуття промокла.
  2. 2 Візьміть провину на себе. Ще один хороший спосіб натякнути людині про його неприємному запаху - це взяти провину на себе. Вельми ніяково сказати людині, що він погано пахне або використовує занадто багато духів, іноді простіше сказати, що у вас алергія або що ви дуже сприйнятливі до запахів. Таким чином, ви натякнете людині, що він нього погано пахне, не сказавши про це цього прямо. Щоб взяти провину на себе, скажіть щось на кшталт:
    • Якими духами ви користуєтеся? У мене алергія на більшість духів, тому я дуже сприйнятливий, щоб користуватися ними.
    • У мене настільки чутливого нюх, що я можу використовувати лише краплю одеколону. Це схоже на алергію, я починаю чхати!
  3. 3 Прикрасьте ваше робоче місце предметами з приємним запахом. Якщо ваше робоче місце дозволяє, спробуйте поставити на стіл освіжувач повітря або ароматизовані свічки і подивіться, чи допоможе це. Навіть якщо з техніки безпеки ви не можете запалити свічку, проте від неї все одно буде виходити приємний аромат. Якщо вам не дозволяють приносити подібні речі, поставте на робочому столі квітковий горщик або попурі, щоб злегка освіжити приміщення. Ваш новий арома-декор буде маскувати неприємні запахи і тим самим стане натяком для людини, що приміщення потрібно освіжити. Якщо він запитає у вас щось з цього приводу, можете відповісти: Останнім часом я відчуваю дивний запах в нашому офісі і хочу трохи освіжити його. До рослин з приємним ароматом відносяться:
    • Лаванда
    • жасмин
    • лілії
    • Ромашка
    • герань
  4. 4 Дотримуйтеся гігієни, коли ваш колега поруч. Ще один спосіб натякнути людині, що від нього погано пахне - це прищепити йому навички гігієни. Можливо, від нього погано пахне з-за проблем зі здоров'ям, культурних відмінностей або просто через необізнаність. Якою б не була причина, шляхом прояви звичок гігієни на власному прикладі ви покажете йому, що у вас вони різні. Помітивши, що звички гігієни інших людей відрізняються від його власних, людина може змінити їх. Спробуйте демонструвати йому хороші звички:
    • Розкажіть колезі, що у вас завжди на столі є дезодорант і засіб для полоскання рота, тому що ви завжди турбуєтеся про свій запах перед зустрічами.
    • Запропонуйте йому ваш одеколон або парфуми зі словами: Ви повинні спробувати його. Він так добре пахне!
    • Після спільного обіду запропонуйте йому засіб для дезінфекції рук або лосьйон зі словами: Я терпіти не можу, коли мої руки пахнуть цибулею весь день!
  5. 5 Обмежте кількість часу, який ви проводите з цією людиною. Якщо жоден із запропонованих способів не допомагають впоратися з неприємним запахом, в такому випадку намагайтеся проводити з цією людиною якомога менше часу. Цей спосіб діє тільки тоді, коли ви не працюєте в одному офісі або не стикався по роботі кілька разів протягом дня. В іншому випадку це буде виглядати грубо з вашого боку, а також негативно позначиться на спільну роботу. Якщо ви можете уникати цієї людини без наслідків, то це стане хорошим способом позбутися від неприємного запаху, не докладаючи при цьому особливих зусиль з вашого боку.

Метод 2 з 3: Будьте прямолінійні

  1. 1 Уникайте пліток про неприємний запах колеги. Коли ви маєте справу з неприємним запахом колеги, у вас може виникнути бажання обговорити ваше невдоволення з іншими. Однак намагайтеся з усіх сил не пліткувати про це, особливо якщо ви збираєтеся відверто обговорити дану проблему з вашим товаришем по службі. Плітки на таку делікатну тему можуть бути вельми жорстокими по відношенню до вашого колеги. Крім того, плітки в офісі поширюються дуже швидко, і ваш колега міг уже чути все це, тому наступний відверту розмову з ним буде здаватися нещирим.
  2. 2 Зважайте на те, наскільки ви близькі з цією людиною. Чим ближче ви з ним, тим більш прямолінійні ви повинні бути. Якщо це близький друг по роботі, в такому випадку ваша прямолінійність буде лише на користь. Однак, якщо це начальник або клієнт, прямота може бути недоречною. У подібному випадку вам краще натякнути людині про існуючу проблему або йти прямо до відділу кадрів. Якщо це не вищестоящий співробітник або ваш друг, то краще за все сказати йому про проблему безпосередньо.
  3. 3 Поговоріть з людиною про його запаху наодинці. Ця розмова буде неприємним, незалежно від того наскільки ви маєте рацію. Людині, швидше за все, буде ніяково, тому дочекайтеся можливості приватної розмови з ним наодинці. Це свого роду жест поваги, який дає людині простір, в якому він може відчувати себе комфортно під час вашої відвертої бесіди. Можливо у нього алергія на дезодорант або медична проблема, через яку він носить мішок для колостоми. Ось кілька порад для початку розмови:
    • Запросіть колегу на чашку кави або на обід, щоб мати можливість побути далеко від офісу.
    • Запросіть його погуляти і трохи відволіктися від роботи.
    • Якщо ви не можете поговорити з людиною наодинці, то хоча б відведіть його в сторону, щоб інші вас не чули. Переконайтеся, що ви відійшли в сторону непомітно і не залучаєте небажану увагу оточуючих.
  4. 4 Повідомте це якомога м'якше. Важливо розуміти різницю між тим, щоб говорити прямо, і бути байдужим. Щоб говорити прямолінійно і не зі зла, необхідно бути впевненим в тому, що ви не дратуйте і не засуджуєте людини. Не затягуйте розмову довгими роз'ясненнями, а краще відразу переходите до суті. Якщо ви вперше піднімаєте цю тему, в такому випадку краще не говорити про те, що інші люди в офісі обговорюють його неприємний запах. Ось приклади того, як можна почати розмову:
    • Я б хотів поговорити на делікатну тему, і мені не хотілося б вас образити. Останнім часом від вас виходить неприємний запах, і так як часто люди самі не усвідомлюють цього, я б хотів звернути на це вашу увагу.
    • Через спеку тіло починає неприємно пахнути, незважаючи на дотримання гігієни. Пару раз я відчув від вас неприємний запах і хотів сказати вам про це, щоб в майбутньому ви уникли подібних проблем.
    • Я хотів зустрітися з вами один на один, так як хочу сказати вам про це особисто і настільки м'яко, наскільки це можливо. Можливо, ви не знаєте цього, однак, схоже, у вас є проблема з запахом тіла.
  5. 5 Завершіть розмову на позитивній ноті. Після того, як ви поговорите про це, ви будете почувати себе ніяково. Адже ви хочете уникнути відчуття незручності з людиною, з яким працюєте, тому постарайтеся затримати його трохи довше. Завершіть розмову на позитивній ноті і попросіть співрозмовника зробити те ж саме для вас, якщо коли-небудь це знадобиться. Ви навіть можете внести деякі пропозиції, щоб вирішити цю проблему, наприклад, купити вентилятор на стіл або порадити марку вашого улюбленого дезодоранту.

Метод 3 з 3: Скажіть про це анонімно

  1. 1 Залиште анонімну записку. Якщо ви боїтеся сказати про це прямо, найкращим способом буде зробити це анонімно, залишивши записку на столі. Одним з недоліків цього методу може стати те, що людина буде намагатися з'ясувати, хто саме послав йому записку, замість того, щоб вирішувати реальну проблему. Переконайтеся, що написали записку якомога в більш миролюбний стилі і уникайте будь-якого сленгу або почерку, який може видати вас. Також не забудьте залишити записку в тому місці, де не її не знайде ніхто інший, так як непричетний до цього людина буде вельми збентежений, читаючи подібне.
  2. 2 Таємно подаруйте йому набір освіжаючих засобів. Подібний набір є відмінним способом анонімно повідомити людині про те, що у нього є проблема з неприємним запахом. У наборі повинні бути: рідина для полоскання рота, дезодорант, лосьйон, вологі серветки, і все це упаковано в косметичку або подарункову коробку; таким чином це стане більше схоже на подарунок. Залиште освіжаючий набір в шафці в тренажерному залі, на столі або в іншому місці, де ваш колега зможе його знайти.
  3. 3 Пошліть анонімний лист по електронній пошті. Неприємний запах тіла є дуже поширеною проблемою в офісах, тому ви можете використовувати безліч сайтів, які можуть відправляти анонімні листи. Заповніть кілька полів і відправте лист, в якому буде написано, що людина виділяє неприємний запах, а деякі сайти також на додаток пропонують статті щодо усунення цієї незручності. Це відмінний спосіб не тільки сказати людині про проблему, а й надати необхідну інформацію. Спробуйте один з цих сайтів:
    • http://www.smell-well.net/us/odor-issue
    • http://www.nooffenseoranything.com/bodyodor.html
  4. 4 Зверніться до відділу кадрів. Відправляйтеся в відділ кадрів, якщо мова йде про вашого керівника або про людину, з яким ви вже безуспішно говорили на цю тему. Незалежно від того, чи хвора людина або просто не прислухається до ваших порад, відділ кадрів буде вирішувати цю проблему з вами обома. Можливо, ще одна розмова з третьою стороною дозволить людині зрозуміти, що не тільки ви відчуваєте дискомфорт від його неприємного запаху або відділ кадрів пересадить вас за інший стіл подалі від колеги. У будь-якому випадку, відділ кадрів допоможе вирішити проблему делікатно, щоб ніхто не відчував себе не комфортно на своєму робочому місці.

Поради

  • Якщо неприємний запах тіла у людини непостійний і не дуже вас турбує, в такому випадку краще взагалі нічого не говорити йому, так як це навряд чи повториться знову.