Як не боятися життєвих проблем

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 13 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как перестать БЕСПОКОИТЬСЯ и начать жить (3 ЗОЛОТЫХ СОВЕТА) - Дейл Карнеги - Как выйти из депрессии
Відеоролик: Как перестать БЕСПОКОИТЬСЯ и начать жить (3 ЗОЛОТЫХ СОВЕТА) - Дейл Карнеги - Как выйти из депрессии

Зміст

Часом важко впоратися з усіма навалилися проблемами, і останнє, що хочеться робити, - це зустрічатися з ними віч-на-віч. На щастя, робота над проблемами і їх подолання - це добре вивчена область, і є багато когнітивних, емоційних і поведінкових кроків, які можна зробити, щоб ефективно і невідкладно вирішувати всі неприємні запитання.

кроки

Частина 1 з 3: Визнайте проблему і розберіться в ній

  1. 1 Визнайте проблему. Спокуса ухилитися від неприємного питання може бути велике. Однак уникнення проблеми не допоможе її вирішити. Краще визнайте її існування і задайте собі кілька питань з цього приводу. Наприклад, які наслідки цієї проблеми? Кого вона зачіпає?
    • Якщо вам здається, що у вас немає проблем, але оточуючі твердять інше, спробуйте розібратися, чи так це.
    • Якщо вам важко визнати, що у вас є проблема, ймовірно, ви перебуваєте на стадії заперечення. Наприклад, якщо ви не хочете визнавати, що ваш близький родич приймає наркотики, швидше за все, ви придумуєте виправдання його поведінки.
    • Так, часом заперечення може бути корисним, так як воно оберігає психічне здоров'я, однак при цьому воно веде нас від невідкладного вирішення проблеми.
    • Насправді уникнення часто посилює проблему і не дає довготривалого полегшення. Це лише створює безперервний цикл стресу, так як в глибині душі неприємне питання продовжить вас мучити.
    • Проте, іноді невеликий ескапізм (прагнення втекти від дійсності) може бути корисний. Якщо ви відчуваєте перевтома і занепад сил, зробіть перерву! Подивіться телесеріал, почитайте книгу або займіться яким-небудь іншим хобі, яке приносить вам задоволення. Можна навіть просто прогрузити в себе і дозволити своєму розуму блукати!
  2. 2 Уникайте Катастрофізація. Катастрофізація має на увазі наявність ірраціональних думок, таких як перебільшення проблеми і її невідповідну роздування. Наприклад, ви думаєте, що через те, що ви не здали іспит по одному предмету, ви ніколи не отримаєте хорошу роботу. Катастрофізація може також означати категоричне мислення (наприклад: «Або я вирішу цю проблему, або моє життя скінчилося»).
    • Щоб уникнути Катастрофізація, відзначайте, коли ви до неї вдаєтеся. Для цього слідкуйте за своїми думками і намагайтеся перевіряти їх на розумність.
    • Щоб відстежувати свої думки, не забувайте аналізувати їх і запитуйте себе: якби у іншої людини виникла така думка, я б вважав за її розумною?
  3. 3 Подумайте про походження проблеми. Коли ви вперше її помітили? Часом неприємний аспект довгий час залишається поза нашою увагою.Це може бути особливо вірно, якщо ваша проблема пов'язана з іншими людьми (наприклад, можливо, ваша сестра вже довгий час приймала наркотики, перш ніж ви це помітили).
    • Якщо ви вважаєте, що знаєте, коли почалася проблема, подумайте про події, які відбулися в цей час. Можливо, саме в них криється корінь ваших бід. Наприклад, якщо ваша успішність в школі почала падати після того, як з сім'ї пішов батько, ймовірно, вам важко пристосуватися до цих змін в життя.
  4. 4 Погляньте на ситуацію в перспективі. Швидше за все, ваша проблема не є кінцем світу: ви все ще можете жити далі, незважаючи ні на що. Кожну проблему або можна вирішити, або розглянути під іншим кутом - і побачити, що все не так вже й страшно.
    • Припустимо, ваша проблема полягає в тому, що ви постійно спізнюєтеся на заняття. Щоб вирішити її, змініть кілька звичок чи інакше добиратися до школи.
    • Деякі речі не можна змінити, наприклад, інвалідність або смерть коханої людини, однак можна навчитися жити з цим і успішно розвиватися при наявності таких вихідних даних. Крім того, майте на увазі: часто люди думають, що негативні події будуть довше казати на них, ніж це є насправді.
    • Слова про те, що це не кінець світу, чи не заперечують наявність або важливість проблеми. Вони просто допомагають засвоїти, що всі проблеми можна подолати.
  5. 5 Прийміть виклик. Проблему можна розглядати з двох сторін: як негативну річ або як можливість з честю витримати удар і опинитися на висоті. Наприклад, якщо ви не здали іспит, ви можете розцінити це як серйозну проблему і впасти в депресію. Або ж можна прийняти виклик, який постав перед вами. Погана оцінка говорить про те, що вам потрібно старанніше працювати або застосувати нові навчальні та організаційні стратегії, щоб домогтися успіху. Дану проблему можна використовувати як можливість навчитися подібним навичкам.
    • Робота з проблемами і вміння їх вирішувати зробить вас більш компетентною людиною, крім того, ви почнете співпереживати іншим людям, які борються зі своїми труднощами.

Частина 2 з 3: Висловіть, що у вас є проблема

  1. 1 Запишіть свою проблему. Викладіть ситуацію на папері. Коли проблема знайде буквенную форму і буде перебувати у вас перед очима, вона буде здаватися більш відчутною, що з більшою ймовірністю змусить вас взятися за її рішення.
    • Наприклад, якщо ваша проблема полягає в нестачі грошей, запишіть це. Можна також вказати її наслідки, щоб впровадити її в свідомість і знайти мотивацію для її вирішення. Наслідком нестачі грошей може бути життя в постійному стресі і неможливість насолоджуватися бажаними речами.
    • Якщо проблема не є дуже особистої, повісьте листок з нею на чільне місце (наприклад, на холодильник), щоб не забувати діяти відповідно до ситуації.
  2. 2 Поговоріть про проблему. Поділіться усіма доречними подробицями з людиною, якій довіряєте, наприклад з одним, членом сім'ї, вчителем або батьком. Як мінімум це допоможе зменшити стрес. Крім того, можливо, ви отримаєте пораду, про який раніше не замислювалися.
    • Якщо ви збираєтеся поговорити з людиною, у якого є така ж проблема, проявіть тактовність. Дайте йому зрозуміти, що ви просто хочете отримати інформацію, щоб теж знайти вихід.
  3. 3 Прийміть свої почуття. Почуття можуть бути покажчиками того, як просувається вирішення проблеми. Почуття відіграють дуже велику роль, навіть негативні. Наприклад, якщо ви відчуваєте сильне розчарування або гнів, замість того щоб відмахуватися від емоцій, визнайте їх і оціните причину їх появи. Виявивши джерело, ви, можливо, знайдете рішення своєї проблеми.
    • Цілком нормально засмучуватися, злитися, турбуватися, за умови, що ви розумієте, що подібний стан справі не допоможе. Вам доведеться вжити заходів, щоб вийти з даної ситуації. Проте, емоції допоможуть вам усвідомити, що у вас є проблема, а також підкажуть її джерело.
    • Ось чим можна зайнятися, щоб взяти себе в руки, якщо ви перебуваєте в засмучених почуттях: зосередьтеся на диханні, порахуйте до 10 (або, при необхідності, далі), а також м'яко умовте себе заспокоїтися (скажіть собі: «Все буде добре», - або: «Розслабся»). Спробуйте прогулятися, зробити пробіжку або послухати заспокійливу музику.
  4. 4 Зверніться до психолога. Якщо ваша проблема пов'язана з вашим психічним здоров'ям або благополуччям або впливає на них, подумайте про те, щоб записатися на прийом до психолога. Він допоможе вам розібратися з проблемами і вирішити їх.
    • Спробуйте знайти психолога в інтернеті. Наприклад, в деяких містах працюють центри безкоштовної психологічної допомоги населенню.

Частина 3 з 3: Знайдіть рішення

  1. 1 Досліджуйте проблему. Багато проблем настільки поширені, що в інтернеті можна знайти купу докладної інформації про них. Вивчіть різні статті або дискусійні форуми. Швидше за все, вам вдасться знайти матеріали з будь-якого питання (поведінкового, фінансового, навчального або іншого типу).
    • Подумайте про те, щоб поговорити з людьми, які пройшли через щось подібне або які є професіоналами в області, пов'язаної з вашою проблемою.
    • Наприклад, якщо ваша проблема пов'язана з навчанням, обговоріть її зі своїм учителем або іншим учнем, який вже здав важкий для вас іспит.
    • Розібравшись, як виникають проблеми, ви навчитеся ефективніше їх вирішувати. Якщо ви перемкніть увагу на вирішення питання, ви зменшите силу непродуктивних емоцій (таких як почуття провини і тривожність), які перешкоджають навичкам і здібностям справлятися з проблемами.
  2. 2 Пошукайте фахівця. Якщо ваша проблема пов'язана з областю, де може допомогти фахівець, обов'язково знайдіть його. Наприклад, якщо ви вважаєте, що у вас надмірна вага, і хочете скинути кілька кілограмів, можна звернутися за допомогою до дієтолога або фітнес-тренера.
    • Обов'язково звертайтеся тільки до дипломованого або ліцензованого фахівця в даній області. Наявність освіти і ліцензії доводить, що у людини є навички, необхідні для того, щоб допомогти вам з конкретною проблемою.
    • Деякі люди навмисно видають себе за фахівців. Однак, якщо у людини немає документів, які б підтверджували його знання, варто засумніватися в його словах.
  3. 3 Пропонуємо переглянути й інших людей, які вирішили цю проблему. Подумайте про тих, хто опинився в подібній ситуації, і про те, як вони з нею впоралися. Чи може те ж саме спрацювати і для вас? Наприклад, якщо ви боретеся з алкогольною залежністю, відвідайте збори анонімних алкоголіків, щоб ознайомитися зі стратегіями, які успішно застосовують люди, які відмовилися від спиртного, щоб не зірватися.
    • Запитайте їх, як вони впоралися з цією проблемою і подолали її. Можливо, ви виявите, що були настільки захоплені своєю проблемою, що від вас вислизнуло очевидне рішення, яке, однак, не вислизнуло від інших людей.
  4. 4 Проведіть мозковий штурм з пошуку рішень. Складіть список можливих рішень своєї проблеми. Подумайте, з чого ви можете почати, до кого можете звернутися за допомогою і які ресурси вам знадобляться. Обов'язково придумайте безліч варіантів і не відмітайте їх відразу. Просто запишіть все, що прийде вам в голову, а потім вже оціните, чи є це хорошим або поганим варіантом.
    • Вивчіть анатомію проблеми. Як правило, проблема приходить не одна: у неї є наслідки, і вона впливає на інші сфери життя. Подумайте, з якою частиною проблеми вам варто розібратися в першу чергу?
    • Наприклад, якщо ваша проблема полягає в тому, що ви ніколи не їздите у відпустку, підпроблеми можуть полягати в тому, що вам важко вирватися з роботи і заощадити гроші, щоб дозволити собі подорож.
    • Розбирайтеся з підпроблеми окремо: намагайтеся рідше харчуватися кафе, при цьому обговоріть з начальником питання вашого емоційного вигоряння і можливість взяти тижневу відпустку, а також переконайте його, що ви будете працювати більш продуктивно в довгостроковій перспективі, якщо він дозволить вам відновити сили.
  5. 5 Оцініть свої рішення. Задайте собі кілька питань, які допоможуть вам визначити, який підхід краще використовувати. Запитайте себе:
    • Чи справді це рішення вирішить мою проблему ?;
    • Наскільки ефективно рішення з точки зору витрат часу і інших ресурсів, які воно зажадає ?;
    • Що я відчую, якщо вважатиму за краще це рішення замість іншого ?;
    • Які витрати і переваги цього рішення ?;
    • Спрацювало це рішення для інших людей?
  6. 6 Наведіть свій план в дію. Як тільки ви зрозумієте, що хочете зробити, і зберете свої ресурси, застосуєте обране рішення і зіткнемося з проблемою лицем до лиця. Якщо перший варіант не спрацює, спробуйте план Б (або придумайте його). Головне, продовжуйте йти вперед, поки у вас не вийде успішно подолати труднощі.
    • В процесі роботи над планом винагороджуйте себе за невеликі успіхи, щоб з більшою ймовірністю не зійти зі шляху в важкі періоди!
    • Придушіть спокуса уникати проблем, якщо плани не спрацюють. Пам'ятайте, що не слід катастрофізіровать. Одне те, що цей варіант не вирішив проблему, не означає, що немає іншого способу.