Як зберегти ясний розум і впевненість в собі

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 24 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Наталія Шпот. Як зберігати спокій під час турбулетності?
Відеоролик: Наталія Шпот. Як зберігати спокій під час турбулетності?

Зміст

Пам'ять може підводити людину в будь-якому віці. На щастя, існують способи зберегти ясний розум і тим самим поліпшити своє світосприйняття. Також ясність розуму допомагає ефективніше розбиратися в ситуаціях і з віком приймати більш мудрі рішення. Використовуйте різні способи зберегти ясний розум і позитивний настрій.

кроки

Частина 1 з 4: Зміцнюйте когнітивні навички

  1. 1 Щоденні заняття фізкультурою. Фізичні навантаження вкрай корисні для психічного та фізичного здоров'я. Вони допомагають запобігти депресії і зміцнити імунну систему. До всього іншого, заняття фізкультурою допомагають з віком зберігати ясність розуму.
    • Людям, які подолали рубіж в 40 років, щоденні тренування допомагають підтримувати здоров'я префронтальної кори головного мозку.В рамках дослідження чоловіки у віці з хорошою аеробного підготовкою перевершили чоловіків з більш низьким рівнем підготовки в задачах на прийняття рішень.
  2. 2 Здорове харчування. Здоров'я мозку і серця - один з ключових чинників підтримки роботи нашої пам'яті в процесі старіння, який також часто сприяє запобіганню деменції. Відмовтеся від насичених і перехідних жирів, які викликають пошкодження кровоносних судин головного мозку, а також вживайте наступні продукти:
    • Корисні жири зразок оливкового масла і омега-3 поліненасичених жирних кислот, які можна знайти в лососевої риби.
    • Антиоксиданти, які сприяють оптимальній роботі мозку. Навіть чорний шоколад буде корисним!
    • Велика кількість фруктів, овочів і цільнозернових продуктів, які знижують ризик інсульту.
    • Алкоголь в помірних кількостях. Це не помилка: малі дози алкоголю допомагають дорослим не допустити деменції завдяки підтримці здорового рівня холестерину та інсуліну в крові. При цьому важливо не зловживати: при надмірному вживанні алкоголю буде протилежний ефект, в результаті чого можна навіть втратити пам'ять (так звані «провали в пам'яті»).
  3. 3 Здоровий нічний сон. Перевтома затуманює розумові здібності, а відпочив мозок здатний працювати в оптимальному режимі.
    • У процесі сну мозок зберігає денні спогади, тому відпочинок допомагає впорядкувати повсякденні подробиці повсякденного життя.
    • Можна навіть трохи подрімати після вивчення нових або важливих відомостей, щоб запам'ятати інформацію на довгий час.
  4. 4 Підрахунки в розумі. Математика розвиває навички логічного мислення і розв'язання задач. Вашої тренуванням можуть стати прості приклади, які можна вирішувати в розумі чи на листку паперу. Багато людей не використовували ділення в стовпчик зі школи. Освіжіть свої знання.
    • У супермаркеті спробуйте порахувати вартість товарів у вашій візку. Вам необов'язково вважати з максимальною точністю. Округляйте ціни до цілих чисел. Дізнайтеся на касі, наскільки точними виявилися ваші підрахунки!
  5. 5 Продовжуйте вчитися. Гарвардські дослідники виявили, що з віком продовження освіти сприяє зміцненню пам'яті. Продовжуйте займатися самоосвітою, якщо ви вже закінчили навчальний заклад.
    • Поповнюйте свій запас знань в місцевій бібліотеці. Тут можна розслабитися, зібратися з думками і зосередитися на навчанні. Якщо у вас видався вільний час, посидьте з книгою в парку або улюбленому кафе. Підтримуйте гостроту розуму і позитивне світосприйняття.
    • Відвідуйте курси в місцевому навчальному закладі. Оптимальним вибором стануть такі заняття, які вимагають психічної і соціальної активності на зразок фотографії або рукоділля. Також це допоможе вам знайомитися з новими людьми і навіть знайти нових друзів!
  6. 6 Напружуйте розумові м'язи. Розвивайте логіку, здатність вирішувати проблеми, справлятися з психічними аспектами за допомогою головоломок і складних розумових завдань. Так, розумове напруження розвиває навички раціонального мислення і дозволяє відчувати впевненість при вирішенні проблем.
    • Вирішуйте кросворди. Люди у віці, які часто вирішують кросворди, краще справляються з різними когнітивними тестами. Дослідники не можуть дати точну відповідь, чи дійсно кросворди розвивають розумові здібності або люди з високими розумовими здібностями краще вирішують кросворди завдяки своїм умінням, але таке заняття вам точно не зашкодить!
    • Грайте в комп'ютерні ігри. Відповідно до одного з дослідженням, гра під назвою NeuroRacer допомогла віковим учасникам поліпшити здатність працювати з декількома завданнями відразу, короткочасну пам'ять і уважність. Якщо вам не до душі комп'ютерні ігри, то традиційні ігри на зразок бриджу теж корисні для розуму.
  7. 7 Використовуйте усі свої почуття. Вчені виявили, що стимуляція всіх наших почуттів активує різні ділянки мозку і дозволяє поліпшити пам'ять.В рамках одного дослідження учасники краще запам'ятали такі зображення, демонстрація яких супроводжувалася певним запахом.
    • На практиці це може означати, що застосування методів усвідомленості з метою помічати присутні види, запахи, смаки, відчуття і звуки допомагає краще пам'ятати такі події.
    • Також можна ласувати м'ятними льодяниками, оскільки масло перцевої м'яти сприяє поліпшенню пам'яті і пильності. При читанні нової інформації або вивченні матеріалу почастуєте себе м'ятними цукерками.
  8. 8 Використовуйте іншу руку для повсякденних завдань. Це складний виклик, особливо при спробах писати або друкувати, але таку вправу змушує людину зосередитися і задіяти обидві півкулі мозку.
    • Сядьте за стіл і почніть писати своєї непреобладающей рукою. Спочатку можуть виходити каракулі, зате ви відразу помітите напруга в плечах і з часом зможете розвинути таку здатність. Ця вправа дуже корисно для пацієнтів з епілепсією.

Частина 2 з 4: Зберігайте позитивний настрій

  1. 1 Знайдіть свій особливий талант. Розвивати нові таланти і навички можна на будь-якому етапі життя. Це зміцнює впевненість у своїх силах.
    • Почніть кататися на лижах або грати в гольф, станьте учасником хору або аматорського гумористичного клубу. Стримуйте свої очікування і не прагніть до досконалості. Просто весело проводите час і знайомтеся з новими людьми, але не забувайте прикладати певні зусилля.
    • Навички начебто іноземних мов або програмування також значно впливають на ясність розуму.
  2. 2 Знайдіть спосіб творчого самовираження. Творчість корисно для гостроти розуму і гарного настрою по ряду причин: творчі справи змушують нас мислити і напружувати розумові м'язи, а результати такої праці можуть зміцнити віру в себе і відчуття радості в повсякденному житті.
    • Спробуйте скласти вірш, шити, навчитися грати на музичному інструменті, зайнятися садівництвом або малювати. Якщо ви не вважаєте себе людиною мистецтва, спробуйте піч або вести щоденник, щоб виразити себе інакше.
    • Застосовуйте творчі підходи в повсякденних справах начебто покупок при помірному бюджеті або нових рецептів з певними продуктовими обмеженнями. Зберігайте позитивний настрой відносно вашої здатності приймати правильні рішення в повсякденних ситуаціях.
  3. 3 Допомагайте іншим. З віком допомогу оточуючим допомагає знайти нову мету і знайти себе, що сприяє позитивному світовідчуттям і погляду на процес старіння.
    • Допомагайте годувати бездомних, станьте волонтером в будинку для літніх людей і допомагайте місцевим мешканцям писати листи або працюйте з дітьми та молоддю в релігійній організації. При наявності регулярних волонтерських завдань вам буде простіше знайомитися і допомагати іншим.
  4. 4 Міняйте свої погляди на речі. Дійсно, з віком людина втрачає здатність робити все те, що йому легко давалося в молодості. Не потрібно бачити в цьому невдачі. Змініть хід своїх думок і зосередьтеся на тому, що у вас виходить.
    • Погляньте на ситуацію свіжим поглядом. Все визначається нашим ставленням: будь-яку думку можна перетворити з негативною в позитивну. Наприклад, якщо вам важче згадувати події, то замість думок про невдачу або сумні краще зізнатися собі, що це природний результат насиченого життя.
  5. 5 прагніть бути вдячним. Вчені провели сотні досліджень про користь вдячного відносини, яке зміцнює почуття радості і задоволення від життя. Спробуйте використовувати різні стратегії і підходи:
    • Напишіть лист подяки людині, який змінив ваше життя на краще. Потім відправте такий лист разом з подарунком.
    • Виконуйте письмові вправи. Кожен день протягом тиждень (або довше) вказуйте хоча б три аспекти, за які ви вдячні. Масштаб аспекту не має значення. Запишіть свої відчуття.Виконуйте вправу щодня (наприклад, перед сном), щоб розвивати в собі почуття вдячності.

Частина 3 з 4: Допомагайте власної пам'яті

  1. 1 Почніть записувати. Запам'ятати все на світі неможливо (та й не потрібно), тому прагнете використовувати ментальний простір у міру необхідності і робіть записи. Це допоможе вам не забути про ті справи, які не потрібно тримати в пам'яті. Завдяки записам ви не пропустіть зустріч, вчасно прийміть ліки і виконайте інші справи, які вимагають вашої уваги.
    • Використовуйте наклейки і дошку для записів в офісі, щоб залишати щоденні нагадування про завдання.
    • Використовуйте календар або щоденник, щоб записувати важливі прийдешні події і терміни, а також регулярно поповнюйте список покупок, який стане в нагоді вам в магазині.
  2. 2 Повторюйте важливі деталі. Повторення почутого допомагає створити зв'язку в мозку і краще запам'ятати інформацію.
    • При знайомстві з новими людьми повторюйте їх імена на початку і в кінці бесіди. Робіть це мимохідь. В початку розмови скажіть: «Радий познайомитися, Борис», а на завершення: «Був дуже радий поспілкуватися, Борис».
    • Повторюйте важливі інструкції лікаря і при необхідності записуйте їх, щоб точно запам'ятати всю інформацію.
  3. 3 Медитуйте або займайтеся йогою. Вчіться заспокоювати свідомість і концентруватися, щоб поліпшити ясність думок, пам'ять і тривалість концентрації уваги.
    • Учасники одного дослідження, які практикували усвідомленість 20-30 хвилин в день, набирали більше балів в стандартних тестах на перевірку пам'яті, ніж інші учасники, які відвідували заняття про правильне харчування.
    • Усвідомленість - це медитативний вправу, в якому потрібно сісти і повільно дихати з концентрацією на фізичних відчуттях при вдиху і видихах. Спробуйте медитувати 2 рази в день по 10-20 хвилин.

Частина 4 з 4: Приймайте допомогу

  1. 1 Усвідомте, що на певному етапі вам може вимагатися допомогу. З віком розумові здібності знижуються незалежно від спроб зберегти ясний розум. Це незаперечний факт. Слід оточити себе людьми, яким ви довіряєте, щоб при необхідності дозволити їм брати за вас важливі рішення.
    • В процесі старіння люди можуть пам'ятати події, які не відбувалися в реальності. Якщо поруч буде більш молодий чоловік, якого ви давно знаєте (ваш доросла дитина), тоді він уточнить ваші спогади минулих років.
  2. 2 Виберіть опікуна. Виберіть опікуна ще до того, як він вам знадобиться в разі зниження ваших розумових здібностей. Коли прийде час, адвокат допоможе скласти необхідні документи.
    • За відсутності опікуна суд зазвичай призначає на цю роль найближчого родича - це може бути брат, сестра, чоловік або дитина. Якщо у вас не найкращі стосунки з родичами, що трапляється часто-густо, то розумно буде вибрати опікуна самому і не залишати рішення на розсуд суду.
    • Складіть заповіт із зазначенням своїх останніх бажань щодо власності та догляду в останні дні. Якщо ви втратите здатність ясно мислити, тоді завдяки заповітом ваші рішення залишаться в силі.
  3. 3 Прийміть рішення про здоров'я вже зараз. Прийміть важливі рішення по догляду за здоров'ям на майбутнє і зафіксуйте їх в документах, щоб опікун враховував ваші побажання.
    • Адвокат підкаже всі необхідні нюанси, але частіше за все рекомендується завчасне розпорядження, яке включає заповіт на випадок смерті, довіреність (зазвичай на ім'я вашого опікуна, але не обов'язково) і ваші побажання на випадок реанімації та інтубації (наприклад, не реанімувати).
  4. 4 Зверніться по допомогу. Якщо ви підозрюєте про наявність таких неврологічних захворювань, як хвороба Альцгеймера або деменція, то зверніться за допомогою до люблячого і дбайливого людині. Існує різні варіанти плану лікування, які допоможуть вам в боротьбі з цим захворюванням.
    • Симптоми хвороби Альцгеймера можуть проявитися в будь-який момент, але до віку 65 років вони називаються «ранніми проявами хвороби».
    • При прогресуючої втрати пам'яті людина може відчувати тривогу, страх і занепокоєння. Розмови з дітьми або близькими людьми запевнять вас в тому, що майбутнє в надійних руках. Жити продуктивної і насиченим життям можна навіть при такому діагнозі.

Поради

  • Читайте книги і газети, щоб здобувати знання.
  • Діліться своїми ідеями і поглядами з іншими. Допомагайте людям вирішувати проблеми, щоб ви могли відчути різні ситуації.
  • Створіть візуальний образ, щоб зосередитися на деталях, які потрібно запам'ятати.
  • Стати членом клубу за інтересами. Нові та незвичні враження дозволять вашому мозку працювати в різних напрямках і підтримувати ясність розуму.
  • Вивчення нової мови вважається відмінною зарядкою для мозку. Більш того, така навичка точно розширить можливості майбутнього працевлаштування.
  • Важливо кожен день концентруватися на чомусь новому і добре спати по ночах. Медитація, йога і поживний раціон допоможуть вам розслабитися, зміцнити здоров'я і підняти настрій.
  • Зробіть червону крапку на стіні і зосередьтеся на ній. Це допоможе вам підвищити рівень концентрації.
  • Спіть 7-8 годин щоночі. Максимальна необхідна тривалість сну залежить від вікової групи.

попередження

  • Помічайте людей, які намагаються впливати на ваші думки, але не відкидайте корисні поради. Ясний розум допоможе вам розрізняти корисні поради.
  • Не прагніть догодити кожному, інакше погані люди можуть використовувати вас в своїх інтересах. Ясний розум не дозволить вам допустити таких ситуацій.
  • Зосередьтеся на своїх бажаннях, а не на тому, до чого вас схиляють інші.