Як впоратися з пасивно-агресивною поведінкою

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 27 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
ПАСИВНА АГРЕСІЯ | Психолог по Скайпу Любов Прудеус
Відеоролик: ПАСИВНА АГРЕСІЯ | Психолог по Скайпу Любов Прудеус

Зміст

Пасивна агресивність є непрямим виразом гніву, при якому людина намагається розбудувати або поранити вас не найочевиднішим способом. Складність полягає в тому, що такій людині легко заперечувати наявність недобрих намірів. Люди проявляють схильність до пасивно-агресивної поведінки з тієї причини, що вони не вміють дати собі раду з конфліктом належним чином. Однак існують способи допомогти такій людині усвідомити власну поведінку і вирішити проблему пасивної агресії за допомогою спілкування.

кроки

Частина 1 з 3: Як розпізнати пасивно-агресивна поведінка

  1. 1 Зустрітися з ознаками пасивної агресії. Підступна природа пасивної агресії криється в тому, що людина може правдоподібно заперечувати таку поведінку. У відповідь на ваші звинувачення він може заявити, що не розуміє, про що мова, або звинуватити вас в надмірної реакції.Завжди довіряйте своїм відчуттям і навчитеся розрізняти пасивну агресію.
    • Ось деякі прояви пасивно-агресивної поведінки: саркастичні зауваження і реакції, підвищена схильність до критики, тимчасову згоду (на словах людина погоджується з проханням, але відкладає виконання), навмисна некомпетентність (людина погоджується з проханням, але виконує її погано), навмисне бездіяльність, посилює проблему, і отримання задоволення від результату, підла і навмисна помста, звинувачення в несправедливості і демонстративне мовчання. Нерідко такі люди вимовляють фрази на кшталт «Я не злюся» і «Я просто жартую».
    • До інших ознак пасивної агресії відносяться вороже ставлення до вимог, часом не висловлене прямо, вороже ставлення до можновладців і більш успішним людям, затягування з виконанням чужих прохань, навмисно погане виконання роботи, цинічне, сердитий або скандальну поведінку, а також скарги людини на те , що його недооцінюють.
    • Пасивно-агресивна поведінка визначається як непряме протидія вимогам інших і ухилення від відкритої конфронтації. Саме ухилення від відкритої конфронтації виявляється найбільшою проблемою.
  2. 2 Переконайтеся, що ви не перебільшуєте. Може здатися, що людина намагається дошкулити вам, але також можливо, що ви просто надмірно недовірливі і все приймаєте на свій рахунок. Оцініть свої слабкі місця - в минулому вам часто траплялися люди, які ускладнюють ваше життя? Ця людина схожий на них? Ви припускаєте, що він веде себе так само?
    • Поставте себе на місце іншого. Поглянувши на ситуацію з іншого боку, чи вважаєте ви, що розсудлива людина може так поводитися в обставинах, що склалися?
    • Також пам'ятайте, що іноді люди повільно справляються зі справами або спізнюються через таких розладів, як синдром дефіциту уваги з гіперактивністю. Не потрібно відразу приймати їх поведінку на свій рахунок.
  3. 3 Зверніть увагу на відчуття, які викликає у вас людина. При спілкуванні з пасивно-агресивним людиною ви можете відчувати розчарування, гнів і навіть відчай. Може здатися, ніби ви просто не здатні догодити людині, що б ви не говорили або не робили.
    • Вас може поранити той факт, що ви виступаєте приймаючою стороною пасивно-агресивної поведінки. Наприклад, людина може влаштувати вам мовчазний бойкот.
    • Вас може збити з пантелику той факт, що людина постійно скаржиться, але нічого не робить, щоб виправити ситуацію. Прослідкуйте за своїми інстинктами.
    • Перебування поруч з такою людиною може втомлювати або спустошувати вас, так як ви витрачаєте занадто багато енергії, щоб впоратися з пасивно-агресивною поведінкою.

Частина 2 з 3: Реакція на пасивно-агресивна поведінка

  1. 1 завжди зберігайте позитивний настрій. Сила позитивного мислення допомагає впоратися з повсякденними справами. Люди з пасивно-агресивною поведінкою будуть намагатися затягнути вас в воронку негативу. Іноді вони намагаються викликати негативну реакцію, щоб у відповідь перенести увагу на вас і опинитися ніби не винними. Не допускайте цього.
    • Залишайтеся позитивним, щоб не опускатися до їх рівня. Не давайте таким людям приводу. Чи не ображайте їх, не кричіть і не гарячіться. Залишаючись спокійним, ви будете в більш вигідному становищі, щоб перенести увагу на їх дії, а не на свої. Розлютившись, ви лише відволічете увагу від реальних проблем.
    • Моделюйте позитивну поведінку. Спілкуючись з дітьми і дорослими, реагуйте на свої конфлікти так, щоб інші знали, як взаємодіяти з вами. Пасивна агресія випускає емоції, ховаючи їх за маскою байдужості. Замість цього будьте відкритим, чесним, прямо висловлюйте свої емоції. Зіткнувшись з таким пасивно-агресивною поведінкою, як демонстративне мовчання, направте розмову в продуктивне русло.
  2. 2 Завжди зберігайте спокій. Якщо ви засмучені, то не поспішайте приймати рішень і для початку заспокойтеся (пройдіться, включіть музику і потанцюйте, вирішите кросворд), а після цього вирішите, що ви хочете отримати від цієї ситуації, тобто з яким розумним результатом ви зможете примиритися.
    • Контролюйте свої емоції, особливо гнів. Не потрібно прямо звинувачувати людей в пасивної агресії, це лише дозволить їм все заперечувати і звинуватити вас у роздуванні проблеми, надмірної сприйнятливості або підозрілості.
    • Ні в якому разі не виходьте з себе. Не дозволяйте людині зрозуміти, що він або вона змогли вивести вас. Це лише підкріпить їх поведінку і все повториться знову.
    • Стримайтеся від прояву відповідного гніву або інший емоційно забарвленої реакції. Так ви візьмете ситуацію в свої руки і будете виглядати людиною, яким не можна зневажати.
  3. 3 Почніть розмову про проблему. За умови збереження емоційної стійкості, самоповаги і спокою, краще за все просто висловити те, як ви бачите ситуацію. Наприклад: «Я можу помилятися, але припускаю, ти засмутилася, що Діму не запросили на вечірку. Давай обговоримо це? »
    • Говоріть прямо і по суті. Якщо висловлювати свої думки нечітко і говорити загальними фразами, то людина з пасивно-агресивною поведінкою легко зможе перекрутити сказане. Якщо ви збираєтеся протистояти такій людині, то краще висловлюватися прямо.
    • Небезпека конфронтації породжується можливістю вільного трактування фраз на кшталт «Ти знову за старе!». Так ви ні до чого не прийдете, краще відразу сказати про конкретній дії. Так, якщо вас дратує мовчазний бойкот, то приведіть в приклад конкретний випадок, коли він мав місце.
  4. 4 Людина повинна усвідомити, що він засмучений. Не обов'язково нагнітати обстановку, але зберігайте твердість і скажіть: «Схоже, ти зараз дуже засмучена» або «Складається враження, що тебе щось турбує».
    • Дайте людині зрозуміти, що ви відчуваєте при такій поведінці: «Коли ти відповідаєш так грубо і односкладово, мені здається, що тобі немає до мене справи». Так вони повинні зрозуміти, як їх поведінка позначається на вас. Зосередьтеся на своїх почуттях, обходячись без обвинувальних випадів.
    • Переведіть увагу на себе. При спілкуванні, особливо в разі конфлікту, намагайтеся тримати увагу на своїх емоціях, а не сипати обвинуваченнями. Наприклад, замість «Ти такий грубий» краще сказати «Я засмутилася, коли ти грюкнув дверима, ніби зовсім не хочеш слухати мене». Перша фраза починається на «ти» і містить звинувачення. Зазвичай, крім звинувачення, вони містять засудження або викриття. На відміну від цього, фрази про себе дозволяють висловити свої почуття без зайвого осуду.
    • Пасивно-агресивна людина не розуміє суті предмета. Не потрібно вторити йому. Зберігайте прямоту, але без злості. Будьте чесним, але спокійним. Втім, підсолоджувати пігулку теж не потрібно.

Частина 3 з 3: Як захиститися від пасивно-агресивної поведінки

  1. 1 Встановіть кордону для таких людей. Ви, звичайно, не бажаєте розпалювати протистояння, але не потрібно також ставати боксерською грушею для пасивно-агресивних людей. Це одна з форм жорстокого поводження, яка може нашкодити вам. Ви маєте повне право встановити межі.
    • Частою помилкою є надмірна м'якість. Поступившись пасивно-агресивної поведінки, ви втрачаєте нитки контролю над ситуацією. Це свого роду силове протиборство. Можна зберігати спокій і позитивний настрій, але при цьому залишатися сильним і твердим у своїх рішеннях.
    • Дотримуйтесь встановлені межі. Дайте зрозуміти, що ви не станете терпіти погане поводження. Якщо людина постійно спізнюється і нервує вас, то повідомте, що при наступному запізненні ви просто підете в кіно без нього. Це лише одна з форм, що ви не збираєтеся розплачуватися за чужу поведінку.
  2. 2 Знайдіть і розгляньте корінь проблеми. Кращий спосіб справитися з такою злістю - оцінити всі перспективи якомога раніше. Для цього потрібно зрозуміти першопричину гніву.
    • Якщо такій людині не характерно гнівне поведінку, то поговоріть з загальними знайомими, які можуть знати причину і вчасно розпізнати ознаки зародження злості.
    • Копиці глибше і справедливо оціните причини, що штовхають до такої поведінки. Пасивна агресія зазвичай є симптомом інших проблем.
  3. 3 Вчіться ассертівность комунікації. Комунікація може бути агресивною, пасивної і пасивно-агресивною. Продуктивність всіх цих видів поступається ассертівность комунікації.
    • Ассертівность має на увазі впевненість в собі, повага до інших і відсутність різкої реакції. Демонструйте впевненість в своїх силах, готовність до співпраці і бажання вирішити проблему взаємовигідним способом.
    • Також важливо вміти слухати і обходитися в розмові без звинувачень. Навчіться враховувати і приймати чужу точку зору. Прийміть чужі почуття, навіть якщо ви не згодні з ними.
  4. 4 Зрозумійте, коли краще повністю уникати зустрічей з людиною. Якщо людина регулярно задіє пасивно-агресивна поведінка, то очевидно, що краще припинити з ним спілкування. Ваше благополуччя важливіше.
    • Знайдіть способи як можна рідше бачитися з такою людиною і не залишатися наодинці. Завжди будьте в колективі.
    • Якщо такі люди несуть тільки негативну енергію, то двічі подумайте, чи варто в принципі спілкуватися з ними.
  5. 5 Не діліться інформацією, яку можна використовувати проти вас. Чи не повідомляйте пасивно-агресивним людям особисту інформацію, свої емоції і думки.
    • Такі люди можуть задавати питання, які на перший погляд здаються безневинними і без злого умислу. Можете відповідати на них, але не вдавайтеся в подробиці. Проявляйте дружелюбність, але відповідайте коротко і розмито.
    • Уникайте розмов про ваші почуття і слабкості. Пасивно-агресивні особистості часто запам'ятовують такі деталі, навіть згадані побіжно, а пізніше використовують їх проти вас.
  6. 6 Зверніться за допомогою до посередника. Це повинен бути об'єктивний представник третьої сторони з відділу кадрів, близький (але об'єктивний) родич або спільний друг. Суть в тому, щоб задіяти людини, якій довіряєте не тільки ви, але і ваш пасивно-агресивний співрозмовник.
    • Перед зустріччю з посередником повідомте йому або їй про свої занепокоєння. Намагайтеся поглянути на ситуацію з чужої точки зору і зрозуміти, що породжує агресію. Обійдіть без зловживань і спробуйте зрозуміти причини відразливого поведінки в ситуації, коли ви намагаєтеся допомогти.
    • При розмові один на один ви ризикуєте почути «Та облиш, це просто жарт» або «Ти занадто гостро реагуєш». Саме тому краще задіяти третю сторону.
  7. 7 Повідомте про наслідки, якщо людина не змінює поведінки. Оскільки пасивно-агресивні особистості діють приховано, вони майже завжди противляться спробам змінити їх поведінку. Заперечення, виправдання і переведення стрілок - ось лише кілька шаблонів.
    • Незалежно від відповіді заявите, як ви маєте намір вступити. Важливо привести одне-два жорстких наслідки, щоб закликати таку людину переглянути свою поведінку.
    • Уміння зрозуміти і окреслити наслідки - один з найдієвіших способів змусити пасивно-агресивного людини «поступитися». Повідомлені належним чином наслідки зупинять складного людини і можуть змінити його небажання співпрацювати.
  8. 8 Підкріплюйте належну поведінку. В контексті поведінкової психології підкріплення позначає щось, що ви робите чи даєте людині після того, як він дотримувався певної поведінки. Мета підкріплення - підвищити частотність такої поведінки.
    • Це може означати нагороду за хорошу поведінку, яке потрібно зберегти, або покарання за погану поведінку, від якого потрібно позбутися. Позитивне підкріплення - не найпростіша із завдань, оскільки негативне поведінка кидається в очі сильніше, ніж позитивне. Завжди намагайтеся розглянути хорошу поведінку, щоб не упустити можливість підкріпити його.
    • Наприклад, якщо пасивно-агресивна людина відкриється і чесно озвучить свої почуття ( «Мені здається, що ти спеціально так поводишся зі мною!»), То це відмінний знак! Закріпіть така поведінка наступними словами: «Спасибі, що поділилася зі мною. Я дуже ціную те, що ти можеш розповідати мені про свої почуття ».
    • Це приверне позитивне увагу до доброї поведінки, дозволить дізнатися емоції. Тепер можна намагатися почати відкритий діалог.

Поради

  • Якщо чіплятися, бурчати і злитися, то ви лише розпалить конфлікт і дасте людині більше виправдань і приводів не визнавати відповідальність.
  • Змирившись із такою поведінкою або приймаючи на себе чужу відповідальність, ви допускаєте і заохочуєте пасивно-агресивна поведінка.
  • Люди, які дотримуються такої поведінки, часто відчувають гордість за своє вміння контролювати емоції.