Як прибрати шрами від фурункулів

Автор: Ellen Moore
Дата Створення: 20 Січень 2021
Дата Оновлення: 3 Липня 2024
Anonim
Як прибрати шрами від фурункулів - Суспільство
Як прибрати шрами від фурункулів - Суспільство

Зміст

Якщо у вас коли-небудь були фурункули, ви знаєте, що після них залишаються некрасиві шрами. Згодом ці шрами стають менш помітними, а якщо взяти деякі заходи, то процес розсмоктування шраму можна прискорити. Фурункули зазвичай з'являються в таких місцях організму, де тепло і сиро - під пахвами, в ніздрях і на внутрішній поверхні стегон. Багато людей соромляться своїх шрамів, але не хвилюйтеся - менш ніж за рік від них може не залишитися і сліду!

кроки

Метод 1 з 3: Лікарські препарати та домашні засоби

  1. 1 Спробуйте один з безрецептурних препаратів для розсмоктування рубців і шрамів. Видавіть невелику кількість протіворубцовой мазі або крему на палець і втирайте в шрам.Крем повинен повністю вбратися в рубцеву тканину. Якщо після втирання препарат залишився на поверхні шкіри, ймовірно, ви видавили занадто багато. Дайте препарату вбратися в шкіру протягом 3-5 годин, а потім змийте, якщо в інструкції по застосуванню немає інших вказівок.
    • Засоби від рубців і шрамів можна застосовувати практично на будь-якій частині тіла. Однак перш ніж змащувати шрам від фурункула будь-яким кремом або маззю, переконайтеся, що фурункул повністю пройшов.
    • Найбільш поширені в Росії протіворубцовие препарати - «Контрактубекс», «Солкосерил» і «Ферменкол». Ці кошти сприяють розсмоктуванню рубців і шрамів і зменшують їх пігментацію. Деякі креми від рубців містять УФ-фільтр помірної дії, який захищає шкіру від дії сонячних променів і не дає шрамів темніти.
  2. 2 Силіконові гелі від рубців роблять їх світліше. Видавіть велику порцію гелю на руку і нанесіть гель на шрам товстим шаром. Зачекайте 4-5 хвилин, щоб гель вбрався в шрам, перш ніж накладати пов'язку або одягатися. У більшості випадків силіконовий гель рекомендується наносити двічі на день. Продовжуйте застосовувати силіконовий гель, поки шрам не зменшиться і стане менш опуклим.
    • У силіконових гелів немає побічних ефектів, і вони не викликають болю або свербіння при нанесенні на рубцеву тканину.
    • Силіконовий гель діє повільно. Як правило, його необхідно застосовувати як мінімум півроку, перш ніж ви помітите результат. Це досить тривалий період часу; тим не менш, гелі на силіконовій основі ефективні і добре себе зарекомендували.
    • Якщо через 9-10 місяців поліпшення не настало, зверніться до лікаря і попросіть підібрати вам інший метод лікування.
    • Силіконові гелі від рубців (наприклад, «Дерматікс») можна купити в аптеках без рецепта.
    • Крім гелів, випускаються силіконові пластирі та пов'язки від рубців, які необхідно накладати на шрам на 12-24 години в день протягом 2-6 місяців. Силіконові пов'язки багаторазові, їх можна мити. Міняти пов'язку на нову рекомендується через 10-14 днів застосування.
  3. 3 Запобігти утворенню шрамів допомагає компресійний трикотаж. Для боротьби зі шрамами підходить компресійний трикотаж і бандажі другого класу компресії (20-30 мм ртутного стовпа). Носіння компресійного білизни або бандажа на місці шраму по 12-24 години в день протягом 2-6 місяців допомагає зменшити шрам або запобігти його появі після перенесеного хірургічного втручання.
  4. 4 Використовуйте хімічний пілінг, щоб зменшити опуклі шрами після фурункулів. Засоби для хімічного пілінгу в домашніх умовах можна купити в інтернет-магазинах і аптеках. Видавіть трохи пілінгу на кінчик пальця і ​​нанесіть його на шрам. Правильно нанесений пілінг повинен утворити на шрам тонку плівку. Повторюйте цю процедуру 2-3 рази на день (або дотримуйтеся інструкції на упаковці), і шрам стане менш об'ємним.
    • Вибирайте креми і пілінги, що містять гліколеву кислоту або поєднання саліцилової і мигдальної кислот.
    • Хімічні пілінги можуть надавати дратівливу дію на чутливу шкіру, особливо навколо рота і очей. Якщо після нанесення пілінгу ви відчуваєте печіння, негайно припиніть його використовувати.
  5. 5 Крем з вітаміном Е - натуральна альтернатива для лікування шрамів. Купіть в аптеці крем для шкіри обличчя або тіла з вітаміном Е. Раз в день наносите невелику кількість крему на шрам протягом 2-3 тижнів або до тих пір, поки шрам не стане менш помітним. Якщо ви вже застосовуєте пілінг або інші протіворубцовие препарати, перед застосуванням крему з вітаміном Е проконсультуйтеся з лікарем.
    • Дослідження показують, що застосування кремів з вітаміном Е дає неоднозначні результати. У деяких випадках крем з вітаміном Е значно знебарвлює шрами, в інших цей ефект незначний або зовсім не спостерігається.
    • Креми з вітаміном Е мають невеликі побічні ефекти, в тому числі можуть викликати легке подразнення шкіри і печіння.

Метод 2 з 3: Медичні процедури з видалення шрамів

  1. 1 Якщо вам не вдалося позбутися від шраму самостійно, зверніться до лікаря-дерматолога чи косметолога. Якщо різні препарати проти шрамів і рубців не допомогли вам позбавитися від шраму після фурункула, пора звернеться до лікаря. Запишіться на прийом до дерматолога чи косметолога. Розкажіть лікарю, коли у вас з'явився шрам, і опишіть всі протіворубцовие кошти, які ви застосовували. Лікар огляне ваш шрам. а також може взяти зішкріб шкіри на аналіз.
    • У деяких випадках напрямок до дерматолога можна отримати тільки у лікаря-терапевта.
    • Дерматологи і косметологи займаються, в тому числі, лікуванням різного виду шрамів і рубців, включаючи сліди від фурункулів. Хороший лікар не тільки призначить вам необхідне лікування, але проведе роз'яснювальну бесіду, щоб знизити рівень тривожності, викликаної зовнішнім виглядом шрамів.
  2. 2 Обговоріть з лікарем можливість лазерної корекції шраму. Якщо фурункули були особливо великими або глибокими, після них могли залишитися серйозні шрами, які не піддаються лікуванню протіворубцовимі препаратами. У цьому випадку лікар може порекомендувати вам лазерний пілінг, або шліфування, шрамів. Під час даної процедури видаляється верхній огрубілий шар епідермісу, з якого складається шрам. У деяких випадках шліфування лазером дозволяє повністю видалити шрами, саме тому дана процедура - один з найбільш популярних методів видалення рубців.
    • Ціни на лазерну шліфовку шрамів залежать від клініки і коливаються в діапазоні 500-1500 рублів і вище за квадратний сантиметр.
    • При шліфуванні лазером можливі неприємні відчуття, хота процедура в більшості випадків проводиться під місцевою анестезією. Ви можете відчути печіння або поколювання. Крім того, іноді після лазерного пілінгу рубцева тканина починає ще більше розростатися. Реабілітаційний період після процедури займає від 3 до 10 днів.
    • Перш ніж проводити лазерну шліфовку, лікар запитає вас про наявність захворювань, так як до даної процедури є протипоказання. Вам також можуть виписати протизапальні, противірусні або антибактеріальні препарати, щоб уникнути післяопераційних ускладнень.
  3. 3 Шрами і рубці можна видалити хірургічним шляхом. Дерматологи та пластичні хірурги можуть видалити застарілий шрам за допомогою нескладної хірургічної операції. Найбільш часто хірургічний метод застосовується, щоб видалити окремі великі сліди від фурункулів. Хірург зазвичай проводить висічення рубця, а потім стягує шкіру і накладає невеликий косметичний шов. Звучить трохи лякає, але це надійний і безпечний метод видалення великих шрамів і рубців.
    • Невеликі косметичні операції зазвичай проводяться амбулаторно із застосуванням місцевої анестезії і не вимагають госпіталізації. Процедура не завдає болю, реабілітаційний період займає 2-3 дні.
    • Ціни на хірургічне видалення рубцевої тканини залежать від клініки і розмірів шраму і коливаються в діапазоні від 2500 до 5000 рублів і вище.
    • Хоча зазвичай хірургічне висічення рубців проводиться під місцевим наркозом, в деяких випадках потрібно загальний наркоз. Дізнайтеся у лікаря, чи можна вам їсти та пити напередодні операції.
  4. 4 Якщо шрамами покритий велику ділянку шкіри, вам може допомогти хімічний пілінг. Дерматологи і косметологи часто рекомендують процедуру хімічного пілінгу для видалення застарілих рубців. Процедура проводиться з застосуванням сильнодіючих кислот, які руйнують рубцеву тканину і стимулюють регенерацію клітин епідермісу. Як правило, хімічний пілінг проводять із застосуванням місцевої анестезії. Якщо шрамів від фурункулів багато і вони займають значну площу, проконсультуйтеся з лікарем, чи підійде вам хімічний пілінг із застосуванням кислот.
    • Процедура хімічного пілінгу може пошкодити шкіру і привести до утворення нових рубців. Обговоріть можливі ризики і побічні ефекти з лікарем, перш ніж погоджуватися на хімічний пілінг.
    • Ціна хімічного пілінгу буде залежати від розмірів шраму, від клініки і використовуваних препаратів. Вартість пілінгу 1 квадратного сантиметра рубцевої тканини починається від 600 рублів. Для повного видалення шраму вам може знадобитися кілька процедур.
    • Реабілітаційний період після процедури хімічного пілінгу зазвичай триває 7-14 днів. Лікар може порекомендувати вам зволожувати шкіру і протягом 1-2 тижнів користуватися сонцезахисним кремом.
  5. 5 Обговоріть з лікарем застосування ін'єкцій кортикостероїдів для зменшення шраму. Якщо ваш шрам від фурункула помітно підноситься над поверхнею шкіри, дерматолог може порекомендувати курс ін'єкцій кортикостероїдів, щоб знизити запалення і зменшити розмір шраму. У більшості випадків призначається від 3 до 4 ін'єкцій з інтервалом 4-6 тижнів. Середня вартість лікування рубцевих змін шкіри кортикостероїдами - близько 2000 рублів.
    • Ін'єкції кортикостероїдів не болючі, ніж звичайне щеплення. Якщо ін'єкція викликає у вас сильні неприємні відчуття, попросіть лікаря зробити вам місцеве знеболення.
    • Якщо рубці добре відгукуються на даний вид лікування, дерматолог може порекомендувати продовжити процедури ще на кілька місяців.
    • У деяких випадках організм погано реагує на гормональну терапію. Якщо у вас виявлені сильні побічні ефекти, лікар може скасувати лікування кортикостероїдами.
    • Якщо ін'єкції кортикостероїдів не допомогли, лікар може призначити введення в рубцеву тканину фторурацилу. Однак цей вид терапії в 47% випадків призводить до рецидивів фурункульозу.

Метод 3 з 3: Маскування рубців і шрамів

  1. 1 Замаскувати рубці і шрами від фурункулів можна за допомогою камуфлюючою косметики. Якщо ви не хочете вдаватися до хірургічних або медичним процедурам, можна спробувати замаскувати шрами за допомогою камуфлирующих косметичних засобів. Купити крем-камуфляж можна в косметичних магазинах і онлайн. Спробуйте 3-4 різні відтінки, щоб підібрати найбільш підходящий до вашого кольору шкіри. Наносите крем-камуфляж на шрам у кілька шарів за допомогою кисті для макіяжу, поки шрам не перестане бути помітним.
    • Якщо ви використовуєте декоративну косметику, використовуйте крем-камуфляж разом зі звичайним тональним кремом.
    • На відміну від звичайної декоративної косметики, камуфлирующая косметика тримається на шкірі протягом 2-3 днів і повністю маскує рубцеву тканину.
    • Камуфлирующая косметика особливо ефективна для маскування одного-двох невеликих шрамів на обличчі. Її також можна використовувати, щоб приховати шрами на шиї, плечах і руках.
  2. 2 Шрам необхідно захистити від сонця за допомогою одягу або сонцезахисного крему. Рубцева тканина має підвищену чутливість до ультрафіолетових променів. Якщо ви проводите багато часу на сонці (більш 30 хвилин в день), шрам потемніє. Нанесіть на шрам сонцезахисний крем як мінімум за 20 хвилин до виходу на вулицю. Якщо ви не користуєтеся сонцезахисними засобами, надіньте вільний одяг, яка захистить шрам від сонячних променів.
    • Наприклад, якщо сліди від фурункулів розташовані на ногах, надіньте вільні бавовняні штани, які не будуть дратувати рубцеву тканину і одночасно захистять її від впливу ультрафіолету.
    • Щоб захистити шрам від сонця, використовуйте сонцезахисний засіб широкого спектра дії з фактором SPF 50 або більше, що захищає від ультрафіолетових променів довгого діапазону (UVA) і середнього діапазону (UVB).
    • Якщо вам має пробути на сонці більше 3-4 годин, нанесіть сонцезахисний засіб повторно у відповідність з інструкцією на етикетці.
    • Якщо шрами від фурункулів розташовані на обличчі або шиї, щоб захистити рубці від впливу сонячного світла, можна надіти капелюх з широкими полями.
  3. 3 Підтримуйте рубцеву тканину в зволоженому стані за допомогою вазелиновой мазі. Щодня наносите на шрам невелику кількість вазеліну. Він пом'якшує шрам, не дає йому висохнути і растрескаться.Це особливо важливо в перший місяць після того, як фурункул зажив, і полегшує клітинам шкіри процес регенерації.
    • Вазелін коштує недорого, його можна придбати практично в будь-якій аптеці.

Поради

  • Популярні народні засоби для розсмоктування шрамів і рубців - алое вера, оливкова олія і мед. Проте, ефективність даних засобів не доведена клінічними випробуваннями; швидше за все, вони не працюють.
  • Силіконові гелі проти рубців часто випускаються також у формі пластирів, які можна наклеювати на кілька годин прямо на шрам.
  • Медичні дослідження показали, що для зменшення і знебарвлення шрамів особливо ефективний цибулевий екстракт. У російських аптечних мережах готових препаратів з цибульним екстрактом практично немає, проте екстракт цибулі ріпчастої входить до складу мазі «Контрактубекс».