Як утилізувати пластикові пляшки

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 22 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
як правильно підготовити пластикові пляшки до утилізації
Відеоролик: як правильно підготовити пластикові пляшки до утилізації

Зміст

У Росії щорічно викидають близько 800 тисяч тонн пластикових пляшок, головним чином випущених в якості тари для різних напоїв. При цьому велику їх частину або спалюють, або закопують в землю. Такий стан справ не кращим чином позначається на стані навколишнього середовища. Щоб не дозволити пластику забруднювати навколишнє середовище на звалищах, вдамося до його утилізації або використовувати повторно.

кроки

Метод 1 з 3: Підготовка пластикових пляшок для утилізації

  1. 1 Перевірте дно пляшки, там буде вказана цифра від 1 до 7. Вона позначає собою тип пластика, з якого зроблена пляшка. Також вона підкаже вам, чи може така пляшка бути утилізована місцевим центром переробки пластикової тари.
    • Якщо пляшку не можна утилізувати, спробуйте знайти їй повторне використання або перетворити її в якусь саморобку. Для отримання додаткових ідей клікніть тут.
  2. 2 Зніміть з пляшки кришку. У деяких випадках центри переробки пластику не приймають кришки від пляшок. Якщо це саме ваш випадок, кришки можна або викинути, або постаратися знайти той центр переробки, де їх візьмуть, або ж використовувати пляшкові кришки для створення виробів. Якщо ж центр переробки приймає кришки, зніміть кришку з пляшки і тимчасово відкладіть в сторону, так як вам необхідно промити тару, після чого можна буде повернути кришку на місце.
    • Причина, по якій центри переробки можуть не брати кришки, полягає в тому, що зазвичай їх виготовляють з іншого типу пластику, ніж сама пляшка. В результаті такі кришки можуть бути джерелом забруднення вторсировини з утилізованих пляшок.
  3. 3 Сполосніть пляшку водою. Наповніть пляшку водою до половини і закрийте кришку. Струсіть пляшку, щоб прополоскати її. Відкрийте кришку і злийте воду. Якщо пляшка буде все ще брудної, ймовірно, вам буде потрібно повторити полоскання в другій або навіть втретє. Пляшка не повинна бути ідеально чистою, але в ній мають бути відсутні явні залишки колишнього вмісту.
    • З пляшкою від питної води даний крок можна пропустити.
    • Якщо місцевий центр переробки пластику приймає кришки від пластикових пляшок, залиште кришку на пляшці.
  4. 4 Якщо потрібно, видаліть з пляшки пакувальну плівку і етикетку. У деяких випадках наявність пакувальної плівки та етикетки на пляшці не має значення, тоді як в інших ситуаціях (наприклад, при викупі пластика на вагу) центри переробки можуть вимагати видалення цих матеріалів.Якщо ж ви плануєте знайти пляшці повторне використання для створення виробів, ймовірно, ви самі захочете видалити з неї етикетку для більшої охайності.
  5. 5 Повторіть вищевказані операції з усіма пляшками. Зазвичай розумно піддавати утилізації відразу значну кількість пляшок, особливо якщо ви плануєте відвезти їх в центр переробки. Це дозволить вам заощадити на поїздках.
  6. 6 Якщо у вас багато пляшок, подумайте про те, щоб їх зім'яти. Такий підхід дозволить заощадити місце в сміттєвому баку для утилізації пластику або в сумці, в якій ви збираєтеся відвезти пляшки в центр утилізації. Якщо на пляшці присутній кришка, попередньо зніміть її, щоб зім'яти тару. Далі стисніть пляшку двома руками або просто наступите на неї ногою.
  7. 7 Складіть пластикові пляшки в сумку. Замість сумки можна використовувати паперовий або поліетиленовий пакет. Ви не будете здавати використовувану сумку на утилізацію, але вона помітно полегшить вам транспортування пляшок до сміттєвого контейнера для пластику або до центру утилізації.
  8. 8 З'ясуйте, які програми утилізації діють у вашій місцевості. У деяких населених пунктах вам буде потрібно самостійно відвезти пластикові пляшки в центр переробки, так як в інших містах на сміттєвих майданчиках можуть бути встановлені спеціальні контейнери для пластику. В окремих випадках навіть можуть працювати автомати платного прийому пластикових пляшок. Якщо ви зацікавлені в тому, щоб отримати певну грошову винагороду за утилізацію пластикової тари, клікніть тут.
  9. 9 Якщо ви проживаєте там, де встановлені контейнери роздільного збору сміття, перекладіть вміст сумки в контейнер для пластику. Якщо ви живете в квартирі або в приватному будинку, а в вашому місті діє програма роздільного збору сміття, на сміттєвих майданчиках для пластику будуть встановлені спеціальні контейнери. Для зручності ви навіть можете створити собі вдома свій власний контейнер для тимчасового зберігання пластикової тари. Коли настане час викидати сміття, прихопіть пластикові пляшки з собою, щоб перекласти їх в сміттєвий контейнер для утилізації пластику.
    • Якщо ви проживаєте в гуртожитку навчального закладу, то в ньому також можуть бути передбачені контейнери для збору пластику.
  10. 10 Якщо сміттєві майданчики не передбачають роздільного збору відходів, самостійно відвезіть пластикові пляшки в центр утилізації пластику. Для цього вам буде потрібно з'ясувати, де знаходиться найближчий до вас центр утилізації. У більшості випадків ви зможете дістатися до нього чи громадським, або особистим транспортом.
  11. 11 Подумайте про те, щоб відвезти пластикові пляшки в пункт прийому пластику, якщо він є у вашому населеному пункті. У деяких населених пунктах можуть бути організовані пункти прийому пластикової тари і навіть спеціальні автомати, де можна буде здати порожні пляшки за невелику плату. Якщо ви проживаєте саме в такому населеному пункті, відвідайте сайт місцевої міської адміністрації, щоб з'ясувати, де можна знайти найближчий до вас пункт прийому пластику. Для отримання додаткової інформації про платну утилізації пластикових пляшок клікніть тут.

Метод 2 з 3: Платна утилізація

  1. 1 Ознайомтеся з розцінками на скуповуються пластикові пляшки. Вартість скупки старих пластикових пляшок може бути поштучного або ж ваговій. Ознайомтеся з конкретними розцінками, діючими у вашому населеному пункті. Від них залежатиме та сума, яку ви зможете виручити за здані вами пляшки.
  2. 2 Не намагайтеся заробити додаткові кошти, забравши чужі пляшки зі сміттєвого бака для утилізації пластику. Це неетично і не зовсім законно. Можливі проблеми з сусідами, працівниками утилізаційних компаній і поліцією не варті кількох додаткових рублів, які ви зможете виручити за пляшки.
  3. 3 Дізнайтеся, в яких містах Центрального федерального округу (ЦФО) існують центри утилізації пластику і пункти його прийому. Якщо ви проживаєте в ЦФО і в вашому місті діє програма скупки пластикових пляшок, то у вас є можливість здати їх на утилізацію і виручити близько 15-19 рублів за кілограм пластику (в залежності від переданого обсягу). Також деколи буває можливість здати пляшки поштучно через спеціальний автомат і отримати за них кілька копійок. Ціна скупки може варіюватися в залежності від конкретного центру утилізації, виду пляшок, а також від попиту на вторсировину. На даний момент пункти прийому пластика є, наприклад, в таких містах ЦФО, як:
    • Москва;
    • Воронеж;
    • Білгород;
    • Брянськ;
    • Липецьк;
    • Калуга;
    • Рязань;
    • Володимир;
    • Тамбов;
    • Твер та інші.
  4. 4 Дізнайтеся, в яких містах інших федеральних округів Росії існують пункти прийому пластику. Якщо ви проживаєте на в ЦФО, а в іншому федеральному окрузі, у вас теж може існувати можливість здати пластикові пляшки і виручити за них невелику суму. Наприклад, на момент публікації цієї статті, пункти прийому пластику є в таких містах, як:
    • Санкт-Петербург;
    • Уфа;
    • Владивосток;
    • Челябінськ;
    • Магнітогорськ;
    • Комсомольськ-на-Амурі;
    • Омськ;
    • Красноярськ;
    • Мурманськ;
    • Тюмень;
    • Йошкар-Ола;
    • Сургут та інші.
  5. 5 Переконайтеся в тому, що пляшки чисті і кришки від них зняті. У більшості випадків пункти прийому відмовляються викуповувати брудні пляшки. Деякі з них також вимагають видаляти з пляшок кришки. Перевірте конкретні вимоги вашого місцевого пункту прийому пластику.
  6. 6 Відвезіть пляшки в пункт прийому пластику або безпосередньо в центр утилізації. Щоб точно з'ясувати, чи є в вашому місті пункти прийому пластика і центри його утилізації, відвідайте веб-сайт місцевої адміністрації. Також пам'ятайте про те, що наявність центру утилізації необов'язково означатиме, що пункти прийому пластика будуть приймати будь-які його види. У більшості випадків здійснюється прийом тільки певних типів пластика, а пляшки з пластика інших видів, не придатних для місцевого центру утилізації, не приймаються.
  7. 7 Постарайтеся дізнатися більш детальну інформацію про наявні центрах утилізації пляшок в вашому місті. У деяких випадках такі центри пропонують послуги вивезення пластика своїм транспортом. Це може бути непоганим варіантом при досить великому обсязі здаються пляшок, але в такому випадку знижується ціна їх викупу. Ціна може встановлюватися або за кілограм пластику, або за конкретну кількість пляшок. Також на ціну можуть впливати такі фактори:
    • тип пластика;
    • колір пластика;
    • фізичні властивості пластику (його щільність, температура плавлення і так далі);
    • фактична кількість переданого пластика.
  8. 8 Пам'ятайте про те, що не всі центри переробки пластику приймають будь-які пластикові пляшки. Пляшки можуть бути виготовлені з різних видів пластику. Найбільш поширені пляшки із пластику 1-го і 2-го типу (ПЕТ і ПЕВТ). Саме їх і приймають найчастіше. Крім того, на можливість утилізації конкретної пляшки також впливають її форма і розмір. У деяких пунктах прийому можуть приймати пляшки тільки одного конкретного розміру, а в інших пунктах можуть бути встановлені певні розмірні рамки для пляшок.

Метод 3 з 3: Вторинна переробка пляшок

  1. 1 Скористайтеся денцем від дволітровою пляшки з-під газованих напоїв, щоб намалювати квітучу сакуру на великому аркуші паперу. Толстой пензлем намалюйте на довгому паперовому аркуші гілка вишні. Занурте денце пляшки в рожеву фарбу, а потім з її допомогою покажіть на гілці квіти сакури. У центрі кожної квітки намалюйте кілька чорних або темно-рожевих точок.
    • Найкраще використовувати для цієї мети пляшки з 5-6 ніжками на денці. Саме вони і будуть друкувати на папері пелюстки квітів.
  2. 2 Виготовте Трав'янчик з денця дволітровою пляшки. Відріжте нижню половину дволітровою пляшки з-під газованих напоїв. Гарячим клеєм наклейте на неї пляшкову кришку, щоб зробити великий кумедний ніс, також приклейте два очі з рухливими зіницями. Наповніть саморобку ґрунтом і зволожите її водою. Посипте поверхню грунту насінням швидкозростаючою газонної трави.
  3. 3 Перетворіть денця дволітрових пляшок в мисочки для сухих продуктів. Відріжте денця від декількох дволітрових пляшок. Прикрасьте їх зовні фарбою, кольоровим папером або наклейками. Наповніть отримані миски горіхами, крекерами або цукерками і виставте їх для гостей вашої чергової вечірки.
  4. 4 Зробіть з двох пластикових пляшок кейс на блискавці для зберігання в ньому монет. Ножем для виробів зріжте денця двох пляшок на висоті 4 см. Викиньте верхні частини пляшок, а денця залиште для вироби. Знайдіть блискавку, довжини якої буде достатньо, щоб повністю охопити коло пляшки. У верхнього краю по внутрішній стороні нанесіть смужку гарячого клею на одне з денець. Прикладіть блискавку тканинної тасьмою до клею. Собачка блискавки при цьому повинна виявитися із зовнішнього боку, а її зубці повинні розташуватися уздовж краю денця. Потім розкрийте блискавку і нанесіть зсередини смужку клею на край другого денця від пляшки. Притисніть до клею другу половинку блискавки. Зачекайте, коли клей застигне, а потім закрийте блискавку. Тепер у вас є кейс для зберігання монет.
    • Цим же способом можна виготовити пенал для ручок та олівців. Для цього зріжте з однієї пляшки верх, а з іншого - денце на висоті 4 см. У вас вийдуть одна висока і одна низька деталі. Використовуйте їх, щоб виготовити пенал.
  5. 5 Створіть тепличку для пророщування квіткових насіння. Наповніть невеликий глиняний горщик грунтом. Зволожите грунт і зробіть невелике заглиблення по центру. Помістіть в поглиблення кілька насіння і присипте їх грунтом. Розріжте дволітрову пляшку навпіл і викиньте денце. Видаліть з верхньої частини пляшки кришку, а потім поставте її куполом зверху на квітковий горщик. При цьому половинка пляшки повинна або стояти прямо на верхньому краї горщика, або повністю накривати собою горщик.
    • Подумайте про те, щоб пофарбувати горщик грифельній фарбою. Потім можна буде підписати горщик крейдою, тим самим надавши йому сільський стиль оформлення.
  6. 6 Зробіть з пластикової пляшки годівницю для птахів. Розріжте дволітрову пляшку навпіл і викиньте верхню частину. У стінці нижньої частини пляшки виріжте прямокутник. Він повинен виявитися не ширше вашій долоні. Потім вам буде потрібно насипати в денце насіння, а щоб воно добре трималося, не робіть виріз занадто широким. По верхньому краю виконайте діркопробивачем два отвори (їх слід розташувати один навпроти одного). Протягніть шнур через обидва отвори і зав'яжіть вузлом. Насипте на дно годівниці насіння для птахів і повісьте її на дерево.
    • При бажанні годівницю можна пофарбувати акриловою фарбою, щоб зробити її більш нарядною. Також її можна обклеїти квадратиками обгорткового паперу. Тільки не забудьте потім захистити годівницю безбарвним акриловим лаком.
  7. 7 Використовуйте кришки від пластикових пляшок, щоб створити мозаїку. Не у всіх пунктах прийому пластику приймають кришки від пляшок, але це не означає того, що вони не приносять користі. За допомогою гарячого клею їх можна наклеїти на звичайний білий або щитової картон або на пінопластову панель. Для цього просто нанесіть всередину кришки об'ємну краплю клею (щоб вона виступала) і притисніть кришку до обраної поверхні.

Поради

  • Існують різні способи утилізації пластикових пляшок. У більшості випадків пляшки потрапляють в загальні побутові відходи і з ними вивозяться на сміттєзвалища або спалюються на сміттєспалювальних фабриках. Останнім часом в Росії (і в інших країнах СНД) все більше розширюється програма роздільного збору сміття, що припускає застосування окремих сміттєвих контейнерів для пластику.
  • Не забувайте про свою відповідальність за стан навколишнього середовища.
  • Крім утилізації пластику, можна зайнятися утилізацією скляних пляшок. Для цього буде потрібно виконати ті ж самі кроки, але знайти відповідні пункти прийому склотари.

попередження

  • У Росії щорічно викидають близько 800 тисяч тонн пластикових пляшок. При цьому велику їх частину або спалюють, або закопують в землю. Щоб не дозволити пластику забруднювати навколишнє середовище, вдамося до його утилізації.
  • Не намагайтеся заробити кілька додаткових рублів, забираючи пластикові пляшки зі сміттєвого контейнера для утилізованого пластику. Це не тільки неетично, але і може створити вам додаткові проблеми. Воно того не варте.
  • Наповнити пластикову пляшку водою і використовувати її для пиття може здатися гарною ідеєю, але це не так. Деякі пластикові пляшки виділяють в воду хімікати, змінюючи її смак. Крім того, чим довше ви використовуєте пластик таким чином, тим більше бактерій він збирає.