Як виростити манго з насіння

Автор: Sara Rhodes
Дата Створення: 11 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как Вырастить Манго из Косточки😉(держать в тёплом, светлом месте).
Відеоролик: Как Вырастить Манго из Косточки😉(держать в тёплом, светлом месте).

Зміст

Мангове дерево - одне з рослин, які можна легко виростити з насіння і за яким неважко доглядати. Розмір і смак фруктів залежить від обраної вами різновиди, тому обов'язково вибирайте ті, які ви пробували і хотіли б виростити. Можна виростити мангове дерево в горщику, щоб воно залишилося маленьким, або можете посадити його в землю, щоб воно розрослося - в будь-якому випадку, рік за роком цей соковитий екзотичний фрукт буде приносити вам задоволення!

кроки

Частина 1 з 2: Пророщування насіння

  1. 1 Знайдіть батьківське дерево манго. Кращим способом переконатися, що ваше насіння добре проросте в вашому регіоні - це знайти поблизу батьківське дерево. Зростаюче поруч дерево, яке плодоносить хорошими фруктами, дасть вам насіння, відповідного сорту для вашого клімату. Якщо ви проживаєте в теплому кліматі з м'якою зимою, то в своєму регіоні ви, ймовірно, зможете знайти здорове мангове дерево.
    • Якщо ви не можете знайти мангове дерево, ви можете замовити насіння або придбати їх в магазині. Переконайтеся, що вибрали відомий сорт, який добре росте у вашій місцевості.
    • Також ви можете спробувати посадити насіння від купленого в магазині манго. Однак буде набагато важче переконатися, що у насіння є ймовірність вижити в вашому кліматі, особливо, якщо фрукти поставили до вас в продуктовий магазин з іншого штату або держави. Тим не менш, варто спробувати!
  2. 2 Перевірте насіння на схожість. Зріжте м'якоть плоду манго, щоб виявити всередині зовнішню оболонку насіння. Обережно зріжте оболонку і розкрийте насіння. Здорове насіння манго виглядає свіжим і має коричневий колір. Іноді насіння висихають і набувають сірий колір, якщо вони зазнали впливу холоду, і якщо це сталося, то вони не придатні до застосування.
    • Відріжте м'якоть з обох сторін якомога ближче до насіння: покладіть м'якоть в долоню, ретельно порубати м'ясисту частину м'якоті в обидві сторони, приблизно через 2 см в кожну. Потім поверніть м'якоть вгору, відкриваючи кубики смачною м'якоті манго. З'їжте його, як є з шкірки, або виберіть ложкою прямо в чашку.
    • Вам слід надіти рукавички при поводженні з насінням. Насіння манго виділяють сік, який може викликати подразнення шкіри.
  3. 3 Виберіть спосіб підготовки насіння. Ви можете застосовувати або спосіб сушіння, або метод замочування, як зазначено нижче.

сушіння насіння

  1. 1 Ретельно висушіть насіння паперовим рушником. Помістіть їх в сонячне і добре провітрюється місце приблизно на 3 тижні. Після цього однією рукою спробуйте відкрити насіння, намагаючись не втратити його; вам просто потрібно злегка відокремити дві половинки і залишити ще на тиждень.
  2. 2 Насипте родючий, добре осушене грунт в ємність. Викопайте невелику ямку глибиною приблизно 20 см. Протолкніте насіння всередину пупочком вниз.
  3. 3 Добре полийте і продовжуйте поливати щодня, або через день, в залежності від грунту. Приблизно через 4-6 тижнів у вас виросте мангове дерево / проросток висотою близько 10-20 см. Залежно від виду манго, яке ви з'їли, воно може бути темно-фіолетовим, майже чорним або ефектного яскраво-зеленого кольору.
  4. 4 Виростите саджанець до розміру, при якому у нього розвинеться міцна здорова коренева система. Тоді він готовий до висаджування в саду.

замочування насіння

Можна застосовувати цей метод замість методу сушки, якщо хочете.


  1. 1 Розгорніть насіння. «Розпушити» - значить злегка поскоблить насіння зовні, щоб йому було легше прорости. Обережно зробіть невеликий надріз на насіння манго або потріть його наждачним папером або металевим йоржиком настільки, щоб воно пробилося крізь зовнішню оболонку насіння.
  2. 2 Намочіть насіння. Помістіть насіння в невелику банку з водою і поставте її в тепле місце, наприклад в шафу або на полицю. Замочіть насіння на 24 години.
  3. 3 Вийміть насіння з банки і загорніть їх у вологий паперовий рушник. Помістіть загорнуті насіння в поліетиленовий пакет, відрізавши в нього один куточок. Постійно зволожуйте серветки і чекайте, коли насіння почнуть проростати - як правило, на це піде 1-2 тижні. Обов'язково тримайте насіння в теплому і вологому місці, щоб допомогти їм прорости.
  4. 4 Підготуйте горщик для саджанця. Почніть ростити проросток в горщику. Виберіть такий, досить великий, щоб вмістити насіння і наповнити його сумішшю грунту і компосту. Ви могли б посадити насіння відразу в землю, але початкове пророщування в горщику дозволить вам контролювати вплив температур протягом уразливого раннього періоду зростання.
  5. 5 Сонце зміцнює саджанець. Поставте горщик на вулицю в півтінь; так саджанець звикне до сонця, і зміцніє, перш ніж ви пересадите його в постійне місце під сонцем.

Частина 2 з 2: Посадити саджанець

  1. 1 Пересадите саджанець в місце під відкритим сонцем. Виберіть ділянку під відкритим сонцем, куди ви посадите своє мангове дерево. Переконайтеся, що це саме те місце, де б ви хотіли виростити велике дерево - вони виростають досить великими!
    • При пересаджуванні в постійне місце, знайдіть у себе у дворі ділянку з хорошим водостоком. Крім того, подумайте наперед; це повинно бути місце, якому не заважають ніякі будови, підземні комунікації або лінії електропередач.
    • Пересаджувати саджанець після того, як у нього сформувалася міцна і здорова коренева система. Товщина біля основи стовбура повинна бути розміром з австралійську 20-центову монету (близько 5 см).
    • Ви можете залишити рослина в горщику, якщо хочете мати невелике зручне мангове дерево. Ідеально залишити його в горщику, якщо ви живете в місцевості з суворою зимою, і тоді, при настанні холодів ви зможете занести горщик в приміщення.
  2. 2 Посадіть саджанець. Викопайте яму досить великого розміру для крихітного кореневого клубка саджанця. Яма повинна бути розміром в три рази більше клубка коренів. Додайте третину якісної грунтовій суміші, третина садового піску (НЕ суглинок) і засипте залишок вийнятим грунтом з ями. Помістіть саджанець в яму, утрамбуйте грунт навколо підстави і ретельно полийте водою.
    • При пересадці будьте дуже обережні і не зламайте саджанець.
    • Тримайте підставу стовбура чистим для запобігання кільцевої окорки молодого Дерева Богів.
  3. 3 Регулярно поливайте мангове дерево і застосовуйте добрива з обережністю. Пройде щонайменше 4-5 років, поки вирощене з насіння мангове дерево почне приносити плоди. Вони повільно стають дорослими, але почекати варто.
    • Не перестарайтеся з добривами. Якщо будете зловживати ними, то дерево буде більше фокусуватися на зростанні листя, а не плодоносінні.

Поради

  • Дерева, вирощені з насіння, почнуть плодоносити на шостий-восьмий рік.
  • Ви також можете придбати насіння манго в компанії з виробництва насіння.