Як виростити помідори з насіння

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 18 Квітень 2021
Дата Оновлення: 26 Червень 2024
Anonim
Як виростити розсаду помідорів вдома. Від насіння до посадки у відкритий грунт
Відеоролик: Як виростити розсаду помідорів вдома. Від насіння до посадки у відкритий грунт

Зміст

Хочете виростити томати з нуля? Використовуючи здорові, стиглі помідори, які, можливо, вже лежать у вас на кухні, ви можете виростити унікальні томати. Вивчіть процес нижче, щоб дізнатися, як виростити помідори з насіння. Вирішіть, чи хочете ви купити розфасовані насіння або ферментувати їх самостійно.

кроки

Метод 1 з 4: Підготовка насіння

  1. 1 Купуйте насіння або візьміть їх з помідора. Можете купити насіння в інтернеті, на сайтах обміну насіння, в місцевому розпліднику або у інших садівників. Крім того, насіння часто продаються в супермаркетах або квіткових магазинах.Якщо ви хочете самі зібрати насіння, вам потрібен хоча б один помідор з рослини вибраного сорту. Вибирайте негібридних сорти, запилюється бджолами. Якщо ви візьмете насіння гібридного рослини або з рослини, насіння якого піддавалися хімічній обробці, результат може вийти куди менш вражаючим. Сорти помідорів можна класифікувати наступним чином:
    • Сортові або гібридні: Сортові (чисті, негібридних) - це помідори, які вирощувалися на протязі декількох поколінь без схрещування і тому успадковують всі генетичні характеристики. Це, якщо можна так висловитися, «чистопородні» помідори. Гібридні помідори отримують в результаті схрещування двох сортів.
    • Залежно від термінів плодоношення: Цей метод класифікації описує час, протягом якого рослина дає плоди. Рослини з певним періодом плодоношення виробляють плоди протягом декількох тижнів, в той час як з невизначеним плодоносять протягом усієї вегетації, поки не стане занадто холодно.
    • Залежно від форми: Помідори також класифікуються на чотири категорії за формою: глобус, біфштекс, паста і черрі. Глобус є найпопулярнішою формою, біфштекс - найбільшої, помідори паста використовуються для приготування соусів, а маленькі, на один укус помідори черрі часто додають в салати.
  2. 2 Розріжте помідори навпіл і вийміть внутрішню частину в пластиковий контейнер. Візьміть контейнер з нещільно прилягає кришкою, так як м'якоть помідорів і насіння будуть лежати в контейнері протягом декількох днів. На насінні буде розвиватися шар цвілі. Це процес запобіжить багато хвороб, що передаються через насіння, і вплине на наступне покоління рослин.
  3. 3 Прикріпіть ярлик до контейнера. Якщо ви ферментіруете кілька типів насіння, то обов'язково прикріпіть до контейнера ярлик з правильною назвою сорту, щоб уникнути плутанини. Покладіть кришку на верхню частину контейнера, але щільно не закривайте його його, щоб забезпечити доступ кисню до м'якоті.
  4. 4 Поставте м'якоть в тепле місце, захищене від прямих сонячних променів. В процесі ферментирование з контейнера виходить не дуже приємний запах, тому встановіть контейнер в такому місці, щоб уникати з ним контакту.
  5. 5 Помішуйте масу в контейнері щодня, поки на поверхні не з'явиться шар білої плісняви. Зазвичай формування цвілі відбувається за 2-3 дня. Не забудьте зібрати насіння незабаром після утворення цвілі, щоб вони не проросли в контейнері.
  6. 6 Зберіть насіння. Одягнувши рукавички, зніміть запліснілий шар. Насіння осядуть на дно контейнера.
  7. 7 Налийте в контейнер води, щоб розбавити суміш. Нехай насіння осідають на дні, а ви продовжуйте зливати зайвий розчин над ситом. Будьте обережні, щоб насіння не випали. Коли ви зберете всі насіння в сито, ретельно їх промийте.
  8. 8 Розкладіть насіння на непріліпающую поверхню і дайте їм висохнути протягом декількох днів. Підійде скляна або керамічна тарілка, деко для випічки, шматок фанери або противомоскитной сітки. Дуже важко вибирати сухе насіння з паперу або тканини. Коли вони висохнуть, їх можна упакувати в герметичний пакет, поки ви не будете готові їх посадити. Обов'язково прикріпіть ярлик з назвою сорту на упаковку.
  9. 9 Зберігайте насіння в прохолодному темному місці. Також можна зберігати їх в герметичному контейнері в холодильнику, щоб імітувати зимовий клімат. Не ставте насіння в морозилку, так як це зашкодить їх.

Метод 2 з 4: Посів насіння

  1. 1 Почніть посадку насіння томатів в приміщенні за 6-8 тижнів до останніх заморозків. Щоб підготувати томати до посадки на відкритому повітрі, почніть посадку розсади в приміщенні, поки на вулиці ще холодно. Прохолодна температура на початку весни може зупинити зростання або навіть вбити молоді сіянці. Почніть садити розсаду в приміщенні, щоб збільшити шанси на великий урожай.
  2. 2 Купіть пластикові горщики або касети для вирощування розсади. Ви знайдете їх в місцевому розпліднику або садовому магазині. Можна також використовувати пластикові стаканчікі.br>
  3. 3 Наповніть горщики грунтовою сумішшю на ваш вибір. Наприклад, суміш може бути зроблена з 1/3 торфу, 1/3 крупнозернистого вермикуліту і 1/3 компосту. Полийте її перед посівом насіння.
  4. 4 Посійте по 2-3 насінини в кожен горщик на глибину приблизно півсантиметра. Засипте грунтом і легенько утрамбувати пальцями.
  5. 5 Зберігайте контейнери в кімнаті при температурі 21-27 ° С до проростання насіння. Коли насіння проросте, перемістіть їх на яскраве сонце або висвітлюйте штучно.
  6. 6 Поливайте насіння шляхом обприскування щодня протягом перших 7-10 днів. Коли побачите паростки, можна поливати рідше. Більше рослин частіше гинуть від надлишку води (гниють корені), ніж від посухи, так що після проростання поливайте їх помірно.
    • Можете також замочити насіння у воді, щоб волога до коренів надходила знизу. Обприскування може недостатньо зволожувати коріння.
  7. 7 Перевіряйте горщики кожен день. Як тільки паростки проб'ються з грунту, вони будуть рости досить швидко.

Метод 3 з 4: Пересадка рослин

  1. 1 Слідкуйте за висотою паростків. Якщо немає небезпеки заморозків і паростки досягли висоти 15 см, вони готові до пересадження у відкритий грунт.
  2. 2 Загартовуйте розсаду. Приблизно за тиждень до пересадки на город необхідно пристосовувати рослини до температури на вулиці. Поступово виставляйте розсаду на сонці, починаючи з частково затіненій області, і повільно збільшуйте кількість годин перебування на вулиці. Почніть з 1 години на день.
  3. 3 Підготуйте місце для посадки. Використовуйте добре дренированную грунт, в якій міститься достатня кількість органічних речовин.
    • Можете додати в грунт торф'яний мох для поліпшення дренажу. Також можна додати компост.
    • Щоб використовувати торф'яний мох, видаліть не більше половини грунту і змішайте її з рівною кількістю торф'яного моху. Потім змішайте цю суміш зі звичайною грунтом, що залишилася на грядці.
  4. 4 Перевірте кислотність грунту. Помідори краще ростуть в грунті з рН між 6 і 7.
    • Після зміни складу грунту перевірте рівень рН знову.
    • Якщо рівень рН нижче 6, додайте в грунт доломітове вапно для підвищення рівня рН.
    • Якщо рН грунту вище 7, втрутився гранульовану сірку для зниження рівня рН.
  5. 5 Викопайте яму глибиною близько 60 см. Вона повинна бути досить глибокою, щоб можна було посадити розсаду і тільки верхня чверть рослини визирала б із землі. Висипати на дно ями лопатку органічної речовини (компосту). Це стимулює ріст рослини, а також допоможе уберегти його від шоку після пересадки.
  6. 6 Акуратно вийміть рослина з горщика помістіть в яму. Намагайтеся не порушити коріння при пересадці. Поставте розсаду досить глибоко, щоб грунт стосувалася першого ряду нових листя, коли ви покриєте рослина грунтом. Потім злегка утрамбуйте ділянку навколо рослини.
    • Обов'язково видаліть все листя, які виявляться на рівні землі або нижче. Деякі хвороби томатів передаються через контакт листя з грунтом.
  7. 7 Удобрюйте томати. Можете удобрювати їх рибної борошном, курячим послідом або попередньо змішаним органічним добривом з низьким вмістом азоту, органічним добривом з високим вмістом фосфору і ретельно поливайте. Вносити добрива потрібно буде щороку.
  8. 8 Встановіть кілки або підпори поруч з рослинами. Це допоможе рослинам чіплятися в міру їх зростання і полегшить збір плодів. Будьте обережні, щоб не пошкодити коріння.

Метод 4 з 4: Вирощування рослин

  1. 1 Часто підгодовуйте і поливайте помідори. Щоб уникнути розвитку грибка на листках, поливайте рослину під корінь. Щотижня обприскуйте томати настоєм трави і компосту, щоб збільшити врожайність.
  2. 2 Обривайте відростки. Якщо ви хочете сприяти кращому росту і більшого врожаю, зривайте відростки з томата, коли вони з'являються. Відростки - це дрібні пагони, які ростуть між головним стеблом і гілкою.Залиште кілька відростків у верхній частині рослини, щоб уникнути сонячного опіку.
  3. 3 Збирайте плоди. Плоди повинні з'явитися через 60 днів після пересадки в грунт. Перевіряйте рослини щодня (після того як вони почали дозрівати), поки плоди не досягнуть найбільш яскравого смаку. Щоб зірвати плід, акуратно його покрутіть і не тягніть за стебло.

Поради

  • Деяким насінню потрібно більше часу, щоб повністю висохнути. Нехай насіння сохнуть протягом декількох тижнів (або більше для більших насіння) в разі необхідності.
  • Помідори біфштекс особливо популярні для бутербродів. Помідори італійські або паста використовуються для приготування їжі, консервування та приготування соку. Помідори черрі часто використовують в салатах.
  • Стельові вентилятори прекрасно підходять для поліпшення циркуляції повітря в той час, коли сіянці ростуть в закритому приміщенні.
  • Посадіть і поливайте їх від одного до трьох разів на тиждень.

попередження

  • На помідори можуть нападати шкідники, такі як совки, білокрилки і нематоди.
  • Ніколи не залишайте насіння на прямому сонці, якщо температура підніметься вище 29 ° C. (Навіть при цій температурі темні насіння можуть зазнати пошкоджень, так як вони отримають більше тепла, ніж світлі насіння).
  • Такі захворювання, як фузаріоз і вертіциллезному в'янення також поширені, але їх можна запобігти. Для цього потрібно садити стійкі сорти, змінювати сівозміну культур і містити город в чистоті.