Як захиститися від інфекційних захворювань

Автор: Sara Rhodes
Дата Створення: 11 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
ІНФЕКЦІЙНІ ХВОРОБИ
Відеоролик: ІНФЕКЦІЙНІ ХВОРОБИ

Зміст

Інфекційними захворюваннями називають захворювання, так чи інакше викликані бактеріями, вірусами та іншими організмами. Оскільки ці захворювання часто передаються від людини до людини, дуже часто можна спостерігати їх спалаху в певному шарі населення. Щоб захистити себе від інфекційного захворювання, важливо дотримуватися певних профілактичних заходів. Завдяки кільком здорових звичок і порад з цієї статті, ви зможете захистити себе від мікробів і хвороб.

кроки

Метод 1 з 2: Профілактика інфекційних захворювань

  1. 1 Мийте руки. Гігієна рук вкрай важлива, коли мова стосується профілактики поширення інфекційних захворювань. Патогени (такі як віруси, бактерії і грибки) легко передаються через різні поверхні і залишаються на шкірі, звідки вони можуть легко потрапити в організм через очі, ніс або рот. Саме тому миття рук є першочерговим засобом для запобігання передачі інфекцій.
    • Мийте руки кожен раз після того, як ви сходили в туалет, поміняли підгузник, висякатися або чхнули, а також щоразу, коли мали контакт з біологічними рідинами.
    • Мийте руки перед тим, як почати готувати їжу, а також після того, як ви закінчили працювати з продуктами харчування.
    • При митті рук використовуйте мило. Намочіть руки в теплій воді, гарненько намильте їх і потріть протягом хоча б 20 секунд.
    • Якщо у вас немає можливості помити руки з милом, використовуйте дезінфікуючий засіб для рук на основі спирту - нанесіть його і розітріть від кінчиків пальців до зап'ястя, щоб знищити все патогени.
  2. 2 Постарайтеся не торкатися обличчя, очей і носа. Люди протягом дня неодноразово стосуються свого обличчя. Саме в ці моменти інфекційні агенти на руках і можуть потрапляти в тіло. У той час як шкіра перешкоджає проникненню патогенів в організм, очі і слизові оболонки в носі і в роті, не захищають організм від цього.
    • Крім підтримки гігієни рук, постарайтеся не торкатися особи, навіть чистими руками.
    • Постарайтеся уникнути контакту долонь або рук з особою навіть у ті моменти, коли ви кашляєте, або коли вам потрібно висякатися. Використовуйте для цього хустку.
    • Якщо у вас немає хусточки, прикривайте рот або ніс ліктем. По можливості користуйтеся паперовими хусточками. Викидайте їх відразу ж після використання і мийте руки з милом.
  3. 3 Вчасно робіть все щеплення. Вакцини є профілактикою захворювань. Вони допомагають запобігти хворобі, викликану збудником інфекційних захворювань, або зробити її протягом менш гострим. Вакцини стимулюють відповідь імунної системи на вплив специфічних патогенів, і якщо ви піддастеся впливу цього патогена, ваша імунна система буде боротися з ним більш ефективно.
    • Слідкуйте за тим, щоб усім, і дітям і дорослим, були зроблені всі необхідні щеплення - ведіть журнал обліку і записуйте в ньому дати всіх щеплень.
    • Оскільки вакцини створені, щоб активізувати імунну систему для розпізнавання специфічних патогенів, деякі щеплення можуть викликати слабкі симптоми захворювання, наприклад, підвищення температури, втома, м'язові болі - такі симптоми можуть тривати один-два дня.
    • Деякі щеплення можуть вимагати ревакцинації через певні проміжки часу (наприклад, щеплення від правця та поліомієліту).
  4. 4 Залишайтеся вдома. Якщо ви захворіли, то вкрай важливо мінімізувати контакти з іншими людьми, щоб обмежити поширення інфекції. Деякі інфекційні захворювання не так легко передаються від людини до людини при контакті, але інші інфекції можуть поширюватися дуже швидко, тому в будь-якому випадку, якщо у вас є які-небудь симптоми інфекційного захворювання, рекомендується залишатися вдома.
    • Перебуваючи в громадських місцях, прикривайте рот і ніс ліктем, якщо кашляєте. Не використовуйте для цього руки, щоб уникнути поширення патогенів через повітря і різні поверхні, до яких ви торкаєтеся.
    • Якщо ви захворіли, частіше мийте руки і поверхні загального користування, щоб мінімізувати передачу мікробів.
  5. 5 Готуйте і зберігайте їжу правильно. Деякі патогени можуть потрапляти в організм через їжу - хвороби, викликані цими патогенами, називаються харчовими або кишковими інфекціями. Після того, як в організм потрапляє заражений продукт, патоген починає розмножуватися і викликає хворобу. Саме тому вкрай важливо готувати і зберігати всі продукти безпечним чином.
    • Готуйте їжу відповідально, щоб уникнути перехресного зараження. Сирі продукти ніколи не можна готувати на тих же поверхнях, що і готові продукти.
    • Регулярно мийте робочі поверхні і стежте за тим, щоб вони були чистими і сухими. Патогени відмінно живуть і розмножуються у вологому середовищі.
    • Мийте руки перед тим, як почати роботу з продуктами харчування, і відразу після того, як закінчите готувати їжу.Також мийте руки щоразу, після того як закінчуєте працювати з одним продуктом і збираєтеся працювати з іншим (наприклад, закінчили працювати з сирим м'ясом і починаєте працювати з овочами).
    • Їжу необхідно зберігати при безпечних температурах (при необхідності в холодильнику). Якщо ви сумніваєтеся в якості продукту, то його краще викинути. Якщо продукт змінив колір або текстуру або має дивний запах, то він напевно зіпсувався.
    • Гарячу їжу необхідно з'їдати після приготування, а якщо її необхідно зберегти, то залиште її на столі до тих пір, поки вона не охолоне, а після цього приберіть в холодильник, щоб запобігти розмноженню хвороботворних мікроорганізмів.
  6. 6 Практикуйте безпечний секс і не діліться предметами особистої гігієни. Захворювання, що передаються статевим шляхом (ЗПСШ), передаються від людини до людини при контакті фізіологічних рідин з статевими органами, слизової рота і очей. Займайтеся безпечним сексом, щоб обмежити ризик ЗПСШ.
    • Завжди користуйтеся презервативами або коффердамом при будь-якому статевому контакті, особливо, якщо ви не перебуваєте в моногамних відносинах.
    • Не займайтеся сексом, якщо у вас або у вашого партнера є герпес або генітальні бородавки, оскільки це може призвести до поширення невиліковного вірусу герпесу.
    • Перевіряйте себе на наявність ЗПСШ до і після сексуальних відносин з кожним новим партнером.
  7. 7 Подорожуйте з розумом. Знайте про ризики різних інфекцій, коли плануєте подорож. У деяких місцях можуть бути поширені певні інфекції, яких немає в тих місцях, де ви живете.
    • Дізнайтеся у лікаря, які щеплення вам необхідно зробити перед поїздкою. Це дозволить підготувати ваш імунітет до впливу патогенів в тому районі, куди ви збираєтеся поїхати.
    • Мийте руки під час поїздок якомога частіше, щоб уникнути попадання мікробів через руки в організм.
    • Захистіть себе від інфекцій, переносниками яких можуть бути комарі. Використовуйте москітні сітки для вікон і коли спите, використовуйте спеціальні інсектициди і носіть одяг з довгими рукавами.

Метод 2 з 2: Лікування інфекційних захворювань

  1. 1 Різні види інфекційних захворювань. Пам'ятайте, що різні захворювання можуть бути викликані різними агентами. Це допоможе вам знати фактори ризику та уникати їх.
    • Найбільш поширеними інфекційними агентами є бактерії. Зазвичай вони потрапляють в організм через рідини і їжу. Бактерії - це одноклітинні організми, які використовують організм людини як вдома і місця для розмноження.
    • Віруси - це патогенні мікроорганізми, які не можуть жити поза організмом господаря. Коли вірус потрапляє в організм, він захоплює клітини тіла і розмножується, поширюючись на сусідні клітини.
    • Грибки є найпростішими рослинними організмами, які можуть жити в організмі людини.
    • Паразитами називають живі організми, які захоплюють тіло господаря і використовують його ресурси, щоб рости.
  2. 2 Лікуйте бактеріальні інфекції за допомогою антибіотиків. Антибіотики - це лікарські препарати, які допомагають боротися з бактеріальними інфекціями. Вони дезактивують або вбивають бактеріальні клітини, і, таким чином, допомагають імунній системі боротися з бактеріями.
    • Наносите крем або мазь з антибіотиками на невеликі рани, в які потрапила інфекція. Ознаками інфікування рани можуть бути почервоніння, набряк, тепло або біль. Не наносіть засоби з антибіотиками на рани, що кровоточать, особливо, якщо вони глибокі. Якщо кровотеча з рани ніяк не припиняється, зверніться до лікаря.
    • При системних бактеріальних інфекціях зверніться до лікаря і уточніть, слід вам приймати пероральні антибіотики чи ні.
    • Важливо пам'ятати, що антибіотики безсилі проти вірусних інфекцій, таких як грип або ГРВІ. Лікар може визначити, є інфекційне захворювання вірусним або бактеріальним, і призначити відповідне лікування.
    • Приймайте антибіотики суворо за призначенням.Прийом антибіотиків тоді, коли в них немає необхідності (як, наприклад, при вірусної інфекції), тільки підвищує стійкість бактерій до антибіотиків.
  3. 3 Лікування вірусних інфекцій. Вірусні інфекції не лікують антибіотиками, проти них існують спеціальні противірусні препарати, які застосовуються тільки проти певних вірусів. Деякі вірусні інфекції лікують за допомогою домашніх засобів - таких як відпочинок, сон і рясне пиття.
    • Деякі препарати, які відомі як противірусні або антиретровірусні, ефективно борються з певними видами вірусів, не даючи їм можливість відтворювати свої ДНК в клітинах організму.
    • Деякі вірусні інфекції, як, наприклад, ГРВІ, вимагають тільки симптоматичного лікування, щоб полегшити стан хворого. З вірусом буде битися імунна система організму, якщо, зрозуміло, у вас немає імунодефіциту, і ви отримуєте достатній відпочинок і достатню кількість поживних речовин.
    • Багато вірусні захворювання можна запобігти за допомогою вакцинації. Саме тому важливо робити всі необхідні щеплення вчасно.
  4. 4 Лікування грибкових інфекцій. Деякі грибкові інфекції можна лікувати протигрибковими препаратами. Проте, існує безліч патогенних грибків, які можуть викликати інфекції, і тільки лікар може правильно діагностувати таке захворювання і призначити відповідне лікування.
    • Деякі грибкові інфекції можна лікувати протигрибковими мазями, якщо вони вражають певну ділянку на шкірі (наприклад, грибок стопи).
    • Серйозніші і небезпечні грибкові інфекції лікують за допомогою пероральних препаратів і ін'єкцій.
    • Прикладами патогенних грибків є гістоплазмоз, бластомікоз, кокцидіоїдомікоз і паракокцідомікоз - в деяких випадках вони можуть бути смертельно небезпечними.
  5. 5 Лікування паразитарних інфекцій. Паразитами називають організми, які проникають в організм і живуть в ньому, використовуючи ресурси цього організму для власного зростання і розмноження. Паразитами можуть бути найрізноманітніші патогенні агенти, від черв'яків до мікроскопічних клітин.
    • Багато паразитів потрапляють в організм людини через заражені продукти харчування і воду (наприклад, анкілостоми), інші ж проникають через невеликі ранки на шкірі (наприклад, малярія через укус комара).
    • Ніколи не пийте нефільтровану або неочищену воду з природних джерел, оскільки така вода може містити паразитів.
    • Деякі паразитарні інфекції можна лікувати за допомогою пероральних або ін'єкційних препаратів.
    • Лікар може діагностувати паразитарну інфекцію на підставі симптомів і специфічних аналізів, а після цього призначити відповідне лікування.

Поради

  • Дотримуйтесь правил особистої гігієни - зробіть ці правила частиною повсякденного життя: мийте руки, не чіпайте обличчя і вчасно робіть всі необхідні щеплення.

попередження

  • Якщо вам здається, що у вас інфекційне захворювання, негайно викличте лікаря. Інфекційні захворювання можуть бути викликані патогенними агентами - тільки лікар може діагностувати їх і призначити відповідне лікування.