Як жити повним життям

Автор: Virginia Floyd
Дата Створення: 14 Серпень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як на пенсії жити активним та повним життям
Відеоролик: Як на пенсії жити активним та повним життям

Зміст

Ви самі створюєте сенс свого життя день за днем ​​своїми діями і думками. Завжди запитуйте себе, чого нового ви можете навчитися і як вам рухатися вперед, і не звинувачуйте інших, якщо у вас щось складається не так, як вам хочеться. Що саме означає «жити повним життям», залежить від вас. Ось кілька порад для початку.

кроки

Метод 1 з 3: Як знайти себе

  1. 1 Зрозумійте, що життя - це шлях, а не пункт призначення. Звучить банально, але це так: в житті набагато важливіше не те, куди ви йдете, а як ви до цього йдете. Жити повним життям - це процес, який може тривати все життя. Не турбуйтеся, якщо на то, щоб навчитися чогось, піде якийсь час або якщо щось не буде виходити. Це природний хід подій.
  2. 2 Будьте чесні з собою і з оточуючими. Обман позбавляє вас енергії і радості. Якщо ми не будемо чесні самі з собою, то не зможемо вчитися і рости. Якщо ми не будемо чесні з оточуючими, у відносинах пропаде довіру і щирість.
    • Людина може говорити неправду з різних причин. Іноді люди брешуть, тому що заздрять і хочуть образити інших. Іноді - тому що бояться заподіяти біль або викликати конфлікт, якщо скажуть правду.Бить чесним буває складно, особливо з собою, однак це допомагає жити більш повним і насиченим життям.
  3. 3 Навчіться приймати себе. Дуже часто ми довго вишукуємо, що нам не подобається в собі, що ми хотіли б змінити і що повинно бути іншим. Якщо весь час думати про те, що вам не подобається, або про те, що трапилося в минулому, ви не зможете зрушити в майбутнє. Прийміть свідоме рішення навчитися любити себе таким, як є.
    • Складіть список своїх сильних сторін. Що вам вдається добре? Це можуть бути і вагомі досягнення (наприклад, винахід нової технології), і повсякденні навички (наприклад, доброзичливість до людей). Якщо ви будете більше уваги приділяти своїм сильним сторонам, ви зможете розвивати їх, а не концентруватися на своїх реальних або уявних мінуси.
  4. 4 Визначте свої цінності. Базові цінності - це переконання, які формують вашу особистість і те, яким життям ви живете. Це можуть бути духовні погляди або прото дуже важливі для вас принципи. Подумайте про ці цінності, і ви зможете поставити перед собою цілі, які будуть їм відповідати. Ви з більшою ймовірністю будете щасливі і задоволені, якщо будете жити відповідно до своїх переконань.
    • Тримайтеся за те, у що вірите, і не дозволяйте іншим тиснути на вас.Можна дотримуватися своїх принципів, але при цьому залишатися відкритим до ідей і переконань інших людей - і вони можуть вас здивувати.
  5. 5 Перестаньте принижувати себе. Вважається, що самокритика допомагає розвиватися, проте ряд досліджень показав: чим різкіше і вороже людина налаштована по відношенню до себе, тим вище ймовірність, що він так само буде ставитися до оточуючих. Приниження своїх досягнень і негативний внутрішній монолог не допоможуть вам стати краще або домогтися своїх цілей. Спробуйте бути до себе більш терпимими і добрішими.
    • Наприклад, якщо ви весь час говорите собі про те, що з вами не так і що вам не подобається в собі, цілеспрямовано почніть компенсувати такі думки позитивними твердженнями. Замість того щоб думати «я невдаха», скажіть собі: «Все пішло не так, як я хотів. Я повернуся в початок і подумаю, як можна прийти до мети іншим шляхом ».
    • Подумайте про самокритику з іншої точки зору. Критикувати себе дуже просто. Якщо коли-небудь відчуєте, що занадто суворі до себе, спробуйте заперечити своїм зауважень. Наприклад, якщо ви думаєте «я така дурна, все в моєму класі розумніший за мене», оцініть цю думку логічно. Чи справді все решта розумніший за вас, або вони просто краще підготувалися до заняття? Чи пов'язані ваші оцінки з вашим інтелектом (малоймовірно) або з тим, як ви готуєтеся? Чи достатньо ефективно ви займаєтеся? Допоміг би вам репетитор? Якщо проаналізувати думку таким чином, ви зможете зрозуміти, які кроки потрібно зробити, щоб стати краще, НЕ принижуючи себе.
  6. 6 Будьте гнучкі. Нерідко людина засмучується, тому що очікує, що все завжди буде незмінним. Однак в житті багато змін. Будьте відкриті до змін і росту і навчитеся пристосовуватися до нових ситуацій.
    • Якщо ви будете підживлюватися позитивними емоціями (радістю і оптимізмом), вам буде простіше розвинути в собі цю гнучкість.
    • Пошукайте закономірності в тому, як ви реагуєте на різні події і ситуації. Вирішіть, що для вас корисно, а що ні. Це дозволить вам скорегувати реакції, які не приносять вам користі, і навчитися підлаштовуватися. Ви не тільки відчуєте себе краще, але і зможете більш ефективно спілкуватися з іншими.
    • Намагайтеся сприймати негативні події як можливість отримати досвід. Якщо ви будете часто згадувати невдачі і ситуації, в яких у вас щось не вийшло, ви лише зафіксуєте їх в своїй свідомості, але не зможете при цьому витягти з них користь. Розглядайте труднощі не як щось погане, а як можливість навчитися чомусь і в наступний раз зробити щось краще.
    • Наприклад, Стів Джобс якось сказав: «Звільнення з Apple було кращим, що зі мною траплялося. На місце тягаря успіху прийшла легкість починаючого підприємця, який вже не так впевнений у всьому. Це зробило мене вільним, і я вступив в один з найбільш плідних періодів мого життя ». Дж. К. Роулінг, автор феноменально популярних книг про Гаррі Поттера, зазначила, що бачить в провалах неймовірну користь, і їх потрібно цінувати, а не боятися.
  7. 7 Дбайте про свій організм. Це важлива частина повноцінного життя. Тіло у вас одне, і воно повинно допомагати вам.
    • Правильно харчуйтеся. Уникайте продуктів з великим вмістом цукру і порожніх калорій. Їжте більше свіжих фруктів, овочів, складних вуглеводів і нежирного білка. Але не мучте себе - час від часу можна дозволяти собі шматочок торта або келих вина.
    • Пийте більше води. Чоловікам слід випивати 3 літри рідини в день, жінкам - 2,2 літра.
    • Займайтеся спортом. Результати досліджень говорять про те, що регулярне фізичне навантаження дозволяє людині бути здоровіше, щасливіше і позитивніше. Намагайтеся виконувати по 150 хвилин аеробних вправ середньої інтенсивності в тиждень.
  8. 8 Навчіться усвідомленості. Це допоможе вам жити повним життям, тому що ви будете зосереджуватися на тому, що відбувається в поточний момент.Усвідомлене сприйняття йде корінням в буддійські традиції і має на увазі відмову від суджень щодо свого досвіду: ви просто приймаєте те, що відбувається таким, як є.
    • Неможливо жити повним життям, якщо ви постійно думаєте про те, що сталося в минулому і що трапиться в майбутньому. Якщо ви навчитеся думати про те, що відбувається прямо зараз, Ви будете менше переживати через минулих або можливих майбутніх подій.
    • Є багато способів навчитися цьому, включаючи особливу медитацію і духовні практики. Такі вправи, як йога і тайчи, також включають в себе самоусвідомлення.
    • До плюсів, які дає усвідомленість, відносяться поліпшення фізичного і психічного здоров'я, зниження напруженості, поліпшення навичок спілкування і хороше загальне самопочуття.
  9. 9 Перестаньте примушувати себе. Люди нерідко самі говорять собі, що їм слід зробити щось, навіть якщо це не відповідає їх цілям і цінностям. Примус може привести до великих розчарувань і невдоволення. Якщо позбутися від них, вам буде простіше жити повним життям.
    • Наприклад, оціните таку фразу: «Я повинна ще більше схуднути». Чому ви так вважаєте? Це ваша мета в фітнесі, якій ви хочете досягти? Або ви говорили з лікарем, і він порекомендував вам худнути? Або просто хтось вам сказав, що ви повинні виглядати інакше? Одна і та ж мета може бути корисною або шкідливою. Все залежить від того, як ви до неї прийшли.
    • Це не означає, що вам потрібно перестати ставити перед собою цілі. Вам лише потрібно прагнути до тих цілей, які ґрунтуються на важливих для вас речі, а не на тому, чого інші хочуть або потребують від вас.

Метод 2 з 3: Як слідувати своїм шляхом

  1. 1 Виходьте із зони комфорту. Дослідники регулярно приходять до висновку, що людям необхідно виштовхувати себе із зони комфорту, щоб домогтися максимального результату. Це називається прийняттям оптимального рівня занепокоєння. Чим більше ви готові кидати виклик самому собі, тим швидше ви звикаєте до нового.
    • Йти на ризик може бути дуже страшно, тому що людина не любить програвати. Багато людей бояться короткострокового ризику. Однак ті, хто не йдуть на ризик і не підштовхують себе до нового, пізніше часто шкодують про це.
    • Якщо ви будете час від часу виходити зі своєї зони комфорту, ви зможете стати більш гнучким, і вам буде простіше мати справу з несподіваними труднощами.
    • Почніть з малого і поступово просувайтеся до складнішого. Відправляйтеся в ресторан, про який ви нічого не знаєте. Запропонуйте коханій людині з'їздити в спонтанне подорож. Спробуйте зробити на роботі що-небудь, чого ви раніше не робили.
  2. 2 Будьте реалістом. Ставте перед собою досяжні цілі, які б відповідали вашим здібностям і навичкам. Вважайте кожну спробу досягненням. Почніть робити кроки назустріч стабільності і надійності.
    • Ставте перед собою цілі, які щось значать для вас, і не змагайтеся з іншими. Якщо ви просто хочете навчитися грати на гітарі улюблену пісню, не турбуйтеся, якщо з вас не вийде серйозного рок-музиканта.
    • Слідкуйте за тим, щоб ваші цілі залежали від вас. Щоб домогтися бажаного, потрібно багато і наполегливо працювати, а також мотивувати себе. Ваші цілі повинні залежати лише від ваших зусиль, тому що ви не можете контролювати інших людей. «Стати кінозіркою» - це мета, яка пов'язана з діями інших людей (фахівець з кастингу повинен вас вибрати, глядачі повинні подивитися фільм з вашою участю і так далі). «Відвідувати якомога більше кінопроб» - це досяжна мета, оскільки вона залежить лише від вас. Навіть якщо ви не отримаєте роль, ви зможете вважати мету досягнутою, тому що ви зробите те, що пообіцяли собі зробити: докладіть зусиль для досягнення бажаного.
  3. 3 Будьте готові до того, що щось піде не так. Живучи повним життям, людина час від часу ризикує. Він прагне, чого хоче.Ви приймаєте рішення, які мають наслідки, і іноді все йде не так, як ви хочете. Важливо зрозуміти, що щось може скластися не так, як було заплановано, і тоді ви зможете жити чесно і відкрито.
    • Уразливість допоможе вам приймати рішення, що стосуються різних сфер вашого життя. Якщо ви боїтеся бути відкритим і чесним з іншою людиною з побоювань, що вам зроблять боляче, ви не зможете досягти близьких відносин. Якщо ви боїтеся спробувати зі страху, що нічого не вийде, ви можете втратити можливість.
    • Подумайте про досвід Мишкіна Інгавале, індійського винахідника, який хотів розробити технологію для боротьби з дитячою смертністю в селах Індії. Інгавале часто розповідає про те, як він зазнав поразки перші 32 рази, коли намагався створити технологію. Лише на 33 раз він домігся успіху. Готовність бути уразливим і приймати можливість ризику і поразки допомогли йому розробити те, що зараз рятує життя.
  4. 4 Шукайте можливості вчитися. Не варто сидіти на місці і давати життя йти своєю чергою. Будьте активні і дійте. Завжди аналізуйте, що ви можете отримати з тієї чи іншої ситуації. Це не дозволить вам переживати через складних ситуацій і дасть вам можливість рухатися вперед, не озираючись на минуле.
    • Якщо ви весь час будете дізнаватися щось нове, ваш мозок буде постійно працювати. Крім того, задаючи питання і аналізуючи чийсь досвід, ви будете краще відчувати себе в емоційному плані.
  5. 5 Будьте вдячні. Подяка - це не просто почуття. Це стиль життя, який вимагає постійного повторення. В результаті досліджень було встановлено, що вдячність робить людину здоровішою, щасливішою і позитивніше. Подяка допоможе вам подолати старі потрясіння і зміцнить відносини з іншими. Щодня згадуйте речі, за які ви вдячні. Розкажіть родичам, друзям та іншим важливим людям, як ви раді, що вони у вас є. Діліться любов'ю і не бійтеся висловлювати її. Ваше життя стане приносити вам більше задоволення, якщо ви почнете виявляти вдячність.
    • Цінуйте кожен момент. Люди часто концентруються на негативних моментах і не помічають красу і позитив навколишнього світу. Навчіться визнавати і цінувати красу в повсякденному житті. Подумайте, що це означає для вас, і про те, які дрібниці роблять ваше життя краще прямо зараз. Можна також записати це. Навіть такі дрібниці, як несподіване повідомлення від одного або красиве сонячне ранок, можуть наповнити вас вдячністю, якщо ви самі цього захочете.
    • Діліться своєю вдячністю з іншими. Ви запам'ятайте більше позитивного якщо будете говорити про це іншим. Якщо побачите з вікна автобуса красиву квітку, відправте подрузі повідомлення про це. Якщо ваш чоловік помив посуд, щоб ви пораділи, скажіть йому, що ви це цінуєте. Подяка дозволить іншим людям відчути себе краще, і у них буде більше приводів самим замислитися над тим, за що вони вдячні.
    РАДА СПЕЦІАЛІСТА

    Annie Lin, MBA


    Особистісний та кар'єрний тренер Енні Лінь - засновниця New York Life Coaching, служби особистісного і кар'єрного коучингу на Манхеттені. Завдяки холістичному підходу, що поєднує елементи східної та західної традиційної мудрості, стала вкрай затребуваним особистісним тренером. Про її роботі говорилося в журналах Elle і New York, в NBC News і BBC World News. Має ступінь магістра ділового адміністрування, отриману в університеті Оксфорд Брукс. Є засновницею Нью-Йоркського інституту особистісного коучингу, що пропонує всебічну програму сертифікації коучів. Дізнатися більше: https://newyorklifecoaching.com.

    Annie Lin, MBA
    Особистісний та кар'єрний тренер

    Щоб щодня практикувати подяку, спробуйте наступне: кожен день присвячуйте кілька хвилин з ранку і перед сном роздумів про те, що ви цінуєте в житті.Також навчитеся жити теперішнім моментом, бути допитливим і спостережливим, помічаючи чудеса навколо себе, а не приймаючи все як належне. Наприклад, якщо ви йдете на прогулянку, дивіться по сторонам, замість того щоб надіти навушники і відгородитися від навколишнього світу.


  6. 6 Ведіть щоденник. Ведення щоденника допоможе вам міркувати про свої цілі та цінності. Це також дозволить визначити, що у вашому житті складається добре, а над чим ще потрібно попрацювати. Щоденник - це відмінний спосіб практикувати усвідомленість.
    • Ваш щоденник не повинен бути простим перерахуванням випадкових думок і подій. Не просто фіксуйте все, що відбувається з вами, а міркуйте про пережиті ситуаціях. Як ви спочатку відреагували? Що ви відчули? Як ви ставитеся до цього зараз? Зробили б ви що-небудь інакше, якби схожа ситуація виникла знову?
  7. 7 Смійтеся. Сміх - найкращі ліки. Сміх знижує кількість гормонів стресу в крові, стимулює вироблення ендорфінів - гормонів, відповідальних за підвищення настрою. Сміх спалює калорії і насичує організм киснем, завдяки чому людина відчуває себе краще і здоровіше.
    • Сміх заразливий. Якщо засмієтеся ви, чи засміються і навколишні вас люди. Спільний сміх зміцнює емоційні і соціальні зв'язки.
  8. 8 Спростіть свої потреби. Речі, якими ви володієте, можуть заволодіти вами. Якщо ваш будинок буде забитий різними речами, ви не станете щасливіше. Пообіцяйте собі мати прості потреби. Як було встановлено в результаті досліджень, надмірна любов до матеріальних цінностей - це спосіб приховати більш глибокі потреби. Майте лише те, що вам потрібно, і потребує лише в тому, що маєте.
    • Ті, хто занадто сконцентрований на матеріальних цінностях, відчувають себе менш щасливими і успішними. Чи не речі роблять вас щасливим людиною, а відносини з іншими людьми.
    • Позбавтеся від речей, які ви не використовуєте або які вам не подобаються. Віддайте на благодійність одяг, предмети домашнього вжитку та інші речі, які лежать у вас по всьому будинку.
    • Спростіть і своє особисте життя. Немає нічого поганого в тому, щоб відмовлятися від пропозицій і запрошень. Проводьте час за заняттями, які значимі або корисні для вас.

Метод 3 з 3: Як взаємодіяти з оточуючими

  1. 1 Подумайте про людей, які вас оточують. В це може бути складно повірити, але люди можуть підхоплювати емоції так само просто, як застуду. Якщо ви проведете день в суспільстві щасливих і позитивних людей, ви, швидше за все, самі почнете відчувати себе краще. Якщо регулярно проводити час з похмурими людьми, це позначиться на вашому настрої. Оточуйте себе людьми, які думають про вас, поважають вас і всіх інших людей і роблять ваше життя краще.
    • З ким ви проводите час? Як ви відчуваєте себе в компанії цих людей? Вони вас цінують і поважають?
    • Це не означає, що друзям і близьким людям не можна конструктивно критикувати вас. Іноді нам навіть потрібно, щоб хтось вказав нам на наші помилки. Важливо відчувати, що улюблені люди ставляться до вас з добротою і повагою, і робити те ж саме у відповідь.
  2. 2 Обговорюйте свої потреби з оточуючими. Навчіться впевнено (але не агресивно) висловлювати свої думки - це допоможе вам стати сильнішими, впевненішими в собі і успішніше. Такий спосіб спілкування має на увазі, що і у вас, і у тих, що оточують є свої бажання, які повинні бути почуті.
    • Будьте відкриті і чесні. Чи не засуджуйте і не звинувачуйте людей. Якщо хтось заподіяв вам біль, скажіть йому або їй про це, але не формулюйте думку так, щоб винним ставав друга людина, наприклад: «Ти погано зі мною вчинив» або «Тобі немає діла до моїх потреб».
    • Використовуйте «я-твердження». Якщо в своїх висловлюваннях ви будете звертати увагу слухачів на свої відчуття, ваші слова не видадуться їм звинуваченням. Наприклад: «Мені було дуже прикро, коли ти не зустрів мене після роботи. Я відчувала себе так, немов мої потреби для тебе не важливі ».
    • Критикуйте інших конструктивно і приймайте таку ж критику від оточуючих. Не варто просто говорити людям, що слід або не слід щось робити. Поясніть, чому ви це говорите.
    • Пропонуйте оточуючим висловлювати свої бажання і ділитися з вами думками. Використовуйте фрази на кшталт «Чим би ти хотів зайнятися?» або «Як ти думаєш?».
    • Замість того щоб автоматично заперечити і висловити свою думку, якщо ви почуєте щось, з чим не згодні, спробуйте попросити: «Розкажи про це детальніше». Постарайтеся зрозуміти точку зору людини.
  3. 3 Любіть всіх. Будьте безкорисливі у своєму ставленні до оточуючих. Дуже часто думка про те, що ми чогось заслуговуємо, не дає нам рухатися вперед. Це відчуття може привести до розчарування і злості. Діліться любов'ю, нічого не чекаючи взамін. Любіть інших навіть тоді, коли це важко.
    • Це не означає, що ви повинні дозволяти витирати об себе ноги. Можна любити людину і при цьому розуміти, що з ним у вас не може бути ніяких справ.
    • В це може бути складно повірити, але любов важлива і на робочому місці. На роботі слід проявляти співчуття, турботу і висловлювати симпатію - це продуктивно і корисно для настрою всіх працівників.
  4. 4 Прощайте себе та інших. Це корисно і для тіла, і для душі. Прощати може бути складно, зате це допомагає позбутися від стресу, знизити тиск і сповільнити серцебиття. Прощення допоможе вам відчути себе цілісним, навіть якщо інша людина ніколи не визнає, що він щось зробив не так.
    • Подумайте, що ви хочете пробачити. Зверніть увагу на те, що ви відчуваєте. Прийміть ці почуття. Якщо ви спробуєте засудити їх або постараєтеся придушити їх, це лише погіршить ситуацію.
    • Перетворіть негативний досвід в життєвий урок. Що ви могли б зробити інакше? Що міг би друга людина зробити по-іншому? Який урок ви можете отримати з цієї ситуації, щоб стати краще?
    • Пам'ятайте, що ви можете контролювати лише свої дії, а не дії оточуючих. Нерідко прощати важко саме тому, що тут все залежить лише від вас. Ваш кривдник може ніколи не визнати свій промах. Він або вона ніколи не засвоїть урок, який витягли ви з цієї ситуації. Однак якщо ви будете стримувати свій гнів, це зробить гірше тільки вам. Навчіться прощати, незалежно від того, як поведе себе друга людина, і це допоможе вашим ранам затягнутися.
    • Важливо прощати не тільки інших, але і себе. Дуже часто, коли ми розмірковуємо про події минулого, про які ми шкодуємо, ми починаємо звинувачувати себе, замість того щоб використовувати ці події як можливість стати краще. Якщо ви спробуєте боротися з цим за допомогою усвідомленості і відмови від самобичування, ви зможете пробачити себе і проявити до себе той же співчуття, яке ви проявляєте до інших людей.
  5. 5 Давайте, а не тільки беріть. Пропонуйте людям безкорисливу допомогу. Почніть з сусідів. Займіться благодійністю. Якщо ви будете займатися цим, ви не тільки станете краще як людина, але і допоможете іншим.
    • Допомога іншим буде корисна не тільки для оточуючих, але і для вас, особливо для вашого здоров'я. Такі дії підвищують рівень ендорфінів в крові.
    • Необов'язково починати роздавати безкоштовний суп або засновувати благодійний фонд. Навіть прості щоденні прояву доброти будуть корисні. В результаті досліджень було встановлено, що ділитися добром заразливо: ваша доброта може надихнути інших людей на таку ж поведінку, завдяки чому все більше і більше людей буде залучено в процес.
  6. 6 Приймайте всіх. Будьте ласкаві і ввічливі. Отримуйте задоволення від компанії інших людей. Звертайтеся з іншими так, як хотіли б, щоб поводилися з вами.
    • Можливо, спочатку вам буде складно спілкуватися з людиною, яка здається вам несхожим на вас. Пам'ятайте, що ви можете навчитися чогось у кожної людини, який зустрінеться на вашому шляху. Зробіть життя більш різноманітною, і ви зрозумієте, що всі ми люди.

Поради

  • Діліться любов'ю.
    • Більше слухайте, менше говоріть.
    • Закривайте очі на помилки і недоліки.
    • Цінуйте те, що у вас є.
    • Висловлюйте свою вдячність.
  • Отримуйте задоволення від простих речей. Сядьте, розслабтеся і подумайте про те, як вам подобається дивитися на синє небо, слухати, як сміється ваша сестра або як батько розповідає безглузді анекдоти. Подумайте, яким було б життя без цього.
  • Не дозволяйте іншим вказувати вам, що робити. Не давайте людям контролювати вас. Будьте тим, ким хочете бути, а не тим, ким хочуть вас бачити інші.
  • Будьте собою. Уникайте пліток, упередженого ставлення і засудження.
  • Позбавтеся від страху - він пригнічує вас і не дає вам рухатися вперед. Там, де справа стосується бажань серця, страх - це хвороба. Щоб відчувати себе вільним і задоволеним життям, потрібно жити сьогоднішнім днем ​​і ділитися своєю внутрішньою красою з усім і всіма.
  • Цінуйте кожен момент життя - і хороший, і поганий. Все це робить вас собою і дозволяє вам пам'ятати про минуле і працювати над кращим майбутнім.

попередження

  • Розумійте різницю між вигадками і фактами. Чи не загрузнемо в власних фантазіях!
  • Не дозволяйте зовнішнім обставинам визначати ваше самовідчуття. Ви не завжди можете контролювати зовнішні обставини, але те, яке значення ви їм надаєте, в ваших руках.