Як виправити защемлення нерва в плечі

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 22 Червень 2021
Дата Оновлення: 24 Червень 2024
Anonim
Как убрать защемление нерва под лопатками
Відеоролик: Как убрать защемление нерва под лопатками

Зміст

Защемлення нерва в плечі пояснюється стисненням нерва в ході виконання монотонних рухів або через тривале перебування в одному положенні. Щоб плече зажило, йому потрібен відпочинок, але біль можна вгамувати безрецептурних засобами і холодним компресом. Якщо лікар вважатиме за необхідне, він може призначити вам пероральнікортикостероїди, ін'єкції стероїдів, фізіотерапію і інші методи лікування защемлення нерва. Необхідність в операції виникає тільки в самих рідкісних випадках, коли на нерв тисне рубцева тканина, грижа міжхребцевих дисків або кістка.

Увага:інформація в даній статті носить виключно ознайомчий характер. Перед застосуванням будь-яких методів проконсультуйтеся з лікарем.

кроки

Метод 1 з 3: Як полегшити біль і запобігти защемлення

  1. 1 Відпочиньте і не рухайте плечем. Відпочиньте, щоб не спровокувати біль, а ваше плече могло зажити. Зокрема, перестаньте виконувати дії, які могли викликати защемлення.
    • Наприклад, защемлення нерва в плечі може бути викликано підйомом важких предметів під час прибирання в гаражі. Завершіть прибирання після того, як плече заживе.
    • Сон на боці також може привести до здавлення нерва, якщо сильно тиснути на плече. Міняйте сторону, на якій спите, або спите на спині, щоб запобігти подальшому пошкодження.
  2. 2 Приймайте протизапальні препарати. Ацетилсаліцилова кислота (аспірин) або нестероїдні протизапальні препарати (НПЗП) на зразок ібупрофену або напроксен натрію допоможуть полегшити біль, викликану затисненим нервом. Ці кошти можна купити без рецепта, але вам все одно варто проконсультуватися з лікарем, щоб підібрати найбільш підходящий для вас препарат, особливо якщо ви вже щось приймаєте.
    • Наприклад, лікар може порекомендувати вам відмовитися від аспірину, якщо ви приймаєте препарати, що розріджують кров.
  3. 3 Прикладіть до плеча пакет з льодом. Візьміть міхур з льодом, кубики льоду в поліетиленовому пакеті або навіть пакет з замороженими овочами і загорніть його в рушник. Прикладіть компрес-о-пліч на 10-15 хвилин, щоб полегшити біль.
    • Чи не кладіть лід прямо на шкіру. Так ви лише ще більше нашкодите собі і підсилите біль.
  4. 4 Змініть поставу, щоб не чинити тиск на плече. Коли ви сидите або стоїте, намагайтеся відводити плечі назад і не сутультесь, щоб не ускладнювати приплив крові до нервів і не погіршити проблему. Якщо вам не вдається тримати спину рівно, а плечі розправленими, замовте в інтернеті або купите в магазині медичних товарів коректор постави.
    • Лежачи на ліжку, кладіть руки на подушку і розслабляйте плечі. Через розтягнення або згинання верхньої частини тіла ситуація може погіршитися.
  5. 5 Робіть розтяжку плечей. Виконуйте вправу під назвою «Шраг». Під час нього необхідно твердо поставити ноги на підлогу і підтягнути плечі до вух. Зробіть 5-10 повторень, щоб розім'яти защемлений нерв.
    • Виконуйте махи плечима. Під час цієї вправи необхідно підтягнути плечі вгору, а потім опустити їх вниз за годинниковою стрілкою. Зробіть 5-10 повторень.
    • Постарайтеся виконувати ці вправи хоча б 1 раз в день, щоб зняти напругу в плечі.

Метод 2 з 3: Професійна допомога

  1. 1 Приймайте пероральнікортикостероїди. Лікар може виписати кортикостероїди у вигляді таблеток або ін'єкцій, які допоможуть вгамувати біль і зменшити набряк, викликаний защемленням. Він може також призначити безрецептурні знеболювальні. Дотримуйтесь вказівок лікаря щодо дозування і ніколи не приймайте більше рекомендованої дози.
    • Побічними ефектами від прийому кортикостероїдів може стати збільшення рівня цукру в крові і підвищення ризику розвитку інфекції.Вони часто виникають при тривалому прийомі препарату.
  2. 2 Носіть шину на плечі. Лікар може видати вам шину або пов'язку, яку необхідно буде носити на плечі. Вона обмежить ваші рухи, щоб плече могло зажити. Лікар повідомить, як довго вам доведеться її носити.
  3. 3 Ходіть на фізіотерапію. Фізіотерапевт розробить спеціальну програму вправ, яка допоможе зміцнити і розтягнути м'язи, а також зняти напругу з защемленного нерва. Оскільки повторювані і напружені рухи можуть призвести до ущемлення нерва, ці вправи часто є важливою складовою процесу одужання.
    • Попросіть свого лікаря направити вас до фізіотерапевта, якщо ви самі не знаєте, до кого звернутися.
  4. 4 Запишіться на масаж глибоких тканин. Перед масажем обов'язково скажіть масажиста, що у вас в плечі обмежений нерв. Масажист зможе зняти напругу і біль в плечі і шиї.
    • Пошукайте в інтернеті досвідченого масажиста, який вже мав справу з проблемами в плечах. Попросіть друзів або родичів порадити вам хорошого фахівця.
  5. 5 Пройдіть операцію на плечі, якщо необхідно. Як правило, хірургічне втручання необхідне тільки в тому випадку, якщо через тижні або навіть місяці інші методи лікування не привели до поліпшення ситуації. Лікарі вирішать, чи буде операція над ущемленим нервом більш корисна, ніж інші методи лікування.
    • Необхідність в операції може виникнути, якщо на нерв тисне кістка, диск або рубцева тканина, або якщо защемлення було викликано травмою.
    • Перед операцією лікар запитає вас про прийнятих препаратах і минулих захворюваннях. Не забудьте і ви задати ваші запитання про операцію.
    • Обов'язково запитайте його про те, як стежити за плечем після операції.

Метод 3 з 3: Діагностика

  1. 1 Зверніть увагу на симптоми. Защемлення нерва зазвичай супроводжується певними симптомами. Якщо ви затиснули нерв в плечі, то в цьому місці виникне поєднання наступних симптомів:
    • оніміння;
    • біль, яка виходить із плеча;
    • поколювання;
    • м'язова слабкість.
  2. 2 Пройдіть медичні дослідження. Зверніться до лікаря, щоб він оглянув ваше плече і проаналізував симптоми. Якщо проблема викликана защемлением нерва, лікар може попросити вас пройти кілька обстежень, включаючи:
    • дослідження на нервову провідність, під час якої на шкіру прикріплять електроди, щоб виміряти електричні імпульси, які виходять від нерва;
    • електроміографію (ЕМГ), під час якої електродами у вигляді голок перевіряють електричну активність м'язів;
    • магнітно-резонансну томографію (МРТ), яка може показати защемлення нерва.
  3. 3 У разі необхідності перевірте інші нерви. Те, що здається болем в плечі, на ділі може бути викликана іншою проблемою. Наприклад, защемлення нерва в шиї може призвести до появи болю, яка буде переходити на плече. Якщо лікар не виявить ніяких проблем з нервами в плечі, він може перевірити нерви в інших місцях.

попередження

  • Вихідна біль в плечі, особливо з лівого боку, може бути симптомом серцевого нападу. Без зволікання викличте швидку допомогу за телефоном 103 (з мобільного) або 03 (зі стаціонарного телефону), якщо біль супроводжується іншими симптомами проблеми з серцем.