Як написати кулінарний огляд

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 20 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
“Реферат”: как написать хорошую работу (советы учащимся)
Відеоролик: “Реферат”: как написать хорошую работу (советы учащимся)

Зміст

Робота ресторанного критика полягає в точному описі смаку, текстури, запаху і презентації ресторанних страв. Необхідно оцінювати не тільки страви, але також атмосферу, уважність і обізнаність персоналу, швидкість обслуговування, загальні враження про заклад. Грамотний кулінарний огляд дозволяє читачеві відчути себе за одним столом з вами і вирішити, чи варто відвідувати даний ресторан.

кроки

Метод 1 з 3: Як написати огляд

  1. 1 Вивчіть додаткові відомості. Коли скуштуєте страви і зробите записи, приділіть трохи часу знайомству з історією закладу. Такі подробиці зроблять ваш огляд неабияким. Наприклад, може виявитися, що шеф-кухар проходив стажування у Франції або раніше працював в іншому популярному закладі. Подібні деталі зацікавлять читача і переконають відвідати цей ресторан.
    • Вивчіть сайт ресторану. Дізнайтеся ім'я власника і шеф-кухаря, щоб отримати уявлення про кваліфікацію, стилі і попередньому досвіді роботи ключових співробітників.
  2. 2 Почніть матеріал із захоплюючою деталі. Перша пропозиція має зацікавити ваших читачів ознайомитися з рештою тексту. Ваша мета - не тільки вказати вагомі причини, за якими людині рекомендується витратити гроші і відвідати цей заклад або шукати більш підходящий ресторан, а й пробудити інтерес до вашої статті. Використовуйте наступні поради і рекомендації:
    • Пообіцяйте цікаву розповідь або несподіванка: "Не відразу, але мені все-таки вдалося знайти кращу паелью на цій планеті". Не забудьте стримати дану обіцянку!
    • Вкажіть інтригуючу непряму деталь: "Шеф-кухар Зінов'єва займається кулінарією всього два роки, але за цей час вона доросла до рівня кращого нового закладу нашого міста".
    • Опишіть що запам'ятався найбільше або неповторний аспект обстановки, будь то чудовий вид з вікон або дивний запах з кухні.
  3. 3 Опишіть 3-5 замовлених страв, а не все меню. Нікого не зацікавиш нескінченним переліком страв, тому зосередьтеся лише на тих, які справили на вас найбільше враження (позитивне чи негативне). Недостатньо дати оцінку "добре" або "погано". Повідомте все причини такої оцінки і відтінки смаку для кожного конкретного блюда. Будь-кулінарний огляд повинен містити інформацію про наступних трьох аспектах:
    • презентація: як виглядає блюдо в момент подачі і які почуття пробуджує в відвідувача? Хвилювання? Голод? Ви відчули себе королем? Ніби повернулися в дитинство на кухню своєї мами?
    • смак: найбільш очевидний і найголовніший критерій оцінки страви. Використовуйте описову лексику, метафори і порівняння, щоб поділитися з читачем своїми смаковими відчуттями. Постарайтеся назвати аромати і спеції, які вдалося розібрати.
    • текстура: цей аспект також охоплює спосіб приготування. Їжа просто тане в роті? Вона була ще гарячою в момент подачі? Продукт соковитий і м'який або жорсткий і сухий? У цій страві поєднується кілька варіантів текстури (ніжна начинка і хрустка скоринка)? Наскільки вдало таке поєднання?
  4. 4 Використовуйте яскраві і колоритні прикметники. Важливо пам'ятати, що ви описуєте не тільки їжу, але і загальні відчуття при відвідуванні ресторану. Не соромтеся поетичності мови в статті і підберіть 1-2 влучних прикметників, які дозволять читачеві сформувати дуже чітке уявлення про заклад. Уявіть, що потрібно написати коротке оповідання за мотивами вашої останньої поїздки - вказуйте подробиці і деталі, завдяки яким ресторан виділяється на тлі інших закладів.
    • Враховуйте атмосферу, розташування, інтер'єр. Чим конкретніше деталі, тим краще. Виділіть ключові моменти кожного аспекту взаємодії або рівня сприйняття ресторану.
  5. 5 Опишіть цілі і позиціонування ресторану, а не просто свої особисті переваги. Хороший огляд допомагає читачам вибрати відповідне заклад, а не повідомляє симпатії і антипатії автора тексту. Наприклад, при описі ресторану в американському ретро-стилі не слід вважати недоліком акцент на гамбургерах і картоплі фрі і відсутність в меню морепродуктів. Будь-який досвідчений ресторанний критик повинен залишатися максимально об'єктивним і оцінювати ресторан як суму складових його аспектів.
    • Яка атмосфера передбачається тематикою ресторану? Вона успішно реалізована?
    • Наскільки меню збігається з вашими уподобаннями? Якщо ви недолюблюєте морепродукти, але заклад спеціалізується саме на таких стравах, то постарайтеся пом'якшити свій відгук про лососі на грилі або відразу попередьте читачів, що ви далеко не цінитель рибних страв.
  6. 6 Напишіть переваги і недоліки. Якщо заклад не виявилося кращим або гіршим з усіх, які ви коли-небудь відвідували, то ваша рецензія не повинна бути суто позитивною або негативною. Постарайтеся передати всю повноту картини. Читач повинен прийняти рішення на основі ваших порад і підказок, тому логічно вказувати всі виявлені переваги і недоліки ресторану.
    • "Офіціанти виявилися неймовірно ввічливими і послужливими, але це не скасовує того факту, що основне блюдо принесли вже холодним".
    • "Шеф-кухар закладу склав вкрай вдале меню, тому дуже прикро, що в ресторані всього десять столиків".
  7. 7 Надайте рекомендації. В кінцевому рахунку, читачі хочуть дізнатися ваш вердикт. Відвідувач вибирає страви і закладу в залежності від настрою. Рекомендуйте певні позиції в меню, попередьте про особливості десерту або вкажіть, що місце відмінно підходить для романтичних побачень. Ваш огляд повинен бути цікавим і корисним.
    • Якщо заклад не заслуговує на похвалу, а ви твердо переконані, що краще обходити ресторан стороною, то напишіть негативний відгук. Зазвичай в таких випадках слід відвідати заклад повторно і переконатися, що в перший раз ви не помилилися з вибором страви або не пробуває в поганому настрої.
  8. 8 Вкажіть важливі подробиці на початку або в кінці огляду. Повідомте середній чек, особливості бронювання столиків і адреса. При бажанні можна оцінити заклад за власною шкалою. Багато критики вказують такі відомості в окремому абзаці в самому кінці рецензії, але інші вважають за краще повідомити важливу інформацію на початку, в окремій боковій колонці або в одному з перших абзаців.

Метод 2 з 3: Як помічати важливі деталі

  1. 1 Чи не повідомляйте персоналу, що ви ресторанний критик. Важливо, щоб вас обслужили так само, як і будь-якого іншого відвідувача. Працівники ресторану будуть прагнути догодити критику, тому ваша оцінка закладу виявиться невірною. Чи не повідомляйте нічого про себе, займіть столик і ведіть себе як звичайний відвідувач. Також не рекомендується приходити в день важливих подій на кшталт відкриття або святкового вечора, оскільки в такі моменти персонал прагне показати себе і заклад з найкращої сторони.
    • Якщо ваше ім'я на слуху, то забронюйте столик під чужим ім'ям.
    • Не забудьте взяти блокнот або невеликий диктофон для записів, хоча сьогодні можна обійтися смартфоном. Обов'язково робіть записи, щоб не забути про важливі деталі.
  2. 2 Опишіть рівень організації. Столик потрібно бронювати заздалегідь? Наскільки заздалегідь? У якому районі знаходиться заклад? Як йдуть справи з паркуванням? Ці факти займають лише кілька рядків тексту, але мають велике значення для потенційних відвідувачів закладу.
  3. 3 Опишіть атмосферу і перші враження. Поділіться своїми відчуттями з читачами. Вас обслуговували як родича або старого друга? Як важливого гостя? У закладі прийнятий дрес-код? Яка атмосфера переважає в закладі? Підійдіть до справи творчо, адже якісний огляд враховує не тільки меню, але весь комплекс відчуттів.
    • Інтер'єр закладу доповнює приємну обстановку?
    • Оцініть планування залів. У ресторані широкі столи для великих компаній або столики на двох для розмов по душах?
  4. 4 Опишіть рівень обслуговування. Не потрібно заявляти, що обслуговування було хорошим або поганим. Важлива конкретика. Не бійтеся задавати питання. Звичайно, не потрібно постійно дошкуляти кожного працівника, але першокласний офіціант завжди порадить, яке блюдо вибрати, розповість про всі інгредієнти і способі приготування. Хороший офіціант завжди напоготові. Він знає, коли пора долити вино, замінити впав столовий прилад або принести наступне блюдо.
  5. 5 Замовляйте страви з декількох розділів меню. Звичайно, покуштувати кожної страви неможливо. При цьому постарайтеся оцінити кожен розділ меню. Замовте напій, холодну закуску, основне блюдо і десерт, щоб отримати уявлення про всі аспекти кухні закладу. По можливості приходите компанією, щоб замовити різну їжу (яловичина і риба, суп і салати, смажені і печені продукти) і скласти думку про здібності шеф-кухаря.
    • Постарайтеся спробувати якомога більше страв, щоб отримати максимальне повне уявлення про кухню закладу.
    • Ваше замовлення буде залежати від особистих переваг, але також не забудьте запитати, які страви можуть порекомендувати офіціанти. Так ви дізнаєтеся, якими стравами пишається заклад. Зазвичай офіціанти намагаються все позиції в меню під керівництвом шеф-кухаря, щоб допомагати клієнтам при виборі страв.

Метод 3 з 3: Як правильно оцінювати блюдо

  1. 1 Зверніть увагу на презентацію. Коли їжа виявиться у вас на столі, зверніть увагу на зовнішній вигляд страви. Їжа виглядає красивою і акуратною або безладної і несвіжої? Важливо описувати всі свої враження, а не тільки смак страви.
    • Якщо не заборонено правилами, то зробіть знімок страви на камеру смартфона. Пізніше вам буде простіше описати зовнішній вигляд і нічого не забути.
  2. 2 Оцініть перші смакові відчуття. По черзі спробуйте всі замовлені страви і тільки потім записуйте свої думки. Неспішно насолодитеся їжею і не поспішайте з висновками.
    • Кожна страва потрібно їсти правильно. Не вибирайте окремі інгредієнти або продукти.
  3. 3 Запишіть перші враження з конкретними подробицями. Використовуйте прикметники і однозначні слова. "Мені сподобалося присутність розмарину" буде не так доречно, як "легкий розмариновий аромат хрусткої скоринки відмінно доповнює м'яку і ніжну внутрішню текстуру картоплі". Зараз потрібно зробити позначки, а відредагувати текст і вибрати лексику можна буде пізніше.
    • Чітко вкажіть, чому вам сподобалося чи не сподобалося конкретну страву, щоб пізніше зробити правильні висновки.
  4. 4 Оцініть кожен аспект страви. Саме зараз настав час переходити до важливих аспектів грамотного кулінарного огляду. Спробуйте всі компоненти страви і оціните такі аспекти:
    • текстура: як блюдо відчувається в роті? Пишіть максимально конкретно, оскільки будь-яка текстура може виявитися доречною або недоречною в певному блюді.
    • прянощі: блюдо має насичений пряний смак? Які спеції вам вдалося розпізнати?
    • складність: цей аспект непросто описати, оскільки складність визначається різноманітністю смаків і ароматів страви. Хороший кухар не обмежується "лимонної кислинкою" або "гостротою часнику і перцю", він формує неповторне поєднання відтінків смаку.Окремі елементи страви разом створюють нове поєднання, яке за смаком перевершує суму всіх компонентів?
  5. 5 Скуштуйте всі страви на столі. Якщо ви прийшли з компанією, то спробуйте страви, замовлені іншими, а також зробіть короткі замітки. Так найпростіше отримати повне уявлення про меню ресторану, достоїнства і недоліки закладу.
    • Обов'язково запишіть точну назву кожного блюда. Читач повинен знати, що саме ви замовляли.
  6. 6 Робіть конкретні примітки під час їжі. Озбройтеся фактами, адже хороший огляд - це стаття з реальними фактами. Природно, будь-яка оцінка суб'єктивна, але це не означає, що вам слід писати тільки про свої симпатії і антипатії. Враховуйте ситуацію і робіть записи під час їжі або відразу після трапези. Всього запам'ятати неможливо, тому не покладайтеся лише на пам'ять. Кращі критики завжди роблять записи.
  7. 7 Озвучуйте виникаючі питання. Якщо вас зацікавив склад соусу, спосіб приготування або країна виробництва продукту (м'ясо, дорогий сир), то задавайте такі питання офіціантам. У закладі високого рівня обслуговуючий персонал повинен знати всі аспекти створення страв, тому офіціанти з радістю задовольнять вашу цікавість.

Поради

  • Ставтеся неупереджено до всіх замовлених страв.
  • Не використовуйте найвищі ступені прикметників на зразок "найкращий" або "найгірший", так як подібна оцінка виглядає непереконливо і не інформативно. Оперуйте фактами, не потрібно нав'язувати свій суб'єктивний погляд.

попередження

  • Якщо зізнатися, що ви ресторанний критик, то вас можуть обслужити за рахунок закладу, але тоді у вас не вийде сформувати правильну думку про якість їжі та обслуговування.