Як написати п'єсу

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 19 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
НОТНАЯ ГРАМОТА ЗА 5 МИНУТ: учим ноты БЫСТРО и ЛЕГКО!!!
Відеоролик: НОТНАЯ ГРАМОТА ЗА 5 МИНУТ: учим ноты БЫСТРО и ЛЕГКО!!!

Зміст

Текст п'єси - це репліки дійових осіб і авторські ремарки. Від автора потрібно продумати персонажів і попрацювати з мовою. Якщо ви хочете влитися в ряди драматургів на кшталт Шекспіра, Ібсена і Артура Міллера, то потрібно придумати сміливий сюжет з запам'ятовуються персонажами, який буде гідний постановки в театрі. Гарна ідея, авторський стиль і частка удачі допоможуть вам випробувати неймовірні емоції при перегляді вистави за власною п'єсою. Це завжди цікаво, навіть якщо писати просто заради забави і власного задоволення.

кроки

Частина 1 з 3: Як придумати сюжет

  1. 1 Почніть з персонажів. П'єси складаються з діалогів і монологів дійових осіб. При великій кількості розмов важливо створити максимально реалістичних і переконливих персонажів. У великих творах внутрішнє напруження між персонажами завжди призводить до зовнішніх проявів. Інакше кажучи, дійові особи мають справу з проблемами, які впливають на їх поведінку.
    • До чого прагне персонаж? Що заважає йому отримати бажане? Які перешкоди?
    • Подумайте над цікавими професіями, щоб створити яскравих персонажів. Яку з усіх відомих професій ви вважаєте найскладнішим? Робота якого фахівця завжди пробуджувала вашу цікавість? Які люди стають ортопедами? Що змушує їх вибрати такий шлях?
    • Не потрібно переживати про ім'я та зовнішність персонажів. Читач не зможе уявити собі переконливого персонажа на ім'я Рафаель, якщо прочитає, що він високого зросту і володар ідеального преса, а також майже завжди ходить в футболках. Виберіть одну примітну або багатозначну рису. Можливо, у персонажа є шрам над бровою, так як одного разу на нього напала зла собака. або головна героїня ніколи не носить спідниць. Така інформація дозволить надати дійовим особам глибину.
  2. 2 Визначте місце дії. Виберіть, де і коли будуть відбуватися події. Важливо помістити персонажів в напружену обстановку або місце, щоб створити драматичну ситуацію. Місце дії і дійові особи повинні вдало поєднуватися і направляти розвиток подій в п'єсі.Якщо вам цікава життя ортопеда, спробуйте написати про ортопед з Тамбова. Яка людина захоче стати ортопедом в Тамбові? Як він прийшов до такого рішення?
    • Для місця дії важливо вказувати дрібні деталі і подробиці. Фраза "Наші дні" не настільки цікава, як зав'язка на кшталт "Приватна ортопедична клініка доктора Попової, біля торгових рядів в південній частині міста, Страсна п'ятниця, третій годині дня". Чим більше подробиць, тим більше можливостей для розвитку сюжету.
    • Кого ще з дійових осіб можна уявити в такій ситуації? Хто працює в приймальні? Якщо це сімейне підприємство, то нехай це буде дочка ортопеда. Хто записаний на прийом в п'ятницю? Хто чекає своєї черги? Що їх привело сюди?
    • Ситуація повинна бути правдоподібною. Якщо дія п'єси відбувається в майбутньому, слід продумати особливості світу майбутнього.
    • Якщо події розгортаються в лісі, то переконаєтеся, що у вас вистачить часу і можливостей цікаво подати таке місце дії.
    • Поясніть, чому події відбуваються саме тут. Наприклад, після урагану ліс повністю знищений.
  3. 3 Продумайте внутрішній сюжет. Під "внутрішнім" сюжетом слід розуміти психологічний конфлікт всередині персонажів. Він здебільшого прихований, але важливо відчувати, що саме рухає дійовими особами. Внутрішній сюжет підштовхує персонажів до певних рішень. Чим міцніше внутрішня історія, тим простіше написати персонажів. Вони повинні приймати свої власні рішення.
    • Можливо, ортопед хотів стати нейрохірургом, але йому не вистачило сміливості для такого рішення. Можливо, програма для ортопедів допускала максимальні послаблення і дозволяла вашого персонажа гуляти і гуляти в студентські роки без наслідків для успішності. Можливо, він глибоко нещасний і не задоволений тим, що ніколи не залишав меж Тамбова.
  4. 4 Узгодьте внутрішній і зовнішній сюжет. Погані сюжети звернені в минуле, а хороші сюжети дивляться в майбутнє. Навряд чи когось зацікавить п'єса, в якій ортопед нескінченно скаржиться на свою професію і здійснює самогубство. Краще помістити своїх дійових осіб в драматичну ситуацію, яка виявиться справжнім випробуванням і допоможе персонажам змінитися.
    • Якщо справа відбувається в Страсну п'ятницю, то, можливо, що в гості до лікаря Попової приїдуть її батьки-пенсіонери (теж колишні ортопеди). Ваша героїня релігійна? Ходить до церкви? Вона поспішає додому, щоб прибрати в квартирі перед великодніми вихідними? Батько ЗНОВУ попросить її оглянути той наріст на пальці ноги? Це стане останньою краплею? Що буде далі?
  5. 5 Враховуйте сценічні обмеження. Пам'ятайте, що п'єса - це не сценарій фільму. Це лише ланцюжок діалогів між людьми. Важливо акцентувати увагу на напрузі між вашими діючими особами, мовою і переконливості персонажів. Сцена - це не місце для погоні на автомобілях і перестрілок.
    • Можна відійти від канонів і написати п'єсу, яку неможливо поставити на сцені. Наприклад, експериментуйте з формою. Якщо ви не зацікавлені в постановці, то сприймайте п'єсу як незвичайне вірш. Бертольд Брехт, Семюель Беккет і Антонен Арто були новаторами і запропонували світу експериментальні авангардистські п'єси, які включали участь глядачів і інші абсурдистские і сюрреалістичні елементи.
  6. 6 Читайте відомих драматургів і дивіться постановки. Важко написати роман, якщо ви ніколи не читали інших романів. Майбутньому авторові не завадить познайомитися зі світом сучасного театру. Читайте п'єси і дивіться постановки. Серед сучасних драматургів можна виділити Девід Мемет, Тоні Кушнера і Поллі Стенем.
    • Намагайтеся дивитися сучасні постановки, щоб написати сучасну п'єсу. Навіть якщо ви любите і добре розбираєтеся в творчості Шекспіра, все одно прочитайте станом справ в світі театру. Ви не жили в епоху Шекспіра, тому немає сенсу писати так, ніби ви знаєте проблеми, які терзали людей тих часів.

Частина 2 з 3: Як написати чорнові варіанти

  1. 1 Напишіть пробний чернетку. Навіть якщо ваша ідея з п'єсою "Великдень у родині ортопедів" здається гідною премії "Золота маска", ви все ще зможете прийти до несподіваних рішень. Можна придумати найкращу ідею, але вам все одно доведеться сидіти над текстом і залишити місце для нових і непередбачуваних поворотів сюжету.
    • У пробному чернетці не потрібно переживати про правильне оформлення п'єси і дотриманні всіх "норм". Просто пишіть про те, що хочете сказати. Головне - написати початок, середину і кінцівку п'єси.
    • Можливо, в п'єсі з'явиться новий герой, який зруйнує всі ваші плани. Це нормально.
  2. 2 Слідкуйте за обсягом п'єси. П'єса - це буквально момент з життя, а не детальна біографія. Навіть якщо вам захочеться переміститися на десять років в майбутнє і показати персонажа, який кинув роботу ортопеда і став успішним актором, то слід пам'ятати, що театральна п'єса - не краще місце для таких метаморфоз.
    • П'єса може завершитися простим прийнятим рішенням або новим викликом. Якщо в кінці ваш персонаж здійснює вбивство або самогубство, то краще переглянути кінцівку.
  3. 3 Завжди рухайте сюжет вперед. У перших чернетках напевно буде багато сцен, в яких не відбувається нічого важливого. Все гаразд. Іноді персонажу просто необхідно пережити дуже незграбний і довга розмова за вечерею зі своїм швагром, щоб інакше поглянути на своє життя і проблеми. Відмінно! Ви все робите правильно, але це не обов'язково означає, що вся розмова за вечерею важливий для п'єси.
    • Не пишіть сцени, в яких персонаж знаходиться на самоті. З персонажем не відбудеться нічого важливого, поки він виглядає в дзеркало у ванній.
    • Максимально скоротіть вступну частину. Якщо за сюжетом повинні приїхати батьки ортопеда, то не потрібно відкладати їх приїзд цілих двадцять сторінок. Подія має відбутися якомога швидше, щоб вам було з чим працювати. Спростіть собі задачу.
  4. 4 Придумайте особливості мови кожного персонажа. Персонажі висловлюють себе за допомогою мови. Спосіб висловлювати думки іноді важливіший, ніж самі думки.
    • Якщо дочка ортопеда запитує: "Що сталося?", То характер відповіді підкаже глядачам, як слід тлумачити конфлікт. Можливо, ваша героїня надто драматично закотить очі і схлипне: "Все дуже погано!", Після чого підкине стопку паперів, щоб розсмішити свою дочку. При цьому буде зрозуміло, що вона не сприймає проблему серйозно. Ми почнемо ставитися до персонажу інакше, якщо вона відповість: "Нічого. Продовжуй працювати".
    • Не дозволяйте персонажам озвучувати свої внутрішні переживання. Герой ніколи не скаже: "Я лише тінь колишньої людини з тих пір, як від мене пішла дружина!", - або інших слів, якими він прямо висловить свій внутрішній конфлікт. У кожного свої секрети і скелети в шафі. Дії персонажа повинні говорити самі за себе, щоб йому не доводилося вдаватися до пояснень.
  5. 5 Виправляйте текст. Який девіз письменника? "Позбувайся всього, що тобі дорого". Важливо бути суворим критиком для своїх перших чорнових варіантів, щоб сирі і безладні тексти перетворювалися в влучні і реалістичні п'єси. Вирізуйте безглузді сцени і непотрібних персонажів, щоб отримати максимально швидкий і сконцентрований сюжет.
    • Візьміть олівець і обведіть в чернетках всі моменти, які гальмують сюжет, після чого підкресліть діалоги, які рухають події вперед. Приберіть все обведені частини. Якщо вам доведеться вирізати 90% тексту, то нехай так і буде. Замініть їх динамічними сценами.
  6. 6 Переписуйте чернетки потрібну кількість разів. Правильного кількості чорнових варіантів не існує. Переписуйте до тих пір, поки п'єса не буде виглядати завершеною, поки ви не будете повністю задоволені своєю роботою.
    • Збережіть всі чернетки, щоб не боятися ризикнути і завжди мати можливість повернутися до більш ранньої версії. Текстові файли займають мало місця. Не поспішайте їх видаляти.

Частина 3 з 3: Як виглядає структура п'єси

  1. 1 Розділіть сюжет на дії і сцени. Дія - це внутрішня міні-п'єса, яка складається зі сцен (епізодів). Як правило, п'єса включає в себе від трьох до п'яти дій. Зазвичай в кожній сцені представлений певний склад персонажів. Якщо вводиться нова дійова особа або персонаж переноситься в інше місце, то починається нова сцена.
    • Дії непросто розділити. Так, в історії ортопеда перша дія може закінчитися на моменті приїзду батьків і введення основного конфлікту. Друга дія може охоплювати розвиток конфлікту і включати епізоди, в яких батьки сваряться з донькою, роботу на кухні і похід до церкви. У третій дії дочка може помиритися з батьком і оглянути його хвору ступню. Кінець.
    • Чим більше досвіду, тим простіше вам буде виокремлювати дії і епізоди ще на етапі роботи над першим чернеткою. А поки не хвилюйтеся про це. Оформлення не настільки важливо, як вірний підхід до драматичним твором.
  2. 2 використовуйте сценічні ремарки. Всі сцени повинні починатися зі сценічних ремарок, які коротко описують обстановку. Залежно від вашого сюжету ремарки можуть бути дуже детальними або відносно простими. Це можливість для автора вплинути на майбутню постановку. Якщо в першій дії на стіні має висіти рушниця, то не забудьте написати про це.
    • Також вказуйте ремарки для персонажів під час діалогів. Актори дозволяють собі дрібні вольності в діалогах, щоб втілити на сцені ідеї режисера, але вкажіть особливо важливі (на ваш погляд) жести і міміку персонажів. Наприклад, поцілунок слід описати, але при цьому важливо не перестаратися з деталями. Не потрібно описувати кожен подих персонажів, оскільки актори не будуть слідувати таким вказівкам.
  3. 3 Позначте репліки кожного персонажа. У п'єсі репліки кожного персонажа прийнято позначати ім'ям дійової особи прописними буквами і відступом. Деякі драматурги мають репліки по центру сторінки, але вибір залишається за вами. Не потрібно використовувати лапки та інші відмітні символи, просто вказуйте ім'я персонажа для кожної його репліки.
  4. 4 Вкажіть список дійових осіб. Перша сторінка може включати пролог до подій п'єси і список дійових осіб з короткою інформацією по кожному персонажу, примітки щодо розташування декорацій на сцені або інші авторські ремарки, а також короткий опис п'єси або сюжету, якщо ви збираєтеся подати конкурсну заявку для подальшої постановки п'єси в театрі .

Поради

  • Не створюйте персонажів до початку роботи над текстом. При створенні п'єси ви зрозумієте, коли і яких персонажів потрібно вводити.
  • Передбачте час між сценами для зміни декорацій і костюмів.
  • Не хвилюйтеся з приводу імен. Їх завжди можна змінити в будь-який момент.
  • Не використовуйте жарти, якщо п'єса не комедійна. Такі моменти можуть образити читачів або глядачів. Комедії надають автору більше свободи, але все одно важливо пам'ятати про рамках пристойності. Ніяких расистських жартів, сексизму або лайок устами дітей - залиште такі ходи для фільмів. Іноді допустимі м'які жарти на тему релігії, але вас можуть сприйняти всерйоз. Не забувайте, що в Росії передбачена кримінальна відповідальність за образу релігійних почуттів віруючих.
  • Можна придумати моменти, в яких персонажі заходять в будинок (будинок - це глядачі). Найчастіше такі напрацювання використовуються в мюзиклах, тому в п'єсі важливо не перестаратися з ними.
  • Намагайтеся мислити творчо
  • Враховуйте наявних акторів і актрис, якщо плануєте постановку, щоб не шукати людей на конкретні ролі.
  • Бажано, щоб в пробах на роль брало участь більше однієї людини, інакше не вийде побачити різні підходи до ролі. Якщо людина не підходить на роль, запропонуйте йому спробувати зіграти іншу роль або введіть другорядного персонажа.
  • Доповнюйте і розвивайте сюжет у міру роботи над текстом і не обмежуйте себе.