Як визначити укус чорної вдови і обробити його

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 27 Травень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Як визначити укус чорної вдови і обробити його - Суспільство
Як визначити укус чорної вдови і обробити його - Суспільство

Зміст

Більшість павуків нешкідливі. Іноді складно відрізнити укус павука від укусу іншого комахи або навіть від легкої інфекції шкіри. Однак обов'язково зверніться за медичною допомогою, якщо після укусу розвиваються серйозні симптоми і ви не знаєте, яке комаха вкусила вас. Одним з найбільш отруйних павуків є чорна вдова. Якщо ви встановили, що вас вкусила чорна вдова, негайно зверніться за медичною допомогою.

кроки

Частина 1 з 3: Визначення укусу чорної вдови

  1. 1 Розпізнайте укус чорної вдови. У чорних вдів є ікла. Після укусу зазвичай залишаються дві невеликі колоті ранки.
    • У міру поширення отрути місце укусу стає схожим на мішень. У центрі знаходяться сліди від іклів, які оточені почервонілий шкірою, трохи далі розташована ще одна червона окружність.
    • Сліди від іклів видно відразу ж після укусу. Потім швидко, як правило, протягом години, розвиваються почервоніння і набряк навколо місця укусу.
    • Зазвичай біль виникає протягом години і може швидко поширитися від місця укусу на такі області, як живіт, груди або спина.
    • Хоча описане вище трапляється не завжди, це типові симптоми, які розвиваються після укусу чорної вдови.
  2. 2 Піймати павука, якщо це можливо. Лікуючий лікар захоче дізнатися, чим викликаний укус (пошкодження). Однак пам'ятайте, що безпека понад усе. Якщо вам вдасться безпечно зловити павука, помістіть його в ємність, щоб він не міг вкусити кого-небудь. Для безпечного транспортування павука підійде невелика скляна банка або пластиковий контейнер з кришкою, поміщений в інший контейнер з надійною кришкою і ручкою, наприклад в термосумку.
    • Очевидно, що ніхто не повинен піддаватися ризику бути укушеним павуком. Якщо є можливість зробити це безпечно, зловіть павука і захопіть його з собою до лікаря.
    • Покажіть лікаря вкусив вас павука - це допоможе якнайшвидше почати максимально ефективне лікування. Якщо вам складно зловити вкусив вас павука і захопити його з собою, постарайтеся хоча б зробити якомога чіткіші знімки, якщо це безпечно.
  3. 3 Розпізнайте симптоми. Більшість людей після укусу павуків, в тому числі таких отруйних, як чорна вдова, не відчувають надалі будь-яких серйозних проблем зі здоров'ям.
    • Після укусу чорної вдови можуть з'явитися такі симптоми, як гострий сильний біль, скутість м'язів, м'язові судоми, спазми в області живота, біль в спині, надмірне потовиділення, високий артеріальний тиск.
    • Як локальна, так і загальна реакція організму на отруту чорної вдови можуть швидко розвинутися і поширитися по організму. Якщо ви твердо впевнені чи переконалися в тому, що вас вкусила чорна вдова, як можна швидше зверніться за медичною допомогою.
    • Локальна реакція включає в себе свербіж або висипання у місці укусу, підвищене потовиділення в укушенной кінцівки, біль, що поширюється від місця укусу, освіту знебарвленого ділянок шкіри (пухирів).
    • Загальна реакція на укус полягає в сильній і гострої м'язового болю, болю в області спини та грудної клітини, потовиділенні, утруднене дихання, головного болю, нудоти і блювоти, спеці і лихоманці, підвищеному артеріальному тиску, неспокої, збудженому стані, бреде.

Частина 2 з 3: Лікування укусу чорної вдови

  1. 1 Приступите до лікування. Перш за все слід зберігати спокій і постаратися безпечно ідентифікувати павука.
    • Вимийте місце укусу водою з м'яким милом і прикладіть до нього лід або холодний компрес, щоб запобігти набряк.
    • Чи не прикладайте лід безпосередньо до шкіри. Підкладіть під пакет з льодом або холодний компрес рушник або м'яку чисту ганчірку.
    • Якщо можливо і доцільно, підніміть місце укусу.
    • Прийміть відпускається без рецепта засіб, щоб зменшити біль і / або запалення, наприклад парацетамол, ібупрофен, напроксен або ацетилсаліцилову кислоту (аспірин). Дотримуйтесь прикладені вказівки по застосуванню.
  2. 2 Зверніться за медичною допомогою. Наприклад, згідно з офіційними даними в США щорічно реєструється понад 2500 випадків укусів чорної вдови. Якщо вас укусив цей павук, негайно зверніться до найближчої поліклініки або пункт невідкладної медичної допомоги.
    • Можна зателефонувати своєму лікарю і повідомити йому про те, що трапилося. Можливо, лікар попросить приїхати до нього або порекомендує найближчого медичного закладу, в яке слід звернутися. Куди б ви не зібралися звернутися, зателефонуйте і повідомте, що ви вже в дорозі і що вас вкусила чорна вдова - в цьому випадку у персоналу буде достатньо часу для підготовки.
    • Не сідайте за кермо автомобіля після того, як вас укусив павук. Отрута чорної вдови може сильно вплинути на швидкість реакції. Не виключено, що спочатку ви будете почувати себе нормально, але ваш стан може швидко змінитися.
    • Більшість людей не відчувають важких симптомів після укусу чорної вдови. У деяких взагалі не виникає жодних проблем, і вони не потребують медичної допомоги.
    • Так як можлива сильна біль, дискомфорт і зміна загального стану, як можна швидше поговоріть зі своїм лікарем або зверніться до відділення невідкладної медичної допомоги, щоб негайно отримати необхідне лікування в тому випадку, якщо у Вас виникнуть які-небудь побічні ефекти або ускладнення.
    • Повідомте прийняв вас лікаря про всі ліки і засоби лікування, які ви використовували до прибуття в лікувальний заклад.
    • На щастя, протягом багатьох років було зареєстровано лише три випадки смерті від укусу чорної вдови.
    • У деяких випадках серйозні ускладнення і смерть від укусу чорної вдови були пов'язані з тим, що покусані люди страждали іншими серйозними захворюваннями.
  3. 3 використовуйте протиотруту Antivenin Latrodectus Mactans. Це протиотруту було отримано в двадцятих роках XX століття. У США використання цього протиотрути обмежена після щонайменше одного повідомлення про важку реакції гіперчутливості.
    • Після укусу можливі ускладнення. Медичні працівники можуть простежити за основними показниками життєво важливих функцій і зміною вашого стану, щоб визначити, чи ефективно лікування.
    • В опублікованій в 2011 році статті були розглянуті чотири випадки укусу чорної вдови.Трьох постраждалих лікували протиотрутою, а одному його не давали через можливу гіперчутливості.
    • Ті три людини, яким давали протиотруту, швидко (зазвичай через 30 хвилин після ін'єкції) відчули полегшення сильного болю, викликаної укусами. Вони перебували під наглядом у відділенні невідкладної медичної допомоги протягом декількох годин, а потім були виписані без будь-яких ускладнень.
    • Тому потерпілому, який не отримав протиотруту, давали сильнодіючі знеболюючі та протизапальні препарати у відділенні невідкладної допомоги, потім його госпіталізували.
    • Потерпілий отримував стаціонарне лікування в лікарні протягом двох днів і на третій день став відчувати себе краще. На третій день його виписали без будь-яких ускладнень.

Частина 3 з 3: Розпізнавання чорної вдови

  1. 1 Розпізнайте чорну вдову так, щоб не потривожити її. Самка чорної вдови має характерне яскраво-червона пляма у формі пісочного годинника на нижньому боці черевця.
    • У самки павука чорне блискуче тіло з великим округлим черевцем. Довжина тіла становить близько 1 сантиметра, а разом з лапами - більше 2,5 сантиметрів.
    • Чорна вдова має ікла, які трохи коротше, ніж у інших павуків, однак досить довгі, щоб проколоти шкіру людини.
    • Каракурт (підвид чорної вдови) зустрічається в Киргизії, пустельній зоні Казахстану, в степах Калмикії, Астраханській області, Середньої Азії, Ірані, Афганістані, на берегах Середземного моря, в Північній Африці, Південній Європі і на півдні Росії і України (Причорномор'я, Приазов'я та Крим).
    • Білий каракурт поширений від Північної Африки і Близького Сходу та Ірану до Росії і в декількох центральноазіатських державах, таких як Казахстан, Туркменія і Азербайджан.
  2. 2 Знайдіть місця, де може жити чорна вдова. Цей павук воліє жити під відкритим небом, де є багато мух, якими він харчується, хоча його можна зустріти і всередині будівель і приміщень.
    • Чорна вдова воліє затишні місця, такі як купи дров, простір під дахом колодязя, карниз будинку, паркани та інші ділянки, де багато сміття.
    • Чорну вдову часто можна зустріти в темних, вологих і затишних місцях, таких як електричні щитки, простір під ґанком, меблі на терасі, а також всередині і навколо підсобних приміщень і сараїв.
  3. 3 Постарайтеся не зачепити павутину. Зазвичай чорна вдова в'є павутиння між стійкими нерухомими предметами. Деякі павуки воліють плести павутину в більш рухливих місцях, наприклад між кущами або гілками дерев.
    • Павутина чорної вдови має неправильну форму і не схожа на типові, іноді ідеально правильні павутини, які плетуть інші павуки. При цьому нитки павутини міцніше, ніж у більшості інших павуків.
    • Чорна вдова не нападає на людину першим. У більшості випадків вона кусає через те, що зачіпають її павутину.
    • Чорна вдова неагресивна, однак кусається, якщо відчуває загрозу або до неї торкаються.
  4. 4 Розрізняйте самців і самок чорної вдови. Самки мають характерні плями і володіють більш сильною отрутою. У разі укусу самки вам буде потрібна негайна медична допомога.
    • Зазвичай у самок чорної вдови більш велике тіло, ніж у самців, однак самці часто мають довші лапи. В результаті самці можуть здаватися більшими.
    • Самці можуть мати чорне забарвлення, однак зазвичай вони коричневі, а плями можуть бути в будь-якому місці черевця. Як правило, плями мають червоний колір, хоча зустрічаються самці з білими або коричневими мітками.
    • Для самок чорної вдови характерні червоні мітки в формі пісочного годинника на черевці, хоча у деяких особин вони можуть мати помаранчевий відтінок.
    • Самки мають досить великі ікла, щоб прокусити людську шкіру і впорснути отрута, яка спричиняє відповідну реакцію організму.
    • Вважається, що при укусах самців чорної вдови отрута не потрапляє всередину організму.
    • Чорна вдова отримала свою назву через те, що самка може з'їсти самця після спаровування.Це відбувається не завжди, але цілком можливо.