Як поставити крапку в стосунках

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 2 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как забыть бывшего? | Психолог Наталья Корнеева
Відеоролик: Как забыть бывшего? | Психолог Наталья Корнеева

Зміст

Точка у відносинах може означати різні речі для різних людей. Наприклад, точкою може бути бажання рухатися далі після довгих відносин, смерті коханої людини або травми дитинства. Можливо, так ви прагнете подолати почуття провини за те, що заподіяли біль комусь в минулому. З чим би ви не хотіли покінчити, ви можете використовувати кілька тактик, щоб домогтися цього.

кроки

Метод 1 з 3: Розберіться зі своїми емоціями

  1. 1 Подумайте про ситуацію. Причин, за якими людина хоче поставити в чомусь точку, може бути багато.Наприклад, це може бути пов'язано з розставанням, поганою подією з дитинства або з вашим вчинком по відношенню до іншої людини. Якою б не була ситуація або причина, вам необхідно виявити її, щоб рухатися далі.
    • Спробуйте загострити увагу на ситуації, яку хочете залишити позаду, а також на причинах цього. За яку людину або за які спогади ви тримаєтеся і чому?
    • Наприклад, можливо, над вами знущалися, коли ви були дитиною, і це все ще впливає на ваше життя і самооцінку. А може, ви страждали від домашнього насильства, коли росли.
    • Майте на увазі, що може бути непросто покласти край якогось травмуючого події з минулого без допомоги фахівця в галузі психічного здоров'я. Перш, ніж почати цей процес, подумайте про те, щоб записатися на прийом до психолога.
  2. 2 Визначте, що означає для вас поставити крапку. А краще складіть план дій для прогресу, який сподіваєтеся зробити. Тепер, коли ви знаєте, як ставитеся до того, що сталося, подумайте, що б ви хотіли відчувати. Вирішення ситуації дозволить щось зрозуміти? Чого ви хочете для себе?
    • Наприклад, поставити крапку в стосунках - значить повернути віру в себе і підвищити самооцінку після розриву. В цьому випадку ви повинні зосередитися на собі, відпустити думки про колишнього партнера, повеселитися з друзями і, в кінцевому підсумку, знову почати ходити на побачення. Якщо мова йде про неприємний інцидент з дитинства, відпустивши ситуацію, ви перестанете відтворювати його в своїй голові.
  3. 3 Напишіть, що ви відчуваєте. Написати про те, що сталося, - це хороший спосіб краще усвідомити подію і почати працювати над тим, щоб його відпустити. Крім того, це допоможе вам прояснити свої почуття по відношенню до того, що трапилося. Однак майте на увазі, що часто написати про свої почуття важче, тому вам варто робити це в присутності кваліфікованого психолога.
    • Проаналізуйте ситуацію, яку хочете відпустити, і запишіть якомога більше деталей. Спробуйте детально описати, що сталося, а також вкажіть кожну дрібницю, яку згадайте, і які почуття це викликало у вас.
  4. 4 Поговоріть з фахівцем. Якщо не відпускати ситуацію, емоції і почуття цього супутні нерідко заважають роботі і повсякденних справ. Саме тому деякі люди прагнуть якомога швидше покінчити з тим, що їх турбує. Однак робота над цим може викликати безліч болючих емоцій. Не проходьте через це в поодинці - зверніться до психолога.
    • Психолог допоможе вам, використовуючи когнітивно-поведінкові методи терапії або методи гештальт-терапії. Ці методи не варто використовувати без вказівок і нагляду фахівця.
    • Якщо ви відчуваєте депресію або втрату інтересу до життя, негайно зверніться до лікаря. Якщо ви думаєте про самогубство, зателефонуйте на гарячу лінію екстреної психологічної допомоги МНС за номерами 8 (495) 989-50-50, 8 (499) 216-50-50 або 051 (для жителів Москви), якщо ви живете в Росії. Якщо ви живете в іншій країні, зателефонуйте на місцеву гарячу лінію екстреної психологічної допомоги.

Метод 2 з 3: Висловіть свої емоції

  1. 1 Відкрито поговоріть з людиною. Якщо люди, у відносинах з якими ви хочете поставити крапку, живі, ви також можете розповісти їм, як хворобливі події на вас вплинули. Це не завжди працює, але, можливо, допоможе вам рухатися далі. Якщо ви вважаєте, що вам було б корисно отримати відповіді на свої питання або поговорити з кимось віч-на-віч, то така розмова може бути хорошим варіантом.
    • Наприклад, якщо ви хочете висловити все кривдникові з дитинства, щоб забути про біль, який він вам заподіяв, можливо, варто пред'явити йому свої претензії.
    • Наведіть кого-небудь з собою. Можна поговорити з людиною або людьми наодинці, але краще покликати з собою когось близького в якості групи підтримки. Можливо, після розмови вас охопить паніка або слабкість - в цьому випадку підтримка близької людини виявиться як не можна до речі.
    • Якщо ви хочете висловитися, але зустріч віч-на-віч неможлива або вас не приваблює ця думка, напишіть листа або зателефонуйте.
    • Якщо цю людину немає в живих, все одно напишіть лист. Поговоріть з його знайомими, якщо у вас є питання, - можливо, це допоможе відпустити ситуацію.
    • Не очікуйте, що люди, яким ви пред'явіть претензії, автоматично зрозуміють те, що ви випробували. Можливо, вони відмовляться визнавати провину або спростують ваші доводи. Ідіть на розмову, тільки якщо впевнені, що вам буде досить просто висловитися, незалежно від реакції у відповідь.
  2. 2 Вибачте тих, хто заподіяв вам біль. Прощення означає, що ви вирішили позбутися від гніву і образи. Прощення не означає, що ви вважаєте, що сталося правильним. Виберіть прощення, щоб досягти особистого заспокоєння.
    • Можна як прощати інших, так і пробачити себе за свої невеликі рішення, які принесли вам біль. Наприклад, ви можете пробачити кривдника, який знущався над вами, або ж пробачити себе за те, що не заступилися за свого молодшого брата, коли ваш батько вдарив його.
  3. 3 Попросіть вибачення у тих, кому зробили боляче. Якщо ви не мали рації, принесіть вибачення, навіть якщо це непросто. Ви не зможете відпустити ситуацію, про яку жалкуєте, якщо будете відчувати додаткове провину за те, що не попросили вибачення. Принесіть вибачення, не чекаючи будь-якого вибачення від людини або людей, яких образили (робити це потрібно добровільно, без тиску з будь-чиєї сторони).
    • Щоб попросити вибачення, висловіть своє каяття. Скажіть, що шкодуєте про те, що трапилося, і поясніть, що ви зробили неправильно. Після цього покажіть, що вам шкода за те, які почуття ваш вчинок викликав у людини, і попросіть вибачення. Можна також сказати, що ви не чекаєте, що вас пробачать.
    • Можна написати електронне або звичайний лист або поговорити з людиною, яку ви образили, лицем до лиця. Якщо він не готовий до розмови, з повагою поставтеся до його кордонів.
    • Можна сказати: «Мені правда дуже шкода, що я зірвався на тебе минулого тижня. Я відчуваю себе жахливо через те, що втратив контроль над собою, так як у тебе було повне право говорити те, що ти сказала, і я повинен був прийняти це спокійно. Мені шкода, що я засмутив тебе і поставив в незручне становище на людях. Ти пробачиш мене? Я не заслуговую цього, але твоя дружба значить для мене все, і я навряд чи переживу таку втрату ».
  4. 4 Напишіть лист, яке не збираєтеся відправляти. Якщо відкрита розмова або вибачення перед людиною неможливі, то ще один варіант - це написати лист, але не відправляти його. Можна використовувати його, щоб вилити душу і сказати все необхідне, а потім знищити.
    • Наприклад, можна написати листа своєму батькові, щоб сказати йому, що ви гнівайтесь за те, як він знущався над вашим молодшим братом, коли ви були дітьми.
    • Пам'ятайте, що вам не потрібно відправляти цей лист. Це просто спосіб висловити свої почуття. Ви можете спалити його або порвати на дрібні шматочки після того, як напишете.

Метод 3 з 3: Рухайтеся далі

  1. 1 Погляньте на позитивні сторони. Сконцентруйтеся ось на чому - якщо ви залишите негативні почуття позаду, ви зміните своє життя на краще. Наприклад, ви будете хоробріший, тому що більше не зацикливаетесь на своєму кривднику. Або зможете більше любити себе, тому що не будете переповнені почуттям провини за те, що не захистили свого брата. Спробуйте знайти якомога більше позитивних моментів в тому, що ви відпустіть ситуацію, і сконцентруйтеся на цих плюсах.
    • Крім того, можна придумати мантру, яка допоможе вам зосереджуватися на позитивних моментах. Наприклад, можна регулярно говорити собі: «Я вірю, що цей досвід зробив мене більш сильною людиною», - або: «На все є свої причини».
  2. 2 Вчіться бути вдячним. Ще один хороший спосіб зберігати позитив і дивитися вперед - це практикувати подяку. Практика подяки взаємопов'язана з поліпшенням фізичного і психічного здоров'я.До того ж така практика напевно допоможе вам відпустити минуле.
    • Спробуйте кожен день складати список з п'яти речей, за які ви вдячні. Можна писати їх в щоденнику або просто на стікері для нотаток.
    • Можна навіть спробувати написати, чому ви вдячні за той досвід, який у вас був. Наприклад, якщо ви хочете позбутися від болю, завданої кривдником, ви можете відчувати вдячність за те, що цей досвід зробив вас більш жалісливим і доброю людиною. Або, якщо ви хочете відпустити почуття провини за те, що не заступилися за свого молодшого брата, то ви можете відчувати вдячність за те, що цей досвід в результаті зблизив вас з ним.
  3. 3 Відновіть стосунки, якщо це можливо. Незважаючи на те, що прощення не має на увазі примирення, можливо, ви зможете відпустити минуле, побудувавши відносини заново. Робіть це з обережністю, тому що не будь-які стосунки можна відновити здоровим способом. Якщо ви вирішите помиритися, робіть це поступово. Ви повинні бути чесні в своїх почуттях, а й інша людина повинна визнати ваш досвід і проявити щирість у відповідь.
    • Замість того, щоб занурюватися на колишній рівень близькості, спробуйте вибрати дні для спільного проведення часу, а в перервах тримайтеся на відстані. Таким чином, у вас буде час проаналізувати свої почуття між зустрічами.
    • Навіть якщо ви живете разом з людиною, з яким шукаєте примирення, ви можете будувати плани і зберігати дистанцію. Наприклад, домовтеся повечеряти зі своїм партнером. На наступний день сходіть на зустріч з одним. Виділяйте собі простір у відносинах, поки довіру не зміцниться.
  4. 4 Розірвіть стосунки. Якщо мова йде про коротких хворобливих або тривалих і травмуючих відносинах, прийміть тверде рішення викреслити когось зі свого життя. Пам'ятайте, що ви маєте право припинити контакт з кимось, хто погано з вами обходився, навіть якщо кривдник є членом вашої родини. Ви не зобов'язані піклуватися про тих, хто намагався заподіяти вам шкоди.
    • Може бути особливо важко розірвати зв'язок з людиною, з яким у вас є сімейні зобов'язання.
    • Поясніть іншим людям (близьким і зі свого кола спілкування), чому ви прийняли таке рішення, і попросіть їх поважати його. Крім того, попросіть, щоб вам не повідомляли останні новини про людину, якого ви викреслили зі свого життя, і щоб ніяка інформація про вас не передавалася йому.
    • Ви не зобов'язані ділитися інформацією про своє життя з тими, хто не дотримується ці обмеження.
  5. 5 Намагайтеся зберігати терпіння. На те, щоб відпустити негативний досвід або травматична подія, можуть піти роки. Намагайтеся зберігати терпіння протягом цього процесу. Святкуйте свої успіхи на цьому шляху і продовжуйте працювати в напрямку своєї мети, щоб поставити крапку.
    • Дозволяйте собі відчути емоції в повній мірі і не заглушає їх алкоголем і наркотиками. Наркотики і алкоголь лише на час притуплять біль. Вони не допоможуть вам поставити крапку.