Як запобігти повторній появі каменів у нирках

Автор: Bobbie Johnson
Дата Створення: 7 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как выявить заболевание щитовидной железы и предотвратить его - эндокринолог
Відеоролик: Как выявить заболевание щитовидной железы и предотвратить его - эндокринолог

Зміст

Камені в нирках - це тверді кристали, що складаються з мінералів і кислих солей, які утворюються в нирках. Коли вони стають занадто великими, то вже не можуть вийти і викликають сильний біль. Якщо ви вже стикалися з цією проблемою в минулому, то напевно хотіли б знати, як цьому запобігти, адже ймовірність їх повторного появи становить 60-80%.

Увага:інформація в даній статті носить виключно ознайомчий характер. Перед застосуванням будь-яких методів проконсультуйтеся з лікарем.

кроки

Метод 1 з 3: Лікування різних видів каменів в нирках

  1. 1 Визначте, які саме камені в нирках у вас були. Попросіть лікаря визначити їх тип. Ця інформація має велике значення для прийняття потрібних заходів щодо запобігання їх повторного появи. Попросіть лікаря перевірити вашу паращитовидную залозу, щоб виключити її, як фактор утворення каменів в нирках.
    • Кальцієві камені формуються з невикористаного кальцію, який не вийшов з сечею і скупчився в нирках. Далі він з'єднується з іншими відходами життєдіяльності організму і перетворюється в камені. Найбільш поширеними кальцієвими каменями є оксалати кальцію. Фосфатні камені зустрічаються не так часто, але створюють більше проблем, так як зазвичай вони більше і твердіше, що ускладнює лікування.
    • Струвитного камені можуть з'явитися після інфекції сечових шляхів. Вони складаються з магнію і аміаку.
    • Камені сечової кислоти утворюються через надлишок сечової кислоти в організмі. Зменшіть кількість м'яса в своєму харчуванні, щоб зупинити освіту цих каменів. Симптоми часто пов'язують з подагрою і лікуються схожими засобами.
    • Цистинові камені зустрічаються рідко і, як правило, є спадковою хворобою. Цистин - це амінокислота і деякі люди успадковують її у великій кількості.
  2. 2 Визначте можливі ризики. Оскільки камені в нирках у вас вже були, ймовірність їх повторного появи зростає. Переконайтеся, що вам відомо про всі фактори ризику. Скористайтеся онлайн-ресурсами для оцінки ризику повторного появи каменів у нирках, а також обговоріть фактори ризику з лікарем.
  3. 3 Проконсультуйтеся з лікарем. Грунтуючись на типі каменів, що у вас були, ваш вік, стать і сімейний анамнез, лікар допоможе розробити план по зниженню ймовірності повторного появи каменів у нирках. Як правило, план включає в себе зміну раціону харчування, збільшення споживання рідин, а в досить специфічних випадках - прийом ліків і навіть хірургічне втручання.

Метод 2 з 3: Як запобігти камені в нирках шляхом зміни харчування

  1. 1 Пийте більше рідини. Рідини допоможуть вивести з організму речовини, які викликають утворення каменів в нирках. З цим завданням якнайкраще справляється вода. Вона дозволить промити нирки і не занести в них нічого зайвого: ні цукру, ні натрію, ні будь-яких інших речовин, які присутні в інших напоях. Щодня випивайте не менше 10 склянок (2,4 л) води. Уникайте напоїв з кофеїном (і інших сечогінних), оскільки вони не насичують організм водою, а лише висушують його. У день необхідно виводити з організму два і більше літрів сечі, колір якої повинен коливатися від абсолютно прозорою до злегка жовтуватою.
  2. 2 Відмовтеся від солі. Однією з основних причин появи каменів у нирках є концентрована сеча. Сіль призводить до зневоднення, через що виникає концентрована сеча. Якщо ви все ж з'їсте що-небудь солоне, нейтралізуйте сіль, випивши велику склянку води.
  3. 3 Їжте менше м'яса. Тваринні білки можуть привести до утворення концентрованої сечі, одного з факторів ризику розвитку каменів в нирках. Відходи білків потрапляють в сечу і можуть збільшити ймовірність утворення каменів в нирках.
  4. 4 Споживайте більше клітковини. Деякі дослідження вказують на те, що нерозчинна клітковина з'єднується з кальцієм в сечі і виводиться з організму з калом. Це дозволяє зменшити кількість кальцію в сечі. Добрими джерелами клітковини є:
    • цільнозернові продукти на кшталт вівсяної крупи, висівок і киноа;
    • чорнослив і сік з чорносливу;
    • зеленолістние овочі, такі як шпинат, мангольд або кучерява капуста.
  5. 5 Будьте обережні зі споживанням оксалатів, якщо ви вже стикалися з проблемою утворення каменів оксалату кальцію. Щоб уникнути цієї проблеми, споживайте кальцій і оксалати разом. Так вони зможуть об'єднатися в шлунку замість того, щоб потрапити в нирку і перетворитися в камінь.
    • Оксалатом багаті шпинат, шоколад, буряк і ревінь. Оксалат також присутній в квасолі, зеленому перці, чаї та арахісі.
    • Добрими джерелами кальцію, які можна об'єднати з продуктами з оксалатом, є молоко, сир, збагачений кальцієм апельсиновий сік і йогурти.

Метод 3 з 3: Як запобігти камені в нирках за допомогою ліків і операції

  1. 1 Приймайте ліки від каменів у нирках. Зазвичай лікарі призначають тіазиди або фосфатосодержащие препарати. Гідрохлортіазид (тіазидний діуретик) дозволяє зменшити кількість кальцію, що виділяється в сечі, утримуючи його в кістках, і знизити ймовірність утворення кальцієвих каменів. Цей препарат краще працює, якщо при цьому також знизити споживання солі.
  2. 2 Попросіть лікаря виписати вам ліки для полегшення симптомів, що викликаються камінням сечової кислоти. Алопуринол дозволяє підтримувати рівень лужності сечі на належному рівні і знизити рівень сечової кислоти в крові і сечі. Алопуринол і алкілуючі агент іноді об'єднують, щоб повністю розчинити камені сечової кислоти.
  3. 3 Приймайте антибіотики при наявності струвітових каменів. Короткий курс антибіотиків не дозволить бактерії утворитися в сечі, що і призводить до появи струвітових каменів. Як правило, лікарі не радять довго приймати антибіотики, але короткий курс дозволить значно поліпшити ваше становище.
  4. 4 Зменшіть цистинові камені, збільшивши лужність сечі. Як правило, даний спосіб лікування має на увазі використання катетера і введення подщелачівающіх речовин в нирки. Цистинові камені зазвичай добре піддаються такому лікуванню, особливо якщо воно супроводжується споживанням великої кількості води (як вдень, так і вночі).
  5. 5 Запобігайте утворення кальцієвих каменів за допомогою операції. Операція необхідна тільки в тому випадку, якщо у вас гиперпаратиреоз або якщо причина каменів в нирках криється в паращитовидній залозі. Наявність цього розладу може привести до виникнення кальцієвих каменів у нирках. Як правило, видалення однієї або двох паращитовидних залоз в шиї дозволяє вилікувати захворювання і усунути ймовірність утворення каменів в нирках.

Поради

  • Часом буває важко дізнатися, яке то каміння в нирках у вас були раніше. Камені могли не вийти або вийти, не залишивши сліду, або виписка про проведене лікування могла просто загубитися. Проте камені в нирках все ще можна вилікувати. Лікування просто буде менш спрямованим, а тому менш ефективним.