Як радіти життю в підлітковому віці

Автор: Alice Brown
Дата Створення: 24 Травень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как избавиться от КОМПЛЕКСОВ ♀ Уверенность в себе | Самооценка | Психолог
Відеоролик: Как избавиться от КОМПЛЕКСОВ ♀ Уверенность в себе | Самооценка | Психолог

Зміст

Підліткові роки дуже напружені через буйства гормонів, але намагайтеся завжди знаходити можливості радіти життю. Рухайтеся назустріч маленьким і великим змінам в собі, щоб провести цей відрізок з користю!

кроки

Частина 1 з 4: Реально оцінюйте ситуацію

  1. 1 Усвідомте, що не існує правильного способу життя для підлітків або надійного способу жити в своє задоволення. Всі люди різні, особливо на такому етапі. Створюйте свій власний "шлях", який подарує вам радість, адже універсального рецепту щастя просто не існує! Хтось вважає за краще проводити весь час з друзями, хтось вбирає знання і працює. Хтось вибирає спокій і самотність, а хтось без страху заявляє про себе на повний голос. Єдиного для всіх способу життя немає і бути не може, а дана стаття містить лише загальні поради і не вимагає неухильного дотримання всіх рекомендацій!
    • Інші можуть не розділяти того, що дарує вам радість, але це абсолютно нормально. Багато смаки і погляди підлітків збігаються, але не завжди. Якщо вам виповнилося 13 років, то це зовсім не означає, що з цього моменту все різко змінилося.
  2. 2 Чи не оцінюйте себе за канонами засобів масової інформації. Підліткові роки не простіше і не складніше інших життєвих етапів. Незважаючи на кількість і розмах змін, зовсім не потрібно сприймати юнацтво як головне випробування в житті. Всупереч смерті про те, що це найдраматичніший і хиткий момент, все люди переживають підлітковий вік так само, як і дитинство за десяток років до цього.
    • Слід розуміти, що ЗМІ малюють дуже неточний портрет середньостатистичного підлітка. У фільмах, музиці і літературі життя підлітків показані вкрай обмежено. Не варто судити про юність по кінострічок, телепередачам або серіалів на каналах для підлітків. Вигадані історії навмисно згущують фарби і драматизують будні середньої освіти, які зовсім не такі похмурі. Також не варто порівнювати себе або інших з акторами з драматичних стрічок про підлітків. Багатьом з них вже більше 20, а іноді навіть 30 років. Не всім людям дана модельна зовнішність, видатні здібності і інші яскраві якості. Домашні ролики для YouTube, в яких знімаються справжні підлітки, мають набагато більше спільного з реальним життям, ніж фільми і телесеріали. Багато фільмів для підлітків, особливо картини минулого століття, стали ностальгічними для нинішнього покоління дорослих, а сучасні передачі і фільми на каналах для підлітків частіше орієнтовані на дітей.
  3. 3 Щороку юності не схожий на попередній. Вік в 13 і 19 років розділений шістьма роками, і всі вони відрізняються один від одного. Середня школа не схожа на старшу школу, яка сильно відрізняється від університету і першого досвіду роботи. Боязкий і щуплий підліток в 13 років може перетворитися на впевненого і статного парубка в 18 років.

Частина 2 з 4: Розвивайтеся

  1. 1 Працюйте над власною особистістю, зосередьтеся на особистих думках і цілях, не думайте про чужому думці. Для багатьох людей юнацтво - це роки переживань. Не реагуйте так гостро! Багато хвилювання пов'язані з чужим думкою ( "Що, якщо я розчарував їх таким вчинком?" або "Напевно мама розсердиться, якщо я не захочу вступати до медичного університету?"), а зовсім не власними думками. Займайтеся тим, що вам до душі, не потрібно покладатися на думку оточуючих. Пофарбуйте волосся в незвичайний колір і носите такий одяг, в якій вам зручно. Не потрібно гнатися за модою. Зателефонуйте того, хто вам подобається, вибирайте свій життєвий шлях і не думайте, як інші поставляться до ваших рішень! Тільки вам належить прожити своє життя, тому живіть так, як вважаєте правильним.
    • Звичайно, всьому є розумні межі. Наприклад, якщо вам хочеться висловити свою думку, то це цілком природно, але не можна ображати інших або сперечатися з людьми в невідповідному місці. Важливо дотримуватися прийнятих суспільних норм (наприклад, не можна бити тих, хто вас дратує). Розрізняйте ситуації, в яких необхідно прислухатися до соціальними правилами, а не до власної думки.
  2. 2 Довідайтеся й розвивайте свої захоплення. У дитинстві вам часто повторювали, як важливо знайти собі хобі. Напевно у вас є кілька захоплень. Перетворіть їх в переваги.Приділяйте трохи більше часу корисним навичкам (наприклад, вчіться грати на інструменті) або заглиблюйтеся в свої інтереси (замість щоденника почніть писати вірші чи оповідання). Не лякайтеся пробувати нове, адже ніколи не пізно шукати нові захоплення. Можливо, що ваше нове хобі стане головним захопленням у житті!
    • Завжди прагніть до "золотої середини". Наприклад, якщо ви найбільше цікавитеся комп'ютерним програмуванням, то можна спробувати більш творчі заняття - малювати або вивчити іноземну мову. Необов'язково обмежувати інтереси однієї сферою діяльності, навіть якщо ви є "асом в техніці" або "мистецтвознавцем". Вузькі інтереси - це нудно.
    • Досліджуйте свій стиль і захоплення. Настав час експериментів. Не потрібно міцно триматися за щось одне. Цікавтеся всім на світі від світу моди до музики і фільмів. Не звертайте уваги на ярлики і традиції: цілком нормально одягатися як рокер і при цьому слухати джаз. Займайтеся тим, що дарує вам радість.
  3. 3 Позбавтеся від забобонів. Навіть якщо ви вважаєте, що позбавлені упереджень, у вас можуть виникати негативні уявлення про різні групи людей. Неявна упередженість по відношенню до представників різних релігій або рас заважає ясно бачити навколишній світ. Всі забобони згубні. ніхто - це теж стереотип, тому не розглядайте групи людей як "такі ж, як ті", адже подібне ставлення не дозволяє зрозуміти справжню суть окремої людини.
    • Якщо говорити про невеликих масштабах, то припиніть вважати поганими тих людей, з якими у вас не склалися стосунки. Якщо людина не завдав вам фізичну чи психічну травму, то він не такий поганий, як ви про нього думаєте. Ваші уявлення про людину засновані на чужих словах? Ніколи не поспішайте вірити чуткам! Необов'язково бути кращими друзями, але чому б вам не проявити хоч крапельку поваги. Будьте доброзичливі. Малознайомі люди часто виявляються не такими, якими ми їх уявляємо після короткочасного спілкування!
  4. 4 Розвивайте трудову етику. Так, в школі завжди непросто, але в підліткові роки потрібно ще більше зусиль. Всі ваші успіхи в цей період можуть стати визначальними в подальшому житті. Знаходьте час для навчання, щоб отримати міцні знання в середній і старшій школі. Прагніть все виконувати в строк і не відкладати на останній момент. Вчіться розставляти пріоритети в навчанні, роботі та будь-яких інших заняттях. Намагайтеся добре вчитися (і отримувати задоволення від процесу!). Не всі предмети і теми здаються цікавими, але вони стануть в нагоді в подальшому і з часом можуть захопити не тільки "Ботаніків"!
    • Не обов'язково бути круглим відмінником і отримувати похвальні грамоти, але вчасно здавайте всі предмети. Намагайтеся не сачкувати, інакше потім буде ще важче.
    • Не об'єднуйте свій пристрій домашнє завдання похапцем, щоб швидше побачити друзів. Купуйте нові знання. Багато хто забув про те, що в школі треба вчитися, а не провести належну кількість годин.
  5. 5 Неспішно розбирайтеся в себе. Підліткові роки сповнені сумбуру і змін, тому висока ймовірність постійної зміни захоплень. Люди постійно змінюються в будь-якому віці, ростуть і розвиваються як особистості протягом усього життя. Не намагайтеся повністю розібратися в собі ще в юності. Якщо інші твердять, що вам пора визначитися з майбутнім, то вони помиляються. Не дивуйтеся, якщо будуть змінюватися ваші самі непорушні плани і переконання, оскільки ваш життєвий шлях - це загадка.

Частина 3 з 4: Працюйте над відносинами

  1. 1 Розвивайте соціальні навички. Деякі підлітки відчувають проблеми в спілкуванні, причини яких можуть бути самими різними. Так як соціальну взаємодію - важливий аспект успішного життя, прагнете позбутися від сором'язливості і соціальної тривожності. Розвивайте свої соціальні навички в компанії з друзями або родичами вашого віку. Такий досвід завжди корисний, хоча і не замінює нових знайомств.
    • Підліткам з аутизмом та іншими психічними розладами на зразок синдрому дефіциту уваги і гіперактивності або соціальної тривожності спілкування дається набагато складніше. При аутизмі вчіться розвивати свої соціальні навички, розуміти мову тіла, розрізняти переносні вирази і сарказм, щоб краще взаємодіяти з навколишнім світом. У випадку з СДУГ і схожими розладами вчитеся не перебивати інших, направляти розмову, концентруватися на інших людях і завданнях.
  2. 2 Будьте чемні з малознайомими людьми. Кожен день в школі та інших місцях вам зустрічаються незнайомі люди. Сміятися над ними може здатися смішним, але це грубо, а ви завжди можете опинитися на місці таку людину. Пізніше вам доведеться працювати з новими людьми, тому намагайтеся вести себе ввічливо з незнайомцями. Проявляйте дружелюбність, наскільки це можливо. Люди цінують таке ставлення, навіть якщо ви цього зовсім не помічаєте.
    • Якщо незнайома людина проявив незручність і все над ним сміються (наприклад, впустив свої книги), краще допоможіть йому і не насміхайтеся. Людина завжди оцінить вашу доброту, нехай навіть не покаже цього.
  3. 3 Знайдіть близьких друзів. Не потрібно бути на вершите соціальної піраміди і знати всіх до єдиного в школі, але прагнете знайти парочку близьких друзів. Дружба дозволяє розвивати соціальні навички, а спроба побудувати міцні відносини допоможе зрозуміти, що ви цінуєте в дружбі і відносинах з протилежною статтю. Зрештою, друзі зроблять ваше життя простіше і яскравіше. Хороші друзі ніколи не будуть принижувати вас або залучати до неприємності. У підлітковому віці потрібно радіти життю, а не страждати через фальшиві "друзів"!
    • Знаходьте друзів, з яким приємно спілкуватися і які надихають вас ставати краще.
    • Намагайтеся частіше бувати з тими, з ким вам дійсно цікаво, і не переживайте про тих, хто нічого не привносить у ваше життя. Друзі змінюють один одного, тому вам зустрінуться різні люди, кількість яких буде непостійним. Так і має бути. Кількість друзів неважливо, набагато важливіше їх якості, як би шаблонно це не звучало!
    • Якщо ніяк не вдається знайти друзів, то намагайтеся знайомитися з людьми, які поділяють ваші інтереси. Любите малювати? Запишіться на курси і знайдіть однодумців, ходите на факультативні заняття в школі. Якщо вам більше до душі література, ніж галасливі компанії, то знайдіть гурток літераторів. Особам з аутизмом можна шукати друзів, які стикаються зі схожими проблемами.
    • Використовуйте соціальні мережі, якщо не вдається знайти друзів в реальному житті. Будьте дуже обережні, так як дружба в мережі разюче відрізняється від традиційного спілкування. Часто люди видають себе за іншу людину. З іншого боку екрану може відбуватися все, що завгодно. У деяких випадках це взагалі не людина. Будьте обачні при знайомстві онлайн і ніколи не погоджуйтеся на зустріч без сторонніх. Чи не повідомляйте особисту інформацію, якщо не знаєте людини в реальному житті. В інтернеті краще спілкуватися з тими, хто вам уже знайомий.
  4. 4 Не поспішайте з романтичними стосунками. Деякі підлітки зацікавлені в таких відносинах і прагнуть знайти партнера. Якщо у вас є пара, то не поспішайте і працюйте над гармонійним спілкуванням, щоб в перспективі побудувати здорові відносини. Також не потрібно занадто прив'язуватися до партнера. Відносини не повинні позбавляти вас друзів і особистих хобі. Не починайте відносини, якщо ви до них ще не готові.
    • Кінець відносин - це не кінець світу. Якщо вам зробили боляче, то іноді виникає бажання назавжди відмовитися від відносин, але не будьте упереджені. Люди змінюються і зростають. Відносини, які вдало складалися півроку тому, сьогодні можуть виявитися згубними. Пам'ятайте, що лише незначна кількість пар залишаються разом після закінчення школи. Серед причин - відстань і інші фактори.
    • Остерігайтеся жорстоких відносин.Якщо вам доводиться постійно ходити навшпиньки навколо партнера, щоб він не розсердився або не застосовував силу, якщо партнер розглядає розмови з іншими людьми як зраду, то це гучні сигнали, що попереджають про нездорові відносини, які потрібно припинити! Це ж стосується токсичних друзів.
  5. 5 Підтримуйте добрі відносини з родиною. Члени сім'ї (особливо батьки) переживають за вас і вашу юність. Багато підлітків стають замкнутими, нелюдимими, віддаляються від своєї сім'ї. Не допускайте цього. Сім'я - це найближчі люди, цеглинки всіх майбутніх відносин - дружніх, романтичних, вашої власної сім'ї. До того ж, вам доводиться бачити один одного кожен день, так чому б не зробити спілкування приємним?
    • Необов'язково бути кращим другом кожного члена сім'ї, але ставитеся до всіх з добротою і проводите час разом. Грайте в ігри з сестрою, допомагайте брату по навчанню, ходите в магазини з мамою або грайте в шахи з татом. Не сидіть цілий день у своїй кімнаті, щоб ввечері вийти до вечері і знову сховатися.
    • Зміцнюйте стосунки з братами і сестрами. Нестрашно, якщо ви іноді сперечаєтесь і ругаетесь, але пам'ятайте, що такі відносини - одні з найтриваліших в життя. Брат і сестра можуть стати вашими вірними союзниками, наставниками і друзями не тільки зараз, але і в старості.
    • Давайте відсіч жорстоким членам сім'ї. Родичі можуть бути не тільки близькими друзями, але і негативно впливати на життя. Батьки постійно принижують вас? Це моральні знущання. Брат часто б'є вас? Це вже фізичне насильство. Зазвичай бесіда з близьким другом або відсіч кривдникові здатні поліпшити ситуацію, але також необхідно знати, кому повідомляти про жорстоке поводження.
    • Також спілкуйтеся з далекими родичами. Намагайтеся бачитися з двоюрідними братами і сестрами. Зазвичай такі зустрічі не дуже часті, тому прагнете до якісної спілкуванню!

Частина 4 з 4: Допомагайте іншим

  1. 1 Стати волонтером. Допомагати іншим - всього лише рекомендація. Якщо вам не цікава така робота, то нічого страшного. Тим не менш, багато волонтери зізнаються, що подібна робота дарує приємні відчуття і навіть сприяє саморозвитку. Оцініть всі переваги і недоліки громадських робіт і прийміть зважене рішення.
  2. 2 Не слід вважати, ніби ви "не можете нікому допомогти". Підлітку необов'язково мати роботу (до певного віку її просто неможливо знайти), щоб стати корисним! Задумайтесь над перспективою стати волонтером, виконувати разові роботи або вчити інших тому, в чому ви добре розбираєтеся. Такі справи здатні творити чудеса! Підробіток і громадські роботи подарують вам неоціненний досвід, який стане в нагоді при працевлаштуванні після закінчення університету або іншого навчального закладу.
    • Необов'язково виходити з дому, щоб стати волонтером. Підключення до інтернету дозволить вам допомагати іншим онлайн (наприклад, можна редагувати статті на wikiHow, якщо ви добре розбираєтеся в питанні).
  3. 3 Використовуйте свої таланти і захоплення. Цікавитесь тваринами? Допомагайте притулку для котів і собак або збирайте провізію. Добре ладите з людьми? Знайдіть роботу, де потрібно багато спілкуватися. Легко проектуєте складні веб-сторінки? Допомагайте початківцям веб-дизайнерам. Знаходьте застосування своїм талантам і захопленням, щоб допомагати іншим і при цьому приємно проводити час!
  4. 4 Стати репетитором для молодших школярів. Якщо ви круглий відмінник, то запропонуйте свою допомогу відстаючим учням. Допомагайте школярам з молодших класів і станьте репетитором - вам відкриті будь-які можливості!
    • Не бійтеся відмовляти в допомозі. Якщо сусідський хлопчина дуже галасливий і непосида або ви не дуже добре розбираєтеся в потрібному предметі, то ввічливо скажіть "Мені шкода, але я ніяк не можу допомогти" або "Не думаю, що ми знайдемо спільну мову з вашою дитиною".
    • Репетиторством можна займатися безкоштовно і за винагороду.В останньому випадку беріть помірну плату за свої послуги. Мало хто звернеться до вас при завищеною вартістю.
  5. 5 Беріть участь в зборах коштів і заходах, цілі яких вам близькі. Деякі організації проводять збір коштів на певні цілі. Так, марш на підтримку дослідження ракових захворювань дозволяє зібрати кошти і передати їх вченим, які досліджують цю хворобу. Також можна інформувати суспільство про різних захворюваннях або підтримувати інвалідів. Не відмовляйтеся від участі в таких заходах.
    • Завжди вивчайте питання. Деякі організації мають суперечливу репутацію. Ретельно вивчіть такі питання і тільки потім погоджуйтесь брати участь. Не потрібно підтримувати сумнівні заходи, які приносять більше шкоди, ніж користі.
  6. 6 Даруйте радість оточуючим. Необов'язково брати участь в добровольчих організаціях, щоб змінити світ на краще. Навіть дрібниці здатні підняти іншим настрій - похваліть однокласницю, яка написала вірш, зробіть комплімент з приводу нової зачіски, допоможіть людині зібрати розсипалися речі, притримайте двері відвідувачеві з пакетами в руках. Такі дрібниці роблять світ трішечки кращим. Не лінуйтеся і даруєте радість оточуючим!

Поради

  • Подорожі допомагають людині розвиватися! Це зручно, але необов'язково, тому не потрібно турбуватися, якщо у вас немає можливості подорожувати.
  • Не прагніть бути нормальною людиною, так як єдиної "норми" для підлітків не існує. Всім необхідно розвиватися, щоб знайти себе! Зараз найкращий час для експериментів!
  • Не кожному подобається підлітковий вік, але так уже влаштоване життя. Якщо вам ніяк не вдається радіти життю в юнацтві, то намагайтеся бути добрим по відношенню до інших і перечекати цей вік. Якщо вам довелося пережити удари долі, то це не привід кидати карти на стіл і виходити з гри!
  • Підлітки часто драматизують ситуацію. Не піддавайтеся зневірі і радійте життю.
  • Навчання - це не завжди нудно, намагайтеся витягувати зі школи максимальну користь! Підлітки роблять перший крок у доросле життя і покладають на себе нові обов'язки, тому слід завжди домашні завдання, намагайтеся вчитися і заводите друзів!