Як доглядати за кошенятами

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 22 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Котенок в доме. Важные советы новичкам, стартовый набор.
Відеоролик: Котенок в доме. Важные советы новичкам, стартовый набор.

Зміст

Кошенята наповнюють будинок радістю, проте догляд за ними включає в себе не тільки годування і прибирання лотка. Те, як людина взаємодіє з кошенятами в юному віці, впливає на соціалізацію. Як правило, мама-кішка здатна сама подбати про новонароджених кошенят, проте буває так, що кішка або не може сама вигодувати їх, або відмовляється від них. В цьому випадку догляд за кошенятами потрібно буде взяти на себе. З цієї статті ви дізнаєтеся, як доглядати за кошенятами - годувати їх, соціалізувати і піклуватися про їхнє здоров'я.

кроки

Метод 1 з 4: Як допомогти кішці під час пологів і як піклуватися про новонароджених кошенят (0-4 тижні)

  1. 1 Виділіть для пологів спокійне місце. Кішка може сама знайти собі місце для пологів. Візьміть велику коробку, поставте її на бік і застеліть сухою тканиною, але не турбуйтеся, якщо кішці не сподобається це місце. Природний інстинкт змусить кішку шукати усамітнення, і вона може сховатися під ліжком, за диваном або в одному з кухонних шафок.
    • Прочитайте цю статтю, щоб знати, як допомогти кішці народити.
  2. 2 Не заважайте кішці під час пологів і в перші два дні після пологів. Перші 48 годин вкрай важливі для зміцнення зв'язку кішки з кошенятами, тому не турбуйте кішку. Якщо вона вирішить народжувати під ліжком, дозвольте їй зробити це. Переміщення кошенят може викликати стрес у кішки. У гіршому випадку кішка може навіть відмовитися від кошенят. Коли зв'язок кішки з кошенятами зміцниться (через 4-5 днів), можна перемістити кошенят, якщо ви вважаєте це за необхідне.
  3. 3 Залиште для кішки їжу, воду і лоток з наповнювачем. Мама-кішка буде проводити весь час з кошенятами в перші два тижні. Поставте воду, їжу і лоток недалеко від місця, де живе кішка з кошенятами, щоб кішці не доводилося залишати кошенят надовго.
    • Якщо їжа знаходиться в іншому приміщенні, деякі кішки вважають за краще голодувати і не йдуть на пошуки їжі.
  4. 4 Давайте кішці більш калорійну їжу. Щоб у кішки було молоко для годування кошенят, її потрібно годувати більш калорійною їжею. Давайте кішці корм для кошенят - він більш ситний в порівнянні з кормом для дорослих тварин.
  5. 5 Дозвольте кішці прибирати в гнізді. Інстинкт змушує кішок підтримувати чистоту в гнізді, де живуть кошенята. Новонароджені кошенята не можуть випорожнюватися самі, тому мама-кішка вилизує кошенят до і після їжі, щоб викликати спорожнення. Завдяки цьому в гнізді зберігається чистота. Постарайтеся не турбувати мешканців гнізда без необхідності.
    • Якщо підстилка забрудниться, дочекайтеся моменту, кішка кішка піде в лоток, і замініть підстилку.
  6. 6 Слідкуйте за тим, щоб всі кошенята їли. Якщо кішка не відмовилася від кошенят, ті повинні почати їсти відразу ж після народження останнього кошеня. Новонароджені кошенята сплять більшу частину часу. Вони прокидаються кожні 2-3 години, щоб поїсти. Якщо кошенята не їдять або якщо одного з кошенят відштовхують інші кошенята, підготуйте пляшечку з штучної сумішшю (докладніше про це написано в другій частині цієї статті).
  7. 7 Стерилізують кішку. Ветеринари рекомендують стерилізувати кішку (перев'язувати труби і / або видаляти матку) після відлучення кошенят. Це не тільки дозволить уникнути небажаного потомства в майбутньому, а й буде корисно для здоров'я кішки.
    • Пам'ятайте, що кішка може знову завагітніти вже через 3-4 дні після пологів. Чи не випускайте кішку на вулицю, щоб не допустити цього.
  8. 8 Подумайте про те, щоб дати кошенятам засіб від глистів. Це можна буде зробити в два тижні, якщо в цьому буде необхідність. Запитайте ветеринара про необхідні препарати і дозуваннях.

Метод 2 з 4: Як доглядати за кошенятами, якщо у них немає мами (0-4 тижні)

  1. 1 Годуєте кошенят штучної сумішшю. Купіть штучну суміш (наприклад, Beaphar Kitty-Milk) в зоомагазині, зооаптеке або в інтернет-магазині зоотоварів. Можна також використовувати замінник молока KMR. Це котячий аналог суміші для годування немовлят з таким же складом, як молоко кішки. В інструкції із застосування будуть приведені рекомендовані розміри порцій.
    • Не давайте кошенятам коров'яче молоко, оскільки лактоза може викликати розлад шлунка. Якщо у вас немає замінника молока, а кошенята голодні, напоїть їх охолодженою кип'яченою водою з піпетки або шприца і як можна швидше купите спеціальну суміш. Вода не викличе розлади шлунка і наповнить організм вологою.
  2. 2 Використовуйте спеціальну пляшечку з соскою для кошенят. Купити її можна в зоомагазині, зооаптеке або в інтернет-магазині зоотоварів. У разі гострої необхідності можна використовувати піпетку або маленький шприц.
  3. 3 Викликайте відрижку після кожного годування. Послідовність дій буде такою ж, як і при поводженні з дитиною: покладіть кошеня передніми лапами на плече, просуньте долоню під живіт, злегка погладьте і потріть спину кошеня.
  4. 4 Допомагайте кошенятам ходити в туалет. До і після їжі протирайте промежину кошенят паперовим рушником або марлею, змоченою в теплій воді. Це допоможе кошенятам сходити в туалет, оскільки вони ще не можуть робити це самі. Тримайте кошеня над лотком і протирайте геніталії і анус після їжі. Робіть це до тих пір, поки кошеня не сходить в туалет.
    • Здійснюйте руху тільки в одну сторону, оскільки руху туди і назад можуть викликати роздратування на шкірі.
    • Не рекомендується використовувати ватяні диски і вату, оскільки вони залишають сліди.
  5. 5 Зверніть увагу на колір і консистенцію випорожнень. Сеча повинна бути блідо-жовтою і не повинна мати запаху. Кал повинен бути жовто-коричневим і повинен мати витягнуту округлу форму. Сеча темного їдкого кольору говорить про зневоднення. Зелений кал може бути ознакою надмірного годування, білий - ознакою порушення всмоктуваності поживних речовин, що є серйозною проблемою. Зверніться до ветеринара, якщо у вас виникнуть питання.
    • Якщо кошеня не мочився в протягом 12 годин, покажіть його лікаря якомога швидше.
    • Більшість кошенят випорожнюються один раз в день, проте тут можливі різні варіанти. Якщо кошеня не ходив в туалет по-великому більше двох днів, відвезіть його до ветеринара.
  6. 6 Годуєте кошенят за розкладом. У перші два тижні життя кошенят потрібно годувати кожні 2-3 години. Кошеня повідомить вам, що він голодний, писком і своєрідними рухами - він буде намагатися знайти сосок кішки. Ситий кошеня може заснути під час годування, і у нього буде великий живіт. Через два тижні кошенят можна почати годувати раз в 3-4 години з перервою о 6 годині на нічний сон.
  7. 7 Зігрівайте кошенят електричної грілкою, загорнутої в тканину. Новонароджені кошенята (у віці до 2 тижнів) не можуть регулювати температуру свого тіла і зігріваються теплом мами-кішки. Для імітації цього процесу можна використовувати електрогрілку для цуценят і кошенят. Загорніть грілку під що-небудь. Якщо шкіра кошеня буде стикатися з грілкою, він може отримати місцеві опіки або перегрітися. Як правило, грілки продаються в комплекті з флісового чохлом. Якщо вам потрібно попрати чохол, тимчасово загорніть грілку в рушник.
    • Коли кошенята підростуть (два тижні і старше), вони зможуть самі відсуватися від грілки, якщо їм буде дуже жарко.
  8. 8 Не годуйте замерзлого кошеня. Якщо тіло кошеня холодну, вам потрібно буде поступово відігріти його. Якщо вуха кошеня і / або подушечки на лапах холодні, це означає, що кошеняті холодно. Просуньте палець в пащу кошеня: якщо пащу холодна, це означає, що температура опустилася занадто низько, і це може загрожувати життю тварини. Загорніть кошеня у флисовую тканину і притисніть до свого тіла. Масажуйте тіло легкими рухами протягом 1-2 годин.
  9. 9 Знайте, як потрібно доглядати за кошенятами, що залишилися без мами. Прочитайте цю статтю.Зверніться до ветеринара. Лікар порекомендує вам зробити щеплення від хвороб і дати кошенятам засіб від глистів.
    • Давати засіб від глистів можна вже в два тижні. Робити щеплення можна в 2-8 тижнів (все залежить від стану тварини). У кошенят, які залишилися без мами, може бути ослаблений імунітет, оскільки вони не отримали антитіла з молоком мами.

Метод 3 з 4: Як відлучати кошенят від кішки і соціалізувати їх (4-8 тижнів)

  1. 1 Пропонуйте кошенятам котячий корм. Якщо у кошенят є мама, вона починає відлучати їх сама приблизно через 4 тижні. До цього моменту кішка втомлюється від постійних годувань і намагається проводити більше часу окремо від кошенят. Голодні кошенята починають шукати їжу і знаходять корм, який людина залишає для мами-кішки.
    • Коли кошенята пробують корм, вони починають відлучатися від кішки.
  2. 2 Пропонуйте кошенятам воду. Поки кошенят годує кішка, вода їм не потрібна (приблизно до 4 тижнів). Однак якщо кошеняті більше 4 тижнів, у нього повинен бути постійний доступ до чистої води. Замінюйте воду, якщо вона забрудниться (кошенята можуть ставати лапами в воду або випорожнюватися в миску).
  3. 3 Пропонуйте корм кошенятам, які були на штучному вигодовуванні. Якщо ви годували кошенят з пляшечки, процес відлучення буде аналогічним. Спробуйте налити трохи суміші в маленьку мисочку і опустити в неї палець, щоб навчити кошеня хлебтати. Потім спробуйте підмішати в суміш вологий корм для кішок і зробити кашку. Коли кошеня зрозуміє, як потрібно їсти, можна робити суміш густішою. В результаті кошеня навчиться їсти корм для кішок.
  4. 4 Соціалізується кошенят і показуйте їм нові речі. Процес соціалізації повинен початися в 3-9 тижнів. Коли кошенятам буде від 2 до 3 тижнів, почніть брати їх на руки якомога частіше. Показуйте їм різних людей, різні предмети і звуки: пилосос, фен, чоловіків з бородою, дітей - все, що зможете. У цьому віці кошенята найбільш сприйнятливі до нового. Те, з чим тварина зіткнеться у віці до 9 тижнів, воно буде спокійно сприймати і в майбутньому, завдяки чому з кошеня вийде спокійний і товариський кіт.
    • Використовуйте іграшки, м'ячики, мотузки та інші предмети в іграх з кошенятами. Слідкуйте за тим, щоб предмети були досить великими, оскільки дрібні предмети кошеня може проковтнути. (Пам'ятаєте, що кішки можуть ковтати нитки і мотузки, тому не залишайте ці предмети на увазі - якщо кішка проковтне їх, вона може задихнутися.)
    • Чи не привчайте кошеня грати з руками і пальцями, інакше він буде дряпати і кусати вас в дорослому віці.
  5. 5 Купіть некомкующійся наповнювач для лотка. Виберіть місце для лотка. Пам'ятайте, що якщо кошенята звикнуть до одного місця, вони будуть завжди ходити туди, тому поставтеся до вибору місця серйозно. Після їжі або коли кошеня почне дряпати підлогу і крутитися на місці, готуючись сходити в туалет, садіть кошеня в лоток. Прибирайте лоток раз в день, інакше кошенята можуть перестати ним користуватися.
    • Купіть лоток з низькими краями, щоб кошенятам було зручно забиратися туди і вибиратися назовні.
    • Не використовуйте грудок наповнювачі, оскільки кошенята можуть проковтнути клубок, через що виникнуть проблеми з травленням.
    • Якщо кошеня не хоче залишатися в лотку, акуратно візьміть його за лапки і почніть копатися в наповнювачі. Потім залиште кошеня одного, щоб він міг викопати ямку, сходити в туалет і зарити ямку.
  6. 6 Чи не випускайте кошеняти на вулицю, поки йому не зроблять все щеплення. Випускайте кошеняти на вулицю тільки тоді, коли ветеринар дозволить це. Слідкуйте за кошеням, поки не переконаєтеся, що він знає, як повернутися додому.
    • Випускайте кошеняти, коли він буде злегка голодний. Заманите його додому, вимовляючи його ім'я і показуючи їжу. Це дасть кошеняті зрозуміти, що на вулиці цікаво, але додому повертатися все одно потрібно.
  7. 7 Віддавайте кошенят тільки надійним людям. Віддавати кошенят в новий будинок можна не раніше 8 тижнів, а ще краще - в 12 тижнів.Перш ніж віддати кошенят іншим людям, зробіть їм усі щеплення. Нагадуйте новим власникам про щеплення, а також про стерилізацію або кастрації. Дізнайтеся більше телефонами, щоб ви могли цікавитися життям кошеня і щоб нові господарі змогли повернути вам тварина, якщо щось піде не так (так ви зможете підшукати кошеняті новий будинок).

Метод 4 з 4: Як доглядати за кошеням з притулку або розплідника (8 тижнів і старше)

  1. 1 Попросіть заводчика або співробітника притулку дати вам покривало, на якому зберігся запах мами-кішки і інших кошенят з цього посліду. Запах допоможе кошеняті спокійніше почувати себе в новому будинку.
  2. 2 Запитайте, ніж кошеня годували. Підготуйте цю їжу для першого дня, щоб кошеняті було простіше звикнути до змін. Коли кошеня влаштується в новому будинку, ви зможете замінити їжу. Пам'ятайте, що робити це потрібно поступово: спочатку замініть невелика кількість звичної їжі новим кормом, а потім почніть поступово збільшувати частку нового корму. Весь процес переходу на новий корм повинен зайняти не менше тижня.
    • Якщо кошеня звик їсти сухий корм, залишайте його в мисці на весь день. Якщо кошеня їсть вологий корм, видавайте його невеликими порціями кожні 6 годин.
    • Давайте кошеняті спеціальний корм для кошенят до року.
  3. 3 Залишайте кошеняті воду. Кошенятам віком старше 4 тижнів потрібна вода. Слідкуйте за тим, щоб у кошеняти завжди була миска з водою.
    • Кішки охочіше п'ють воду, якщо вона стоїть НЕ поруч з мискою з їжею. Розставте миски з водою по всьому будинку.
  4. 4 Знайомте кошеня зі своїм будинком поступово. Спочатку покажіть кошеняті тільки одну кімнату - весь будинок може здатися йому занадто великим. Влаштуйте кошеняті місце для сну (бажано з бічними стінками і дахом, щоб йому було спокійніше). Поставте воду і їжу в один кут кімнати, а туалет - в інший. Покажіть кошеняті миски і лоток і залиште його відпочивати. День був наповнений подіями, тому кошеня напевно захоче поспати пару годин.
  5. 5 Приділяйте кошеняті якомога більше уваги. Грайте, розмовляйте з кошеням, вичісуйте його. Це дозволить кошеняті стати соціалізованим і доброзичливим дорослим тваринам.
  6. 6 Обмежуйте доступ до небезпечних предметів. Ховайте дроти та електронні пристрої, щоб кошеня не міг їх погризти. Якщо кошеня залазить в шафи, встановіть захист від доступу дітей.
  7. 7 Плануйте візити до ветеринара. У 9 тижнів кошеняті потрібно зробити перше щеплення. Це ідеальний час для огляду, прийому препаратів проти глистів і початку щеплень. Спочатку кошенятам роблять щеплення від інфекцій, а потім - від сказу.

Поради

  • Знайомте кошенят з мешканцями вашого будинку поступово. Кошенята у віці до двох тижнів не повинні контактувати з іншими тваринами, не рахуючи мами-кішки. Маленьких кошенят слід брати в руки тільки при гострій необхідності. Підросли кошенят слід тримати в коробці, в якій вони живуть. Підходити до коробки повинен тільки одна людина за раз. Кошенятам потрібно час, щоб звикнути до людей і перестати ховатися.
  • Знайомлячи кошеня з іншими тваринами, тримайте його на руках. Друге тварина також має бути на руках у іншої людини. Дозвольте тварині обнюхати або облизати кошеня. Якщо кошеня вирішить сховатися, не перешкоджайте цьому.
  • Мийте руки з милом (і тільки з милом) до і після того, як візьмете кошеня у віці до 8 тижнів в руки. До цього віку кошенята, особливо якщо вони були бездомними, можуть бути переносниками захворювань, які можуть передаватися людям. Крім того, до 8 тижнів імунна система кошенят слабка і не може боротися з бактеріями, які потрапляють до кошенят від брудних рук.
  • Якщо хочете взяти кошеня на руки, притримуйте його за все лапи. Згодом ви зрозумієте, яке становище воліє кошеня, однак на самому початку слід притримувати все лапи. У такому положенні кошеняті буде спокійніше, і він не буде дряпати вас і панікувати.
  • Чи не бийте кошеня. Це може налякати і травмувати тварину.Заохочуйте бажане поведінку і ігноруйте небажане. Давайте кішці ласощі і годуєте її, якщо вона зробить щось правильно (наприклад, буде точити кігті про когтеточку).
  • Якщо ви плануєте випускати кошенят на вулицю, робіть це тільки в тому випадку, якщо двір обнесений парканом, і постійно спостерігайте за кошенятами. Враховуйте погодні умови - кошенята не повинні промокнути, замерзнути або злякатися.
  • Купуйте іграшки зі звисаючими елементами - вони допоможуть кошенятам навчитися полювати.
  • Пам'ятайте, що кошенята народжуються сліпими. Приміщення, в якому живуть кошенята, має бути безпечним. У ньому не повинно бути предметів з гострими краями і місць, звідки кошенята можуть впасти.
  • Намагайтеся придумувати для кошенят нові заняття, щоб їм не було нудно.
  • Якщо кішка нявкає і треться об ноги, це означає, що вона голодна. Слідкуйте за тим, щоб тварина була ситим.

попередження

  • Якщо у вас є алергія на кішок або кошенят, уникайте контакту з цими тваринами. Якщо ви будете жити в будинку, де є кішки, ваша алергія може посилитися або привести до розвитку астми.
  • Кошенята готові грати практично з будь-якими предметами. Сховайте гострі і дрібні предмети, які можна проковтнути.
  • Ця стаття не може замінити консультацію ветеринара. Якщо не впевнені в чомусь, зверніться до лікаря.

Що вам знадобиться

  • лоток
  • Упаковка наповнювача (грудкує не підійде)
  • Іграшки для кішок
  • Миски для води і їжі
  • Штучна суміш для кошенят
  • Пляшка для годування (або піпетка або шприц)
  • Корм для кішок (сухий і вологий)
  • Паперові рушники
  • підстилка
  • Щітка (якщо кошеня довгошерсте)
  • когтеточка
  • Свіжа чиста вода