Як вилікувати захриплість

Автор: Helen Garcia
Дата Створення: 15 Квітень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Рецепт! Супер отвар для восстановления голоса #27
Відеоролик: Рецепт! Супер отвар для восстановления голоса #27

Зміст

Охриплість може бути викликана надмірним використанням, інфекцією або роздратуванням голосових зв'язок. Симптоми хрипкого голосу часто називають «ларингітом», хоча це швидше узагальнюючий термін, ніж точний діагноз. Щоб вилікувати захриплість, потрібно більше відпочивати і пом'якшити голосові зв'язки. Щоб запобігти ларингіт в майбутньому, киньте курити і відмовтеся від надмірного споживання спиртного і кофеїну.

кроки

Метод 1 з 3: Як пом'якшити голосові зв'язки

  1. 1 Пийте теплі напої. Теплий трав'яний чай і інші теплі напої пом'якшать і послаблять голосові зв'язки. Це, в свою чергу, призведе до швидкого відновлення голосу. Якщо вам не подобаються трав'яні чаї, випийте чашку теплого яблучного сидру або гарячого шоколаду.
    • Ромашковий чай або будь-який інший чай, яким можна заспокоїти горло, буде особливо корисний при захриплості. Не пийте пряні чаї з імбиром або лимоном.
    • Якщо ви хочете заспокоїти голосові зв'язки, відмовтеся від чаю з кофеїном або кави. Кофеїн в чаї призводить до зневоднення організму, тим самим посилюючи захриплість.
  2. 2 Додайте в трав'яний чай пару крапель меду. Це дозволить посилити заспокійливу дію напою. Мед сам по собі має пом'якшуючими властивостями і часто використовується в лікуванні хворого горла і хрипкого голосу.
    • З'їжте пару ложок чистого меду. Оскільки густий мед досить важко проковтнути, зазвичай його просто додають в чай.
    • Якщо ви не любите чай, спробуйте посмоктати медову цукерку. Або ж додайте ложку (30 г) меду в склянку (240 мл) теплої води і вичавіть в нього лимонний сік.
  3. 3 Попестити горло теплою солоною водою. Додайте щіпку солі в склянку (240 мл) теплої води. Наберіть повний рот води і прополощіть горло протягом 30 секунд. Полоскання солоною водою зволожать і пом'якшать горло, а також трохи знімуть захриплість.
    • Виплюньте воду, коли закінчите попестити горло.
  4. 4 Посмокчіть льодяник або таблетку від кашлю. Льодяник або таблетка від кашлю пом'якшать і зволожать хрипке горло. Це дозволить вгамувати біль і дискомфорт, а також знизить захриплість. Льодяники з ментолом покриють стінка горла і повернуть голосу його колишнє звучання.
    • Смак льодяників або таблеток не має значення. Не купуйте пряні льодяники (включаючи льодяники зі смаком кориці), оскільки пряність може призвести до підйому шлункового соку до горла.
  5. 5 На ніч включите в своїй кімнаті зволожувач повітря. Поки ви будете спати, зволожувач зробить повітря в кімнаті прохолодним і вологим. Вдихаючи вологе повітря, ви зволожите горло і зв'язки. Це знизить прояв ларингіту, а на ранок ваш голос прийде в норму.
    • Якщо у вас немає зволожувача повітря, купите його в магазині побутової техніки або в магазині господарських товарів. Зволожувач повітря також можна купити у великому онлайн-магазині.
    • Зволожувач прохолодного або теплого повітря дуже корисний для горла і дозволить позбутися від захриплості.

Метод 2 з 3: Змініть спосіб життя

  1. 1 Якщо у вас хрипкий голос, намагайтеся говорити якомога менше. Ваші голосові зв'язки з часом самі заживуть. Прискорте загоєння, кажучи якомога менше. Під час ларингіту постарайтеся сильно не напружувати зв'язки (кричати, голосно співати та інше), інакше ризикуєте назавжди пошкодити їх.
    • Можливо, вам варто повідомити друзям і родичам, що вам не можна голосно говорити, щоб не привести їх у замішання.
  2. 2 Не їжте пряну їжу. Якою б смачною вона не була, пряна їжа може негативно позначитися на голосових зв'язках. Пряна їжа стимулює вироблення шлункового соку і змушує його підніматися до горла. Згодом пошкодження голосових зв'язок можуть привести до хронічного ларингіту.
    • Надмірне споживання пряної і гострої їжі також часто викликає печію і призводить до розвитку ГЕРХ (ГЕРХ).Обидва ці захворювання можуть привести до розвитку хронічного ларингіту.
  3. 3 Споживайте менше спиртного і кофеїну. Алкоголь і кофеїн призводять до зневоднення організму. Загальна зневоднення може призвести до сухості голосових зв'язок. У свою чергу, це стає причиною розвитку гострого ларингіту.
    • Щоб підтримувати здоровий водний баланс організму (і голосових зв'язок в тому числі), дорослому чоловікові необхідно випивати по 3,7 літра води в день. Для дорослої жінки ця норма становить 2,7 літра.
  4. 4 Киньте палити і остерігайтеся пасивного куріння. Куріння (крім багатьох інших проблем зі здоров'ям) осушує і дратує горло і голосові зв'язки. У свою чергу, це може привести до частих епізодах ларингіту. Навіть пасивне куріння може осушити голосові зв'язки і викликати захриплість.
    • Тривале куріння може назавжди пошкодити гортань і привести до сумнозвісного «голосу курця».

Метод 3 з 3: Відвідайте лікаря

  1. 1 Запишіться на прийом до лікаря, якщо ларингіт триває більше двох тижнів. Хоча захриплість - це всього лише незначне і тимчасові незручності, іноді воно може бути ознакою більш серйозного захворювання. Якщо захриплість і першіння в горлі не проходять більше двох тижнів, запишіться на прийом до терапевта.
    • Залежно від природи і тяжкості ларингіту, лікар може направити вас до отоларинголога.
  2. 2 Опишіть лікаря свої симптоми. Розкажіть лікарю про всі свої симптоми, крім хрипкого голосу. Такі симптоми, як біль в горлі, сухий кашель або першіння в горлі не є приводом для занепокоєння. До потенційно проблемних симптомів варто віднести:
    • кривавий кашель;
    • проблеми з диханням;
    • високу і не спадаючу температуру;
    • нездатність ковтати.
  3. 3 Дізнайтеся у лікаря про діагноз. Опишіть лікаря свої симптоми. Лікар може призначити вам кілька аналізів, щоб поставити точний діагноз. Залежно від симптомів, лікар може вставити вам в горло невеликий гнучкий ларингоскоп. Лікар також може провести біопсію, щоб отримати зразок тканини з голосових зв'язок, який він потім відправить в лабораторію для аналізу.
    • У деяких випадках часта захриплість може бути викликана зростанням невеликих поліпів або доброякісних пухлин на голосових зв'язках.
    • Після отримання аналізів лікар може поставити діагноз «гострий ларингіт» (короткочасне захворювання, викликане напругою або інфекцією голосових зв'язок) або «хронічний ларингіт» (тривале захворювання, викликане тривалим впливом подразників).
  4. 4 Проконсультуйтеся з лікарем з приводу лікування. Як правило, лікування ларингіту включає в себе лікування різних симптомів (тобто відпочинок для голосу, відмова від куріння). Якщо у вас в гортані утворилися поліпи або інші освіти, лікар порадить видалити їх хірургічним шляхом.
    • Лабораторні аналізи можуть показати, що у вас рак гортані. У цьому випадку лікар розповість про способи лікування раку.

Поради

  • Щоб запобігти розвитку хронічного ларингіту в майбутньому, радимо включити в свій раціон більше овочів, фруктів і цільнозернових продуктів. Ці продукти містять вітаміни, які дозволять слизовій оболонці горла залишатися здоровою і вологою.