Лікування хворого плеча

Автор: Robert Simon
Дата Створення: 22 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Повреждения плеча - методы реабилитации и лечения
Відеоролик: Повреждения плеча - методы реабилитации и лечения

Зміст

Хворе плече є відносно поширеною проблемою як у чоловіків, так і у жінок різного віку. Біль у плечі може бути спричинена витягнутими м’язами, розтягненням сухожиль, вивихами суглобів і навіть проблемами зі спиною чи шиєю. Найпоширенішими причинами виникнення скарг на плечі є занадто важкі тренування, спортивні травми та нещасні випадки на виробництві. Більшість хворих плечей обмежують рух і зникають протягом тижня - іноді швидше, якщо правильно застосувати догляд за собою. Однак скарги на плечі іноді вимагають професійної допомоги для повного одужання.

Крок

Частина 1 з 2: Лікування хворого плеча в домашніх умовах

  1. Відпочиньте хворе плече кілька днів. Найпоширенішою причиною хворого плеча є надмірне навантаження (повторні рухи плечами) або перенапруження (занадто піднімання). Якщо це, ймовірно, причина вашого болючого плеча, припиніть цю діяльність на кілька днів і дайте їй відпочити. Подумайте про те, щоб запитати свого начальника, чи можете ви тимчасово змінити роботу чи інші завдання, які трохи менше повторюються і вимагають на ваших плечах. Якщо ваше хворе плече спричинене фізичною формою, можливо, ви піднімаєте занадто важко або з поганою технікою - зверніться за порадою до персонального тренера або спортивного терапевта.
    • Відпочивати наболіле плече протягом декількох днів корисно, але користуватися слінгом - це не дуже гарна ідея, оскільки це може призвести до «замерзлого» плеча. Плечі потребують руху, щоб стимулювати кровотік і загоєння.
    • Біль у плечі, як правило, свідчить про потягнуту або розірвану м’яз, тоді як різкий біль свідчить про травму суглоба або пошкодження сухожиль.
  2. Прикладіть лід до гострого хворого плеча. Якщо у вас хворе плече недавно розвинулось і ви відчуваєте або виглядає запаленим, прикладіть мішок з подрібненим льодом (або чимось холодним) до найбільш чутливої ​​частини, щоб зменшити біль і запалення. Крижана терапія найбільш ефективна при гострих (нещодавніх) пошкодженнях, пов’язаних з певними набряками, оскільки зменшує кровотік. Прикладайте подрібнений лід на 15 хвилин, 3-5 разів на день, поки біль не вщухне або повністю не зникне.
    • Притисніть лід до найчутливішої частини плеча за допомогою натяжної пов’язки, як ще кращого протизапального засобу.
    • Завжди обмотуйте лід тонкою тканиною, перш ніж наносити його на будь-яку частину тіла - це допоможе запобігти подразненню шкіри або обмороженню.
    • Якщо у вас під рукою немає подрібненого льоду, використовуйте кубики льоду, заморожені пакети з гелем або мішок із замороженими овочами (горох або кукурудза чудово підходять).
  3. Нанесіть вологе тепло на хронічно болюче плече. Якщо боляче плече турбує вас тижнями чи місяцями, ви маєте справу з хронічною травмою. Уникайте терапії холодом при хронічних травмах і натомість застосовуйте вологе тепло. Вологий нагрів зігріває м’язи та інші м’які тканини завдяки покращеному кровотоку, що може бути корисним при болях, спричинених старими спортивними травмами та артритом. Хорошим джерелом вологого тепла є мікрохвильові мішки, наповнені зернами (такими як пшениця або рис), зеленню та / або ефірною олією. Нагрійте мішок з травами в мікрохвильовці близько двох хвилин, а потім прикладіть його до хворих м’язів на 15 хвилин; зробіть це першим ділом вранці або перед важливою вправою.
    • Ви можете додати лаванду або інше розслаблююче ефірне масло у мішечок з травами, щоб полегшити дискомфорт.
    • Тепла ванна - ще одне чудове джерело вологого тепла. Додайте чашку-дві солі Епсома у воду для ванни для ще кращих результатів - високий вміст магнію розслаблює та заспокоює напружені м’язи та сухожилля.
    • Уникайте використання сухого електричного тепла, наприклад, від звичайних нагрівальних накладок, оскільки це може пересушити м’язи та збільшити ризик отримання травм.
  4. Візьміть безрецептурні засоби. Якщо застосування льоду або вологого тепла насправді не полегшує біль у плечі, розгляньте можливість короткострокового прийому деяких ліків, що продаються без рецепта. Такі протизапальні засоби, як ібупрофен (Motrin, Advil) або напроксен (Aleve), мабуть, найкраще підходять для болю в плечі, що також включає сильне запалення - подібне до бурситу та тендиніту плеча. Знеболюючі препарати (їх також називають анальгетиками), ймовірно, краще для болю в плечі без великих набряків, таких як просте перенапруження м’язів та остеоартроз (той, що пов’язаний із зносом). Найбільш поширеним знеболюючим знеболювальним засобом є ацетамінофен (тиленол).
    • Протизапальні засоби та знеболюючі препарати завжди слід розглядати як короткострокові стратегії лікування болю. Якщо ви приймаєте занадто багато одночасно або занадто довго, ви збільшуєте ризик проблем із шлунком, нирками та печінкою.
    • Якщо ваше болюче плече відчуває себе дуже стиснутим і стиснутим, візьміть міорелаксант (наприклад, циклобензаприн) як більш ефективний засіб. Міорелаксанти можуть не продаватися без рецепта, і їх слід отримати у лікаря.
    • Як більш безпечну альтернативу втирайте крем, лосьйон або мазь із природним знеболюючим засобом на хворобливе плече. Ментол, камфора, арніка та капсаїцин допомагають полегшити м’язовий біль.
  5. Випрямити плечі. Ваше хворе плече також може супроводжуватися напруженими або жорсткими м’язами, можливо, в результаті повторюваних рухів, поганої постави протягом тривалого часу або просто відсутності рухів. Поки біль у плечі не страждає від рухів, ви можете робити легке розтягування 3-5 разів на день для полегшення. Болі і ригідність м’язів добре реагують на легке розтягування, оскільки воно зменшує напругу, стимулює кровотік і покращує гнучкість. Утримуйте кожне повторення розтяжки протягом 30 секунд, глибоко дихаючи. Якщо біль значно посилюється, припиніть.
    • Стоячи або сидячи, простягніть руку перед тулубом і візьміться за протилежний лікоть. Потягніть задню частину цього ліктя через груди, поки не відчуєте, як м’язи розтягуються в тому самому плечі.
    • Стоячи або сидячи, потягніться за спину і візьміться за зап’ястя на стороні плеча, яка вас турбує. Повільно потягніть зап'ястя до тих пір, поки не відчуєте м'язи відповідного розтягування плечей.
  6. Слідкуйте за своїм сном. Деякі положення сну можуть призвести до болю в плечах, особливо тих, де одна рука тримається над головою. Люди, які страждають ожирінням, також ризикують здавити і подразнити плечові суглоби, якщо сплять на боці. Щоб уникнути або погіршити біль у плечі, спите на животі або уникайте їх - замість цього спите на спині. Якщо болить лише одне плече, можливо, ви зможете зручно лягти на інший бік, якщо ваша верхня частина тіла не має зайвої ваги.
    • Підтримуюча подушка для голови також може зняти певний тиск з плечових суглобів.
    • Під час сну на спині ви можете використовувати невелику подушку для підтримки і підняття хворого плеча.
    • Сон на животі або з рукою над головою не тільки дратуватиме плечовий суглоб, але й може стискати нерви, що йдуть від шиї до руки. Коли це трапляється, ви зазвичай відчуваєте оніміння або поколювання в руці.

Частина 2 з 2: Пошук правильного лікування хворобливого плеча

  1. Запишіться на прийом до лікаря. Якщо ваше хворе плече не реагує на вищезазначені домашні засоби, домовтеся про консультацію у лікаря. Ваш лікар може замовити рентген та інші тести, щоб визначити, що може викликати біль у плечі. Залежно від висновків та діагнозу, лікар може призначити більш сильні ліки, ін’єкції кортикостероїдів, фізичну терапію та / або операцію на плечі.
    • Травма ротаторної манжети є поширеною причиною хронічного болю в плечі - більше чотирьох мільйонів відвідувань лікарів на рік у США відбувається через проблеми з ротаторною манжетою. Ротаторна манжета - це група м’язів і сухожиль, які утримують кістки плечового суглоба разом.
    • Рентген дозволяє виявити переломи та вивихи, артрит, пухлини кісток та інфекції, хоча для виявлення серйозних проблем у м’язах, сухожиллях та зв’язках необхідна МРТ або КТ.
    • Ін'єкція кортикостероїдів (наприклад, преднізолон) у хворобливе та запалене плече (бурсит, тендиніт) може швидко зменшити запалення та біль та забезпечити більший обсяг рухів та гнучкість.
    • Операція на плечі призначена для відновлення зламаних кісток, відновлення пошкоджених суглобів, повторного прикріплення розірваних сухожиль і зв’язок, видалення тромбів і зливу накопиченої рідини.
  2. Попросіть направлення до фізіотерапевта або спортивного терапевта. Якщо ваше болюче плече спричинене травмою ротаторної манжети або іншою проблемою, пов’язаною з перенапруженням чи надмірним навантаженням, зверніться до лікаря за напрямком фізіотерапії, щоб ваше плече можна було відновити. Фізіотерапевт або спортивний терапевт навчить вас конкретним та спеціально підкріплюючим вправам, а також вправам на розтяжку для хворого плеча, які можуть зробити його сильнішим та гнучкішим.
    • Фізичний терапевт або спортивний терапевт можуть використовувати для відновлення плеча вагові машини, вільні гирі, еластичні стрічки, м’ячі для вправ, терапевтичне ультразвукове дослідження та / або електронну стимуляцію м’язів.
    • Фізична терапія зазвичай потрібна два-три рази на тиждень протягом чотирьох-шести тижнів, щоб позитивно вплинути на хронічні проблеми плечей.
    • Хороші заходи щодо зміцнення плечей включають віджимання, вправи на веслуванні, плавання та боулінг.
  3. Зверніться до мануального терапевта. Ваше болюче плече може бути спричинене скаргами на середню частину спини або на шиї, тому може бути корисно записатися на прийом до мануального терапевта. Мануальні терапевти - це спільні спеціалісти, які зосереджені на досягненні нормальних рухів та функціонування в спинномозкових та периферичних суглобах, таких як плечові. Біль у плечі може бути спричинений проблемами з суглобами, що лежать внизу (гленоморальні та / або акроміально-ключичні суглоби), або можуть бути викликані проблемами в грудному відділі хребта (посередині спини) або шийному відділі хребта (шия). Ваш мануальний терапевт може визначити, звідки виникає біль, і, якщо потрібно, вручну відрегулювати або перемістити проблемний суглоб.
    • Ручні регулювання суглобів часто видають звук "вискакування" або "розтріскування", який є безпечним і рідко болісним.
    • Хоча окрема корекція суглоба іноді може вилікувати проблему плеча, з більшою ймовірністю потрібно кілька процедур, щоб справді набути чинності.
    • Мануальні терапевти можуть виконувати ручні маневри суглобів для репозиції вивихнутого плеча, хоча вони не лікують зламані кістки, інфекції суглобів та рак кісток.
  4. Спробуйте професійну терапію масажем. Якщо хворе плече триває більше тижня, і ви вважаєте, що це пов’язано з напруженими або напруженими м’язами, можливо, вам доведеться розглянути можливість глибокого масажу тканин у кваліфікованого масажиста. Глибокий масаж тканин чудово полегшує м’язовий біль і напружені, напружені м’язи, які можуть обмежити ваш об’єм рухів і зменшити гнучкість плечей. Масаж також покращує кровообіг і розслаблення.
    • Масажна терапія корисна при легких та помірних розтягуваннях і розтягненнях, але не рекомендується при більш важких травмах суглобів або нервів.
    • Почніть із півгодинного сеансу масажу, спрямованого на болісне плече, але попросіть терапевта також зробити масаж нижньої частини шиї та центру спини. Ви можете виявити, що одногодинний сеанс є більш ефективним або ви віддаєте перевагу кільком сеансам протягом одного-двох тижнів.
    • Нехай терапевт заглиблюється якомога глибше, не здригаючись - у вашому плечі багато м’язових шарів, на які потрібно звернутися для досягнення найкращих результатів.

Поради

  • Щоб уникнути болю в плечах, не носіть на плечах важкі сумки або наплічні сумки, які нерівномірно розподіляють свою вагу. Натомість краще носити рюкзак із двома м’якими погонами.
  • Щоб уникнути болю в плечі, не перенапружуйтесь, а замість цього використовуйте довгу драбину, щоб можна було наблизитися до роботи.
  • Якщо вам доводиться багато стояти для роботи, переконайтеся, що ваше тіло не постійно повертається або не згинається в одну сторону - важливим є збереження симетрії та рівноваги.
  • Розглянемо акупунктуру. Це не було повністю доведено науковими дослідженнями щодо всіх форм скарг на плечі, але є багато анекдотичних повідомлень, які стверджують, що це особливо ефективно.

Попередження

  • Якщо ваші скарги на плечі стають серйозними та обмежувальними, якомога швидше домовтеся про прийом до лікаря.
  • Якщо біль у плечі виникає до або одночасно з болем у грудях, що супроводжується важким диханням, негайно зателефонуйте на номер 911. Можливо, у вас серцевий напад.