Як використовувати вольтметр

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 19 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Мультиметр. Как пользоваться мультиметром. Тестер. Полная инструкция как пользоваться тестером.
Відеоролик: Мультиметр. Как пользоваться мультиметром. Тестер. Полная инструкция как пользоваться тестером.

Зміст

Вольтметр - один з найкорисніших приладів для виконання перевірки електромережі в домашніх умовах, якщо його використовувати правильно. Перед використанням вольтметра в перший раз вивчіть, як правильно користуватися приладом, і протестуйте його на ланцюгу з низькою напругою, наприклад, на побутовому батареї.

У цій статті описується, як перевіряти напругу. Вас також може зацікавити використання мультиметра для перевірки струму і опору.

кроки

Частина 1 з 3: Налаштування приладу

  1. 1 Налаштування прилад для вимірювання вольтажу. Більшість приладів для вимірювання вольтажу насправді є «Мультиметри», які дозволяють перевірити кілька параметрів електричного струму. Якщо на вашому приладі є перемикач з декількома налаштуваннями, встановіть наступні:
    • Для перевірки напруги в мережі змінного струму, встановіть перемикач на V ~, ACV або VAC. Побутові електромережі майже завжди зі змінним струмом.
    • Щоб перевірити напругу в мережі постійного струму, виберіть V-, V ---, DCV або VDC. Батарейки та портативні електронні пристрої зазвичай з постійним струмом.
  2. 2 Виберіть діапазон вище максимального очікуваного напруги. Більшість вольтметрів надають кілька варіантів вибору, ви можете змінити чутливість приладу, щоб отримати точні вимірювання і уникнути поломки пристрою. Якщо ваше цифрове пристрій не зможе вибрати діапазон, значить, він вибирається автоматично - прилад сам визначить правильний діапазон. В іншому випадку дотримуйтесь інструкції:
    • Виберіть настройку «вище» максимального очікуваного напруги. Якщо ви не уявляєте, яких значень очікувати, вибирайте максимальну з доступних опцій, щоб уникнути пошкодження приладу.
    • На побутових батарейках звичайно зазначений вольтаж, зазвичай 9V або менше.
    • Автомобільні батареї дають приблизно 12.6V, коли повністю заряджені, а двигун вимкнений.
    • Побутові розетки зазвичай дають 240 вольт в більшості країн світу і 120 вольт в США і деяких інших країнах.
    • mV означає мілівольт (/1000 V), іноді ця одиниця виміру означає мінімальне значення в настройках приладу.
  3. 3 Вставте щупи. Вольтметр повинен бути укомплектований одним чорним і одним червоним щупом. На кінці кожного є металевих зонд, на іншому кінці щупа розташований металевих роз'єм, який вставляється в отвір на вольтметрі. Підключіть щупи в роз'єми наступним чином:
    • Чорний джек зазвичай підключається до отвору з відміткою "COM."
    • При вимірі напруги підключіть червоний джек в отвір з відміткою V (Серед інших символів). Якщо немає позначки V, виберіть отвір з мінімальним числом, або відміткою mA.

Частина 2 з 3: Вимірювання напруги

  1. 1 Тримайте щупи безпечно. Чи не торкайтеся металевих щупів, коли підключаєте їх до схеми. Якщо ізоляція виглядає потертій або зношеної, надіньте ізоляційні рукавички або придбайте заміну деталей.
    • Два металевих щупа ніколи не повинні стикатися під час вимірювання напруги, інакше може виникнути іскра і замикання.
  2. 2 Прикладіть чорний щуп до однієї частини провідника струму. Виміряйте напругу, приклавши щупи паралельно. Іншими словами, ви докладаєте щупи до двох точках замкненого кола, а струм тече між ними.
    • У випадку з батарейок, прикладіть чорний щуп до негативного полюсу.
    • При вимірі напруги в розетці прикладіть чорний щуп до отвору «нейтрали», в США це вертикальний отвір більшого розміру або вертикальний отвір з лівого боку.
    • Завжди, коли це можливо, відпускайте чорний щуп перед тим, як рухатися далі. На багатьох чорних щупах є маленька пластикова деталь, яка дозволяє зафіксувати щуп в розетці.
  3. 3 Торкніться червоним тестовим щупом іншої точки на контурі. Це замкне паралельний контур і змусить вимірювальний прилад показати напругу.
    • У випадку з батареєю торкніться червоним щупом позитивного полюса.
    • Вимірюючи напруга в розетці, вставте червоний щуп в отвір фази - в США це найменше вертикальний отвір або вертикальний отвір з правого боку.
  4. 4 Підніміть допустимий діапазон, якщо ви отримуєте повідомлення про перевантаження. Негайно підійміть допустимий діапазон значень на вольтметрі, поки ваш прилад не отримав пошкоджень, якщо ви отримуєте один з наступних результатів:
    • На цифровому дисплеї відображається "OL", "overload" або "1". Зверніть увагу, "1V" - реальний показник, при якому нема про що турбуватися.
    • На аналоговому вольтметрі стрілка стрибає до іншого краю шкали.
  5. 5 Налаштуйте вольтметр, якщо це необхідно. Вам може знадобитися відкоригувати настройки цифрового вольтметра, якщо на дисплеї відображається 0V або взагалі нічого, або якщо на аналоговому вольтметрі стрілка ледь рухається. Якщо показників все ж немає, спробуйте по порядку наступне:
    • Переконайтеся, що обидва щупа стосуються контуру.
    • Якщо ви вимірюєте напруга в мережі постійного струму і не отримуєте результату, пошукайте невеликий важіль або перемикач на приладі, підписаний DC + і DC-, і пересуньте його в іншу позицію. Якщо на вашому пристрої немає такої опції, поміняйте місцями чорний і червоний щуп.
    • Зменшіть діапазон на одну одиницю. Повторюйте, якщо необхідно, поки не отримаєте показання приладу.
  6. 6 Прочитайте показники вольтметра. Цифрові вольтметри чітко показують вольтаж на електронному екрані. Аналогові вольтметри трохи складніші в роботі, але не надто складні, як тільки ви розберетеся з показаннями. Продовжуйте читання для отримання інструкцій.

Частина 3 з 3: Читання показників аналогового вольтметра

  1. 1 Знайдіть шкалу напруги на кінці стрілки. Виберіть той показник, який ви вибрали при налаштуванні вольтметра. Якщо точної відповідності немає, розрахуйте показник за шкалою.
    • Наприклад, якщо вольтметр налаштований на DC 10V, пошукайте на шкалі DC (постійного струму) позначку з максимальним значенням 10. Якщо такої немає, знайдіть ту, де максимальне значення 50.
  2. 2 Вирахуйте передбачуване положення стрілки на підставі сусідніх цифр. Це лінійна шкала, як лінійка.
    • Наприклад, стрілка вказує на середину відрізка між 30 і 40, значить, напруга дорівнює 35V.
  3. 3 Розділіть отриманий показник, якщо використовуєте іншу шкалу. Пропустіть цей крок, якщо отримуєте показники зі шкали, яка точно відповідає настроюванням вольтметра. В іншому випадку зробіть поправку, розділивши вказане на шкалі максимальне значення на налаштування вашого вольтметра. Розділіть число, на яке вказує стрілка, на отриману відповідь, щоб дізнатися фактичне напруга.
    • Наприклад, якщо вольтметр встановлений на 10V, але ви зчитуєте показники зі шкали 50V, підрахуйте: 50? 10 = 5. Якщо стрілка показує на 35V, фактичне напруга буде: 35? 5 = 7V.

Поради

  • Інструкція для перевірки напруги в розетці передбачає, що ви намагаєтеся визначити напругу, яка «бачать» прилади, включені в розетку. Якщо ви намагаєтеся визначити проблеми з проводкою, вам може знадобитися дізнатися напруга між «землею» і іншим отвором.Якщо ви отримуєте незначне напруження (наприклад, 2V), цей отвір нейтрали ( «нуля»). Якщо ви отримуєте значну напругу (наприклад, 120V або 240V), цей отвір фази.

застереження

  • Неправильне використання може призвести до пошкодження пристрою, призвести до удару струмом або стати причиною появи іскор, від якого може початися пожежа. Це з більшою ймовірністю відбудеться при тестуванні розеток або ланцюгів високої напруги, ніж при перевірці батарейок з низькою напругою.