Як позбутися від дзвону у вухах

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 10 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Шум в ушах, звон в ухе, простое лечение в домашних условиях.
Відеоролик: Шум в ушах, звон в ухе, простое лечение в домашних условиях.

Зміст

Тиннитус - це фантомний або неіснуючий шум: дзвін, гудіння, рик, клацання або свист, що не мають зовнішнього джерела. Поширеною причиною є пошкодження слуху через іншого шуму, а також вушні інфекції, деякі види ліків, високий кров'яний тиск і похилий вік. Іноді шум проходить сам по собі. В інших випадках потрібне лікування першопричин. Так, в США близько 50 мільйонів чоловік страждає від хронічного шуму у вухах (не менше півроку). Навіть в таких крайніх випадках існують способи послабити дискомфорт.

кроки

Частина 1 з 2: Лікування

  1. 1 Вушна сіра. Іноді причиною шуму у вухах є надмірна кількість вушної сірки. Просто почистивши вуха, ви зможете зменшити можливі симптоми. Ваш лікар може виконати огляд і чистку вух.
    • Сучасні фахівці вже не рекомендують використовувати ватяні палички для видалення сірки. Досить промивати вуха водою, але якщо скупчилася сірка призводить до появи шуму у вухах, то зверніться до лікаря за професійною допомогою.
  2. 2 Виключіть травми голови. Соматичний тиннитус - це дзвін у вухах внаслідок травми голови. В такому випадку шум досить гучний, частота змінюється протягом дня, при цьому можуть виникати проблеми з концентрацією і пам'яттю. Іноді для лікування соматичного тиннитус потрібне оперативне втручання з метою вправляння щелепи.
  3. 3 Можливі проблеми з судинами. Якщо тиннитус приймає форму пульсуючого шуму, який збігається з ударами серця, то можливою причиною можуть бути проблеми з судинами.Доктор визначить необхідний курс лікування, а в ряді випадків може знадобитися операція.
    • Пульсуючий тиннитус (описаний вище) може бути симптомом серйозного захворювання - високого кров'яного тиску, артеріосклерозу, раку судин або аневризми. Невідкладно зверніться до лікаря, якщо помітите пульсуючий шум у вухах.
  4. 4 Зміна препаратів. Тиннитус може бути спровокований прийомом самих різних медичних препаратів - аспірину, ібупрофену, Алів, ліків від порушення кров'яного тиску і проблем з серцем, антидепресантів і ліків від раку. Можливо, причина дійсно криється в прийнятих ліках, і тоді лікар повинен буде прописати інші препарати.
  5. 5 Зверніться до лікаря. Дзвін у вухах часто є причиною пошкодження крихітних волоскових клітин у вусі. Пошкодження волоскових клітин може бути результатом старіння або наслідком впливу гучних звуків. У людей, робота яких пов'язана з машинним обладнанням або з гучною музикою, може розвинутися дзвін у вухах. Нетривалий сплеск шуму також може привести до тимчасової або постійної втрати слуху.
    • Інші причини слуховий дисфункції включають в себе: використання деяких лікарських препаратів, ущільнення кісток середнього вуха, наявність пухлини всередині слуховий системи, судинні розлади, неврологічні розлади і генетичну схильність до цього захворювання.
    • У різних людей захворювання протікає по-різному, проте у 25% людей, які страждають слуховий дисфункцією, спостерігається загострення симптомів з плином часу. Від шуму у вухах, який триває тривалий час, вам навряд чи вдасться позбутися повністю, однак впоратися з ним, швидше за все, все ж вийде.
  6. 6 Обговоріть з лікарем подальше лікування. Тиннитус може бути тимчасовим і проходити в легкій формі. Далеко не завжди потрібно звертатися за допомогою до лікаря. Але якщо у вас гострий і раптовий дзвін у вухах тривалістю не менше тижня, або тиннитус значно погіршив якість життя, то без відвідування лікаря не обійтися. При наявності побічних ефектів у вигляді стомлюваності, неможливості зосередитися, депресії, тривожності або забудькуватості неодмінно запишіться до лікаря.
    • Доктор обов'язково запитає вас, коли вперше з'явився шум у вухах, на що він схожий, від яких ще захворювань ви страждаєте і які ліки приймаєте.
    • Доктор поставить діагноз після повного обстеження і перевірки слуху. Можливо, вам також потрібно буде пройти комп'ютерну томографію (КТ) або магнітно-резонансну томографію (МРТ).
    • У людей, які страждають синдромом менеджера, спостерігається і ця патологія. Люди з синдромом менеджера також страждають депресією і безсонням. В даному випадку використовується комплексний підхід: застосовуються ретренінговая терапія, метод біоелектронних зворотного зв'язку, вправи, спрямовані на зниження стресу тощо.

Частина 2 з 2: Як жити з шумом у вухах

  1. 1 Альтернативне лікування. Екстракт гінкго білоба, який продається в кожній аптеці, може допомогти від шуму у вухах, хоча його ефективність оскаржується різними дослідниками. Серед інших можливих варіантів можна виділити вітамін B, добавки з цинком, гіпноз і акупунктуру, хоча їх ефективність вважається ще більш сумнівною, ніж у випадку з гінко білоба.
  2. 2 Уникайте хвилювань. Стрес може лише посилити дзвін у вухах. Дуже рідко така проблема таїть серйозну загрозу здоров'ю. Навіть якщо вилікувати тиннитус в вашому випадку неможливо, то він може просто пройти з часом. Важливо максимально пристосуватися до прийнятного якості життя і всебічно вивчити свою проблему.
    • Приблизно 15% всього населення планети страждає від тиннитус різного ступеня тяжкості. Це нерідке розлад, яке зазвичай не дає серйозних приводів для занепокоєння.
  3. 3 Приймайте ліки для стримування побічних ефектів. Деякі препарати здатні послабити шум у вухах, навіть якщо він невиліковний. У цьому випадку непогано допомагають антидепресанти. Ксанакс допоможе швидше заснути.Лідокаїн також пригнічує частину симптомів.
    • Антидепресанти слід використовувати тільки в самому крайньому випадку, так як вони можуть призводити до сухості в роті, розфокусувати зору, запорів і проблем з серцем.
    • Також не варто занадто часто приймати Ксанакс, так як він викликає звикання.
  4. 4 Слухайте білий шум. Зовнішній шум часто сприяє пригніченню дзвону у вухах. Вам може допомогти установка білого шуму, яка генерує звуки природи. При її відсутності можна використовувати деякі побутові прилади. Спробуйте включити радіо, вентилятор або кондиціонер.
    • У спробах заснути вам прийде на допомогу спокійний, регулярно повторюваний звук.
  5. 5 Використовуйте слуховий апарат. Доктора розробили різні способи лікування тиннитус з використанням білого шуму. У деяких випадках потрібно підвищити слух. Один сучасний метод використовує індивідуальну акустичну терапію. Обговоріть з лікарем відповідний вам варіант лікування відповідно до вашим бюджетом.
    • Слухові апарати можуть справлятися з шумом у вухах завдяки посиленню зовнішніх шумів. Улітковий імплантат здатний пригнічувати тиннитус в 92% випадків.
    • Поцікавтеся у лікаря про нейромоніке, сучасному способі лікування з використанням акустичної терапії та психологічних консультацій. Цей експериментальний метод є досить багатообіцяючим.
  6. 6 Дізнайтеся про ретренінг-терапії. Якщо тиннитус не проходить, а метод зі слуховим апаратом виявляється неефективним, то можна спробувати ретренінг-терапію. В цьому випадку не робиться спроб позбутися від шуму у вухах, але проводиться тривалий курс лікування і слухова терапія, щоб звикнути до шуму і полегшити його. Якщо слуховий апарат показує найбільшу ефективність в перші шість місяців, то ретренінг-терапія найкраще допомагає особам, які страждають від тиннитус вже більше року.
  7. 7 Змініть спосіб життя. Не забувайте, що стрес тільки погіршить ситуацію. Фізичні навантаження і відпочинок можуть поліпшити ваше стан. Намагайтеся не робити того, що підсилює шум у вухах. Скоротіть кількість вживаного алкоголю, кофеїну і нікотину. Також вам слід уникати гучного шуму.
  8. 8 Психологічна допомога. Тиннитус може спровокувати стрес і депресію. Якщо у вас ніяк не виходить справитися з проблемою на фізичному рівні, то спробуйте "перемогти" проблему ментально, звернувшись за допомогою до професіонала. Також існують групи підтримки для людей, які страждають від шуму у вухах. Дізнайтеся про них у вашого психолога.

Схожі статті

  • Як лікувати грибкові інфекції вуха
  • Як запобігти закладання вух
  • Як впоратися з втратою і болем
  • Як справитися з нападами паніки