Як лікувати акне у кішок

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 22 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Акне у кошек. Основные симптомы, причины и как помочь
Відеоролик: Акне у кошек. Основные симптомы, причины и как помочь

Зміст

У вашої кішки з'явилися невеликі чорні плями на підборідді? Можливо, у неї вугри, які бувають у кішок різного віку і порід. Причина котячого акне невідома. Воно частіше вражає літніх кішок. Вважають, що йому сприяють стрес, ослаблена імунна система, недостатня чищення шерсті і проблеми зі шкірою. Хоча вугри не становлять серйозної загрози, вони можуть дратувати тварину, особливо в разі інфекції. На щастя, існують методи, які дозволяють позбутися від вугрів у кішки.

кроки

Частина 1 з 3: Виявлення акне у кішок

  1. 1 Зверніть увагу на дрібні чорні плями. Як правило, при акне вони з'являються на котячому підборідді. Ці чорні плями (вугри або прищі) мають невеликий розмір і тверді на дотик. Чухаючи кішку під підборіддям, ви відчуєте, що шкіра стала шорсткою.
    • Хоча зазвичай вугри з'являються на підборідді, вони можуть виникнути і над верхньою губою тварини.
  2. 2 Дізнайтеся про можливі причини акне. Хоча точна причина акне невідома, його можуть спровокувати різні чинники, в тому числі недостатня чищення шерсті, скупчення залишків їжі на підборідді і ослаблена через похилий вік імунна система. Як правило, вугри нешкідливі і не сильно турбують тварина, проте при інфекції вони можуть перетворитися в хворобливі виразки.
    • Угри наповнені воскоподібні (сальним) речовиною, скупчуються у волосяних фолікулах. В результаті фолікули набухають, проступаючи на поверхні шкіри.
  3. 3 Придивіться до інфікованим вугрів. У разі інфекції уражену ділянку шкіри опухає, в результаті чого підборіддя тваринного збільшується. При цьому здається, що кішка випинає своє підборіддя. Крім того, спостерігаються кров'янисті виділення: з вугрів виділяється водяниста, або гнійна погано пахне рідина.
    • Інфекція виникає в результаті того, що вугри лопаються, і в них проникають бактерії. В цьому випадку потрібно негайне лікування, інакше на підборідді тваринного можуть утворитися виразки. Кішка розчісує турбує її підборіддя, що викликає роздратування шкіри. Це роздратування погіршує стан тваринного і призводить до подальшої інфекції.
  4. 4 Зверніть увагу на жорстку шкіру на підборідді. Повторні загострення акне можуть спричинити серйозні пошкодження волосяних фолікул. В результаті на підборідді перестає рости шерсть, він покривається рубцями і ороговілої шкірою.
    • Якщо ви виявите на якій-небудь ділянці тіла кішки ороговілу жорстку шкіру, покажіть тварину ветеринарові. Це може свідчити про інші захворювання, таких як харчова алергія або пухлина.

Частина 2 з 3: Діагностування акне у кішок

  1. 1 Зверніться до ветеринара. Якщо на тілі кішки з'явилися дрібні чорні плями, а в іншому вона цілком здорова, ветеринар може порекомендувати промивати уражену ділянку дезинфікуючим розчином.Лікар пояснить вам, як боротися з вуграми і порадить мити пошкоджену шкіру дезинфікуючим засобом (наприклад, слабким розчином хлоргексидину). При виразках, набряку або інфекції ветеринар призначить додаткові аналізи, які допоможуть поставити точний діагноз і перевірити загальний стан здоров'я вашого вихованця.
    • Ослаблення імунної системи може призвести до повторюваних серйозних пошкоджень шкіри. Ветеринар може призначити аналіз крові, щоб перевірити, чи немає у вашої кішки анемії. Аналіз дозволить визначити рівень лейкоцитів у крові і стан внутрішніх органів.
  2. 2 Перевірте тварина на наявність паразитів. Ветеринар зможе з'ясувати, чи не проникли чи в волосяні фолікули тваринного будь-які паразити (наприклад, железница, або вугрової кліщ), які здатні викликати проблеми, схожі з акне. Для цього він видавить вміст вугра на предметне скло і перевірить його на наявність паразитів.
    • Якщо ветеринар виявить паразитів, він призначить відповідні кошти для місцевого застосування (лікувальні шампуні, мазі або спреї).
  3. 3 Перевірте, чи немає у вашого вихованця інших інфекцій. Ветеринар перевірить, чи немає у кішки інших інфекцій, наприклад стригучого позбавляючи, здатних викликати запалення шкіри і виразки. Для цього він торкнеться пошкодженої шкіри тварини стерильної ватною паличкою і візьме мазок для подальшого аналізу. Взятий зразок помістять в герметичну ємність і визначать, чи не міститься в ньому грибок, який викликає стригучий лишай.
    • Взявши мазок і визначивши тип шкідливих бактерій, ветеринар зможе призначити відповідні антибіотики.
  4. 4 Надішліть зразок тканини на біопсію. Біопсія дозволяє однозначно виявити акне. При цьому хірургічним шляхом береться зразок пошкодженої тканини. Подальше дослідження цього зразка дозволяє встановити точний діагноз.
    • Біопсія дозволяє також виключити інші фактори, такі як кліщі (ці зариваються в шкіру паразити призводять до нагадує акне пошкоджень), рак і комплекс еозинофільної гранульоми (запалення, пов'язане з імунною системою).
  5. 5 Врахуйте, що в деяких випадках можна обійтися без лікування. Іноді акне у кішок проходить саме по собі. Якщо у тварини всього один-два вугра, які не дратують його, можна не робити особливих заходів. У цьому випадку досить акуратно мити пошкоджену ділянку, очищаючи його від залишків їжі.
    • Якщо в минулому у вашої кішки вже бувало акне з інфекцією, їй знадобиться лікування.

Частина 3 з 3: Лікування акне у кішок

  1. 1 Очищайте неінфіковані прищі. Якщо вугри не інфіковані, досить просто очищати їх. Для цього двічі на день протирайте підборіддя тваринного ватою, змоченою в медичному спирті, до тих пір поки вугри не зникнуть. Можна також використовувати дезінфікуючий засіб, наприклад хлоргексидин, який випускають у вигляді концентрованого мильного розчину рожевого кольору. Розведіть його у воді в співвідношенні близько 5 мілілітрів хлоргексидину на 100 мілілітрів води і двічі в день протирайте підборіддя кішки ватною кулькою, змоченим в цьому розчині. Спостерігайте за твариною: якщо стан шкіри погіршиться, зверніться до ветеринара.
    • Хлоргексидин нешкідливий для кішок і не дратує їх шкіру. Він очищає шкіру тварин від бактерій і зменшує небезпеку того, що вони проникнуть в волосяні фолікули.
  2. 2 Використовуйте очищающий волосяні фолікули шампунь. Щоб помити підборіддя тварини, змочіть його вологим ватним кулькою і нанесіть на підборіддя трохи шампуню з бензоілпероксідом. Розітріть шампунь і дайте йому висохнути протягом 5 хвилин. Після цього ретельно протріть підборіддя чистої фланелевою тканиною, змоченою у воді. Якщо ви хочете помити кішку повністю, розведіть шампунь водою, втирайте його в шерсть тварини, а потім повністю змийте теплою водою. Мийте пошкоджену ділянку шкіри два рази на день, вранці і ввечері. Якщо почервоніння і роздратування посиляться, перервіть процедури до тих пір, поки шкіра не заживе. Після цього відновіть їх, сильніше розбавляючи шампунь.
    • Містять бензоилпероксид шампуні для домашніх тварин використовуються для лікування акне у кішок з огляду на те, що ця речовина проникає в волосяні фолікули, очищаючи їх, вбиваючи бактерії і усуваючи зайвий жир, який сприяє появі акне у кішок.
  3. 3 Прикладайте до шкіри тварини теплі компреси. Як компресу використовуйте ватяну кульку, змочену в теплому соляному розчині. Щоб приготувати розчин, закип'ятити воду і розчиніть в ній чайну ложку солі. Зачекайте, поки вода охолоне до температури тіла, занурте в неї ватяну кульку, вичавіть його і прикладіть до підборіддя тварини. Постарайтеся утримувати компрес протягом 5 хвилин. Прикладайте компрес два-три рази на день до тих пір, поки вугри не прорве або вони не стухнут.
    • Теплі компреси допоможуть зменшити вугри або змусять їх лопнути. У будь-якому випадку компреси полегшать тиск на волосяні фолікули, яке викликає роздратування шкіри.
  4. 4 Давайте кішці призначені ветеринаром антибіотики. Лікар може прописати пероральні антибіотики, які вбивають бактерії на шкірі. Давайте кішці рекомендовані дози цих препаратів до тих пір, поки не зникнуть вугри. Після цього слід продовжити прийом антибіотиків ще хоча б на один тиждень. Для лікування акне у кішок часто використовують такі антибіотики:
    • Цефалексин. Цей бета-лактамний антибіотик першого покоління вбиває бактерії. Як правило, його дозування становить 30-50 міліграмів (мг) два рази на день. Наприклад, кішці вагою 5 кілограмів слід давати 50 мг Цефалексину двічі в день. Якщо у вашої кішки чутливий шлунок, давайте препарат разом з їжею, щоб її не вирвало.
    • Кліндаміцин. Цей антибіотик належить до групи лінкозамідов, які перешкоджають розмноженню бактерій. Його приймають по 5-10 мг / кг два рази на день, або подвійну дозу один раз в день. Таким чином, кішці масою 5 кг слід давати по одній капсулі 25 мг два рази на день. Даний антибіотик кращий приймати на голодний шлунок.
    • Амоксицилін + клавуланова кислота. Цей препарат впливає на метаболізм бактерій і пошкоджує їх клітинну оболонку. Стандартна доза становить 50 мг на 5 кг ваги, так що кішці масою 5 кг слід давати по 50 мг два рази на день, окремо або разом з їжею.
  5. 5 Профілактика акне. Незважаючи на те, що люди похилого кішки більш схильні до акне (можливо, через те, що артрит ускладнює догляд за шерстю, в результаті чого забруднюється підборіддя), ризик захворювання можна зменшити. Якщо у вашої кішки вже були вугри в минулому, протирайте і висушуйте її підборіддя після їжі. Таким чином ви очистите волосяні фолікули від жиру і залишків їжі, що знизить небезпеку інфекції.
    • Раз на кілька днів мийте котячу посуд, щоб в ній не скупчувалися бактерії, здатні викликати утворення вугрів у вашого вихованця.

Поради

  • Засоби для місцевого застосування (наприклад, гелі та мазі з антибіотиками) можуть закупорювати волосяні фолікули, тому їх, як правило, не використовують для лікування акне у кішок.

Схожі статті

  • Як спокутувати кішку
  • Як підстригти кігті кішці
  • Як привчити кота купатися
  • Як позбавити кішку від вушних кліщів
  • Як купати британську короткошерстну кішку
  • Як впоратися з облисінням у кішки