Як написати висновок до біографії

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 21 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как написать биографию
Відеоролик: Как написать биографию

Зміст

Біографії дають читачам унікальну можливість зазирнути в життя інших людей. Деякі біографії підтримують своїх героїв, деякі бувають критично спрямованими. Деякі дивляться на життя крізь призму політики, інші оцінюють її з історичної перспективи або звертають увагу на якісь особливі обставини. Але все одно, крім переказу історичних фактів, заключна частина біографії повинна давати людині відчуття завершеності. При описі фактів додавайте особисті деталі і дотримуйтеся своєї основної тези. Так ви зможете успішно написати заключну частину біографії.

кроки

Метод 1 з 3: Нагадайте читачам, чим важливий був герой вашої біографії

  1. 1 Узагальнити найважливіші діяння свого героя. Заключна частина біографії повинна нагадати читачеві про здобутки чи діяння її героя. Коротко опишіть його головні досягнення, щоб читач міг запам'ятати, чому ця людина так важливий, чому варто дізнатися побільше про його життя.
    • Наприклад, в заключній частині біографії Джейн Остін варто відзначити, що вона написала шість романів, деякі з яких вважаються одними з найбільш значних і пам'ятних творів англійської літератури.
  2. 2 Опишіть, який вплив на життя суспільства надав ваш герой. Дуже важливо описати, який вплив на життя суспільства надав ваш герой за життя. Якщо він проводив якісь політичні реформи, опишіть закони, зміни або конфлікти, які були викликані його діями. Якщо ця особа справило значні зміни в суспільстві, згадайте, яким чином ця людина змінила культуру і суспільне життя.
    • У біографії Мартіна Лютера, ченця з 16-го століття, який дав поштовх до протестантської Реформації, слід підкреслити його вплив на розвиток релігійних вірувань у всій Європі. Він не тільки кинув виклик панівному становищу католицької церкви, а й зробив Біблію доступною для всіх людей, а не тільки для духовенства. У заключній частині біографії слід згадати, що його діяння мали значний вплив на релігійні погляди в період епохи Відродження.
  3. 3 Обговоріть спадщину свого героя. Якщо праці, діяння або думки вашого героя надали далеко, що йде вплив на наступні покоління, згадайте про це в ув'язненні. Можливо, його діяльність призвела до розвитку законів, які діють і донині, а може бути, його думки допомогли змінити несправедливі норми суспільного життя.
    • Наприклад, в біографії Сьюзен Браунелл Ентоні можна було б згадати те, що її справи і думки мали значний вплив на багато поколінь жінок і їх боротьбу за рівноправ'я статей.
    • У заключній частині біографії Альберта Ейнштейна можна згадати, що його теорії і твори вплинули на розвиток квантової теорії і на багато поколінь вчених, які продовжують працювати над його теорією світобудови.
    • У біографії Ептона Сінклера варто згадати, що його роман «Джунглі» вплинув на всю американську систему охорони здоров'я і допоміг прийняти закони, що регулюють харчову і фармацевтичну промисловість.
  4. 4 Поясніть, чому вчив ваш герой або чого він досяг у своєму житті. Біографія важливого історичного діяча повинна містити факти про його спадщину. Що стосується біографії друга сім'ї або будь-якого людини, який не відомий широкому загалу, вказувати подібні факти необов'язково. У такому випадку варто згадати, що людина вивчала і чого досяг у своєму житті. Замість цього можна згадати життєвий досвід, що зробив на нього вплив.
    • Наприклад, в біографії вашої бабусі можна приділити увагу тому, як переїзд до столиці після весілля змінив її погляди на працюючих жінок.
    • Якщо ви пишете свою власну біографію, згадайте найголовніші уроки, які піднесла вам життя, або вкажіть свої досягнення до теперішнього моменту.

Метод 2 з 3: Увімкніть особисті подробиці

  1. 1 Зробіть свого героя людяним. Іноді, коли ми читаємо про важливі особистостях або впливових людей, вони здаються нам недоступними і чужими. У висновку постарайтеся коротко згадати особисті деталі, історії або факти, які ви описували в біографії. Такі особисті деталі в заключній частині біографії можуть зробити вашого героя більш близьким і зрозумілим для читача.
    • Опишіть, як ваш герой любив приїжджати в гості до бабусі, або розкажіть, що він дуже любив проводити час в самотньому будиночку в горах.
  2. 2 Згадайте, з чим йому доводилося боротися. Читаючи біографію, читач може забути, що кожній людині доводиться долати свої власні труднощі і вести свою особисту боротьбу. Може бути, ваш герой переніс глибоку особисту трагедію, або його п'ять разів звільняли з роботи - такі речі варто згадати в ув'язненні.
    • Нельсон Мандела, південноафриканський борець за свободу і майбутній президент, прожив видатну, чудову і успішне життя. І хоча він отримав безліч нагород і премій, він зізнався, що в ті роки, коли намагався отримати вищу юридичну освіту, він був не дуже хорошим студентом. Читач зрозуміє, що Нельсону Манделі в своєму житті доводилося старанно працювати.
  3. 3 Опишіть хобі і захоплення. Якщо хобі, захоплення або інтереси героя зіграли важливу роль в його житті, включите це в свій висновок. Може бути, він читав якісь книги, які надихнули його написати свій власний популярний роман, або він любив тварин, і це спонукало його почати роботу щодо захисту вимираючих тварин.
    • Постарайтеся вплести інтереси героя в заключну частину біографії, оцінивши, як ці інтереси вплинули на його діяльність або життєвий вибір.

Метод 3 з 3: Підведіть підсумки

  1. 1 Коротко узагальніть основні положення. Теза, головна думка або твердження, швидше за все, направляли вас при складанні біографії. Для того щоб нагадати читачеві основні моменти біографії, ще раз узагальніть їх в ув'язненні. Якщо нагадати читачеві про розвиток ваших думок, це допоможе йому зміцнити основні положення, а також зрозуміти мету написання біографії.
    • Коротко нагадайте читачам, які основні моменти вплинули на ваше твір. Може бути, вашому герою в дитинстві доводилося багато разів переїжджати з місця на місце, і ви вважаєте, що це вплинуло на написані ним бестселери. Підкресліть, що головні герой його роману часто змушений перебувати в дорозі, що і послужило основою вашої тези.
  2. 2 Утримайтеся від нових ідей і деталей. Не варто в заключній частині вводити нові деталі, факти або історії, які раніше не були згадані в самій біографії. Якщо ви в цій частині роботи вводите нову інформацію, це може заплутати читача або залишити його з питаннями, на які він не отримає відповіді. Зосередьтеся на тій інформації, яку читач вже отримав.
  3. 3 Наведіть короткі приклади, які підкріплюють вашу основну думку. У висновку варто ще раз підкріпити і підтримати основну ідею біографії. Коротко нагадайте читачеві наведені в біографії докази вашої ідеї. Для того щоб підтримати свою основну ідею, можна використовувати теми, приклади і основні думки з біографії.
    • Якщо ви вважаєте, що всі дії героя в його подальшому житті стали результатом його переживань під час війни, то коротко сформулюйте, які саме важливі рішення могли вирости з цього досвіду. Може бути, ваш герой брав участь в антивоєнних протестах, заснував організацію, яка бореться за мир, або став захисником прав людини. Підкресліть, що ці дії були спрямовані на збереження і підтримання миру.
    • Нагадайте читачеві про те, що робить вашого героя унікальним або особливим, в яких події його життя проявилися ці якості.
  4. 4 Намагайтеся уникати вступних конструкцій. Намагайтеся не використовувати в своєму висновку вступні фрази, такі як "в ув'язненні", "в результаті", "нарешті". Такі фрази в заключній частині можуть викликати у читача відчуття, що твір різко обривається, що ви поспішаєте його закінчити. Постарайтеся завершити біографію логічно.
    • Замість того, щоб говорити "в ув'язненні", постарайтеся зробити плавний перехід, можна закінчити роботу так: "Я вважаю, що завдяки чарам і популярності своїх романів Дж. Роулінг буде і далі впливати на багато поколінь читачів".
  5. 5 Використовуйте дослівні цитати свого героя, якщо вони підтверджують вашу основну ідею. Якщо це має сенс, можна використовувати в біографії, яку ви пишете, дослівні цитати свого героя з його листів, інтерв'ю або творів, якщо це може підтримати вашу основну думку або ваші погляди на його значення. Підберіть відповідні цитати. Але ніколи не виривайте цитату з контексту тільки заради того, щоб підтримати свою основну думку.
    • Цитати необов'язково використовувати раніше в біографії. Це може бути єдиним винятком з правила не додавати нову інформацію в заключній частині.
  6. 6 Створіть ефект завершеності. Дозвольте читачеві відчути завершеність, дайте йому задовільний і відповідне очікуванням висновок. Знову вкажіть місця, де розгорталися події біографії, щоб читач знову міг відчути себе там, коли у нього буде вже набагато більше інформації. Повторіть ключові події, важливі публікації або основні досягнення, які відображають всю суть історії життя героя.
    • Постарайтеся закінчити з почуттям надії чи безперервного прогресу. Дозвольте читачеві уявити, що історія життя вашого героя і далі буде впливати на життя людей. Якщо ваш герой ще живий, наповніть заключні слова надією, сказавши, наприклад: "Елізабет продовжує боротьбу за права пригноблених, представляючи їх інтереси в сенаті Сполучених Штатів Америки".