Як зрозуміти, що ваша дочка-підліток вагітна

Автор: Carl Weaver
Дата Створення: 27 Лютий 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
ПЕРВЫЕ ПРИЗНАКИ БЕРЕМЕННОСТИ. САМЫЕ ПЕРВЫЕ ПРИЗНАКИ БЕРЕМЕННОСТИ ДО ЗАДЕРЖКИ
Відеоролик: ПЕРВЫЕ ПРИЗНАКИ БЕРЕМЕННОСТИ. САМЫЕ ПЕРВЫЕ ПРИЗНАКИ БЕРЕМЕННОСТИ ДО ЗАДЕРЖКИ

Зміст

Якщо ваша дочка-підліток вагітна, їй може бути страшно розповідати вам про свою вагітність. Однак є ряд ознак (наприклад, перепади настрою і зміни в поведінці), за якими можна здогадатися про вагітність. Якщо ви підозрюєте, що ваша дочка вагітна, поговоріть з нею. Пам'ятайте: єдиний спосіб дізнатися напевно полягає в тому, щоб зробити тест на вагітність, тому купите цей тест в аптеці або відведіть дочку до лікаря, якщо ви вважаєте, що вона може бути вагітна. Якщо вагітність підтвердиться, підтримуйте дочка і допомагайте їй приймати правильні рішення в міру розвитку ситуації.

кроки

Метод 1 з 3: Ознаки вагітності

  1. 1 Проаналізуйте обставини. Якщо ви підозрюєте, що ваша дочка може бути вагітна, спочатку подумайте про обставини. Якщо у вас є причини вважати, що ваша дочка може мати сексуальні стосунки, вона дійсно може бути вагітна. Подумайте про наступне:
    • Казала ваша дочка з вами про сексуальні стосунки? Чи є у неї постійний хлопець?
    • Схильна ваша дочка до ризикованих вчинків? Наприклад, якщо вона потайки йшла з дому або вживала наркотики, вона могла зважитися на незахищений секс.
    • Але пам'ятайте, що все це лише здогадки. Будь-яка дівчина-підліток може завагітніти, якщо вона досягла статевої зрілості і займається сексом. Вагітність неможливо встановити лише за поведінкою в сьогоденні і минулому. Завжди враховуйте і інші ознаки.
    • Також пам'ятайте - якщо дочка боїться розповісти вам про вагітність, вона навряд чи стане розповідати про своє статеве життя.
  2. 2 Зверніть увагу на фізичні ознаки вагітності. Існує цілий ряд фізичних ознак вагітності. Якщо вам здається, що дочка може бути вагітна, зверніть увагу на наступні симптоми:
    • Зміни в апетиті. Вагітність часто провокує сильне бажання що-небудь з'їсти і / або нудоту. Нудота найчастіше буває в першому триместрі і може закінчуватися блювотою. Нерідко нудота виникає як реакція на якісь або смаки і запахи. Ви можете помітити, що ваша дочка стала їсти їжу, яку раніше не їла, або почала їсти більше (через зростання потреби в їжі для дитини) або менше (ранкова нудота, якщо вона є, може викликати втрату апетиту). Ваша дочка може також відмовляється від їжі, яка їй завжди подобалася.
      • Однак якщо вона відмовляється від їжі, яка їй зазвичай подобається, між прийомами їжі, вона, швидше за все, просто не голодна. Якщо вона нервує, вона може худнути або навіть відчувати нудоту. Однак якщо ці симптоми посилюються або поєднуються з іншими помітними симптомами, це може вказувати на вагітність. Але не забувайте, що нудота і втрата апетиту також можуть бути ознаками хвороби, хоча в разі хвороби зазвичай проявляються ще й інші симптоми.
    • Підвищена стомлюваність. Стомлюваність - це поширений рання ознака вагітності. Ваша дочка може почати скаржитися на втому і частіше спати. Це може означати, що вона захворіла, проте в разі хвороби зазвичай бувають і інші симптоми (наприклад, висока температура). Втома також може бути обумовлена ​​нестачею сну.
    • Часте сечовипускання. Якщо ви помітите, що дочка стала частіше бігати в туалет (якщо тільки вона не приймає діуретики), вона може бути вагітна.
  3. 3 Перевірте, чи використовує ваша дочка засоби жіночої гігієни. Якщо ви купуєте прокладки або тампони, ви можете помітити, що вони перестали закінчуватися. Це може означати, що ваша дочка не користується ними. Відсутність менструації часто буває першою ознакою вагітності.
    • Пам'ятайте, що у багатьох дівчат-підлітків менструальний цикл стає регулярним не відразу - на це може піти кілька років. Крім того, на менструальний цикл можуть впливати різні чинники, включаючи стрес. Хоча невикористані кошти гігієни можуть бути ознакою вагітності, важливо врахувати інші чинники, щоб не робити передчасних висновків.
  4. 4 Зверніть увагу на настрій дочки. Гормональні зміни під час вагітності можуть впливати на настрій. Багато жінок стають значно більш емоційними під час вагітності і можуть стикатися з різкими перепадами настрою. У підлітків ці зміни часто виявляються яскравіше через соціальний тиску, пов'язаного з підлітковою вагітністю. Якщо ваша дочка вагітна, ви можете помітити, що вона стала незвично дратівливою і плаче частіше, ніж раніше.
    • Підлітки часто стикаються з перепадами настрою ще й через гормональні зміни, обумовлених статевим дозріванням, а також стресом на навчанні і в соціальному житті. Якщо помітите перепади настрою у свою дитину, пошукайте інші ознаки вагітності, перш ніж зробити висновок.
  5. 5 Зверніть увагу на незначні зміни в зовнішності. Як правило, фізичні зміни проявляються на більш пізніх термінах, однак організм у всіх різний. Якщо ваша дочка має тендітну статуру, ви можете помітити незначну прибавку у вазі. Крім того, ваша дочка може раптово почати носити мішкуватий одяг, щоб приховати зміни у фігурі.
  6. 6 Зверніть увагу на зміни в поведінці. Якщо ваша дочка вагітна, її поведінка може змінитися. Ці зміни можуть бути викликані емоційним стресом, перепадами настрою через гормонів, а також спробами приховати вагітність. Ви можете помітити, що ваша дочка:
    • одягається не так, як раніше (носить мішкуватий або масивну одяг);
    • частіше, ніж зазвичай, залишається в своїй кімнаті;
    • поводиться приховано;
    • спілкується з однолітками інакше (наприклад, проводить час з новим хлопцем або з іншими друзями).

Метод 2 з 3: Як поговорити з дочкою

  1. 1 Заплануйте розмову з дочкою. Якщо ви підозрюєте, що дочка може бути вагітна, чи не провокуйте конфлікт. Єдиний спосіб дізнатися напевно - це зробити тест на вагітність і пройти огляд у лікаря. Підготуйтеся до розмови. Те, як і коли ви поговорите з дитиною, може зробити істотний вплив на те, чи буде вона готова відверто вам про все розповісти.
    • Виберіть час, коли і ви, і вона будете не дуже зайняті і не будете переживати через інших проблем і справ. Наприклад, відведіть дочку в сторону ввечері в п'ятницю після вечері, коли вона не буде зайнята виконанням домашнього завдання по навчанню.
  2. 2 Запишіть все, що ви відчуваєте, до розмови. Як у випадку з будь-яким емоційним або складним розмовою, слід заздалегідь продумати, що ви хочете донести до співрозмовника. Не потрібно читати з листа під час розмови з донькою, проте варто розуміти, що і як ви хочете сказати. Витратьте кілька хвилин на запис своїх думок і почуттів перед розмовою.
  3. 3 Постарайтеся проявляти емпатію під час розмови. Якщо ви маєте намір вичитувати або засуджувати дитину, ваша дочка навряд чи захоче говорити з вами відверто. Постарайтеся поставити себе на її місце. Пам'ятайте, що і ви були підлітком. Постарайтеся зрозуміти, в чому ваш досвід схожий на досвід дочки і чим він відрізняється.
    • Ви, напевно, пам'ятаєте складності і радості, пов'язані з дорослішанням. Чим відрізняється досвід вашої дочки від вашого досвіду? Чи могло щось надати на неї тиск, через що вона завагітніла?
  4. 4 Починайте розмову без будь-яких очікувань. Не ставте дочки питання, чекаючи, що вона відразу ж вам все розповість. Але не чекайте і сварки. Якщо ви налаштуєте себе на певний результат розмови, вам буде складно перебудуватися, якщо розмова піде не так. Ви не знаєте, як відреагує ваша дочка, коли ви запитаєте її про вагітність, тому не намагайтеся нічого передбачити. Підготуйтеся до розмови, але нічого не чекайте.
  5. 5 Задавайте питання без осуду. Пам'ятайте: важливо ставитися до своєї дитини з повагою. Навіть якщо ви засмучені, ваше засудження лише віддалить вашої дитини від вас. Якщо ваша дочка і правда виявиться вагітної, ви повинні будете стати для неї помічником і наставником, який буде підтримувати її протягом всієї вагітності.
    • Чи не засуджуйте ситуацію або поведінку дочки. Навіть якщо ви вважаєте, що її вчинок був необдуманим, постарайтеся не засуджувати її. Це нічим не допоможе вам в даний момент.
    • Навіть якщо у вашої дочки є ознаки вагітності, ви не дізнаєтеся, вагітна вона чи ні, поки вона не скаже вам про це. Тому не починайте розмову з фраз «я знаю, що ти вагітна» або «мені здається, що ти вагітна». Краще поставте дочки питання. Наприклад, так: «Мене турбує твоя поведінка. Тобі не здається, що ти можеш бути вагітна? »
  6. 6 Постарайтеся зрозуміти дочку, а не давати їй поради. Підлітки все ще діти, проте вони дорослішають і стикаються з дорослими бажаннями, проблемами і обов'язками. Вони досить дорослі для того, щоб хотіти незалежності. Поради в напружений час, в тому числі під час вагітності, можуть бути сприйняті негативно. Тому постарайтеся зрозуміти почуття, дії, бажання і потреби дочки і не давайте їй поради відразу ж.
  7. 7 Слухайте свою дочку активно. Намагайтеся не давати оцінку поясненням дочки про те, як вона завагітніла. Задавайте питання, якщо хочете щось уточнити, без осуду. Запитайте, вирішила чи дочка, що вона буде робити далі. Нагадайте їй, що вона ще зовсім юна, тому їй може знадобитися якийсь час на те, щоб прийняти рішення.
    • Кивайте і іншими способами показуйте дочки, що ви слухаєте. Коли дочка закінчить говорити, перефразируйте в двох словах то, що вона сказала, щоб дати їй зрозуміти, що ви почули її. Якщо у вас є питання, дочекайтеся, поки вона договорить.
    • Наприклад, ви можете сказати так: «Схоже, що твій хлопець тиснув на тебе і переконав зайнятися сексом без презерватива. Я правильно розумію?"
    • Дайте доньці зрозуміти, що ви розумієте, що вона відчуває. Наприклад, так: «Я відчуваю, що вся ця ситуація дуже складна і лякає тебе».
  8. 8 Нагадайте дочки, що ви на її боці, навіть якщо ви засмучені через ситуації, що склалася. Можливо, ви зліться, засмучені або розчаровані поведінкою доньки. Ви можете розповісти їй про ці почуття, проте важливо також нагадати їй, що ви любите її і будете підтримувати, що б не трапилося. Не плутайте почуття щодо ситуації з почуттями, які ви відчуваєте до своєї дитини як до людини.
    • Наприклад, можна сказати так: «Я розчарована твоїм поведінкою і згодою на незахищений секс, але я хочу, щоб ти пам'ятала, що я люблю тебе і буду поруч, що б не трапилося».
  9. 9 Допоможіть дочки зрозуміти, що вона повинна сама приймати рішення. Пам'ятайте, що підтримка краще прямолінійних рад. Вагітність - це вкрай складний процес для дівчини-підлітка, тому важливо допомогти дочці прийняти рішення, яке вона буде вважати правильним. Відверто поговоріть з дочкою про свої почуття, але переконайтеся в тому, що вона здатна думати за себе. Допоможіть їй осмислити свої почуття і емоції і не вказуйте їй, що їй слід зробити.
    • Можна почати з питання: «Як ти думаєш, що тобі варто зробити тепер?» - або: «Ти вже подумала про те, чи хочеш ти залишити дитину?»
  10. 10 Обговоріть наслідки можливих варіантів розвитку ситуації з дочкою. Розкажіть їй про всі складнощі (як фінансових, так і інших), пов'язаних з вихованням дитини в підлітковому віці. Розкажіть про аборт і про можливість усиновлення дитини іншими людьми. Якщо ви нічого не знаєте про це, пошукайте інформацію в інтернеті разом з дочкою, щоб їй було простіше проаналізувати всі варіанти і прийняти рішення.
    • Під час розмови питайте думки дочки. Наприклад, можна сказати так: «Я знаю, що коли твоя тітка Галя була в такій же ситуації, вона вирішила залишити дитину. Вона вважала, що їй підходить тільки це. Що ти про це думаєш?"
    • Допоможіть дочки врахувати всі чинники. Вагітність може лякати дівчину-підлітка. Обережно поговоріть з дочкою про деякі рішення, які їй доведеться прийняти: вибір лікаря, якщо вона вирішить залишити дитину; розмова з друзями і родичами про вагітність і так далі.
  11. 11 Не садили дочки свої погляди. Навіть якщо ви впевнені в тому, що ваша дочка повинна вибрати певний варіант, не тисніть на неї. У неї повинна бути можливість вирішити самій. Якщо ви будете примушувати дочку до чого-небудь, між вами виникне напруга. Дуже важливо, щоб ваша дочка знаходила в вас підтримку протягом всієї вагітності.
    • Дозволити дочки самій прийняти рішення - необов'язково означає відступити про свої політичні переконання. Наприклад, якщо ви дуже хочете, щоб вона народила дитину, запропонуйте їй допомогу з дитиною або фінансову підтримку. Навіть якщо вона прийме не те рішення, на яке ви розраховуєте, ви будете знати, що ви зробили все, що могли: розповіли їй про можливі варіанти і запропонували свою допомогу.
  12. 12 Не критикуйте свою дочку. Новина про те, що ваша дочка вагітна, може дуже сильно засмутити вас. Однак важливо намагатися не критикувати дитину. Навіть якщо ви вважаєте, що дочка зробила велику помилку, критика лише погіршить ситуацію. Не виключено, що ваша дочка вирішить, що вона не може звернутися до вас за допомогою в процесі прийняття рішення.
    • Ваша дочка і так напевно погано себе почуває і сильно переживає через ситуацію. Якщо ви будете критикувати або лаяти її, це нічим вам не допоможе. Тому не варто розповідати їй, як їй слід було поводитися. Краще переорієнтуються на активні дії і на те, що важливо зараз.
    • Заспокойте дочка. Скажіть їй, що, незважаючи на складність ситуації, ви разом зможете що-небудь придумати. Вкрай важливо, щоб ваша дочка відчувала себе спокійно, обговорюючи вагітність з вами.
  13. 13 намагайтеся зберігати спокій, Якщо дочка розсердиться. Під час розмови ваша дочка може вийти з себе. Навіть якщо ви намагаєтеся проявляти терпіння і розуміння, ваша дочка може розлютитися на вас через злості на себе або через страх. Не сприймайте це як особисту образу. Не реагуйте на виміщення злості. Просто зберігайте спокій і скажіть так: «Мені шкода, що ти так себе відчуваєш». Потім продовжуйте розмову.
  14. 14 Робіть глибокі вдихи в міру необхідності. Ви самі можете відчувати найрізноманітніші почуття через новини про вагітність дочки. Ваші надії і мрії можуть розсипатися. Цілком нормально відчувати смуток, злість і біль через новини про вагітність. Однак під час розмови важливо в першу чергу думати про почуття своєї дитини, а не про свої почуття. Можливо, вам доведеться час від часу робити глибокий вдих і рахувати до 10, щоб заспокоїтися. Робіть це стільки разів, скільки буде потрібно, під час розмови.

Метод 3 з 3: Що робити далі

  1. 1 Давайте дочки вимовлятися, коли буде потрібно. Вагітність може здаватися дівчині-підлітку лякає. У міру розвитку вагітності дозволяйте дочки вимовлятися вам. У неї повинна бути можливість розповідати вам про свої страхи, переживання й проблеми в процесі прийняття рішення про майбутнє вагітності. Вислухайте її без осуду і дозволяйте їй відчувати те, що вона відчуває, як погане, так і хороше.
  2. 2 Продумайте план. Обговоривши вагітність з дочкою, допоможіть їй продумати план. Фактично у неї буде три варіанти: залишити дитину, віддати його в прийомну сім'ю або зробити аборт. Допоможіть дочки зважити всі мінуси і плюси кожного з варіантів, щоб вона могла прийняти інформоване рішення, яке буде їй підходити.
    • Якщо у вашому місті є медичний центр, який працює з підлітками, запишіть дочка до лікаря або психотерапевта. Можливо, ви не володієте всією інформацією щодо аборту, усиновлення та підліткової вагітності.
    • Пам'ятайте: ваша дочка повинна вирішити сама. Навіть якщо у вас є своя думка, рішення повинна приймати ваша дочка, тому що це її дитина. Це рішення повинно підходити їй.
  3. 3 Знайдіть гінеколога для дочки. Якщо ваша дочка вирішить народжувати, вам потрібно буде підшукати для неї лікаря. Їй потрібно буде регулярно ходити на прийоми до лікаря, щоб той спостерігав за здоров'ям дитини. Вам також потрібно буде купити вітаміни для вагітних, продумати харчування і режим тренувань. Запишіть дочка до лікаря якомога швидше після того, як вона вирішить залишити дитину. Завдяки цьому вона разом в лікарем зможе продумати свої дії з урахуванням турботи про здоров'я дитини.
  4. 4 Допоможіть дочки розібратися зі складними питаннями. Якщо дочка вирішить залишити дитину, їй доведеться вирішити ряд питань. З підлітковою вагітністю пов'язано багато проблем. Допомагайте дочки приймати рішення щодо свого майбутнього. Обговоріть з нею наступні питання:
    • Яку роль буде грати батько у житті дитини? Чи буде він партнером вашої дочки або вони не будуть зберігати відносини?
    • Де буде жити ваша дочка після народження дитини?
    • Закінчить ваша дочка школу і чи буде вона вступати до університету? Якщо буде, чи зможете ви або хтось із родичів залишатися з дитиною або оплачувати ясла і дитячий сад, поки ваша дочка буде на навчанні?
    • Чи зможете ви допомагати дочки фінансово? Чи готовий це робити батько дитини і його батьки? Чи зможуть вони допомагати оплачувати медичні послуги і ясла або дитячий сад?
  5. 5 Знайдіть психотерапевта. Вагітність підлітка може піддати всю вашу сім'ю стресу, тому важливо почати працювати з сімейним психотерапевтом. Попросіть свого лікаря направити вас до цього фахівця або зверніться в свою страхову компанію. Досвідчений психотерапевт допоможе вам і вашій родині впоратися зі стресом, викликаним вагітністю вашої дочки.
    • Терапевт або психотерапевт можуть також порекомендувати вам групи підтримки для батьків та родичів вагітних підлітків.
    • Примітка: на жаль, обов'язкове медичне страхування в Росії (як і більшості країн СНД) не покриває послуги психотерапевта. Однак в деяких містах є центри безкоштовної психологічної допомоги населенню, де ведуть прийом висококваліфіковані фахівці. Якщо ваш роботодавець або ви самі оплачуєте поліс добровільного медичного страхування (ДМС) з максимально повним покриттям, ймовірно, воно включає і психотерапевтичну допомогу. Дізнайтеся у своїй страховій компанії, чи покриває ваш поліс такі послуги, в якому обсязі і яких фахівців, що працюють по ДМС, можуть порадити.