Як зробити корсет

Автор: Eric Farmer
Дата Створення: 11 Березень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Пошив пояса корсета + выкройка | Belt Corset DIY
Відеоролик: Пошив пояса корсета + выкройка | Belt Corset DIY

Зміст

Корсети були популярні в кінці ХVI століття, але і в даний час їх носять в якості нижньої білизни, в складі бального або карнавального вбрання або просто використовують в якості оригінального предмета гардероба.Зазвичай виготовлення корсета вимагає досить багато часу і зусиль, але при наявності деяких навичок шиття з пошиттям корсета може впоратися навіть новачок, за умови що він володіє базовими навичками шиття.

кроки

Частина 1 з 4: Підготовка тканини

  1. 1 Підберіть або самостійно виготовте викрійку. Новачкам рекомендується підшукати викрійку корсета в інтернеті або в журналі мод, а не намагатися розрахувати і накреслити її самостійно. Хороша форма буде розрахована відразу на кілька розмірів (в тому числі і на ваш), і результат повинен вас цілком задовольнити.
    • Пам'ятайте, що новачкам краще використовувати більш прості варіанти викрійок, а не складні. Шити корсети по складним викрійками досить важко, тому не варто надмірно обтяжувати себе в перший раз або два.
    • Можна використовувати як безкоштовні, так і платні викрійки, але зазвичай останні більш якісні. Ви обов'язково зможете знайти підходящу вам просту викрійку корсета або в інтернеті, або в журналі по шиттю.
    • В якості альтернативи можна самостійно розрахувати і накреслити викрійку, але цей процес досить трудомісткий і вимагає застосування міліметрового паперу.
  2. 2 Визначте свій розмір. Як вже говорилося, хороша форма розрахована відразу на кілька послідовно збільшуються розмірів. У більшості випадків викрійки передбачають зазор на спині шириною близько двох сантиметрів (для утяжки корсета шнурівкою), тому не лякайтеся, якщо форма для вашого розміру здасться вам дуже маленькою. Визначте свій розмір за мірками обхвату грудей, талії і стегон. Потім виріжте деталі викрійки свого розміру.
    • Щоб виміряти обхват грудей, надіньте звичайний бюстгальтер і заміряйте сантиметровою стрічкою найширшу частину грудей.
    • Щоб визначити обхват талії, виміряйте окружність самого вузького місця торса (зазвичай воно розташоване приблизно на 5 см вище пупка). Корсет відноситься до моделирующему типу білизни. Зазвичай для побудови викрійки корсета обхват талії зменшується на 10 см.
    • Обхват стегон вимірюється в найширшій їх частини (зазвичай приблизно на 20 см нижче лінії талії).
  3. 3 Виберіть тканину для корсета. Для пошиття корсета найкраще використовувати спеціальну корсетную тканину, яка виготовляється з чистої бавовни, добре дихає, має високу міцність для своєї ваги і погано тягнеться в будь-якому напрямку. Якщо у вас немає корсетній тканини, можна взяти щільне бавовняне полотно або льон якісної вичинки.
    • При використанні бавовняного полотна або льону корсет буде більше розтягується, ніж при використанні корсетній тканини, тому готовий виріб буде розраховане на кілька більший розмір.
    • Для додаткового комфорту корсет можна забезпечити підкладкою. Візьміть на підкладку щільний бавовна або сумішеві тканину на основі бавовни і додатково розкроїте і зшийте деталі викрійки корсета з неї.
    • При підборі ниток для пошиття корсета необхідно попередньо перевірити їх якість. Вам повинні підійти нитки загального призначення, але перш ніж використовувати їх, відмотати з котушки нитка невеликої довжини і спробуйте розірвати її руками. Якщо вона не рветься навіть при великому зусиллі, то її можна використовувати. Не використовуйте в роботі нитки, які легко рвуться, так як в готовому виробі вони будуть нести на собі велике навантаження, а сам корсет зобов'язаний бути міцним.
  4. 4 Підготуйте тканину. Виперіть і висушіть тканину перед використанням. Безпосередньо перед розкриємо пропрасуйте тканину, щоб позбавити її від будь-яких заминов і складок.
    • Перевірте часткову нитку. Якщо уважно подивитися на переплетення ниток в тканині, то можна помітити уточнив нитки і перпендикулярні їм нитки основи. Нитки основи також звуться пайовими (і погано тягнуться), а уточнив нитки - поперечними (і мають трохи більшою розтяжністю).Корсет криється уздовж часткової (щоб він менше розтягувався в горизонтальному напрямку), тому потягніть тканину по вертикалі і по горизонталі, щоб точно зрозуміти, в якому напрямку вона більше розтяжна. Зазвичай часткова нитка йде вздовж кромки тканини в рулоні, а по ширині тканини розташовується уточнюючи нитка.
  5. 5 Приколіть викрійку до тканини. Розкладіть деталі корсета на тканини вертикально у напрямку найбільшої розтяжності полотна (по уточнив нитки). Вам необхідно уникнути зайвої розтяжності тканини по лінії талії готового виробу. Приколіть викрійку до тканини.
    • Також викрійку можна зафіксувати на тканини за допомогою якого-небудь вантажу (каменів або інших важких предметів). При використанні даного методу рекомендується перенести контури викрійки крейдою на саму тканину і тільки потім викроювати деталі. Часом цей метод навіть краще, так як виключає випадкове зміщення тканини при розкрої.
  6. 6 Викроїте деталі. Викроюйте деталі корсета строго відповідно до інструкцій до використовуваної вами викрійці. Будьте уважні з припусками. Якщо деталі вийдуть не такими, як передбачено схемою крою, готовий корсет може не підійти вам за розміром.
    • Залежно від конкретного виду викрійки деякі деталі можуть вимагати дублювання. В окремих викройках можуть використовуватися двошарові деталі центру спинки, одношарові деталі центру переду і деталі, викроювати по згину тканини і не передбачають припуску на шви по центру спинки. Дотримуйтесь додаються до викрійці інструкції, щоб правильно викроїти необхідну кількість деталей для корсета.

Частина 2 з 4: Пошиття корсета

  1. 1 Сколите деталі корсета між собою. Зберіть всі деталі між собою відповідно до вказівок інструкції до викрійці. Їх необхідно сколоти, щоб матеріал не зміщувався під час пошиття.
    • З тією ж метою деталі також можна змітати нитками (тимчасовими стежками).
    • При точному розкрої ширина припусків на шви всюди повинна бути однаковою. У такій ситуації деталі можна просто вирівняти по верхньому краю і краю припусків і відразу стачать на машинці без застосування шпильок або сметочнимі стежками.
  2. 2 Прострочіть шви. Встановіть на швейній машині пряму строчку і стачайте деталі в тому порядку, в якому вимагає форма. Починайте строчити від верхнього краю шва і повільно рухайтеся вниз, забезпечуючи рівну подачі тканини під голку (без зміщення шарів і заминов). Після даної операції зазвичай виходять дві окремі половинки корсета (але не у всіх викройках).
    • При сточуванні деталей уважно перевіряйте, чи правильно ви поєднуєте деталі. Корисно буде попередньо пронумерувати їх крейдою з виворітного боку.
  3. 3 Разутюжьте припуски швів. Коли всі шви будуть прострочені, їх припуски буде необхідно разутюжіть. Після даної процедури все припуски будуть прилягати до основного полотну корсета.
    • При необхідності трохи зріжте зайву ширину припусків, щоб вони менше збору.
    • Зауважте, що разутюжіть шви можна і в процесі подальшої роботи над корсетом.
  4. 4 Підробити вертикальні краю половинок корсета, щоб вони не обсипалися. Після цього кроку основний процес пошиття корсета буде закінчений. Деталі будуть з'єднуватися між собою застібкою і шнурівкою, тому їх вертикальні зрізи повинні бути акуратно оброблені.
    • Чи не Підшивайте верхні і нижні зрізи деталей корсета, так як вони згодом будуть оброблені обтачкой.
  5. 5 Ушийте по лінії талії корсажна стрічку. Візьміть два відрізки нерастяжимой корсажной стрічки (для обох половинок корсета). Прикладіть стрічку до лінії найбільшого напруження корсета, або лінію талії (потягніть деталь в сторони, щоб побачити і знайти цю лінію). Пришийте стрічку на цьому рівні до припуску на шви з виворітного боку деталі, попередньо наметав її на корсет.
    • Як корсажной стрічки також можна використовувати репсовий або будь-яку іншу щільну нерозтяжна стрічку шириною 1,5-2 см.Щоб визначити необхідну довжину відрізків стрічки, візьміть бажаний обхват талії в корсеті, збільште його на 5 см і розділіть навпіл. Візьміть два відрізки стрічки розрахункової довжини.
    • Коли будете пришивати корсажна стрічку до корсету, переконайтеся в тому, що вона симетрично проходить по обидва його половинкам, для чого складіть їх між собою.

Частина 3 з 4: Вшивання кісточок, застібки та виконання обтачкі

  1. 1 Зробіть кулиски для кісточок корсета. Загніть і загладьте необроблені краї косою бейки до центру виворітного боку. Потім нашейте косу бейку на шви корсета (щоб його шви проходили по центру бейки), створивши з неї кулиску шириною 1 см. Якщо ж ви хочете, щоб з лицьового боку корсета було менше видимих ​​рядків, змістите косі бейки таким чином, щоб одна з рядків кулиски потрапляла строго в шов корсета.
    • У пошитті корсета можна використовувати як готову, так і саморобну косу бейку з викроєних по косій смуг тканини шириною 2,5 см.
  2. 2 Пришийте праву сторону застібки корсета (з петлями). Візьміть виворітну сторону правої половинки корсета і прокреслите крейдою вертикальну лінію в 1,5 см від її переднього краю. Потім прикладіть до цієї лінії половинку застібки з петлями, відступивши 2 см від верхнього краю корсета і переконавшись в тому, що ви дивитеся на виворітну сторону застібки. Прітачать застібку до корсету.
    • Застібка з гачками і петлями кріпиться до передньої сторони корсета і з'єднує дві його половинки спереду (завдяки їй вам не доведеться кожного разу розшнуровувати корсет ззаду, щоб зняти його). Придбати таку застібку можна в магазині тканин і товарів для рукоділля.
  3. 3 Пришийте ліву сторону застібки корсета (з гачками). Візьміть другу половинку застібки з гачками і вирівняйте її положення щодо половинки застібки з петлями. Потім прикладіть до неї лівий передній край корсета і надійно пришити до нього застібку з виворітного боку тканини.
  4. 4 Прикріпіть нижню обтачку корсета. Нижня обтачка приховає собою нижній необроблений зріз корсета. Щоб використовувати в якості обтачкі дерматин або шкіру, попередньо закріпіть цей матеріал на корсеті з допомогою водорозчинній клейкої стрічки для шиття. Спочатку обтачка клеїться на стрічку з одного боку і тільки потім загинається на іншу сторону і теж приклеюється стрічкою.
    • Як обтачкі також може бути використана коса бейка з сатину, бавовни або іншого матеріалу.
  5. 5 Пришийте обтачку. За допомогою швейної машини прошийте обтачку прямий рядком, щоб остаточно зафіксувати її.
    • На даному етапі вам необхідно обробити обтачкой тільки нижній край корсета. Перш ніж приступити до верхньої обтачке, вам необхідно вставити в кулиски корсета кісточки.
  6. 6 Вставте в корсет кісточки. Виміряйте довжину кулисок корсета (з урахуванням відступу в 5 мм від його верхнього та нижнього країв) і наріжте спіральні кісточки відповідної довжини. Вставте кісточки в кулиски. Кісточки можна нарізати самостійно або придбати кісточки вже готової довжини (що часом навіть зручніше).
    • Також для виготовлення корсета можна використовувати планшетні кісточки, але спіральні кісточки краще в тому плані, що вони здатні згинатися в будь-якому напрямку, слідуючи лініях вигину корсета.
    • Щоб сховати гострі кінці кісточок, можна обробити їх міцним гарячим клеєм.
  7. 7 Обробіть обтачкой верхній край корсета. Щоб обробити верхній край корсета, візьміть додаткову кількість косою бейки відповідного кольору і використовуйте той же підхід кріплення обтачкі, яким ви користувалися раніше при обробці нижнього краю корсета.

Частина 4 з 4: Завершальні штрихи

  1. 1 Встановіть люверси. Намітьте точки кріплення люверсів, розташувавши їх приблизно в 2,5 см один від одного по обох краях спинки корсета. В області талії люверси повинні розташовуватися частіше (приблизно в 5 мм один від одного). Придбати люверси можна в магазині тканин і товарів для рукоділля.
    • Люверси - це металева фурнітура, яка обрамляє отвори в тканині, призначені для шнурівки.
    • Щоб зробити отвори під люверси, візьміть спеціальний дирокол для тканини або шкіри або шило.
    • Встановіть люверси інструментом для установки люверсів.
  2. 2 Протягніть в люверси шнурівку. Почніть шнурувати корсет від верхнього краю і рухайтеся вниз, створюючи хрестоподібний візерунок шнурівки. Від нижнього краю почніть знову рухатися вгору в тій же манері і зупиніться на рівні талії. Зауважте стрічку шнурівки звичайним бантом.
    • В цілому вам буде потрібно близько 4,5 м стрічки.
    • Історично в якості шнурівки в корсетах використовувалися саме стрічки, але міцна тасьма або шнур прослужать в цій ролі помітно довше.
  3. 3 Одягніть корсет. Верхній край корсета повинен розташовуватися трохи вище рівня сосків грудей, а нижній край повинен нависати над стегнами і не зміщуватися вгору.
    • Підтягніть корсет, тугіше затягнувши петлі шнурівки на рівні талії.

Що вам знадобиться

  • Сантиметрова стрічка
  • кравецькі шпильки
  • Мел
  • 1,5 м корсетній тканини необхідного вам кольору
  • Корсажна або репсова стрічка
  • Спіральні або планшетні сталеві кісточки для корсета
  • Коса бейка
  • Міцні якісні нитки
  • Люверси діаметром 5 мм і інструмент для їх установки
  • Прямострочна швейна машина
  • Шевська шило або спеціальний дирокол для люверсів
  • Водорозчинна клейка стрічка для шиття (квілтінга)
  • обтачка
  • Стрічка для шнурівки
  • Петлі і гачки