Як вилікувати нежить у кішки

Автор: Janice Evans
Дата Створення: 23 Липня 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
У кошки насморк, слезятся глаза и она чихает, что делать?
Відеоролик: У кошки насморк, слезятся глаза и она чихает, что делать?

Зміст

Нежить заподіює кішкам великі незручності. Однак в ваших силах допомогти своєму пухнастому одному: для початку спробуйте визначити причину нежиті. Як тільки причина з'ясована, котячий нежить можна почати лікувати за допомогою ліків або просто дочекатися, поки він пройде сам, як це часто буває з поширеними інфекціями верхніх дихальних шляхів. Полегшити симптоми нежитю у кішки можна за допомогою пари, а також регулярно прочищаючи закладений ніс.

кроки

Метод 1 з 2: Допомога домашніми засобами

  1. 1 Перевірте, чи немає ознак запалення. У вашої кішки може бути запалення слизової оболонки носа (риніт) або запалення слизової оболонки верхньощелепної пазухи (синусит).Обидва захворювання викликають нежить і проявляються у вигляді таких симптомів:
    • чхання;
    • виділення з носа;
    • закладеність носа;
    • втрата апетиту.
  2. 2 Дізнайтеся про найпоширеніші причини котячого нежиті. Існує безліч факторів, які призводять до запалення слизової оболонки носа або верхньощелепних пазух у кішок: алергія, пухлина в носі, що потрапив в ніс сторонній предмет, паразити, грибкова інфекція, флюс, а також різні бактеріальні та вірусні інфекції.
  3. 3 Визначте, чи немає у кішки ознак інфекції верхніх дихальних шляхів. Дуже часто нежить буває викликаний вірусом герпесу або каліцівіруси. При даних захворюваннях у кішки спостерігаються прозорі або мутні виділення з обох ніздрів, а також виділення з очей.
  4. 4 Дайте респіраторної інфекції пройти самій. Для інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів у кішок характерні сльозяться очі, прозорі виділення з носа і кашель. Якщо вам здається, що нежить у вашої кішки - це звичайна респіраторна інфекція, ви можете почекати, поки він пройде сам. Більшість таких інфекцій проходять досить швидко, протягом 7-10 днів.
  5. 5 Регулярно очищайте кішці ніс. Ви можете полегшити незручності кішки, пов'язані з нежиттю, регулярно промиваючи їй ніс. Змочіть водою шматочок вати і обережно зітріть виділення, які скупчилися у кішки під носом. Поки кішка страждає від нежиті, це треба робити кілька разів на добу.
  6. 6 Спробуйте лікування паром. Якщо у кішки хронічна закладеність носа, можуть допомогти інгаляції. Теплий водяна пара розріджує слиз в носі і носових проходах, і кішці стає легше дихати. Закрийтеся разом з кішкою у ванній кімнаті, включите гарячий душ і побудьте в закритому приміщенні хвилин 10.
  7. 7 Відвідайте ветеринара. Якщо у кішки утруднене дихання, їй потрібна допомога ветеринарного лікаря. Він огляне тварину і визначить причину нежиті. Ветеринар проведе фізичний огляд, перевірить здоров'я зубів вашої кішки і візьме у неї кров на аналіз, щоб зрозуміти, чим викликаний нежить.

Метод 2 з 2: Отримання ветеринарної допомоги

  1. 1 Зверніться за ветеринарною допомогою при бактеріальної інфекції. Причиною бактеріальних інфекцій у кішок найчастіше стають вірусні інфекції, пухлини або поліпи в носових проходах, а також сторонні предмети, що потрапили кішці в ніс. При бактеріальної інфекції з обох ніздрів у кішки спостерігаються гнійні виділення.
    • Якщо виділення з носа у кішки мають жовтий або зелений відтінок і схожі на гній, найімовірніше, їй буде потрібно курс антибіотиків.
    • Запитайте у ветеринара, чи дійсно бактеріальна інфекція у вашої кішки вимагає лікування антибіотиками. Іноді лікувати бактеріальну інфекцію краще іншими засобами, так як надмірний прийом антибіотиків виробляє у бактерій стійкість до них.
  2. 2 Не пропустіть ознаки грибкової інфекції. Іноді причиною котячого нежиті є грибок. Найбільш поширений грибок у кішок - криптококком. При грибкової інфекції носові пазухи у кішки опухають, а мордочка стати асиметричною. Крім того, з носа будуть текти виділення з кров'ю або гноєм.
    • Від грибкових інфекцій ветеринари виписують протигрибкові препарати.
    • Наприклад, при криптококозі кішкам зазвичай призначають флуконазол, ітраконазол або амфотерицин В.
  3. 3 Переконайтеся, що в носі у кішки не застрягло чужорідне тіло. У кішок в носі досить часто застряють різні сторонні предмети: насіння рослин, травинки і навіть дрібні камінці. Вони теж можуть стати причиною нежиті. При цьому кішка часто чхає і тре морду лапами, а виділення можуть бути тільки з однієї ніздрі.
    • Попросіть ветеринара видалити стороннє тіло з носа кішки. Не намагайтеся витягти його самостійно.