Як контролювати нарциса

Автор: Marcus Baldwin
Дата Створення: 14 Червень 2021
Дата Оновлення: 1 Липня 2024
Anonim
Как Россия управляет группировками «ДНР» и «ЛНР»? | Донбасс Реалии
Відеоролик: Как Россия управляет группировками «ДНР» и «ЛНР»? | Донбасс Реалии

Зміст

Нарциси часто намагаються контролювати оточуючих, використовуючи маніпуляції, погрози, лестощі і інші прийоми. Можливо, ви думаєте, що було б непогано перехопити ініціативу і самої взяти контроль над нарцисом. Незважаючи на те що недобре намагатися контролювати інших людей, можна скористатися певними стратегіями, щоб поліпшити свої взаємодії з самозакоханим людиною. Для початку встановіть здорові кордону, щоб подати сигнал, що ви не дозволите зневажати вами. Потім попрацюйте над своєю реакцією на поведінку людини, щоб згладжувати напружені ситуації. Якщо ви відчуваєте проблеми у відносинах з нарцисом, зверніться до інших людей за підтримкою і допомогою.

кроки

Метод 1 з 3: Встановіть здорові кордону

  1. 1 Вирішіть, з яким поведінкою ви будете миритися, а з якими - ні. Подумайте, як людина порушувала ваші кордону в минулому і які зміни ви б хотіли бачити. Можливо, ви хочете, щоб він змінив манеру спілкування з вами, свої очікування від вас або своє ставлення до вас в цілому. Складіть список всіх слів і вчинків людини, які порушили ваші кордону. наприклад:
    • він обзиває вас;
    • він загрожує вам;
    • він кричить на вас;
    • він звинувачує вас у своїх проблемах;
    • він критикує або висміює вас;
    • він вимагає, щоб ви робили що-небудь для нього;
    • він бреше вам і заперечує це в подальшому.
  2. 2 Особисто повідомте людині про своїх кордонах, але зробіть це в делікатній манері. Важливо прямо висловити свої потреби, щоб було гранично ясно, про що ви просите. Проте, у відносинах з нарцисом ви, швидше за все, досягнете більшого успіху, якщо не будете пред'являти до нього вимог.
    • Наприклад, можна сказати що-небудь на зразок: «Мені подобається проводити з тобою час, але мені доведеться піти, якщо ти знову почнеш мене обзивати». Або: «Я рада, що ти подзвонив, але я буду змушена повісити трубку, якщо ти продовжиш кричати на мене». Зберігайте доброзичливий і спокійний тон.
    • Намагайтеся не злитися на те, що він говорить і робить. Наприклад, не реагуйте в подібній манері: «Ти не можеш так зі мною розмовляти! Я йду! », - або:« Якщо ти не припиниш кричати на мене прямо зараз, я кину трубку! ». Ці твердження більш напористі, і людина-нарцис може сильно засмутитися.
  3. 3 Придумайте наслідки за порушення кордонів і здійснюйте їх. Після того як ви позначили межі і наслідки за їх порушення, стежте за їх дотриманням. Якщо людина порушує кордони, які ви тільки що позначили, втілити в життя заздалегідь озвучені наслідки.
    • Наприклад, якщо ви сказали людині, що підете, якщо він знову назве вас певним словом, а він все одно повторить його, встаньте і відійдіть.
    • Якщо ви попередили людини, що повісите трубку, якщо він продовжить кричати на вас, а він не заспокоюється, скиньте виклик.

    Порада: Обов'язково негайно втілюйте в життя встановлені наслідки. Не варто давати друге попередження, коливатися або спускати все на гальмах, якщо людина намагається вибачитися або переконати вас залишитися за допомогою лестощів.


  4. 4 Чекайте змін у відносинах після установки кордонів. Як тільки ви почнете позначати кордону і застосовувати їх на регулярній основі, можливо, ви помітите, що поведінка людини змінилося у вашій присутності або ж він став проводити менше часу з вами. Це сталося через те, що він зрозумів, що динаміка змінюється і він не може отримати бажане від вас так само легко, як раніше, або що взагалі не отримує цього. Це добре, але перший час, швидше за все, буде нелегко.
    • Наприклад, якщо ви позначили межі щодо того, як з вами можна розмовляти, можливо, ви помітите, що він почне менше з вами спілкуватися або стане повністю ігнорувати вас.
    • Навіть якщо зміна буде досить помітним, не показуйте, що ви помітили будь-яку різницю в його поведінці або в ваших з ним стосунках.
  5. 5 Аналізуйте і перебудовувати, якщо кордону почнуть слабшати. Можливо, настане час, коли ви не будете відстоювати свої кордони або коли людина знайде спосіб обійти їх. В цьому випадку проаналізуйте ситуацію і визначте, як можна зміцнити кордони в майбутньому.
    • Наприклад, якщо ви сказали, що вийдете з кімнати, якщо людина назве вас або буде вам загрожувати, але одного разу не зробили цього, проаналізуйте, чому це сталося. Ви відволіклися? Він зробив або сказав щось, що змусило вас залишитися? Як ви можете подолати цю перешкоду, щоб зміцнити свої кордони в наступний раз?
    • Майте на увазі, що зміцнення особистих кордонів буде постійною частиною ваших стосунків з цією людиною. Проявляйте наполегливість і продовжуйте утримувати свої позиції на регулярній основі.

Метод 2 з 3: Реагуйте на поведінку людини

  1. 1 Зберігайте спокій і не піддавайтеся спробам людини засмутити вас. Нарциси часто відпускають грубі коментарі, щоб викликати у співрозмовника емоції, проте не заковтує наживку. Спокійно реагуйте на те, що людина говорить вам. Якщо ви відчуваєте, що турбуєтеся, зробіть паузу і глибоко вдихніть або рушайте на прогулянку, щоб заспокоїтися, перш ніж знову взаємодіяти з ним.
    • Абсолютно нормально піти від розмови з людиною, який вас ображає. Якщо людина критикує вас, звинувачує, обзиває, загрожує вам або робить що-небудь ще, що засмучує вас, ви маєте повне право піти.
  2. 2 Ретельно і уважно слухайте людини, коли він говорить. Самозакохані люди люблять перебувати в центрі уваги, тому вони часто багато говорять. Будьте готові бути приймаючою стороною в більшості розмов, і показуйте йому, що ви активно його слухаєте. наприклад:
    • посміхайтеся і кивайте, підтримуючи при цьому зоровий контакт;
    • говорите такі речі, як: «Так», «Я розумію», - і: «Ммм», - щоб заохотити його говорити далі;
    • задавайте питання, щоб прояснити незрозумілі моменти, наприклад: «Що ти мав на увазі, коли сказав, що у тебе був поганий день?»
  3. 3 Відволікаючи його, запитавши про тему, яка його цікавить. Нарциси люблять говорити про себе і ділитися своїми знаннями, тому запитати таку людину про щось, що він знаходить цікавим, - це хороший спосіб відвернути його від гніву. Це може бути особливо корисно, якщо він сперечався з вами або словесно нападав на вас.
    • Наприклад, якщо людина багато знає про автомобілі, можна задати йому питання про них. Або, якщо він вважає себе знавцем у сфері грошей, можна звернутися до нього за фінансовою радою.

    Порада: Можливо, вам доведеться почекати, поки людина трохи заспокоїться, щоб захопити його увагу подібним чином. Якщо він сердиться або бойкотує вас, спробуйте почекати 20 хвилин, а потім поставте йому запитання, щоб відвернути його.


  4. 4 Продемонструйте співпереживання його почуттів, щоб заспокоїти його. Незважаючи на те що самі нарциси, як правило, не здатні співпереживати іншим людям, прояв співпереживання до самозакоханого людині допоможе заспокоїти його, якщо він засмучений. Спробуйте сказати йому що-небудь, що висловить ваше занепокоєння за нього і співпереживання до його почуттів.
    • Наприклад, можна сказати що-небудь на зразок: «Напевно ти дуже засмутився, тому що тобі довелося довго чекати, поки тебе підвезуть додому».
    • Або можна залучити людини в розмову, сказавши щось на кшталт: «Схоже, ти зараз дуже сердишся. Що тебе турбує?"
  5. 5 Відмовляйтеся підживлювати його високу самооцінку. Ключовий рисою нарциссической особистості є те, що така людина відчуває свою перевагу над іншими людьми. В результаті він тяжіє до людей, які підживлюють цей образ, однак це лише погіршує ситуацію. Не давайте людині те, чого він хоче, якщо він напрошується на компліменти або нахвалює себе. Ігноруйте його коментарі або міняйте тему.
    • Наприклад, якщо людина весь час говорить про те, який він чудовий продавець, спробуйте сказати що-небудь на зразок: «Так. До речі, у тебе є якісь ідеї щодо того, чим зайнятися в ці вихідні? »
    • Цілком нормально відпустити щирий комплімент, якщо ви вважаєте, що людина цього заслуговує. Головне намагайтеся не хвалити його весь час, інакше це ще більше роздує його зарозумілість.
  6. 6 Використовуйте затвердження від першої особи без звинувачень, щоб висловити свої почуття. Час від часу у вас виникатимуть суперечки з нарцисом. Ця людина, швидше за все, буде ображений, якщо ви будете прямо критикувати його, але це не означає, що вам потрібно повністю відступати. Вказуючи на його проступок, сформулюйте фразу так, щоб це виглядало як приватне і суб'єктивна думка, а не звинувачення.
    • В цілому, утвердження від першої особи знижують градус захисту, агресії і люті. Нарциси, як відомо, особливо люблять демонструвати ці емоції в надлишку, тому твердження від першої особи нададуть вам значні важелі впливу.
    • Наприклад, скажіть: «Мені боляче через твоїх дій», - замість: «Ти тільки що зробив щось дуже жорстоке і легковажне».
  7. 7 Перевіряйте слова людини, так як нарциси схильні брехати. Якщо що-небудь суперечить погляду самозакоханого людини на самого себе, він буде рефлекторно брехати, щоб не дивитися правді в очі. Це означає, що ви, швидше за все, не будете отримувати точну інформацію від нього в 100% випадків. Якщо у вас є які-небудь сумніви з приводу його слів, перевірте це самостійно. Не приймайте все, що він говорить, за чисту монету.
    • Наприклад, якщо людина переказує подія на роботі, виставляючи себе героєм, дізнайтеся думку його колег з цього питання.

Метод 3 з 3: Знайдіть допомогу і підтримку

  1. 1 Зверніться до друзів і членів сім'ї за підтримкою. Відносини з нарцисом на регулярній основі можуть бути нудними і бентежить. Якщо ця людина є вашим другом, можливо, у вас вийде іноді дистанціюватися від нього, але це дуже важко зробити, якщо ви живете або працюєте разом з ним. Обговоріть з надійними друзями і членами сім'ї, що ви переживаєте, і попросіть їх підтримати вас.
    • Спробуйте сказати що-небудь на зразок: «Я думаю, що Антон - нарцис, і мені важко з ним спілкуватися. Якщо мені потрібно буде поговорити іноді з ким-небудь, я можу зателефонувати тобі? »
  2. 2 Приєднайтесь до групи психологічної підтримки або до онлайн-форуму, щоб налагодити контакт з іншими людьми. Якщо ви не отримуєте достатньої підтримки від друзів і членів сім'ї або просто хочете обговорити свій досвід з іншою компанією людей, пошукайте групу психологічної підтримки. Можна ходити на зустрічі місцевої групи психологічної підтримки або приєднатися до онлайн-форуму, якщо у вашому регіоні немає таких груп.
    • Спробуйте зайти на сайти, присвячені психічному здоров'ю, щоб знайти місцеві або віртуальні групи підтримки, або приєднатися до форуму на Пікабіа.
  3. 3 Знайдіть психолога і обговоріть з ним свої почуття. Наявність безпечного простору, де можна випустити пар і розповісти про свої стосунки з самозакоханим людиною, допоможе вам відчувати себе краще в повсякденному житті.Психолог також навчить вас інструментам спілкування з самозакоханим людиною і підкаже, як реагувати, якщо людина буде говорити або робити речі, які вас турбують.
    • Можна запитати рекомендації у лікуючого лікаря, друзів і членів сім'ї або пошукати фахівця в інтернеті.
  4. 4 Якщо ви піддаєтеся насильству, зверніться на гарячу лінію для жертв домашнього насильства за номером 8-801-100-8-801. Якщо ви піддаєтеся словесному, емоційному або фізичного насильства, зверніться до людей, які можуть вам допомогти. Зателефонуйте на гарячу лінію для жертв домашнього насильства або в екстрені служби, якщо ви перебуваєте в небезпеці. Наприклад, якщо людина загрожує вам або намагається фізичні вас атакувати.

    Види і приклади абьюзівного поведінки:


    фізичне. Якщо вас б'ють, обмежують ваші дії, дряпають, кусають, штовхають або кидають в вас речі.

    Словесний або емоційний. Якщо на вас кричать або кричать, обзивають, звинувачують в своєму нездоровому поведінці, заважають бачитися з друзями / членами сім'ї і говорять вам, що робити.

    сексуальне. Якщо вас примушують торкатися до людини або займатися з ним сексом (згвалтування), відмовляються від використання презервативів і змушують брати участь у насильницьких діях сексуального характеру.

Поради

  • Перебувати поруч з нарцисом непросто, так як він може звинувачувати і критикувати вас або використовувати інші тактики, щоб знижувати вашу самооцінку. Працюйте над зміцненням самооцінки, щоб вам було простіше виносити його поведінку.

попередження

  • Спроба контролювати самозакоханого людини може не спрацювати, тому що найчастіше такі люди досить добре контролюють себе. Краще зосередьтеся на собі і своїх реакціях, наприклад, намагайтеся частіше стояти на своєму.